|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Mroczne Wieki |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-05-22, 23:42 Mroczne Wieki
Baretki:  |
|
|
Na poprzednim forum by? temat po?wi?cony serii EU. TYm razem jedynie o Crusader Kings, czyli rodzimych "Mrocznych Wiekach".
Gra nale?y do mojej ?cis?ej elity. ?CIS?EJ! Nie wiem ile tytu?ów móg?bym wymieni? wyprzedzaj?cych MW. CM? Civilization? W ka?dym razie MW jest dla mnie rewolucj?. Istot? tej rewolucji jest to, ?e nie steruje si? tu pa?stwem lecz DYNASTI?. To jest w?a?nie najpi?kniejsze. MW to w pewnym sensie opera mydlana opisuj?ca rodzinne perypetie naszych podopiecznych. Poniewa? za? podczas k?ótni owi podopieczni mog? u?ywa? mas rycerstwa... robi si? interesuj?co |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-05-22, 23:52
|
|
No w?a?nie. Z tematem zapozna?em si? u Watchera, je?eli chodzi o :"Mroczne Wieki", bo je?eli chodzi o EU to troch? pogrywa?em, ale szczerze nie poch?on??a mnie a? tak bardzo. Jednak bardzo spodoba?a mi si? ta opcja Dynastii, gdzie potomkowie rodzili si? z chorob? schizofrenii, a inni mordowali swoje rodziny . My?l?, a jestem wr?cz przekonany, ?e pozycja jest warta co najmiej przejrzenia, a nawet jak nie totalnego wch?oni?cia |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-06-05, 18:06
|
|
A?eby?cie mogli poczu? magi? MW... krótka historia mojego save`a
Boles?aw II ?mia?y
Zaczyna?em z królestwem licz?cym bodaj 5 prowincji, w tym lenne Mazowsze w którym panowa? mój brat W?adys?aw Herman. Jego panowanie by?o gwa?towne i podporz?dkowane ekspansji na poga?skie pomorze. Boles?aw zgin?? podczas walk w Prusach.
Mas?aw Wielki
Jedyny syn Boles?awa, ogromnie rozszerzy? królestwo, ró?nymi zreszt? metodami. Podbi? Czechy, Meklemburgi?, Lotaryngi?, Prusy, Inflanty, Finlandi? i Szwecj?, sho?dowa? te? kilka ksi?stw ruskich. Dzi?ki korzystnej polityce dynastycznej jego m?odszy syn Leszek odziedziczy? cztery hrabstwa wschodniej Anglii. Gdy umiera?, zostawi? królestwo w stanie rozkwitu.
Dobromir Szalony
Ten dobrze zapowiadaj?cy si? w?adca dorasta? jako ksi??? Meklemburgii. Pocz?tek panowania mia? pomy?lny, doko?czy? podboju poga?skich ziem u podnó?a Uralu. Potem jednak rozpocz??a si? katastrofa. Dobromira niszczy? zacz??a choroba psychiczna i patologiczna paranoja. Zacz?li gin?? ludzie i królestwo stan??o mi w p?omieniach. Ca?e jego panowanie przemieni?o si? w jedn? wielk? katastrofaln? wojn? domow?, w której straci?em cz??? Szwecji, prowincji niemieckich i ruskich. Lojalno?? pozosta?ych feuda?ów ci?gle kupowa?em z?otem. Ten horror trwa? 20 lat.
Leszek Angielski
Dobromir zmar? bezpotomnie, jego nast?pc? sta? si? wi?c brat Leszek, w?adca wschodniej Anglii. Sytuacja w królestwie zosta?a znormalizowana, a cz??? strat odrobionych (odbito Szwecj?). Niestety, poniesiono te? ogromne straty. Guy ksi??? Lotaryngii, mój lennik, w wyniku wojny z monarch? niemieckim zagarn?? teuto?sk? koron? i jako król przesta? by? moim wasalem. Odpad?a bez walki Lotaryngia, Czechy, Opole i kilka prowincji niemieckich. Leszek nie zd??y? zareagowa?, zgin?? w walce z meklemburskimi powsta?cami.
Randolph Zdobywca
Urodzony w Anglii Randolph, jedyny syn Leszka nie potrafi? nawet mówi? po polsku gdy sta? si? nowym monarch?. Wkrótce sta? si? postrachem Europy. Aby cz??ciowo przynajmniej powetowa? sobie straty w Niemczech Randolph zaatakowa? Brandenburgi? i dokona? jej aneksji. Nast?pnie równie zdecydowanie i szybko w??czy? do swego imperium Norwegi?, dzi?ki czemu Skandynawia poza Dani? i dwiema prowincjami zarz?dzanymi przez Bizancjum (sic!) znalaz?a si? pod piastowskim panowaniem.
Najwi?ksze swe dzie?a rozpocz?? jednak Randolph w latach czterdziestych XII wieku. Rozpocz?? wtedy wspólnie z Bizancjum krucjat?, która w 1144 roku oswobodzi?a Jeruzalem. Upokorzeni Fatymidzi przystali na t? kl?sk?, trac?c przy okazji Akk? i Trypolis.
Tak sytuacja wygl?da dzi?. |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2006-06-05, 22:25
|
|
|
| Brzmi zach?caj?co, fajnie, gdyby da?o si? t? fabu?? po??czy? z kilkoma elementami taktycznymi w czasie rzeczywistym i 3d, czyli doda? bitwy z Medeval Total War dla rozruszania. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-06-06, 00:05
|
|
Hmm, tego tam nie u?wiadczysz bitwy rozgrywane s? automatycznie, zreszt? lubi? ten system. |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-06-08, 15:51
|
|
Oto Polska Anno Domini 1151 A raczej jej fragment, bo nie wida? tu polskich prowincji na Rusi, Istrii, Szetlandach no i w Ziemi ?wi?tej. Randolph zosta? przez chwil? ekskomunikowany, ale zosta?o to ju? cofni?te a sam król zosta? legatem papieskim No i w trwaj?cej rok wojnie zgarn??em tytu? króla Niemiec! Heh, zrobi? z nich Mitteleurop? |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-07-31, 20:33
|
|
Dodam, ?e CK II jest jeszcze lepsze, szczególnie z DLC Old Gods który cofa start rozgrywki do 887 roku ne. Gram Polanami, stworzy?em w?asn? dynasti? (teraz jest taka mo?liwo??), Marcin I podbi? Kujawy, Mazowsze, Ma?opolsk? i cz??? ?l?ska w wyniku czego w 901 roku stworzy? Królestwo Polskie. Obecnie panuje jego syn Lambert I, który na tron wszed? po trupie otrutego tatusia
Edit: w mi?dzyczasie Lambert umar? na atak apopleksji, oto Polska na pocz?tku panowania jego syna, Krzes?awa I:
 |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-08-01, 19:42
|
|
Dzieje si? ostro w moim sejwie Krzes?aw na pocz?tku panowania odbi? Wielkomorawianom O?omuniec, co chyba przesta?o podoba? si? moim s?siadom. W 919 roku król W?gier Marton wypowiedzia? mi wojn?, a widz?c jego 9000 wojowników troch? struchla?em. Na szcz??cie uda?o mi si? wynaj?? litewskich i szkockich najemników i po krwawych walkach zatrzyma?em Madziarów na linii Karpat... wtedy rozpocz??a si? u mnie rebelia wewn?trzna
W?a?ciwie wszyscy moi zdradzieccy wasalowie wsparli bunt królewskiego kuzyna o wdzi?cznym imieniu Piskla (to syn brata Lamberta I, Konrada, poprzedniego rebelianta). By?o ju? naprawd? grubo, na szcz??cie dzi?ki drobnym sukcesom w Karpatach Marton W?gierski zgodzi? si? na "bia?y pokój" (czyli bez jakichkolwiek zmian), mia?em wolne r?ce i rebeliantom nie pomog?a nawet pomoc ze strony Serbów ?u?yckich. Wszyscy trafili do lochu... i w tym samym momencie uderzy?y Wielkie Morawy. Panuj?cy tam Ro?cis?aw II og?osi? krucjat? przeciw poga?skiej Polsce. To by? w sumie jego b??d, bo na pomoc pod??yli mi inni w?adcy s?owia?scy, z ksi?ciem Rusi na czele. W 922 roku wojna si? sko?czy?a bez strat z mojej strony
A weso?o b?dzie nadal, bo ju? tworzy si? frakcja mo?nych, którzy na króla wynie?? chc? mojego kolejnego kuzyna, m?odszego brata Piskli Sambora. Tak si? dzieje w Crusader Kings II |

|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-08-02, 01:16
|
|
Lambert to imi? od pocz?tku mi si? nie podoba?o. Czytaj?c twoj? krucjat?, to mog? pomy?le?, ?e si? naprawd? dobrze bawisz. Mnie jako? nigdy nie poci?ga?o (chodzi mi o gatunek) ale szanuje takie upodobanie, bo s? godne i tyle
Pozdrawiam
Drzewiec |
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-08-02, 09:57
|
|
| Rok po zako?czeniu wojen, w 923 rany odniesione w starciach z Morawianami doprowadzi?y do ?mierci króla Krzes?awa, co uruchomi?o now? weso?? karuzel?. Nowym w?adc? zosta? starszy z jego dwóch synów, Marcin II, niestety niepe?noletni (10 lat). Regentem zosta? ksi??? wielkopolski Sambor, stryj króla jak ju? wcze?niej pisa?em. W ci?gu pó? roku troskliwy stryj zorganizowa? na mnie pi?? kolejnych zamachów, wszystkie jakim? cudem prze?y?em. Ostatecznie regent zosta? zdemaskowany i wtr?cony do lochów, nowym regentem zosta?a ksi??na Grzymis?awa, jedna z sióstr króla Lamberta. Weso?o jest nadal, co? mnie podkusi?o by ?ci?? zdrajc? Sambora co wywo?a?o oskar?enia o tyrani?... |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-08-03, 20:15
|
|
Zdo?a?em jeszcze zaj?? O?omuniec i Brno, gdy dopad? mnie megabunt mojego m?odszego brata Jacka. Mia?em ma?e szanse. Ostatecznie w ci??kiej bitwie pod Kaliszem (2500 moich wojów przeciw 2800 rebeliantom) dozna?em ci??kiej kl?ski, rany tam odniesione u?mierci?y Marcina II kilka tygodni pó?niej (940 r.). Jeszcze rok si?y wierne jego nast?pcy Boles?awowi próbowa?y stawia? opór, w 941 jednak skapitulowa?em. Jacek I zosta? nowym królem Polski, w r?kach mojego Boles?awa zosta?o Gniezno i po?udnie z tytu?em ksi?cia Ma?opolski w roli wasala Jacka. A najgorsze jest to, ?e Boles?aw wyl?dowa? w lochu, co sprawia ?e nie mog? go o?eni? i robi? dyplomacji. Z vendett? musz? d?uuuugo poczeka?...
Lesser Poland to ja
 |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-08-04, 20:09
|
|
Nie musia?em czeka? bardzo d?ugo.
Król Jacek panowa? zupe?nie bezmy?lnie. Prowadzi? wojny niemal z ka?dym s?siadem, co czasem przynosi?o nabytki (Boleslav odbity Wielkim Morawom), niestety cz??ciej porywa? si? z motyk? na s?o?ce. Jako tako sko?czy?a si? inwazja na bardzo siln? Bawari? (w której panowa?a najwybitniejsza chyba obecnie w?adczyni Europy, Judyta Szlachetna która kilka lat pó?niej podbije Wschodnich Franków i stworzy królestwo Niemiec), gdy? w por? uda?o si? nam podpisa? pokój. Gorzej posz?o z Litw?, która pod panowaniem wybitnego króla Kaire Wielkiego sta?a si? mocarstwem. Jacek na chwil? zaj?? Pomorze Gda?skie, lecz litewskie kontruderzenie zepchn??o nas do rozpaczliwej obrony.
Wszystko to obserwowa?em przez kraty celi. Mój apel o uwolnienie sko?czy? si? wrzuceniem Boles?awa do ciemnicy, co znacz?co obni?y?o jego statystyki (tylko dyplomacja i intrygi pozosta?y na porz?dnym poziomie). Wpada?em w coraz wi?ksze zniech?cenie, gdy wreszcie... 12 IV 955 roku król Jacek poleg? walcz?c pod P?ockiem z przewa?aj?cymi si?ami litewskimi. Nadszed? mój czas.
Jacek mia? tylko jedno dziecko, kilkumiesi?cznego syna który teraz zosta? królem, Krzes?awa II. W królestwie zacz??o si? rozprz??enie, w ko?cu ksi??? wielkopolski Gaudenty (te? Stró?yna, z linii Konrada Wielkopolskiego, syna Marcina I) wyjedna? moje zwolnienie. To by? pocz?tek ko?ca ma?ego Krzes?awa. Dogada?em si? z jego mistrzem szpiegów, ten urz?dzi? zamach który w 958 roku u?mierci? ma?ego króla w jego ko?ysce. Po 17 latach upokorze? Boles?aw Gruby wróci? na tron!
Obecnie jest 968 rok. St?umi?em jeden bunt, wygra?em wojn? z Dani? zajmuj?c im Brandenburgi?, zdoby?em Pomorze Gda?skie... te ostatnie jednak kilka lat pó?niej straci?em na rzecz pot??niej?cej Litwy. Litewska si?a jest coraz bardziej niepokoj?ca...
 |

|
|
|
 |
darthmateusz
Cesarz

|
Wysłany: 2013-08-05, 15:22
|
|
|
| fajne to, ale ja tam wol? Rome TW i mas? modów do niego, które niedawno odkry?em. |
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-08-05, 16:01
|
|
| Nawet lepiej ni? fajne. Te intrygi rodzinne bardzo mi si? podobaj?. Bratobójcza walka o w?adz?. |
 |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2013-08-05, 20:54