|
Tartar: Bitwa o ALEXANDROS 2/3. 06.06 r. |
| Autor |
Wiadomość |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-06-04, 07:24 Tartar: Bitwa o ALEXANDROS 2/3. 06.06 r.
Baretki:  |
|
|
Salamandry zaatakowa?y, a szczerze mówi?c nie spodziewa?em si? tego
.... ALEXANDROS .....
Si?y Tau:
- Commander Shas'o (HQ)
- 2 oddzia?y Fire Warriorów (po sze?ciu w oddziale) goli i weseli
- HS (2 XV-88 Broadside) równie? goli tylko z uzbrojeniem i multi-trackerem
Wnioski z rozpiski: Po tej bitwie u?wiadomi?em sobie, ?e nie ma sensu na chama dawa? w lepsze jednostki 2 XV-88, a wystarczy? by tylko jeden, a zamiast tego wzi??bym ekwipunek i troopsy. Krótko moja armia by?a s?aba.
Si?y SALAMANDER:
- Bibliotekarz (HQ)
- Dread (Elita)
- Tactical Squad (troops)
- Scout Squad (troops)
I zacz??a si? rze?. Samo rozstawienie znaczników by?o dla mnie bardzo nie korzystne, poniewa? mój HS by? na ko?cu sto?u i musia?em ich szybko przetransportowa? w miejsce znaczników.
Salamandry ruszy?y zdecydowanie naprzód w kierunku swojego celu. Na prawej flance (tam gdzie znajdowa?y si? znaczniki) posiada?em tylko Commandera i 1 ma?y oddzia? Fire Warriorów. I tak oto dosz?o do walk na obrze?ach lasu. Celem dla Commandera by?o za?atwienie bibliotekarza, dlatego pu?ci?em go w las (i tu nast?pi? mój b??d, wynikaj?cy z mojej nie wiedzy) Nie u?y?em Jump packa my?l?c, ?e w lesie nie mo?na z niego skorzysta?. Wskutek czego wszed?em tylko 4 cale w las i nie by?em w zasi?gu widoczno?ci bibliotekarza. Nast?pnie Gazza przerzuci? kolesia za plecy Shas'o i by?o po ptakach, (i od tego czasu bibliotekarz praktycznie sta? w miejscu, jakby nie móg? uwirzy?, ?e pokona? Commandera ) ale z odsiecz? nadchodzi?y XV-88, a na ich drodze sta? Dread, co by?o b??dem dla niego . W mi?dzyczasie straci?em oby dwa oddzia?y wojowników ognia, a Salamandry paru Marinesów i Dreada. W tym momencie sytuacja by?a dla mnie przegrana (przynajmiej tak my?la?em ). Ostatnia tura i mia?em tylko jeden wybór - zrzuci? mój HS w obszar dwóch znaczników. Te? tak zrobi?em i zwyci??y?em. . Mimo wszystko uwa?am, ?e fuksem wygra?em, ale to tylko dzi?ki Genera?owi, który pope?nia? b??dy taktyczne (mi te? si? przytrafia?y ). Jak ju? gdzie? wspomnia?em da?o mi to du?o do my?lenia i drugi raz tego samego b??du nie pope?nie, jednak pe?ne oddzia?y Fire Warriorów i sprz?t z bajerami to podstawa do sukcesu . Dzi?ki Gazza za gr? i za do?wiadczenie, które naby?em podczas tej d?uuuuugiej bitwy. By?o ?wietnie
Edycja tytu?u/admin |
_________________ There is only War!
 |
| Ostatnio zmieniony przez Drzewiec 2006-06-18, 09:53, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-06-04, 11:06
|
|
|
| Drzewiec napisał/a: | | fuksem wygra?em, ale to tylko dzi?ki Genera?owi, który pope?nia? b??dy taktyczne |
Z perpsektywy czasu dostrzegam tylko jeden: niewykorzystanie traita. Reszta bitwy to pogrom Tau przy niewielkich stratach w?asnych. Kronikarz to roxxor! W jedym ataku sprz?tn?? (kilkukrotnie - Twój HQ otrzyma? chyba 5 woundów) dowódc? i squad Firewarriorów - to niez?y wyczyn!
Drzewcze od pocz?tku pope?ni?e? kilka ra??cych b??dów, ale sam wiesz przecie? o nich doskonale.
Równie? dzi?kuj? za gr?, by?o arcyfajnie! |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-06-04, 11:43
|
|
Spox, ale twój bibliotekarz nie by? go?y w przeciwie?stwie do mojego HQ (cztery woundy), a moje troopsy to po?owa oddzia?u i te? goli, wi?c ja bym si? tak nie cieszy? , a dowódcy nie mia?em (pisa?em o tym pr?dzej). Pope?ni?e? b??d na wag? zwyci?stwa nie ruszaj?c bibliotekarzem na dwa znaczniki |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-06-04, 11:48
|
|
No trudno za b??dy si? p?aci ;) |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-06-04, 23:28
|
|
|
| Drzewiec napisał/a: | | Pope?ni?e? b??d na wag? zwyci?stwa nie ruszaj?c bibliotekarzem na dwa znaczniki |
Ty uparcie swoje! Przecie? on ca?y czas kontrolowa? 2. W dodatkowej turze móg? co najwy?ej skoczy? przez las do Twojego HS (pozostawiaj?c jeden o.p. bez kontroli) i przy pomy?lnym wyniku szar?y odzyska? ca?kowite panowanie nad swym drugim o.p. oraz towarzyszy? w kontrolowaniu przez moje; dotychczas ju? dwa, squady trzeciego. By?oby to rzecz jasna ca?kowite bezdyskusyjne zwyci?stwo. Jednak wtedy w tym stanie uzna?em, ?e nie potrzeba mi tego w takiej sytuacji. Cho? ta .... hmm .... dziwnie jako? rozwi?zuje sie na przekór mym oczekiwaniom. (Patrz ==> Zasady Kampanii). |
|
|
|
 |
|
|