Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Imiona
Autor Wiadomość
Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2005-11-16, 18:36   Imiona
   Baretki: zalozyciel

Patrz? na temat o imionach elfickich i nachodzi mnie refleksja: jak to dobrze, ?e lubi? swoje imi? :)

Marcin to imi? pochodz?ce od Marsa. Imi? prorocze, bu ??czy w sobie moj? sk?onno?? do staro?ytno?ci oraz historii wojskowo?ci. Poza tym, po prostu podoba mi si? jego brzmienie :) Rzadko jest zdrabniane, a du?a cz??? zdrobnie? mnie po prostu odrzuca (Wiesiu, Rychu, Czesiu itp).

Podobaj? mi si? imiona twarde, zazwyczaj germa?skie. Podoba mi si? ich brzmienie, ich chropowato??. Ryszard, Zygfryd, Rudolf, Karol, one maj? w sobie jaki? posmak przesz?o?ci i mocy zarazem. Co ciekawe, raczej nie chcia?bym ich nosi? :) Mój Marcin ca?kowicie mi wystarcza.

Niestety nie znosz? cz??ci "nowoczesnych" imion typu Kewin, Marcus czy inny Rudolfo. W j?zyku polskim brzmi to koszmarnie, a po??czenia takich imion z polskimi nazwiskami cz?sto wygl?daj? po prostu komicznie :) Có?, mo?e si? dzieciom spodoba, ja jednak na miejscu rodziców dawa?bym taki koszmarek co najwy?ej na "drugie". Je?liby dziecko chcia?o, w przysz?o?ci mog?oby pos?ugiwa? si? tylko nim (znam takie przypadki).

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

silek 
Książę Elektor

Wysłany: 2005-11-16, 19:41   

No tak. Imi?.
Ludzie zazwyczaj przyjmuj? to z wielkim zdziwieniem, ale ja nienawidzi?am w dzieci?stwie mojego imienia. Wola?am by? zwyczajn? Mart?, Kasi? czy Ani? (Kasi? mia?am by?, przez pierwszych kilka godzin tak mia?am na imi?. A ?e moi rodzice niezdecydowani s?, to teraz Juli? wychowuj? -_-)

Wiele osób, które spotka??m na swej drodze, po us?yszeniu mojego imienia pyta?a "A gdzie Romeo?". Dostawa?am bia?ej gor?czki, odpowiada?am zgry?liwie, ?e w dramacie Szekspira lub ?e pu?ci?am go w maliny i pokocha?am Parysa. Fakt, dawano mi spokój, oczywi?cie do czasu, gdy sobie kto? przypomnia? utworek "Julia" Beatlesów. Eff...

Teraz imi? mi ju? nie przeszkadza, czasami staje si? nawet atutem. Zawsze by?am jedn? z dwóch dziewczyn o tym imieniu w szkole, teraz w klasie mam nawet imienniczk?. Co nie przeszkadza zbytnio, bo raczej mnie z ni? nie mo?na pomyli? ^_^

A co wy o tym imieniu s?dzicie? O_o

(A je?li b?d? mia?a dzieci (hipotetyczna sytuacja, planuj? by? bezdzietna, ale ró?ne s? koleje losu -_-), to ch?opiec b?dzie mia? na imi? Daniel albo Trajan (buahaha) a dziewczynka Izabella ^_^)

Pantufel 
Diuk

Wysłany: 2005-11-17, 17:03   

A ja mam jeszcze 3 inne Anie w klasie, t?oczno troszk?, w przedszkolu (o zgrozo!) by?y chyba 4, w podstawówce 2, gimnazjum opustosza?o, a teraz znowu! ?mieszne sytuacje czasami wynikaj? z takiej ilo?ci np. kto? krzyknie "Anka!" to jak na komend? wszystkie 4 si? odwracamy :-)
Na szcz??cie z czasem si? oswoi?am, ?e mam takie imi? a nie inne. Teraz w sumie ani mnie to cieszy, ani martwi, jakie jest takie jest, nie mam zamiaru go zmienia? :D

kali 
Wielki Książę

Wysłany: 2005-11-17, 18:34   

B?a?ej, do?? oryginalnie. Jest jeszcze jeden B?a?ej, na tym forum, chodzili?my razem do klasy, a teraz chyba jestem jedynym B?a?ejem w szkole :shock:

pikusMAIDEN 
Wielki Król

Wysłany: 2005-11-17, 18:55   

Racja, racja B?a?eju nasze imi? jest oryginalne :grin: W nowej szkole nie ma drugiego takiego :P i to mi sie podoba. Wszsycy mnie tam ju? znaj? ledwo sie pojawi?em :P , niestety nauczyciele tez :-D

Szaja_2 
Chłop feudalny

Wysłany: 2005-11-17, 21:57   

Natalia... jeszcze to zniose, ale Natalka! To ju? nie na moje nerwy!
Ale jest bardzo ?adna piosenka Grzegorza Turnaua o tytule takim jak moje imie:) wiec z tego moge byc dumnaa:D

mychafront 
Książę

Wysłany: 2005-11-17, 22:14   

ja mam mateusz i..szczerze to nie lubie swojego imienia, wi?c wsz?dzie przedstawiam si? jako Mycha :-D pozdro!!

darthmateusz 
Cesarz

Wysłany: 2005-11-18, 10:45   

Ja te? mam na imi? Mateusz...ale nie powiem, ?eby swojego imienia nie lubi?. Wko?cu Mateusz to dzi? najpopularniejsze imi? nadawane dzieciakom hehehe :) Jakub te? :)

gotard 
Król-Kapłan

Wysłany: 2005-11-18, 14:15   

Mateusz i Jakub to imiona pochodzenia hebrajskiego az dziw ze ci to nie przeszkadzaw kontekscie twoich wczesniejszych wypowiedzi o jak to okreslies "?ydki"
Ktos powie ze sie czepiam ale bede tepil na tym forum wszelkie przejawy rasizmu i antysemityzmu.Dziwie sie ze Wtacher nie zareagowal na wypowiedz Mateusza w topicu Ring wolny-film.Coz Admin tez bywa omylny.

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2005-11-18, 15:01   
   Baretki: zalozyciel

Z tego prostego powodu, ?e na "polaczka" te? bym nie zareagowa?. Póki takie s?ownictwo nie zamieni si? w g?oszenie ideologii rasistowskiej/szowinistycznej, b?dzie to tylko balansowanie na granicy dobrego smaku (które zreszt? darthmateuszowi zdecydowanie nie przystoi) :/ Przy okazji proponuj? nie wchodzi? tu w kompetencje admina :x: Na swoim dawnym forum mia?e? podpis przecz?cy sweomu ostatniemu zdaniu :/

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

RNR 
Książę

Wysłany: 2005-12-24, 12:31   

Szymon- chyba te? hebrajskie imi? :] Lubie je. Jest jeden Szymon w klasie, no..., ale jaki :P :D

Bart?omiej... 
Rzemieślnik

Wysłany: 2006-01-19, 18:47   

Bart?omiej....rodzice byli zgodni co do tego imienia,i tyle...Innego w planach nie mieli :smile:

yzx2 
Mistrz cechowy

Wysłany: 2006-01-28, 22:36   

kali napisał/a:
B?a?ej, do?? oryginalnie. Jest jeszcze jeden B?a?ej, na tym forum, chodzili?my razem do klasy, a teraz chyba jestem jedynym B?a?ejem w szkole :shock:

musz? Ci? zmartwi?, ale nie jeste? jedynym B?a?ejem w szkole :-D jest jeszcze co najmniej jeden w pierwszej klasie, zdaje si?, ?e w 1h :)

EdgeCrusher 
Książę

Wysłany: 2006-02-17, 03:13   

O ile mi si? dobrze wydaje to Jacek jest imieniem o greckim pochdzeniu (Hyakinthos bodaj?e) co oznacza tyle co Hiacynt :grin:

Pablo 
Następca tronu

Wysłany: 2006-02-17, 12:41   

Pawe? - imie pochodzenia ?aci?skiego (paulos). znaczy: "ma?y", "niewielki". od czasów asposto?a Paw?a imi? to oznacza?o osob? pokorn?, uni?aj?c? si? przed Bogiem

Odpowiedz do tematu