Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Battle report 15 X 2017
Autor Wiadomość
Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2017-10-27, 09:59   Battle report 15 X 2017
   Baretki: owsiak

Scenariusz: Scoring

Roztsawienie: Dawn of war

Punkty: 2000

Juleks

Blood Ravens

HQ

Kapitan

Kronikarz

Kronikarz w Termosie

Troops

Zwiadowcy

2x tactical squad

Elite

Ironclad dred.

Czcigodny dred.

Honor Guard

Flyer

Stormtalon

House Terryn

Knight Warden

Jacoleko

Tyranidzi

HQ

Hive Tyrant z skrzydełkami

Hive Tyrant

Troops

2x 12 Hormagaunts

Elite

Hive Guard

Tyrant Guard

Fast attack

10 x Gargoyles

6x Shrikes

Heavy support

3x Biovores

3x carnifexes

Trygon

Trygon prime

Mawlock

Wprowadzenie:

Moja pierwsza bitwa z Tyranidami i tak jak zakładałem, było gęsto na stole i muszę powiedzieć, że trochę się obawiałem. Spotkanie miało charakter nauki nowych zasad oraz wyłapywania błędów, także wybraliśmy z Jackiem standardowy scenariusz z wybiciem jak największej ilości jednostek wroga. Nie przedłużając, Jacek skończył się rozstawiać pierwszy, ale udało mi się przejąć inicjatywę, także rozpoczynałem walkę.

Bitwa:

Niestety zamiast standardowego opisu, który zawsze robię postaram się wypunktować najważniejsze rzeczy z gry. Było to dość dawno i niestety nie pamiętam wszystkiego.

Moja taktyka polegała na okopaniu sie za barykadami i strzelaniu do nadciągającej hordy, co się nawet sprawdziło dzięki fortyfikacji. W 1 turze Jacek wykopał się swoim mawlockiem po mojej lewej stronie, a po prawej trygonami, aby siać zamęt.

Horda powoli zmierzała w moją stronę. Z mawlokiem sobie nie poradziłem, uciekałem zwiadowcami z walki, zwyczajnie nie mieli szans. Po prawej stronie Czcigodny kasował trygona, a rycerz spalił szarże na primea. Destanowałem też kronikarza który miał smiteować latającego hive tyranta, co mu średnio wychodziło ( Perils of the warp za 1 podejściem).

Co mogłem to wystrzelałem, pozbyłem się dziewięciu gargulców, krzykaczy, trygonów. W tym momencie Tyranidzi przypuścili szarże na moje barykady.

Opisywanie całej walki by trochę trwało bo było gęsto, napisze mniej więcej co się działo. Hive tyrant padł pod oderzeniami dreadnoughta, który znowu po walce został zniszczony przez karasie. Trygon prime został skasowany przez rycerza. Mawlock wykopał się w samym centrum mojej lini obronej, związując walką wszystkich, udalo mi się go póżniej ubić. Karasie stopniowo likwidowałem w walce wręcz, a po mojej prawej z tuneli wyszły 24 jednsotki hormagountów, które zapesktowały czcigodnego.

Wygrałem 13:7

Prawie udało mi się wyczyścić stół, a Jacek za to ubił mi drednoughty, lorda, kronikarza i gwardie honorową.

Galeria: (Po 15, jak wrócę z pracy)
Ostatnio zmieniony przez Juleks 2017-10-27, 10:07, w całości zmieniany 1 raz  

Klub: battleground

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-10-27, 10:03   
   Baretki: zalozyciel

To brzmi jak typowe, fluffowe starcie z tyrkami: meat grinder :)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2017-10-27, 10:06   

Jak się dowiedziałem, że z tych tuneli co wychodzą Trygoni może korzystać reszta hordy, to się trochę blady zrobiłem. Jak wyjdzie codex do nich to na bank będzie jeszcze większa jazda. Tak jak siedziałem i analizowałem niektóre rzeczy z Jackiem, to można całkiem fajne combosy robić.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2017-10-27, 12:55   
   Baretki: zalozyciel

A z mojej strony masa błędów. Nie znajomość armii dała się we znaki.
Wszyscy którzy maja powyżej 1 pary talonów mają dodatkowe ataki o czym nie doczytałem.
Biovory nawet jak nie trafią to i tak mina ląduje 6" od celi i 3" od innej jednostki.
Hive Guardy jak strzelają nie muszą widzieć celu a poza tym obrażenia z tej broni znoszą covera czyli nawet jak w nim stoimy to go nie mamy.
Carnifexy podczas szarży zadają na 4+ mortale i jest to poza pulą ataków i rozpatruje się to przed całym combatem.
I wiele wiele innych rzeczy które doczytałem niestety po bitwie.
Zresztą bitwę traktowałem jako naukę można powiedzieć nowych zasad.

Obiecuję że następnym razem będzie krwawiej :D

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2017-10-27, 13:22   

Jak coś to jestem chętny :D