|
Outer Worlds |
| Autor |
Wiadomość |
zaran
Następca tronu

|
Wysłany: 2019-11-01, 18:16 Outer Worlds
|
|
|
Przerwałem jakiś czas temu sobie granie w Disco Elysium ,żeby dzień po premierze kupić Outer Worlds. Gra od twórców między innymi Fallout : New Vegas czy KotOR II - Obsidiana.
Grę właśnie skończyłem i muszę stwierdzić , że zakupu nie żałuję . Chociaż cena jaką przyszło mi zapłacić - około 260zł na Epic Games Store (zdaje się ,że przez rok Outer Worlds będzie exclusivem tylko do kupienia właśnie tam) jest o połowę co najmniej za wysoka.
Najpierw wyjaśnienie czym jest Outer Worlds - to gra SF , w której wcielamy się wybudzonego z hibernacji kolonistę , który dowiaduje się ,że reszta współpasażerów statku kolonizacyjnego dalej pozostaje uśpiona i ten stan się nie zmieni bo władzom układu planetarnego , w którym przybywamy wybudzanie ich jest nie na rękę. Zmienić ten stan rzeczy pragnie nasz wybawiciel - poszukiwany listem gończym naukowiec - Phineas Welles. I tak po wybudzeniu zaczynamy naszą przygodę - zdobywamy statek kosmiczny , którym będziemy poruszać się Arkadii (nazwa układu słonecznego , w którym działamy) , kompletujemy załogę i wypełniamy przydzielone nam misje. Poza główną misją mającą doprowadzić do wybudzenia kolonistów mamy sporo misji pobocznych od różnych frakcji żyjących na 2 zamieszkałych planetach układu , od naszych towarzyszy czy po prostu od przypadkowych NPC-y. Co do mechaniki gry - to jeśli ktoś grał w New Vegas powinien łatwo ją ogarnąć. Nie mamy co prawda systemu VATS ale możemy w trakcie walki na jakiś czas spowalniać czas (co jest tłumaczone niby efektem po hibernacji). Co poziom dostajemy 10 punktów rozwinięć które możemy wydać na podniesienie naszych umiejętności a co dwa poziomy dostajemy atuty (czyli coś jak perki w Falloucie). Poziomów w sumie nabić można 30 (choć aby tyle osiągnąć trzeba się postarać robiąc prawie wszystko co możliwe dla expa - większość questów, jak najwięcej udanych skill checków czy wybijania przeciwników). Wydane punkty na rozwój możemy później zresetować za opłatą na pokładzie naszego statku - jeśli na przykład stwierdzimy ,że początkowa inwestycja w zmaksowanie pistoletów już się nam nie przydaje . Do gry mam w sumie tylko dwa duże zastrzeżenia - jest za krótka i może trochę za łatwa (przynajmniej na poziomie normal). Można byłoby się przyczepić do kilku innych pierdół - jak na przykład brak możliwości romansowania z członkami załogi (jest ich w sumie 6 : 3 kobiety, 2 mężczyzn i robot) a jedyny romans jaki obserwujemy to lesbijski związek jednej z naszych podwładnych z NPC . Za bardzo mi to pachnie poprawnością polityczną (może przesadzam trochę). Ogólnie gra wciąga bardzo i człowiek jest naprawdę zawiedziony , że to już koniec (po skończeniu głównej misji nie możemy kontynuować gry). Prawdopodobnie jednak powstaną jakieś DLC więc jest nadzieja na przyszłość. |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2019-11-01, 19:32
Baretki:  |
|
|
| Widziałem to na PS4 i nawet mnie zaciekawiła, ale na razie cena jak dla mnie jest zaporowa żeby to kupić, więc poczekam aż stanieje. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2019-11-02, 08:23
Baretki:  |
|
|
| Dałem 240 zeta na premierę. Zagrywam się namiętnie, ale martwi mnie to co piszesz o długości gry. Ile godzin gry? |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
zaran
Następca tronu

|
Wysłany: 2019-11-02, 22:02
|
|
|
| Ostatni save miałem po 1d. 8h 6min czyli jakieś 32h . Z tym ,że grałem dosyć wolno eksplorując co się da i kończąc prawie wszystkie możliwe questy (1 tylko był zbugowany i po ukończeniu dalej wisiał ("Alchemik -amator") a innego nie chciałem sfinalizować ostatniej części ,żeby nie opowiedzieć się po stronie jednej z frakcji ("Kanidzia kołyska"). |
|
|
|
 |
|
|