Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mroczne Wieki
Autor Wiadomość
Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2013-08-29, 21:31   
   Baretki: zalozyciel

AD 1090

Je?eli kto? tu skusi? si? moimi opisami na zakup CK2, to serdecznie przepraszam. Ta gra jest sadystycznie chora, p?awienie si? w cierpieniu gracza sprawia tym cholernym rz?dom zer i jedynek jak?? nieludzk?, niepoj?t? rozkosz.
Z?ama?em pieprzonego zdrajc? Botulfra. Siedzi obecnie w krakowskiej celi ba?amucony przez grup? przystojnych klawiszy.
Zmia?d?y?em Lubek?.
Sk?oni?em do podpisania bia?ego pokoju Litw?.
Ale zanim to wszystko si? sta?o, sta?y si? jeszcze dwie rzeczy. Znowu wojn? wypowiedzia?a mi Tartaria. Tym razem chc?c podbi? ca?? Polsk?, nie jakie? g?upie Tarku.
A papie? Adeodat III og?osi? przeciw mnie krucjat?.
17000, 5000, 6000, 5000, 3000, 2000, 7000, 16000, 5000.
Te liczby hasaj? sobie w moich granicach. Kolejne si? zbli?aj?.
Sic transit gloria mundi.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2013-08-31, 14:31   
   Baretki: 2017ragnarok

S?ysza?em, ?e w CK2 ciekawy jest te? mod z Gry o Tron. Testowa? go kto??

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2013-08-31, 15:03   

Mam go, ale jeszcze nie odpala?em. Tu jest po?wi?cony mu blog:

http://ck2agot.wordpress.com/

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2013-08-31, 18:44   

A ja doszed?em do Dni Ostatnich.
W 1091 roku od burgundzkiego miecza leg? w boju król Ma?owuj II, podobnie jak brat bezpotomnie. Nast?pc? tronu sta?a si? nastoletnia Jolanta I, ich najm?odsza siostra. Nieletnia kobieta, po??czenie idealne na niebezpieczne czasy. W krzy?owców wst?pi? nowy duch (zacz?? si? ju? kruszy?, bo zanim zgin?? Ma?owuj, to polska w?ócznia powali?a króla Burgundii, najpot??niejszego feuda?a uczestnicz?cego w krucjacie), a w Szwecji rozpocz??y si? a? DWIE rebelie. Przypominam, ?e roz?arzony do czerwono?ci metrowy bagnet w plecy wbijali mi ca?y czas Tartarzy.
Próbowa?em walczy? rok. W CK2 warto gra? na czas, ró?ne rzeczy zdarzaj? si? tu królom, chanom i kaganom... ale tym razem si? nie zdarzy?y. 18 IX 1092 roku skapitulowa?em przed Tartari? i 200 lat polskiej historii dosi?g?o swego kresu. Polska zosta?a anektowana przez Po?owców, a upokorzona Jolanta pozosta?a z tytu?em królowej Szwecji, z ziemiami rozproszonymi od Narwiku do Halicza. W dodatku z ci?gle trwaj?cymi dwiema rebeliami i krucjat? na karku.

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2013-09-02, 14:52   
   Baretki: 2017ragnarok

Nie da?o si? jako? korzystnie wyda? Jolanty?
Niez?e pobojowisko z Europy ?rodkowo-Wschodniej zosta?o :)

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2013-10-12, 13:24   

To nie by?y Dni Ostatnie :)

Jest ju? 1268 rok, moja dynastia w mi?dzyczasie zjednoczy?a Polsk?, Szwecj?, Norwegi? i Czechy. Efektem jest powstanie Imperium Wenedyjskiego :D

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-11-18, 00:29   

Od kilku tygodni intensywnie buduję potęgę państwa czeskiego. Enjoy ;)

Czechy, tryb Ironman. Wszystkie DLC przed Jade Dragon.

NIEZAMYSŁ I STARY

Król Czech 776-783
Wielki książę Czech 769-783
Wielki książę Brandenburgii 770-783

Książę Niezamysł wystartował w 769 roku od budowy marketu w Pradze, miał bowiem ambicje zrobienia tu finansowego eldorado.
Początkowo niezbyt mu to wychodziło.
Pieniążki tak łatwo wypływają ze skarbca. Najpierw na wojnę. Przemyślidzi ponieśli jej płomień plemionom łużyckim rządzonym przez księcia Miłoducha. Nie szli sami: dzięki małżeństwie z księżną kijowską Dobrawą, Niezamysł mógł liczyć również na jej roty. Siły Serbów zgniecione zostały do września 770 roku i nad Kopanicą powiewać zaczął sztandar z przemyślidzką orlicą. Potem przyszła... kolejna wojna. Z bratankiem, który zbuntował się po odkryciu przeze mnie jego spisku. Bratanek trafił w celi, a Niezamysł miał ciągle 30 dukatów...
Wykreowanie Królestwa Czech kosztuje 180.
Niezamysł miał problemy rodzinne. Miał brata. Właściwie: miał brata, gdyżKrzesomysłwyzionął ducha w jakimś wypadku; nie on jednak sprawiał problemy tylko jego syn.Strojmir Miśnieński, bo o nim tu mowa, wymyślił sobie, że jego stryj (czyli ja) stoi mu na drodze do kariery, stworzył więc potężną (150% moich sił) frakcję optującą za zmianą władcy. To nie wszystko. Mój własny (i jedyny) synMnatarównież się zbiesił i zaczął mi wygrażać (może dlatego, że możni czescy następcą tronu wyznaczyli jego synaVojena). Groźby Mnaty były o tyle nieprzyjemne, że niestety podbite przeze mnie ziemie łużyckie przez niego właśnie miały być odziedziczone, czyli po śmierci Niezamysła mogło dojśćdo podziału Czech.
Problem Strojmira rozwiązała trucizna. 26 II 772 roku mój niepokorny bratanek wyzionął ducha i cała frakcja runęła, gdyż obaj jego młodsi bracia (LitoldiPrzemysł) z uwagi na wiek byli na razie zajęci wrzaskiem i jedzeniem. Z kolei Mnata.... cóż, pojmałem gada korzystając z wykrytego spisku. Siedzi teraz w lochu oczekując mojej decyzji. Stracić syna?
Robiono już gorsze rzeczy, ale...
By podreperować finanse, Czechy sięgnęły po rozbój. Łupieskie chąsy Niezamysła splądrowały całą północną Bawarię, zanim jedna z nich dopadnięta została przez zbrojnych króla Tassilona i dobre czasy się tu skończyły Grabienie Bawarów było o tyle łatwe, że królestwo to toczyło od kilku lat ciężką wojnę z Morawami o prowincję Znojmo... i wojnę tę powoli przegrywało. Licznik w skarbcu Przemyślidów wybił 95, do korony brakowało mi więc jeszcze setki...
Niezamysł Stary, tak mnie zaczęli określać. Mój monarcha po przekroczeniu sześćdziesiątkipoczuł skrupuły. Nie, nie skrofuły. Skrupuły sprawiły, że Mnata odzyskał wolność. Być może przypływ rodzicielskich uczuć u księcia na Hradczanach spowodował fakt, że Dobrawa zaczęła rodzić mu kolejnych synów:FeanoraiTulkaiona. Ten pierwszy został przy okazji przez matkę mianowany następcą tronu kijowskiego co mam nadzieję przedłuży w przyszłości sojusz z tamtym naddnieprzańskim państwem.
W roku 776 (Niezamysł protestuje, to przecież była 56 wiosna jego panowania, nie wie skąd mi to 776 przyszło do łba) mój protagonista ustanowił Królestwo Czech. Zrobił to dzięki łupom bawarskim... oraz założeniu nowej mennicy, która zaczęła bić mocno chrzczone srebrem czeskie korony. Koronację uświetniła Dobrawa, która na dobre wróciła z Kijowa utraconego na rzecz bułgarskich koczowników. Efektem ubocznym był w związku z tym czwarty ich syn,Przemysł.
Korzystając z ogromnego prestiżu Niezamysła, zacząłem szukać narzeczonych dla jego synów nr 2 i 3. Feanor Przemyślida dostał w ten sposób córkę kagana Alanów,Sanathę (miała służyć za podstawę sojuszu w polityce kijowskiej, ale polityka kijowska w międzyczasie się zwinęła; mniejsza z tym). Z kolei Tulkaionowi trafiła sięJacinta, córka kagana Jeno, przywódcy Węgrów. Na tym na razie koniec, bo zacząłem okres inwestowania w nieznaną dotąd Pepikom ideę: pokój.
Pokój się nie przyjął.
U boku Przemyślidów rosła potęga Moraw. Mojmirowi udało się odebrać Znojmo Bawarii oraz podbić księstwo Małej Polski. Korzystając z tego, że rządzący Krakowem Lechowice właśnie się zbuntowali, Niezamysł postanowił wbić Morawianom mizerkordię w plecy.
W latach 777-779 doszło do wojny o Hradec. Wojny zwycięskiej. Nad Hradcem powiewa sztandar z czeskim Lwem i przemyślidzką Orlicą.
Tak przy okazji, pamiętacie jeszcze Miłyducha, księcia Brandenburgii? Tego, którego podbiłem a później stłumiłem jego bunt? Od wielu lat gnił w lochu a ja o nim zapomniałem. Ponieważ jednak pobożność Niezamysła zasugerowała zorganizowanie wielkiego festynu na cześć przodków, Miłyduch został jego główną atrakcją. Na stole ofiarnym.
Jak dobrze być królem!
Ave Maria! W 782 roku Niezamysł Stary postanowił się ochrzcić. Akcję misyjną na terenie Czech już od roku prowadził przybysz z Bawarii, biskup Aldrich... i robił to za pełnym przyzwoleniem sędziwego króla. Widząc u swego boku coraz bardziej przytłaczającą potęgę Franków z Karolem Świętym na czele (a ten przydomek coś przecież znaczy), postanowiłem pożegnać się z Perunem i ugiąć kolana przed Kyryi Krysti. Ave Maria!
Rodzina przyjęła to ze zrozumieniem i już niemal wszyscy przyjęli nową wiarę. Ominęło to niestety mojego wnuka Vojena, który w międzyczasie zmarł na raka. Tak czy inaczej moja linia rośnie w siłę: Mnata doczekał się drugiego dziecka (Vitka), a Vojen zanim zmarł, dał mi trzech prawnuków:Unisława, Mnatęi dziewczynęEliskę. Co więcej, 19-letni Unisław (wódz Litomierzyc) spłodził już mojego praprawnuka:Rościsława. Przemyślidzi na razie nie wymrą.
11 VII 783 roku Niezamysł Stary umarł po wieloletnim, udanym panowaniu. W jego trakcie powiększył Czechy o trzy prowincje (w tym dochodowy Hradec), zmienił je w królestwo, dołączył do strefy kultury Zachodu... no i został prapradziadkiem. Jedyna porażka wiązała się z nieudaną polityką wschodnią, gdyż nie udało się utrzymać jego żony Dobrawy na kijowskim tronie.

Odpowiedz do tematu