|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
Pie?? Lodu i Ognia - spoilery |
Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2006-06-29, 12:30 Pie?? Lodu i Ognia - spoilery
Baretki:  |
|
|
Tworz? osobny temat by tu móc rozmawia? swobodnie o fabule nie boj?c si?, ?e komu? j? zdradzimy. Mam nadziej?, ?e temat si? przyjmie
Na pocz?tek:
1. Przeczyta?em ostatnio teori?, która bardzo do mnie przemawia. Wed?ug niej Jon NIE JEST B?KARTEM STARKA! Co wi?cej: jest TARGARYENEM! A konkretniej synem Rhaegara i Lyanny... Naprawd? wiele za tym przemawia, cho?by to ?e przecie? nie by?o w stylu Neda p?odzenie dzieci na boku... Poza tym w Grze o Tron jeszcze narrator zauwa?a, ?e Jon ró?ni si? wyra?nie od reszty rodze?stwa (co prawda, to samo napisane jest o Arry). Co o tym s?dzicie?
2. Czy Littlefinger chce by? królem? Jaki jest tak naprawd? cel jego intryg?
3. Kto wreszcie dopadnie Cersei? |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2006-07-18, 18:00
|
|
Na razie zainteresowania brak, ale poci?gn? jeszcze.
Sie? spisków tak jakby zacz?? odpowiada? na pytanie nr 3 Ale mówi?c szczerze a? mi si? wierzy? nie chce, ?eby Ko?ció? pokona? j? ca?kowicie
Poza tym: jak tak naprawd? wygl?da spisek tworzony przez Dorne? |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
GyzzBurn
Następca tronu

|
Wysłany: 2006-07-19, 12:27
|
|
|
jestem rozczarowany nag?ym cho? zapewne chwilowym upadkiem Cersei; co do niej to mam tak? teorie, ?e bratem, który j? zabije bedzie nie Tyrion, a Jaime;
inna moja teoria jest taka, ?e kaleki Bran, który tak bardzo chcia? by? rycerzem Gwardii Królewskiej b?dzie lata? na jednym ze smoków; teori? t? wzmacnia inna - ta o TARGARYENsko?ci Jona Snow
wracaj?c do mojej ulubionej "suki o czarnym secu" Cersei - Maegi ?aba przepowiedzia? jej przysz?o?? w której przegra z królow? m?odsz? i pi?kniejsz?, a zabije j? brat; Cersei biedactwo obstawia, ?e chodzi o Tyrrellówne i Tyriona, a to bedzie na pewno Dany i mam nadziej? Jaime...
no i Cat Stark nie przestaje mnie irytowa?: po ?mierci wci?? dzia?a w my?l zasady "co by tu jeszcze spieprzy?" ucieszy?em si? kiedy Freyowie zrobili z ni? porz?dek, ale Martin wskrzesi? j? poswiecaj?c Berrica Dondariona co osobi?cie uwa?am za skandal! chyba nie mia? pomys?u na prowadzenie Lorda B?yskawicy |
_________________ „Fortuna to niesta?a dziwka, zwariowana na punkcie ironii” Glen Charles Cook |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2006-07-19, 13:25
|
|
GyzzBurn napisał/a: | jestem rozczarowany nag?ym cho? zapewne chwilowym upadkiem Cersei; co do niej to mam tak? teorie, ?e bratem, który j? zabije bedzie nie Tyrion, a Jaime; | No có?, zako?czenie Uczty to troszk? sugeruje
Cytat: | wracaj?c do mojej ulubionej "suki o czarnym secu" Cersei - Maegi ?aba przepowiedzia? jej przysz?o?? w której przegra z królow? m?odsz? i pi?kniejsz?, a zabije j? brat; Cersei biedactwo obstawia, ?e chodzi o Tyrrellówne i Tyriona, a to bedzie na pewno Dany i mam nadziej? Jaime... | Co do Dany to jest niemal pewne (chocia? u Martina niewiele rzeczy jest pewnych) Co do Jaime... zobaczymy
Cytat: | no i Cat Stark nie przestaje mnie irytowa?: po ?mierci wci?? dzia?a w my?l zasady "co by tu jeszcze spieprzy?" ucieszy?em si? kiedy Freyowie zrobili z ni? porz?dek, ale Martin wskrzesi? j? poswiecaj?c Berrica Dondariona co osobi?cie uwa?am za skandal! chyba nie mia? pomys?u na prowadzenie Lorda B?yskawicy | To jest w?a?nie wielkie w tej ksi??ce Tworzy intrygi po czym kasuje je jednym zdaniem Tworzy to chaos który tak bardzo pasuje do klimatu tej opowie?ci mówi?cej o bezmy?lnym okrucie?stwie Historii
Z tego te? w?a?nie wzgl?du nie mo?emy by? pewni, co sta?o si? z Brienne. W ka?dej innej ksi??ce po takim zako?czeniu jej w?tku w nast?pnym rozdziale pojawi?oby si? jakie? ocalenie. A tu? Niczego nie mo?emy wykluczy?. Zarówno ocalenia jak i beznami?tnego zdania o znalezionym rozk?adaj?cym si? jej truchle |

|
|
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

|
Wysłany: 2006-07-29, 16:10
|
|
|
Co do pytania pierwszego- tutaj powiem szczerze nie mam zielonego poj?cia, acz je?eli chodzi o kwestie pó?nocy nie bez znaczenia pozostanie Bran, wszak zdobywa on coraz pot??niejsze moce, a my?l?, ?e za Murem znajdzie co? co sprawi, ?e mo?e sta? si? on jednym z pot??niejszych bohaterów cyklu)
Co do drugiego- my?le, ?e Littlefinger nie chce by? królem, jego dzia?ania do tego imho nie zmierzaj?, czy raczej jego dzia??nia zmierzaj? w ka?dym mo?liwym kierunku, acz póki co bardziej tworzy on pot?g? Sansy Stark ni? swoj?. My?l?, ?e pozostanie on szar? eminencj?, niemniej poci?gaj?c? za sznurki.
No i pytanie trzecie- Cercei, Cercei, Cercei... Na dzie? dzisiejszy wygl?da mi to tak, ?e mo?e nie zginie ona z r?ki Ko?cio?a, ale reakcja Jaime na list, wskazuje na to nie pomo?e on jej w wydostaniu si? z obj?? Wielkiego Septona. To, ?e t? "m?odsz? i pi?kniejsz? królow?" jest Dany jestem niemal pewien (cho? u Martina niczego pewni by? nie mozemy). Reasumuj?c zdecydowanie podtrzymuj?, ?e nie Meargery i Tyrion, a Dany i Jaime, zako?cz? okrutne i szalone panowanie "suki o czarnym sercu".
Co do Brienne, nie wydaj? mi si?, ?eby ona zgin??a, wykrzyczane przez ni? s?owo pewno musia?o miec jakies znaczenie i bardzo mo?liwe, ?e uratowa?o jej ?ycie.
Nie zapominajmy, tak?e o ?elaznych Ludziach bo po ma?u, stopniowo ich waga w Westeros ro?nie i na pewno odegraj? jeszcze bardzo wa?n? rol? w ca?ej intyrdze acz nie wydaje mi si? bo to oni ostatecznie zdobyli panowanie nad Siedmioma Królestwami (i powiem szczerze, ?e z ka?dym kolejnym tomem utwierdzam si? w przekonaniu, ?e nie o zdobycie w?adzy w tejk sadze chodzi, ?e sko?czy sie ona czym? znacznie podnioslejszym, czym? co nas wystkich zaszokuje, acz znaj?c Martina absolutnie wysztko jest mo?liwe) |
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

|
|
|
|
 |
Gruby
Baron

|
Wysłany: 2009-02-01, 22:26
|
|
|
Czy kto? ma jakie? wiadomo??i na temat Ta?ca ze smokami ?Czy tom ma si? wugóle ukaza?? |
_________________ "To the righteous we bring hope. To the tained we bring fire" -Castellan Garran Crowe |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2012-07-26, 20:11
|
|
Dla tych, co czytali: co obstawiacie, Jon zgin?? czy nie? Czy ten prolog z Varamyrem nie sugeruje, ?e jaka? cz?stka Jona przetrwa w jego wilkorze? |

|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

|
Wysłany: 2012-07-26, 23:34
|
|
Spierdalaj. |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2012-07-26, 23:55
|
|
Hej, rzu? okiem na tytu? tematu. |

|
|
|
 |
zaran
Następca tronu

|
Wysłany: 2012-07-27, 06:11
|
|
|
Czyta?em jaki? wywiad w necie z Martinem - jego rozmówca pyta si? czemu zabi? Jona - Martin odpowiada mu pytaniem - czy my?li,?e go zabi?. Nie chce poda? odpowiedzi wprost czy Jon ?yje czy nie. Zreszt? tu link do wywiadu : http://shelf-life.ew.com/...ocking-twist-g/
Moim zdaniem wygl?da na to , ?e b?dzie ?y?. Nawet je?li Twoja wersja z wilkorem si? nie sprawdzi - to jeszcze na miejscu jest Melisandre - szansa na wskrzeszenie ;p |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

|
Wysłany: 2012-07-27, 06:27
|
|
Te? mi si? wydaje, ?e to jeszcze nie koniec |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2012-07-27, 10:08
|
|
Inny trop jest taki: z jednym wyj?tkiem wszystkie "prawdziwe zgony" relacjonowane by?y "trzecioosobowo", przez kogo? innego. Gin?cego Eddarda widzimy oczami Aryi. Gin?cego Robba oczami Cat. O ?mierci Balona dowiadujemy si? w ogóle z opowiada?. Joff ginie na oczach Tyriona... Tymczasem wszystkie "zgony niedokonane" zachodz?, gdy opowiadane s? z POV gin?cego: przypadek Brienne, Tyriona, Cat... S? dwa wyj?tki: Quentyn oraz Kevan, tyle ?e Quentyn nie jest prawdziwym wyj?tkiem, gdy? umar? dopiero 3 dni pó?niej. Zreszt?, mo?e Kevan Lannister te? prze?yje (chocia? w to akurat nie wierz?).
Poza tym, Jon wydaje si? by? super wa?ny dla fabu?y (chocia? Ned te? taki by?). Je?li faktycznie jest Targaryenem, to mo?e by? "trzeci? g?ow? smoka" z wizji Dany i poleci na którym? z jej pupili. Tak czy inaczej, nie mog? doczeka? si? Wichrów, tyle ?e pewnie d?uuuugo sobie na nie poczekamy |

|
|
|
 |
Wiśniaa
Imperator Padyszach

|
Wysłany: 2014-04-08, 12:17
|
|
Szkoda, ?e d?ugo nie pogra |
_________________ " 8th Cadia - Mess with the best, die like the rest!" |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2014-04-08, 13:52
|
|
Ten powy?szy wpis to o serialowym Oberynie. Nie wpisujmy spoilerów w temacie ogólnym, bo znowu nam si? Drzewiec zbulwersuje |

|
|
|
 |
|
phpBB by
przemo
|