|
Europa Universalis |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-06-08, 14:37 Europa Universalis
Baretki:  |
|
|
Zdecydowanie seria gier strategicznych nr 1 imho, nie znam innej tak rozbudowanej i grywalnej jednocze?nie jak ta. Dzi?ki uprzejmo?ci Czosnka ( ) gram w?a?nie w trzeci? ods?on? podstawowej serii EU... i jest nadal cudownie! My?l?, ?e wkrótce podziel? si? szerszymi spostrze?eniami, na razie testowo rozpocz??em gr? Polsk? i tocz? ci??k? wojn? pozycyjn? z koalicj? Moskwy i Tweru... |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
RNR
Książę

|
Wysłany: 2007-06-09, 19:18
|
|
|
A ma kto? mo?e 1 cz??? tej gry? (mam s?abego kompa, bardzo s?abego ) ), a ch?tnie bym sobie pogra?. |
_________________ – Moja jest tylko racja i to ?wi?ta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza ni? twojsza. ?e w?a?nie moja racja jest racja najmojsza! |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-06-09, 19:22
|
|
Ja mam Kiedy? darmowo do gazety dodawali p?ytki Kto wie zreszt?, czy Paradox nie udost?pni? jej do ?ci?gni?cia. |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
RNR
Książę

|
Wysłany: 2007-06-09, 19:52
|
|
|
Poszukam najpierw w Internecie, je?li nie znajd?, móg?bym si? po ni? zg?osi?, np na kó?ku historycznym? Zreszt? chyba ju? ostatnim w tym roku |
_________________ – Moja jest tylko racja i to ?wi?ta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza ni? twojsza. ?e w?a?nie moja racja jest racja najmojsza! |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-06-09, 19:55
|
|
Je?li pami?ta? b?d? |

|
|
|
 |
Mlody
Rzemieślnik

|
Wysłany: 2007-07-24, 11:36
|
|
|
| ja ostatnio zainstalowalem trzecia czesc i jakos nie przypadla mi do gustu.... te flagi zamiast jednostek i wogole jakas taka nijaka;/ no chyba ze cos mam nie tak z moja wersja... |
|
|
|
 |
mi?
Wicehrabia

|
Wysłany: 2007-07-28, 22:13
|
|
|
| Gra?em ostatnio w "Mroczne Wieki" .Gra jako? nie za bardzo mi si? podoba. Nie ma w niej tego , czego wymagam od tego typu strategii. Wg mnie zdecydowanie lepsza jest seria Total War. Jedyne co lepsze jest w EU to rozbudowana dyplomacja , jakiej w TW nie mo?na by?o do?wiadczy?. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-07-29, 01:00
|
|
B??dzisz W EU lepsze jest wszystko, poza modu?em taktycznym rzecz jasna. |

|
|
|
 |
mi?
Wicehrabia

|
Wysłany: 2007-07-29, 12:10
|
|
|
| Watcher napisał/a: | | W EU lepsze jest wszystko, |
Z tym na pewno si? nie zgodz?. Wg mnie w EU jest zbyt ma?y wp?yw na gospodark?, cho? mo?e bardziej realistyczny , porównuj?c z TW, w EU nie podoba mi si? te? system rekrutacji armii. Ale je?li chodzi o dyplomacj? szeroko rozumian? , w Mrocznych Wiekach wypada ona kilkakrotnie lepiej. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-10-27, 20:45
|
|
Podj??em szybko zarzucony wcze?niej save. Po kilku latach wojna ze wschodni? koalicj? zako?czy?a si? krwawo wywalczonym remisem. Polscy mo?ni uznali to za pora?k? i zacz?li g?o?no domaga? si? zmazania tej ha?by. Kazimierz Jagiello?czyk przeprowadzi? wi?c inwazj? na Besarabi?, która w 1455 roku pad?a pod naszymi ciosami.
Po kilku latach sp?dzonych na odbudowie potencja?u, sojusz litewsko-polski uderzy? na swojego starego wroga, Zakon Krzy?acki. Wojna Trzyletnia (1464-66) okaza?a si? by? bardzo ci??ka, Krzy?aków wsparli Szwedzi i Republika Ryska. Na szcz??cie Zakon sparali?owany zosta? cz??ciowo przez dzia?ania litewskie na pó?nocy, wi?c dwie polskie armie które operowa?y na po?udniu wymanewrowa?y wreszcie przeciwników i zaj??y Gda?sk i Olsztyn. Drugi Pokój Toru?ski przywróci? Polsce Pomorze Gda?skie, tym samym Korona spi??a swymi terenami Morze Czarne z Ba?tyckim (na mapie jasna ziele?)
 |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-10-30, 20:58
|
|
Mamy rok pa?ski 1525. Wiele si? zdarzy?o. Litwa zerwa?a z nami sojusz, wi?c musieli?my poszuka? sobie nowych. Od jakiego? czasu utrzymujemy alians z Wenecj? i W?grami, tyle ?e ci ostatni s?abi s? straszni, maj? tylko jedn? prowincj? (reszt? odebrali Turcy i Austriacy).
Rzplita stoczy?a wiele wojen. Kilka zwyci?skich star? z Krzy?akami przynios?y Polsce Warmi?, K?ajped?, Kurlandi? oraz Ryg?. Niestety, wpl?tali?my si? te? w krwawe wojny niemieckie. Ci??ka wojna z Saksoni? zako?czy?a si? zwasalizowaniem tego kraju i zaj?ciem Erfurtu, niestety stracili?my go pó?niej na rzecz Wirtembergii. Uda?o si? te? zwasalizowa? Pomorze Zachodnie. Prawie 20 lat trwa?a monumentalna wojna z austriackim supermocarstwem. W chwili, gdy habsburska nawa?a podesz?a pod Warszaw?, uzna?em si? za pokonanego. Austriacy odebrali Polsce Podole i Besarabi? i ju? nie jeste?my Mi?dzymorzem W zamian za to mamy teraz z Wiedniem ca?kiem niez?e stosunki.
W ostatnich trzech latach stoczyli?my wojn? z egzotyczn? koalicj? Brandenburgii, Danii, Trypolisu i Kastylii. Wenecjanie po?o?yli na ?opatki Arabów, ja na spó?k? z Sasami i Pomorzanami pokona?em Brandenburgi? i odebra?em jej Now? Marchi?. Ale pó?niej zacz??y si? schody w postaci Kastylijczyków. Ostatecznie zawarli?my ca?kiem korzystny pokój - Nowa Marchia pozosta?a nasza, przy okazji wasalem Polski sta? si? Trypolis. B?dzie gdzie wyje?d?a? na wczasy.
 |

|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-11-04, 18:17
|
|
| a ten ciemniejsza ziele? to Austria ? |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2007-11-04, 18:19
|
|
| Ten ciemniejszy z zachodu. Obecnie (lata pi??dziesi?te) jest jeszcze wi?ksza. |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-12-25, 18:17
|
|
Obecnie walcz? Neapolem. Sejw polski zarzuci?em z uwagi na kupno dodatków Napoleon`s Ambitions oraz In Nomine. Postawi?em sobie zadanie zjednoczenia W?och, które niemal ju? wykona?em - kosztowa?o mnie to oko?o 100 lat. Dzi? we W?oszech niezale?na jest ju? tylko Wenecja i Mantua. Ferrara i Pa?stwo Ko?cielne sta?y si? moimi lennami, podobnie jak Palatynat zreszt?. Podkusi?o mnie wtedy do prowadzenia polityki imperialnej, wykorzystuj?c og?oszon? krucjat? uderzy?em na Algier i po?o?y?em go na ?opatki. Skutkuje to 7 ju? latami trawionymi na ci?g?ym t?umieniu rebelii wewn?trznych W dodatku rozpocz??a si? reformacja i zwi?zane z ni? k?opoty religijne. Najgorsze czai si? jednak na zachodzie: ogromna, agresywna Francja.
Neapol AD 1517
 |

|
|
|
 |
Wiśniaa
Imperator Padyszach

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2015-06-11, 12:29
|
|
Mo?e warto odkurzy? temat. Jest przecena na platformie Steam. Europa Universalis IV i ró?ne DLC.
Ja gram. Mam te? kilku zaufanych znajomych, którzy cz?sto s? ch?tni do wspólnej rozrywki. Zabawa przednia. Polecam |
_________________ " 8th Cadia - Mess with the best, die like the rest!" |
|
|
|
 |
|
|