Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ostatnio obejrzane/godne polecenia/ulubione
Autor Wiadomość
jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2006-03-04, 07:35   
   Baretki: zalozyciel

Troch? ?le zrozumia?e? Gazza. To nie chodzi o mnie, ?e ogl?daj?c bajk? wytrzymuj? 10 minut. Chodzi?o mi tutaj o pewn? ma?? 2 latke, która tyle na bajkach wytrzymuje.
Mnie osobi?cie Madagaskar bardzo si? podoba. :-P

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2006-03-05, 21:26   

Ale jaja! Ja chyba jednak zrozumia?em Ciebie dobrze - moje dzieci te? mimo, ?e odrobin? starsze, nie wytrzymuj? d?ugo na tych filmach. Nie ma co ukrywa? - to pozycje dla starszych, ?eby nie napisa? doros?ych.
A mi chodzi tylko i wy??cznie o nietrafne okre?lenie tych filmów animowanych BAJKAMI!! Nie chc? wi?cej o tym pisa? (kto? znowu jeszcze stwierdzi, ?e wszczynam awantury), ale czy SAMURAI 7 albo AKIRA to te? bajki skoro s? animowane? :shock:

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2006-03-05, 21:35   

Akira jest do?? ci??kie. W?tpi? czy ta anime jest dla dzieci? Mnie Akira zm?czy?a mo?e, dlatego mi si? nie podoba. Widzia?em j? raz nawet mam t? anime, ale ogl?da? j? drugi raz mi si? nie chce.

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2006-03-05, 21:39   

Ekhm, ja tylko przypomn?, ?e "Bajka", to utwór wierszowany ze zwierz?tami zamiast lud?mi ;)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Pablo 
Następca tronu

Wysłany: 2006-03-06, 15:17   

nie mo?na o obrazie powiedziec ze jest to BAJKA gdyz bajka jest gatunkiem lirycznym. natomiast o to, o co Wam tu chodzi to mysle ze mozna to nazwac poprostu FILMEM ANIMOWANYM (dla dzieci, b?d? dla wszystkich)

balbon 
Margrabia

Wysłany: 2006-03-06, 16:11   

Dok?adnie tak Pablo.
Z filmem animowanym jest tak , ?e wrzuca si? do wora wszystko co rysunkowe
( ró?ne formy- ju? tak uogólniam) .
Zwykle bajk? nazywa si? filmiki animowane dla dzieci . Lekkie w tre?ci , z mora?em lub bez , itp. Zale?y te? kto i jak na takie filmy patrzy.
Natomiast inny dzia? filmów animowanych to te artystyczne , np.: "Tango" Zbigniewa Rybczy?skiego , czy " Apel " R. Czeka?y. Zupe?nie nie dla dzieci , zw?aszcza to ostatnie.
Film animowany to kilka ró?nych podgatunków ( ? ,mo?na to i tak nazwa?) , tylko z jednej szufladki.
To troch? jak z Waszymi pamprami - dla laika zwyk?e figurki do zabawy . A przecie? dobrze wiecie , ?e tak nie jest.

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2006-03-06, 20:36   

Watcher napisał/a:
Ekhm, ja tylko przypomn?, ?e "Bajka", to utwór wierszowany ze zwierz?tami zamiast lud?mi

Pablo napisał/a:
nie mo?na o obrazie powiedziec ze jest to BAJKA gdyz bajka jest gatunkiem lirycznym. natomiast o to, o co Wam tu chodzi to mysle ze mozna to nazwac poprostu FILMEM ANIMOWANYM (dla dzieci, b?d? dla wszystkich)

BINGO!
Wi?c chyba kto? jednak zrozumia? moje zarzuty!

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2006-03-10, 17:18   

Pijany Anio? oraz Rudobrody. Ta zgadnijcie, kogo to? Polecam te filmy dla lubi?cych do?? stare kino.

balbon 
Margrabia

Wysłany: 2006-03-11, 10:54   

Jak czyje ? KUROSAWY :grin:
To by by?o na tyle , spadam , bo mi tramwaj ucieknie .
A wieczorem mam seans w postaci " Ogród rozkoszy ziemskich " Majewskiego.

pikusMAIDEN 
Wielki Król

Wysłany: 2006-03-19, 22:03   

Czosnek pu?ci? mi podczas wizyty u niego animacje krótkometra?ow? Tomasza Bagi?skiego pt. Fallen Art i powiem szczerze- kapitalne. Przez te 5 min. mo?emy si? napatrze? na to co potrafi komputer w po??czeniu z ludzkim talentem. ?wietne :)

balbon 
Margrabia

Wysłany: 2006-03-20, 10:52   

To obejrzyjcie jeszcze sobi? "Katedr?" tego? samego autora.
Krótki filmik animowany , z nominacj? do Oskara , zrobiony domowym sposobem na "pececie".

pikusMAIDEN 
Wielki Król

Wysłany: 2006-03-27, 22:32   

Jestem ?wierzo po obej?eniu sztuki Szekspira "Juliusz Cezar" w re?yserii Jana Englerta. Co? niesamowitego- szekspirowskie dzie?o, którego akcja zosta?a przeniesiona ze staro?ytno?ci do czasów wspó?czesnych + kapitalne aktorstwo. Ponad pó?torej godzinna dawka kultury na wysokim poziomie. Polecam.

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Wysłany: 2006-03-28, 12:45   

pikusMAIDEN napisał/a:
którego akcja zosta?a przeniesiona ze staro?ytno?ci do czasów wspó?czesnych

takie dziela sa do?? cz?ste.widzia?em m.in Antygon? w ?wiecie wspó?czesnym i Makbeta b?dacego szefem agencji(nie towarzyskiej:P) a poza tym film o którym pisalem w "godne obejrzenia" czyli Family Man jest swobodna wariacja na temat Opowiesci Wigilijnej przeniesionej w?asnie w nasze realia

Feron 
Rzemieślnik

Wysłany: 2006-03-28, 13:25   

Ostatnio ogl?da?em w kinie film "Plan Doskona?y". Film ten jest naprawd? dobry. Ka?dy kto lubi filmy a'la "Ocean's Eleven" powinien si? przej??!! :-) Ogólnie to ciekawe zako?czenie!! :-P
WE'LL USE IT TO DEFEND OUR THRONE
"Rhapsody" - "Power of the Dragonflame, The Pride of Tyrant"

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2006-04-11, 20:52   

Kolejny film A. Kurosawy, który wpad? mi do ?apek to Dersu Uzala. Polecam mi?o?nikom (o ile tacy s?) starego dobrego kina. A dla nie wtajemniczonych napisz? tylko, ?e nie jest to film o samurajach i jest koprodukcja ZSRR, Japonia. Polecam. :-)

Odpowiedz do tematu