|
Jaka Armia, taki klimat i czy to si? op?aca |
| Autor |
Wiadomość |
KacperTheCowboy
Diuk

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-08-28, 22:16
|
|
|
Zacz??em zbiera? Imperial Guard (dzisiaj zacza?em klei? ) mam basiliska, 5 ratlingów, 1 commissara, heavy weapon sqada i 20 shock troopsow . Czeka mnie móstwo malowania i mam nadzieje, ?e szybko b?de móg? gra? |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-08-28, 22:20
Baretki:  |
|
|
| KacperTheCowboy napisał/a: | Zacz??em zbiera? Imperial Guard (dzisiaj zacza?em klei? ) mam basiliska, 5 ratlingów, 1 commissara, heavy weapon sqada i 20 shock troopsow . Czeka mnie móstwo malowania i mam nadzieje, ?e szybko b?de móg? gra? | A zamierzasz gra? tak? ogóln? IG czy nastawiasz si? na jakie? konkretne regimenty? (Cadia, Catachan, Valhalla czy co? w tym stylu?) |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-08-28, 22:23
|
|
|
| Watcher napisał/a: | | A zamierzasz gra? tak? ogóln? IG czy nastawiasz si? na jakie? konkretne regimenty? (Cadia, Catachan, Valhalla czy co? w tym stylu?) |
Z tego co wiem to zawsze trzeba sobie obra? jakis regiment- w wiekszoci przypadków, jak i w tym jest to Cadia |
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2006-08-28, 22:30
|
|
| pikusMAIDEN napisał/a: | | Watcher napisał/a: | | A zamierzasz gra? tak? ogóln? IG czy nastawiasz si? na jakie? konkretne regimenty? (Cadia, Catachan, Valhalla czy co? w tym stylu?) |
Z tego co wiem to zawsze trzeba sobie obra? jakis regiment- w wiekszoci przypadków, jak i w tym jest to Cadia |
Nie jestem tego taki pewien. Patrzy?em w AB i tam nie ma Ratlingów. A Kacper zamierza takie w swojej armii mie?. |
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-08-28, 22:42
|
|
|
| Zapa? napisał/a: | | Nie jestem tego taki pewien. Patrzy?em w AB i tam nie ma Ratlingów. A Kacper zamierza takie w swojej armii mie? |
W AB cz?sto s? luki, w codexie Ratlingi sa bo widzia?em na w?asne oczy |
|
 |
Czosnek
Wielki Król

|
Wysłany: 2006-08-28, 22:46
|
|
|
Niech kolega Kacper zajrzy do Codexu, tam s? opisy armii i co najwa?niejsze ich doktryny- czyli co mozna a czego nie. Obecnie tak naprawd? oplacalni do zbierania sa tylko Cadianie, reszta to IMHO kasa wyrzucona w b?oto. aha i chcia?bym przyponie? ze jeden troops u IG to min 25 ludzi wiecej o tym w dzale o organizacji armii w/w Codexie. |
_________________ tak, to ja |
|
|
|
 |
KacperTheCowboy
Diuk

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-08-28, 22:56
|
|
|
| Z tego co rozumiem codex to nie musze wybierac doktryny, wtedy chyba moge miec ratlingi(ja tak to inetrpretuje). Poza tym na cytadeli jest tylko pare doktryn do wyboru |
|
|
|
 |
Czosnek
Wielki Król

|
Wysłany: 2006-08-28, 23:34
|
|
|
Mo?esz utworzy? w?asn? armi?, wówczas masz do dyspozycji ograniczon? liczb? "slotów" na doktryny i jednostki- to rozwi?zanie jest wed?ug mnie ma?o op?acalne.
Co do modeli, tylko Cadia jest plastikowa i sprzedawana w takiej ilo?ci (20 szt w boxie)Co do rszty to same metale, co za tym idzie drogie blistery i boxy ( góra 10 szt.) cz?sto trudno ju? dost?pne, z ma?? ilo?ci? wzorów.
To moje zdanie.
Ale wyberz sam bo to jest najwa?niejsze. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-08-29, 01:00
|
|
| Czosnek napisał/a: | | Co do modeli, tylko Cadia jest plastikowa i sprzedawana w takiej ilo?ci (20 szt w boxie)Co do rszty to same metale, co za tym idzie drogie blistery i boxy ( góra 10 szt.) cz?sto trudno ju? dost?pne, z ma?? ilo?ci? wzorów. |
No nie do ko?ca, do Vostroyanów mo?na kupi? Battle Forca bodaj?e No i maj? boxa z 10 wojakami, a akurat u Vostroyanów to bodaj?e jedna dru?yna. Catachanie maj? równie? boxa z 20 modelami, to niez?y interes je?li ju? patrze? na pieni?dze, bo akurat ci ramboidzi operuj? w dru?ynach po 10 sztuk (ale mi osobi?cie si? nie podobaj? ). |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Czosnek
Wielki Król

|
Wysłany: 2006-08-29, 11:22
|
|
|
tyle ?e Vostroyanie to metalowe figury i ne te? s? drogie- oczywi?cie resza armii IG te? ma takie boxy po 10 szt. np Steel Legion. Catachanie nie maj? tak do ko?ca swojego Codexu, bo ten aktualny trzeba ?ci?gn?? z sieci i te? nie bardzo mi si? podobaj?. A je?li gra? IG, to na stole przy partii za 1500 pts, modeli piechoty bedzie gdzies z 120-200 i wiem co mówi?. tote? granie ym? innym ni? Cadia to ogromny wydatek na sam?, s?ab? piechot?. Mam nadziej? ?e rozumiecie o co mi chodzi.
Jest pewna alternatywa- Kompania karna. W jednym z Chapter Aprooved, czyli w ksi??ce z OFICJALNYMI zasadami GW tyle, ?e ukazuj?cymi si? w Withe Dwarfie, poruszono jej temat. W skrócie chodzi o to i? wiele armii walczy pod jednym dowodztwem z powodu braku innych szans na wolno??.
Ale ja i tak jestem za Cadi? gdybym j? malowa? ( nie wykluczone ?e to b?dzie moja druga armia 40 ) to w oryginalnych "Cadai?skich" kolorach. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-08-29, 11:40
|
|
| Czosnek napisał/a: | | bo ten aktualny trzeba ?ci?gn?? z sieci |
Ale trzeba od razu zaznaczy?, ?e w pe?ni legalnie, bo to samo GW udost?pnia ten kodeks darmowo na swojej witrynie Ale jeszcze raz napisz?, mi si? oni te? nie podobaj?
Co do IG, oto moja prywatna lista "ulubionych" regimentów:
1. Vostroyanie - za ten carsko-kozacki wygl?d
2. Cadia - za klimat "wietnamski".
3. Steel Legion - za klimat "Wehrmachtu"
4. Tallarnowie - bo to Afrika Korps mi przypomina |

|
|
|
 |
Czosnek
Wielki Król

|
Wysłany: 2006-08-29, 12:15
|
|
|
Temat zaczyna si? robi? ciekawy, wi?c go wydzieli?em i zach?cam do dyskusji w nim dno?nie wszystkich armii i skojarze? z nimi. Oraz czy dan? armi? op?aca si? kupi?. Dla prawdziwego kolekcjonera takie nie istnieje- wiem. Ale nie ka?dy ma gór? forsy, a figurki kosztuj?.
Co do Vietnamu to bardziej pasuj?mi Ctachanie, ale tylo za ich D?unglowo?? chyba. Ale Cadianie te? ujd?, masz racj? W. |
|
|
|
 |
KacperTheCowboy
Diuk

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-08-29, 14:10
|
|
|
Mi najbardziej podobaj? sie harkoni(niema ich na cytadeli), fajne kombinezony maj? i s? napakowani |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-08-29, 16:50
|
|
| KacperTheCowboy napisał/a: | | harkoni |
Kto to? |

|
|
|
 |
KOOBA.84
Arcyksiążę

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-08-29, 18:15
|
|
|
A ja sadze ze po to sa doktryny do wyboru w podrezniku IG, zeby sobie kazdy mogl ulozyc taka armie jaka mu sie podoba, ponadto standardowe figurki gwardii (tzw. cadianie) wygldaja dobrze w wielu schematach kolorystycznych - od klasycznych khaki i zielonych jednolitych mundurow az do roznego rodzaju moro (np. pustynny zolto/brazowy czy morski niebiesko/granatowy) i innych kombinacji. Mozliwosci jest duzo. Jesli dodamy do tego to co mozna zrobic z Green Stuffu i innych akcesoriow (konwersje!), oraz mozliwosc opracowania wlasnego backgroundu dla armii, lacznie z opowiadaniami itp., to ta opcja wydaje mi sie najlepsza. Z reszta dlatego wlasnie wybralem podobna opcje u SM - "wlasnorecznie robiony" chapter.
Aha, no i z tego co sie orientuje czesc z tych Gwardyjskich doktryn jest solidnie przegieta. Sa doktryny ktore zezwalaja na uzywanie danej jednostki (m in. ratlingow), doktryny regulujace uklad calego regimentu (regiment zmechanizowany, czy moze spadochroniarze?), doktryny dajace konkretne umiejetnosci jednostkom (np. walka z xeno'sami, czy lekka piechota) i doktryny zezwalajace na wybor jakiegos dodatkowego wyposazenia (np. Marines'owych Carapac Armourow - czyli wdzianek w ktorych biegaja zwiadowcy SM) |
_________________ Niech ?yje król!! |
|
|
|
 |
|
|