|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Moje boje na trzecim Malleusie |
| Autor |
Wiadomość |
KOOBA.84
Arcyksiążę

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2009-06-15, 15:48 Moje boje na trzecim Malleusie
|
|
|
Kolejny wyst?p mojej skromnej emerytowanej osoby na chodzieskiej ziemi by?a dla mnie nieco bardziej satysfakcjonuj?cym, jednak brak ogrania tradycyjnie sprawy nie u?atwia?.
I Bitwa
Pierwsz? bitw? przysz?o mi stoczy? z Drzewcem na stole pi?tym, do?? korzystnym dla mnie – niewielka ilo?c terenów, a w szczególno?ci ich rozstawienie, sprawi?y ?e najgro?niejsz? przeszkod? dla moich wojsk by?... brak przeszkód (nie ma si? za czym schowa? po drodze do wroga). W armii Micha?a uwag? zwróci? s?oneczny smok – co prawda nie tak pot??ny jak lepsze elfickie modele, to jednak na te punkty stanowi?cy nie lada zagro?enie. Poza tym, elfiki straszy?y dwoma lwimi rydwanami – które zdolne s? do wyp?acenia sporej ilo?ci ataków z si?? 5. Ruszy?em dziarsko do przodu, spraw? smoka pozostawiaj?c poniek?d losowi – od pocz?tku wiedzia?em, ?e sam go nie z?api?, j?sli Drzewiec najzwyczajniej w ?wiecie nie podleci mi pod nos. Na prawej flance rydwany da?y si? nieco podpu?ci? i zaszar?owa?y na lekk? jazd? pos?an? na wabia. Co prawda w efekcie jeden z nich dopad? konnych ch?opów, ale to sprawi?o, ?e znalaz? si? jeszcze dalej od miejsca które zaraz mia?o sp?yn?c elfia krwi?. Uda?o mi si? szybko zaszar?owa? na be?tnik pegazami – nie by?o problemów z wyeliminowaniem maszyny. W srodku na bezczela podjecha?em ma?ymi errantami do wrogich formacji, równie? planuj?c pozorowany odwrót. W tym przypadku akcja równie? przynios?a porzadany skutek i kilka chwil pó?niej Drzewiec dowodzi? ju? tylko rydwanami i smokiem. Te pierwsze zd?rzy?em jeszcze (ch? nie bez problemów) dopa??, a smoczyd?o... no có?, smoczyd?o odlecia?o. Wynik 17:3
II Bitwa
Druga bitw? tak jak na ostatnim turnieju przysz?o mi rozegra? z Moj?eszem. Nieco inna armia ni? ostatnio u niego jak i u mnie. Silnym elementem jak zwykle drzewo, na które tym razem nie mia?em pewnego antidotum, oraz zawsze gro?ny Hail of Doom Arrow (IMO jeden z bardziej gi?tych przedmiotów w grze). S?abszymi punktami Rozstawi?em si? na ca?ej szeroko?ci pola bitwy, staraj?c si? przy tym wykorzysta? teren. Du?a cz??? Elfów ulokowa?a si? na mojej prawej flance, gdzie mimo bardzo niekorzystnych warnków pos?a?em Grali ze wsparciem ?uczników. Ruszy?em do natarcia wzd?ó? ?rodka sto?u, wykorzystuj?c do os?ony obelisk, który si? tam znajdowa?. Moj?esz pope?ni? b??d, nieco zbyt mocno wychodz?c do przodu Drydami z wied?m?, przez co sytuacja tego oddzia?u szybko si? skomplikowa?a. Zwiaza?em go walk? z moim BSB, osi?gaj?c 2 cele: unieruchomienie oddzia?u tak by nie móg? neka? moich nadci?gaj?cych wojsk i zaw??enie pola ostrza?u ?uczników. Tym samym w szybki i do?c ?atwy sposób zneutrtalizowa?em ?rodek i jedna flank? Moj?esza. Na flance z gralami pope?ni?em b??d (?le oceni?em odleg?o??) i w wyniku tego nastapi?a seria niefortunnych zdarze?. Tylko szcz?sciu zawdzieczam fakt, ?e udalo mi si? zniszczy? Altera i magiczk?, nim grale (wraz z siedz?ca w nich czarodziejk?) ostatecznie wyparowali. Wynik 17;3
III Bitwa
Wi?nia i jego Chaos. Stó? nieco patelniowaty, co chyba zdeprymowa?o troch? Wi?ni?, który postanowi? chowa? si? za impassable’ami w rogach sto?u. Rozstawi?em swoje wojska formuj?c siln? lew? flank?. Ruszy?em do przodu z pewn? taka niesmia?o?ci?, lekko zdeprymowany profilem i umiej?tno?ciami nurglowego rycerstwa. Wi?nia jednak gra? abrdzo defensywnie – wr?cz statycznie, co pozwoli?o mi nieco poszale?. Spróbowalem wyeliminowa? lekka jaze na mojej silnej lewej flance, ale niestety Yeomani w ka?dej dyscyplinie ust?puj? maruderom Slaneesha, co sko?czy?o si? pora?k? ch?opstwa i spowolni?o moje ruchy. Na drugiej flance z kolei moje pegazy obci??y marsz du?ej cz?sci si? przeciwnika. W kolejnej fazie bitwy wykaza?em niezdecydowanie w polowaniu na jeden z oddzia?ów rycerstwa, natomiast na srodku sto?u zagra?em do?? odwa?nie licz?c na ukatrupienie herosa na juggerze. Niestety, mimo 3 breaków, chao?nikowi nie uda?o si? uciec, c o zaowocowa?o zniszczeniem mojego oddzia?u w kolejnych turach. Ogólnie to pokasowali?my sobie po 1 du?ym oddziale i poniszczylismy smieciuchy. Niemal idealny remis 10:10
Na przysz?o??: Je?li mamy limit 6 ko?ci, to trzeba pami?ta?, ?e to jest limit ko?ci u?ytych w fazie magii!! Bez wzgl?du na to czy to s? kostki armijne, z herosow czy dodatkowe. 6 ko?ci to 6 ko?ci ije?li jaki? heros ma dodatkowe to trzbeba to te? uwzgl?dnic przy budowie rozpiski. W mojej bitwie z drzewcem okaza?o si?, ?e ma on co tur? jakie? 9 bo uzna?, ?e cz??? z nich to ko?ci dodatkowe. Jako cz?owiek prawy zak?adam, ?e nie mog? by? s?dzi? we w?asnej sprawie i rzucilismy kostk? (w efekcie dodatkowa ko?? nie liczy?a si? do limitu), ale IMO zapis regulaminu trzeba b?dzie doprecyzowa?. W ?adnym razie nie mam tu jakichkolwiek pretensji do Drzewca, tym bardziej, ?e dodatkowe kostki praktycznie nic nie zmieni?y. |
_________________ Niech ?yje król!! |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2009-06-15, 20:47
Baretki:  |
|
|
Wiele z?ego si? wydarzy?o w?ród synów Ulthuanu ... có? mog? powiedzie?. Zawiód? mnie totalnie smok, bo nie ukrywaj?c liczy?em na jego terror i magi? ... dlatego tak kr??y?em mi?dzy oddzia?ami, aby poskromi? puszki, ale jedno musisz przyzna? Qba, ?e mia?e? niesamowite rzuty ... praktycznie wszystko ci wychodzi?o ... od ochrony pancerza po Liderk? ... eh ... no có?, ale ciesz? si? , ?e zagra?em z do?wiadczonym graczem ... co do dodatkowej kostki z Magi ... no có? rozmawiali?my o tym Qba i mog?e? od razu to powiedzie? ... ja bym si? dostosowa? ... zreszt? na tym pieprzonym smoku rzuca?em 3 razy na tabelk? nie udanych czarów w tym 4 razy oczy w??a ... pochlasta? si? normalnie mo?na ... a co do terenów to faktycznie ?wi?ta racja ... nie wiem co za idio... tak rozstawi? tereny ...
To co mam zrobi? w nast?pnych rozpiskach ... czy mog? zrobi? tak, jakby nie generowa? tej kostki ... czy te? musz? pozby? si? maga ...
Reasumuj?c Qba dzi?ki za gr? ... by?o naprawd? bombowo, bo mi si? z tob? bardzo dobrze gra?o ... mimo, ?e dosta?em ostre lanie ...
Pozdrawiam i do nast?pnego
PS. nast?pnym razem nie b?dzie tak ?atwo |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
KOOBA.84
Arcyksiążę

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2009-06-15, 21:07
|
|
|
Licz? na to, ?e b?dzie coraz trudniej!
Wiem Drzewiec, ?e gdybym powiedzia?, to by? to zaakceptowa?, ale tak jak napisa?em - nie chcia?em si? upiera? bo bycie sedzia we w?asnej sprawie... z reszt? uzna?em, ?e nie ma co si? tutaj spina? z zasadmi
A rzuty fakt - dopisywa?y niemal przez ca?y turniej - jak nigdy |
_________________ Niech ?yje król!! |
|
|
|
 |
szeregowiec ryan
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:

|
Wysłany: 2009-06-15, 21:21
|
|
|
| Drzewiec napisał/a: | | nie wiem co za idio... tak rozstawi? tereny ... |
Jeden z najlepszych cytatów na turnieju
Watcher: Moj?esz Ty na kazdym stole lasy rozstawi?es.
Moj?esz: Jakie lasy?
Watcher: Ju? Ty wiesz jakie
Turlaniu po pod?odze nie by?o ko?ca |
_________________ Per me c'e solo l'INTER |
|
|
|
 |
|
|
phpBB by
przemo