Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ulubiony autor
Autor Wiadomość
silek 
Książę Elektor

Wysłany: 2005-12-06, 18:29   Ulubiony autor

Pytanie zawarte w temacie. Czy macie swojego uluionego autora? Poeci równie? s? tu liczeni.

Moimi ulubionymi autorami s? :
Marta Fox (mam mnóstwo jej ksi??ek, ale nadal czeka mnie sporo zachodu, ?eby zdoby? wszystkie; uwielbiam j? za swobodny styl pisania, no i za to, ?e pisze równie? o mnie [nie w dos?ownym sense])
Dorota Terakowska (a tu za "Tam gdzie spadaj? Anio?y" i za to, ?e to dzieki niej inaczej spojrza?am na boskich pos?a?ców)
Wis?awa Szymborska (za trafne spostrze?enia i "Rozmow? z Kamieniem")
Andrzej Bursa (za wszystko praktycznie)
Halina Po?wiatowska (za to, ?e by?a kim by?a i pisa?a o czym pisa?a)

...i wielu innych.

Zapraszam do postowania ^_^

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Wysłany: 2005-12-06, 18:48   

Zdecydowanie i niepodzielnie Wilbur Smith jeden z niewielu autorów którego przeczyta?em ponad 10 ksi??ek(i to duzo ponad)

Pantufel 
Diuk

Wysłany: 2005-12-06, 18:57   

Dla mnie absolutnym numerem jeden jest Neil Gaiman, za niepowtarzalny klimat, jaki tworzy w ksi??kach.
Maja Lidia Kossakowska, "Siewc? wiatru" mog? czyta? do oporu :D Cz?sto si?gam po wspomnian? Dorot? Terakowsk?.
Zacz??am czyta? utwory Marka H?aski, ale ju? zaliczam go do grona niezwylke cenionych pisarzy.
No na razie tyle, na pierwsz? fal?, ale jest ich zdecydowanie wi?cej =)

Pablo 
Następca tronu

Wysłany: 2005-12-07, 15:55   

z lat dzieci?cych to zdecydowanie Alfred Szklarski i Zbigniew Nienacki. tego pierwszego oczywiscie przeczyta?em wszystkie tomy o przygodach Tomka Wilmowskiego i nieco nadgryz?em Z?oto Gór Czarnych. a ten drugi za Pana Samochodzika :-D
natomiast teraz moim ulubionym autorem jest Stephen Ambrose (za ksi??ki o II Wojnie ?wiatowej z Kompani? Braci na czele) oraz Bogus?aw Wo?oszanskie za ksi?zki i za program w tv tak?e

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2005-12-07, 20:54   
   Baretki: zalozyciel

Tolkien. Za wizj?. Za perfekcj?. Za nastrój. Za powiedzenie o czym? prostym i niby przebrzmia?ym w nowy, osza?amiaj?cy sposób.

Martin. Za najwspanialszy, najbardziej porywaj?cy cykl fantasy ostatnich dziesi?cioleci, czyli Pie?? Lodu i Ognia. Za kreacj? postaci, za przera?aj?ce moralnie momenty, za kunsztown? fabu??.

Cook. Za dark fantasy. Po prostu.

Erikson. Za batalistyk?, za rozbudowan? fabu??, zaoryginalno?? pomimo nawi?za?. Za niesko?czon? wyobra?ni?.

Eco. Za ironi?. Za inteligencj?. Za to, ?e uczy czym jest opowie??. Za przypowiastk? o w?dkarzu i rzece w Imieniu Ró?y.

Dick. Za szale?stwo. Za paranoj?. Za groz?. Za bohaterstwo. Za taki heroizm, który ceni? najbardziej. Za autoironi?.

Krawczuk. Za ostateczne, nieodwo?alne zara?enie mnie histori?.

Orwell. Za ostrze?enie, które i tak wszyscy lekcewa??. I za ostatnie, przera?aj?ce zdanie "1984".

Go?ubiew. Za opus magnum jakim jest Boles?aw Chrobry. Za j?zyk, który przeklina?em i b?ogos?awi?em jednocze?nie. Za fabu??, która splata si? i rozwi?zuje jednocze?nie.

Card. Za Endera, za Glizdawce. Za smutne refleksje o cz?owieku. Za przypowie?? o tym, czym jest dla nas agresja.

Bu?hakow. Za ?miech i niepokój. Za najbardziej przewrotn? wizj? Z?a, jak? znam.

Williams. Za Pie?? ?owcy chocia?by. Za udowodnienie, ?e w kameralnej formie te? mo?na zmie?ci? ca?y ?wiat. No i za zako?czenie Wie?y Zielonego Anio?a.

Prus. Za Lalk?, najgenialniejsz? lektur? jak? dane mi by?o czyta?. Za nastrój, za Pami?tnik, za kreacj? postaci.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2005-12-09, 06:58   

Krawczuk? To ten od "Poczet cesarzy rzymskich"?

PS: w Twojej wyliczance zabrak?o chyba tylko Pratchetta!

darthmateusz 
Cesarz

Wysłany: 2005-12-10, 11:55   

Ten to zawsze o czym? zapomni :x: Shame! Damn Shame man :D

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2005-12-10, 12:29   
   Baretki: zalozyciel

darthmateusz napisał/a:
Ten to zawsze o czym? zapomni :x: Shame! Damn Shame man :D
Odezwa? si? ten, który nie zapomina o niczym :soldier1: Nie myli si? ten, co nic nie robi :/ I kto wie, czy czyta :/

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

GyzzBurn 
Następca tronu

Wysłany: 2005-12-25, 11:41   

Kurt Vonnegut - za to, ?e nie musz? pisa? by móc swoje my?li odnale?? na kartach ksi??ek :-) , za czarny humor i za bokononizm
Joseph Heller - za Paragraf 22 i za czarny humor
J.R.R. Tolkien - za Hobbita*
Steven Erikson - za najbarwniejszy ze ?wiatów, za Iskarala Krosta** i za grotesk? 5ego tomu
George R.R. Martin - za Pie?? Lodu i Ognia, za najmniej schematyczn? fabu??, za expect the unexpected i za Piaseczniki
Terry Ptatchett - za 73 987 z?otych my?li i za humor (wci?? bardziej czarny)
Glen Cook - za Konowa?a, mistrza czarnego humoru (no nie, znowu?? :) )
Michai? Bu?hakov - za Mistrza i za Ma?gorzat?
Carlos Castaneda - za niepowtarzalny mix prawd, k?amst i ?artów, którym zaszyfrowa? wiedz?
Black Elk - za to, ?e przemówi?...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* ?art
** ale mo?liwe, ?e k?ami?

yzx2 
Mistrz cechowy

Wysłany: 2006-02-04, 10:10   

Neil Gaiman, Jonathan Caroll - s? fantastyczni i maj? klimat, jak to ju? wcze?niej kto? napisa? :grin:
Orwell - czyta?am narazie tylko "Rok 1984" i "Folwark Zwierz?cy", ale by?y to jedne z najlepszych ksi??ek, jakie czyta?am, zatem w planach mam poszerzenie horyzontów :P
Terakowska - ale to raczej z lat wcze?niejszego dzieci?stwa :D "W krainie kota", "Córka czarownic", "Lustro pana Grymsa" itp itd. Chocia? pó?niej czyta?am te? "Tam gdzie spadaj? anio?y" - jak dla mnie cudo. Tylko "Poczwarka" jako? mi do gustu nie przypad?a... :???:
A z poetów to bez dwu zda? Jan Twardowski i Tadeusz Ró?ewicz - jedni z nielicznych, których wiersze naprawd? mnie poruszaj?, no i wzruszaj? (chocia?by "By? stycze?" Ró?ewicza...)

A, zapomnia?am jeszcze o Agacie Christie - lubie czasem przeczyta? sobie jaki? dobry krymina? :twisted:

Pablo 
Następca tronu

Wysłany: 2006-02-04, 17:18   

yzx2 napisał/a:
A z poetów to bez dwu zda? Jan Twardowski i Tadeusz Ró?ewicz - jedni z nielicznych, których wiersze naprawd? mnie poruszaj?, no i wzruszaj? (chocia?by "By? stycze?" Ró?ewicza...)

?wi?ta racja :grin: co do tych dwóch panów to moje zdanie pokrywa sie calkowicie z Twoim :-)

Feron 
Rzemieślnik

Wysłany: 2006-02-09, 20:04   

Wi?c zaczn? od naszrgo rodaka, czyli Andrzeja Sapkowskiego ( za wszystkie ksi??ki, które dotycz? "Wied?mina"). Wspomn? te? o Niku Pierumowie (za g?ow? pe?n? pomys?ów, co pokaza? w "?mierci Bogów") oraz Martin (przeczyta?em tylko 3 ksi??ki, ale stwierdzam, ?e jest genialny!!!!)
WE'LL USE IT TO DEFEND OUR THRONE
"Rhapsody" - "Power of the Dragonflame, The Pride of Tyrant"

balbon 
Margrabia

Wysłany: 2006-03-10, 17:19   

A to jedna z moich ulubionych ksi??ek , a co za tym idzie - autor . :-)

DonSzumerro 
Patrycjusz

Wysłany: 2006-05-29, 20:19   

Mi osobi?cie podobaj? si? ksi??ki pisane pzez Mario Puzo <Godfather:), Sycyljczyk:), Czwarty K.-nie polecam>Dan Brown za genialny ,,Kod DaVinci" i ,,Anio?y i Demony" George Orwell ,,Folwark zwierz?cy" Kurt Vonnegut ,,Rze?nia numer V" oraz Ma?gorzata K?y? auorka naszego cudownego podr?cznika do biologii

silek 
Książę Elektor

Wysłany: 2006-08-27, 13:51   

Do grona moich ulubionych autorow do??czona zostaje Olga Tokarczuk, za nieopisane doznania, jakich do?wiadczy?am przy czytaniu "Prawiek i inne czasy" oraz trzech opowiada? ze zbioru "Szafa" (a my?la?am, ?e podczas przygotowa? do olimpiady nic ciekawego nie znajd?...jak?e si? myli?am...)

Odpowiedz do tematu