Ulubiony autor |
Autor |
Wiadomość |
silek
Książę Elektor

|
Wysłany: 2005-12-06, 18:29 Ulubiony autor
|
|
|
Pytanie zawarte w temacie. Czy macie swojego uluionego autora? Poeci równie? s? tu liczeni.
Moimi ulubionymi autorami s? :
Marta Fox (mam mnóstwo jej ksi??ek, ale nadal czeka mnie sporo zachodu, ?eby zdoby? wszystkie; uwielbiam j? za swobodny styl pisania, no i za to, ?e pisze równie? o mnie [nie w dos?ownym sense])
Dorota Terakowska (a tu za "Tam gdzie spadaj? Anio?y" i za to, ?e to dzieki niej inaczej spojrza?am na boskich pos?a?ców)
Wis?awa Szymborska (za trafne spostrze?enia i "Rozmow? z Kamieniem")
Andrzej Bursa (za wszystko praktycznie)
Halina Po?wiatowska (za to, ?e by?a kim by?a i pisa?a o czym pisa?a)
...i wielu innych.
Zapraszam do postowania ^_^ |
|
 |
szeregowiec ryan
Diamentowy Sfinks

|
Wysłany: 2005-12-06, 18:48
|
|
|
Zdecydowanie i niepodzielnie Wilbur Smith jeden z niewielu autorów którego przeczyta?em ponad 10 ksi??ek(i to duzo ponad) |
_________________ Per me c'e solo l'INTER |
|
|
|
 |
Pantufel
Diuk

|
Wysłany: 2005-12-06, 18:57
|
|
|
Dla mnie absolutnym numerem jeden jest Neil Gaiman, za niepowtarzalny klimat, jaki tworzy w ksi??kach.
Maja Lidia Kossakowska, "Siewc? wiatru" mog? czyta? do oporu Cz?sto si?gam po wspomnian? Dorot? Terakowsk?.
Zacz??am czyta? utwory Marka H?aski, ale ju? zaliczam go do grona niezwylke cenionych pisarzy.
No na razie tyle, na pierwsz? fal?, ale jest ich zdecydowanie wi?cej =) |
|
|
|
 |
Pablo
Następca tronu

|
Wysłany: 2005-12-07, 15:55
|
|
|
z lat dzieci?cych to zdecydowanie Alfred Szklarski i Zbigniew Nienacki. tego pierwszego oczywiscie przeczyta?em wszystkie tomy o przygodach Tomka Wilmowskiego i nieco nadgryz?em Z?oto Gór Czarnych. a ten drugi za Pana Samochodzika
natomiast teraz moim ulubionym autorem jest Stephen Ambrose (za ksi??ki o II Wojnie ?wiatowej z Kompani? Braci na czele) oraz Bogus?aw Wo?oszanskie za ksi?zki i za program w tv tak?e |
_________________ Którego? wczesnego ranka w Dolinie Muminków W?óczykij obudzi? si? w swoim namiocie i poczu?, ?e nadesz?a jesie? i czas rusza? w drog?. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2005-12-07, 20:54
Baretki:  |
|
|
Tolkien. Za wizj?. Za perfekcj?. Za nastrój. Za powiedzenie o czym? prostym i niby przebrzmia?ym w nowy, osza?amiaj?cy sposób.
Martin. Za najwspanialszy, najbardziej porywaj?cy cykl fantasy ostatnich dziesi?cioleci, czyli Pie?? Lodu i Ognia. Za kreacj? postaci, za przera?aj?ce moralnie momenty, za kunsztown? fabu??.
Cook. Za dark fantasy. Po prostu.
Erikson. Za batalistyk?, za rozbudowan? fabu??, zaoryginalno?? pomimo nawi?za?. Za niesko?czon? wyobra?ni?.
Eco. Za ironi?. Za inteligencj?. Za to, ?e uczy czym jest opowie??. Za przypowiastk? o w?dkarzu i rzece w Imieniu Ró?y.
Dick. Za szale?stwo. Za paranoj?. Za groz?. Za bohaterstwo. Za taki heroizm, który ceni? najbardziej. Za autoironi?.
Krawczuk. Za ostateczne, nieodwo?alne zara?enie mnie histori?.
Orwell. Za ostrze?enie, które i tak wszyscy lekcewa??. I za ostatnie, przera?aj?ce zdanie "1984".
Go?ubiew. Za opus magnum jakim jest Boles?aw Chrobry. Za j?zyk, który przeklina?em i b?ogos?awi?em jednocze?nie. Za fabu??, która splata si? i rozwi?zuje jednocze?nie.
Card. Za Endera, za Glizdawce. Za smutne refleksje o cz?owieku. Za przypowie?? o tym, czym jest dla nas agresja.
Bu?hakow. Za ?miech i niepokój. Za najbardziej przewrotn? wizj? Z?a, jak? znam.
Williams. Za Pie?? ?owcy chocia?by. Za udowodnienie, ?e w kameralnej formie te? mo?na zmie?ci? ca?y ?wiat. No i za zako?czenie Wie?y Zielonego Anio?a.
Prus. Za Lalk?, najgenialniejsz? lektur? jak? dane mi by?o czyta?. Za nastrój, za Pami?tnik, za kreacj? postaci. |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2005-12-09, 06:58
|
|
|
Krawczuk? To ten od "Poczet cesarzy rzymskich"?
PS: w Twojej wyliczance zabrak?o chyba tylko Pratchetta! |
|
|
|
 |
darthmateusz
Cesarz

|
Wysłany: 2005-12-10, 11:55
|
|
|
Ten to zawsze o czym? zapomni Shame! Damn Shame man |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2005-12-10, 12:29
Baretki:  |
|
|
darthmateusz napisał/a: | Ten to zawsze o czym? zapomni Shame! Damn Shame man | Odezwa? si? ten, który nie zapomina o niczym Nie myli si? ten, co nic nie robi I kto wie, czy czyta |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
GyzzBurn
Następca tronu

|
Wysłany: 2005-12-25, 11:41
|
|
|
Kurt Vonnegut - za to, ?e nie musz? pisa? by móc swoje my?li odnale?? na kartach ksi??ek , za czarny humor i za bokononizm
Joseph Heller - za Paragraf 22 i za czarny humor
J.R.R. Tolkien - za Hobbita*
Steven Erikson - za najbarwniejszy ze ?wiatów, za Iskarala Krosta** i za grotesk? 5ego tomu
George R.R. Martin - za Pie?? Lodu i Ognia, za najmniej schematyczn? fabu??, za expect the unexpected i za Piaseczniki
Terry Ptatchett - za 73 987 z?otych my?li i za humor (wci?? bardziej czarny)
Glen Cook - za Konowa?a, mistrza czarnego humoru (no nie, znowu?? )
Michai? Bu?hakov - za Mistrza i za Ma?gorzat?
Carlos Castaneda - za niepowtarzalny mix prawd, k?amst i ?artów, którym zaszyfrowa? wiedz?
Black Elk - za to, ?e przemówi?...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* ?art
** ale mo?liwe, ?e k?ami? |
_________________ „Fortuna to niesta?a dziwka, zwariowana na punkcie ironii” Glen Charles Cook |
|
|
|
 |
yzx2
Mistrz cechowy

|
Wysłany: 2006-02-04, 10:10
|
|
|
Neil Gaiman, Jonathan Caroll - s? fantastyczni i maj? klimat, jak to ju? wcze?niej kto? napisa?
Orwell - czyta?am narazie tylko "Rok 1984" i "Folwark Zwierz?cy", ale by?y to jedne z najlepszych ksi??ek, jakie czyta?am, zatem w planach mam poszerzenie horyzontów
Terakowska - ale to raczej z lat wcze?niejszego dzieci?stwa "W krainie kota", "Córka czarownic", "Lustro pana Grymsa" itp itd. Chocia? pó?niej czyta?am te? "Tam gdzie spadaj? anio?y" - jak dla mnie cudo. Tylko "Poczwarka" jako? mi do gustu nie przypad?a...
A z poetów to bez dwu zda? Jan Twardowski i Tadeusz Ró?ewicz - jedni z nielicznych, których wiersze naprawd? mnie poruszaj?, no i wzruszaj? (chocia?by "By? stycze?" Ró?ewicza...)
A, zapomnia?am jeszcze o Agacie Christie - lubie czasem przeczyta? sobie jaki? dobry krymina? |
|
|
|
 |
Pablo
Następca tronu

|
Wysłany: 2006-02-04, 17:18
|
|
|
yzx2 napisał/a: | A z poetów to bez dwu zda? Jan Twardowski i Tadeusz Ró?ewicz - jedni z nielicznych, których wiersze naprawd? mnie poruszaj?, no i wzruszaj? (chocia?by "By? stycze?" Ró?ewicza...) |
?wi?ta racja co do tych dwóch panów to moje zdanie pokrywa sie calkowicie z Twoim |
_________________ Którego? wczesnego ranka w Dolinie Muminków W?óczykij obudzi? si? w swoim namiocie i poczu?, ?e nadesz?a jesie? i czas rusza? w drog?. |
|
|
|
 |
Feron
Rzemieślnik

|
Wysłany: 2006-02-09, 20:04
|
|
|
Wi?c zaczn? od naszrgo rodaka, czyli Andrzeja Sapkowskiego ( za wszystkie ksi??ki, które dotycz? "Wied?mina"). Wspomn? te? o Niku Pierumowie (za g?ow? pe?n? pomys?ów, co pokaza? w "?mierci Bogów") oraz Martin (przeczyta?em tylko 3 ksi??ki, ale stwierdzam, ?e jest genialny!!!!) |
_________________ WE WILL FLY TO THE EMPIRE OF STEELGODS
TO DISCOVER THE SECRET OF STORMS
AND AGAINST THE BLACK PRIDE OF THE TYRANT
WE'LL USE IT TO DEFEND OUR THRONE
"Rhapsody" - "Power of the Dragonflame, The Pride of Tyrant" |
|
|
|
 |
balbon
Margrabia

|
Wysłany: 2006-03-10, 17:19
|
|
|
A to jedna z moich ulubionych ksi??ek , a co za tym idzie - autor . |
|
|
|
 |
DonSzumerro
Patrycjusz

|
Wysłany: 2006-05-29, 20:19
|
|
|
Mi osobi?cie podobaj? si? ksi??ki pisane pzez Mario Puzo <Godfather:), Sycyljczyk:), Czwarty K.-nie polecam>Dan Brown za genialny ,,Kod DaVinci" i ,,Anio?y i Demony" George Orwell ,,Folwark zwierz?cy" Kurt Vonnegut ,,Rze?nia numer V" oraz Ma?gorzata K?y? auorka naszego cudownego podr?cznika do biologii |
_________________ I'm gonna make him an offer he can't refuse |
|
|
|
 |
silek
Książę Elektor

|
Wysłany: 2006-08-27, 13:51
|
|
|
Do grona moich ulubionych autorow do??czona zostaje Olga Tokarczuk, za nieopisane doznania, jakich do?wiadczy?am przy czytaniu "Prawiek i inne czasy" oraz trzech opowiada? ze zbioru "Szafa" (a my?la?am, ?e podczas przygotowa? do olimpiady nic ciekawego nie znajd?...jak?e si? myli?am...) |
|
 |
|