|
Ulica ?eromskiego (Podgórna :)) |
| Autor |
Wiadomość |
balbon
Margrabia

|
Wysłany: 2006-06-26, 06:51 Ulica ?eromskiego (Podgórna :))
|
|
|
Ja znowu o cmentarzach. Tym razem o jednym , katolickim i juz nieistniej?cym.
Obecny cmentarz parafialny i ewangelicki zostawie komu? innemu...
Podgórna , jak sama nazwa wskazuje , teren pagórkowaty , wzniesiony ponad bagna Jeziora Miejskiego ( w ?rednoiwieczu J. Miejskie si?ga?o swymi wodami az do zamku.
Dla mniej zorientowanych i nietutejszych - zamek sta? na tym terenie gdzie teraz mniej wi?cej znajduje si? "wspó?czesna warownia konsumpcji" zwana Lidlem).
Podgórna by?a zasiedlona g?ównie przez Niemców. To dla nich - niemieckich katolików-powsta? przy tej ulicy ( jeden z trzech)- ko?ció? pw. ?w.Barbary. Wybudowano go w XVII w z pruskiego muru ( konstrukcje te zazwyczaj s? mniej trwa?e). Dwa wieki pó?niej ko?ció? uleg? zniszczeniu i zawaleniu i ju? nigdy nie zosta? odbudowany.
Pozosta? tylko przyko?cielny cmentarz.
Inna "atrakcj?" tej ulicy by?a brama Ole?nicka, która by?a poczatkiem traktu wiodacego do Uj?cia.
Kiedy miasto by?o w rekach niemieckich , teren cmentarza sta? si? sola w oku dla Magistratu pruskiego.
Trwa?y jakies d?ugie zatargi ówczesnego proboszcza i wspomnianego Magistratu.
Cmentarz mia? by? w?asno?ci? w?adz miasta , ale proboszcz ( Polak ) robi? wszystko , aby sie tak nie sta?o.
Magistrat argumentowa? , ?e niektórzy mieszka?cy ul. ogrodowej( teraz chyba nazywa si? inaczej ) skracali sobie drog? do ulicy Podgórnej przez cmentarz , co mia?o by? powodem niszczenia drzew rosnacych przy tej ulicy.
Takich banalnych powodów by?o wiele.
W rzeczywisto?ci chodzi?o o polityke germanizacyjn? i projekt wysiedlania Polaków z ich ziem.
To si? poniek?d uda?o. cmentarz przeszed? w pruskie r?ce. Cmentarz zlikwidowano , a tam gdzie sta? kiedy? ko?ció? wybudowano szko?? dla niemieckich ch?opców - Pa?stwowe Gimnazjum im. ?w. Barbary. Tam teraz miesci si? Liceum Ogólnokszta?cace.
Poza tym ulic? wyregulowano: obni?ono jej spadek i wybrukowano.
A ulica Podgórna to dzisiejsza ?eromskiego |
|
|
|
 |
mychafront
Książę

|
Wysłany: 2006-06-26, 10:22
|
|
|
jak czytra?em ten ca?y tekst to a? z opuszczon? szcz?k? ale fajnie sie tak dowiedziec wiele rzeczy na temat chodzie?y ja mam pytanie to wtedy jak si? nazywa?a ulica gdzie jest teraz obecnie podgórna, czy ona wtedy prowadzi?a a? przez kochanowskiego?? |
_________________ www.theroadside.fora.pl |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2006-06-26, 11:05
Baretki:  |
|
|
Temat myl?cy, istnieje w Chodzie?y inna ulica Podgórna, wi?c wyedytowa?em.
A ulica dla mnie bardzo znacz?ca, 4 lata edukacji, klasa 3c biol-chem... Matura 1993
BTW, przed I wojn? ?wiatow? ulica nazywa?a si? Bergstrasse, czyli podobnie
 |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
balbon
Margrabia

|
Wysłany: 2006-06-26, 13:13
|
|
|
To by?o tak dla zmy?ki.
Na samym ko?cu by?o napisane , ?e chodzi?o mi o ?eromskiego
Jeszcze raz . Wyprostujmy , bo sie zakr?c?.
Dzisiejsza ?eromskiego nazywa?a si? Podgórn? . Przez pewien czas nosi?a nazw? Górna, a to ze wzgl?du na swe po?o?enie.
Z tego co wiem by?a dosy? stroma a? do lat osiemdziesiatych XIX w.
Potem j? przerobili.
?eromskiego wychodzi z tzw. Ma?ego Rynku , a ko?czy si? przy Szkole Podstawowej
nr 3.
P.S. Dzi?ki Szanowny Adminie za fatyg? ze zdj?ciami |
| Ostatnio zmieniony przez balbon 2006-06-26, 20:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

|
Wysłany: 2006-06-26, 13:58
|
|
Hehe, no nie?le, a ja ca?y czas my?la?em ?e to chodzi o t? inn? podgórn?:P |
|
 |
balbon
Margrabia

|
Wysłany: 2006-06-26, 16:46
|
|
|
Podgórnej - dzisiejsza ulica -jeszcze wtedy nie by?o.
Tam nie by?o nic prócz lasów i dalej ??k , bo to teren niezbyt korzystny pod zasiedlenie. Raz , ?e ziemia nieurodzajna , to znów bardzo stromo ( ko? by si? zm?czy? ) , no i poza tym piaskowe skarpy.
To jest stosunkowo m?oda ulica. Tam by?y jedynie wysokie pagórki poro?ni?te lasami.
By?a taka historia , ?e cz??? tych lasów wykarczowano . Zosta?y same piaskowe skarpy i w którym? momencie zacz??y zagra?a? zasypaniem domów po?o?onych ni?ej.
Na gwa?tu rety wtedy ponownie zalesiano te tereny.
Poza tym takie pagórki by?y te? miejscem strace?. "Niegrzecznych" ludzi pozbawiano tam ?ycia. |
| Ostatnio zmieniony przez balbon 2006-06-26, 20:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2006-06-26, 17:01
|
|
| Nie kontynuujmy tu w?tku prawdziwej Podgórnej. Ona zas?uguje, jak ka?da inna ulica, na osobny temat. |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
|
|