Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Warhammer 40 000 ZASADY
Autor Wiadomość
Czosnek 
Wielki Król

Wysłany: 2006-01-27, 18:00   Warhammer 40 000 ZASADY

Witam na wyk?adach i od razu zapraszam do lektury, lista obecno?ci kr??y po sali... :)

Zaznaczam na wst?pie i? to nie jest topic po?wi?cony polemice dot. zasad (polemika jest w innym po?cie stworzonym przez W ), zaznaczam te? i? nie jestem nieomylny,ale chcia?bym podkre?li?, ?e znajomo?? wszystkich zasad weryfikuj? z prosami- to tyle tytu?em wst?pu :)

Zaczynamy:

Figurki jak wszyscy wiemy maj? podstawki i jak mówi zasada turniejowa ( o której mówi? ju? Gazza) nie wolno pomniejsza? oryginalnej podstawki do??czonej do modelu, chcesz mie? wieksz?- no problem, ale w drug? stron? nie da rady.

Mierzymy od kraw?dzi podstawki (tej bli?szej kierunkowi w który chcemy skierowa? model, czy te? od tej która bli?sza jest wrogu do którego strzelamy) i przesuwamy figur? tak aby znów ta sama kraw?d? znalaz?a si? przy wybranej przez nas odleg?o?ci.

TYPY JEDNOSTEK:

INFRANTRY- piechota, czyli wszystko co chodzi per pedes ( po nó?kach :) ) zasi?g takiej figury to 6" (cali) do infrantry zaliczamy równie? JUMP INFRANTRY

VEHICLES
- pojazdy wszelkiej ma?ci i tu wyst?puja rózne podgrupy, do najwa?niejszych nale?y FAST VEHICLES, BIKES, JET BIKES zasi?gi takich modeli wahaj? si? od 6 do nawet 24"

WALKERS- chodzid?a :) maszyny krocz?ce, ich zasi?go to najcz??ciej 6"

Ów podzia? ma zasadnicze znaczenie, ale o tym wkrótce.

TURA:

RUCH
STRZA?
WALKA WR?CZ

RUCH:

Figur? poruszamy do jej maksymalnej warto?ci, tzn. je?li nie chcesz i?? 6" a 3" to mo?esz.

Najwa?niejsze w fazie ruchu jest zachowanie szyku. Musimy tak porusza? modele w oddziale by pod koniec ich przestawiania, mi?dzy ka?dym by?o nie wi?cej ni? 2", nie trzymanie si? tej regu?y niesie ze sob? powa?ne konsekwencje. Zasada ta nie dotyczy oczywi?cie jednostek pojedynczych, no chyba ?e do??cz? do odzia?u.

Teren po którym poruszaj? si? jednostki ma znaczenie, jezeli jednosta znajdzie sie na trudnym terenie to wykonujemy rzut ko?ci?(??mi), ich ilo?? zale?y od typu terenu i wybieramy najwy?szy wynik- liczba okre?la nam odleg?o?? w calach jak? jednostka mo?e pokona?.

cdn.

PS. Pytania, sprzeczno?ci prosze zadawac WY??CZNIE do zasad tu przedstawionych ( nie wybiegajcie naprzód) i naljlepiej róbcie to na privie- uknikniemy chaosu w tym topicu.

Tak jest! Wszelkie odst?pstwa b?d? przez moderatorów niezw?ocznie usuwane. - Gazza

Odpowiedz do tematu