|
My own RULEZ |
| Autor |
Wiadomość |
Czosnek
Wielki Król

|
Wysłany: 2005-09-21, 14:24 My own RULEZ
|
|
|
Witam,
chc? poruszy? temat modyfikacji zasad do naszych ukochanych gier bitewnych. Zdaj? sobi? spraw? z tego, ?e nie wszyscy znaj? zasady oryginalne do ko?ca, ale napisa? mi tego? posta nie zaszkodzi.
Wh 40k
Mo?na w celu podniesienia realizmu ograniczy? liczb? strza?ów z broni posiadanej przez nasze pupilki. To znaczy: Bolter mie?ci w magazynku 30-40 naboi ( zapraszam do "du?ego" rulebooka np. pdf) i przyjeliby?my ?e strzela on 5 razy poczym nast?puje zmiana magazynku przez ?o?nierza co zabiera mu morzliwo?? strza?u przez jedn? tur?. Ka?da bro? mia?aby inn? pojemno?? oczywi?cie.
Kolejnym urealnieinem mog?o by by? wprowadzenie stref strza?u. Po trafionym i zadanym obra?eniu ofiara rzuca kostk?
1- strza? w g?ow?, wiadomo co
2- strza? w r?k?, mo?liwo?? oddania jednego krotkiego strza?u ( nie dot. pistoletów, w przypadku broni heavy niemo?no?? strza?u wogóle)
3- strza? w nog?, ograniczenie ruchu o p?ow?
4,5,6- strza? w korpus, ?mier?
Je?eli w której? nast?pnej turze, ?o?nierz znów dostanie w nog? a jedn? ma ranna usuwany jest z pola walki. Mo?na natoiast mie? rann? nog? i r?k?.
Udany strza? ze snajperski zabija?by na miejscu tzn. trafiasz na 2+ (jak zwykle) ranisz na 4+ (bez wzgl. na Toughness, jak zwykle) ale nie ma save. (przyjmujemy ?e trafiono w "mi?tkie" )
Wiem ?e to troche skomplikowa?oby rozrywk? (ale od czego s? kartki i pisad?a), ale mo?na do?o?y? jeszcze trzeci? zasad?:
Do?wiadczenie, w podr?czniku to jest, w rozdziale kampanii. Ale ja my?l?, ?eby troch? sfabularyzowa? Wh40 mo?na nada? imiona (wszystkim lub tylko bohaterom- do dyskusji) i powiedzmy co 5,6 walk, które oczywi?cie prze?y?(do omówienia) takiemu ?o?nierzowi, w ramach do?wiadczenia podnosi? im jedn? statystyk? poza Sv i ew. Woundami. Mi si?wydaje ?e powinni to by? tylko sier?a?ci w zwy?. ew jakie? Elity.
Zach?cam serdecznie do dyskusji, bo uwa?am i? temat jest ciekawy i mo?na go rozwin??- oczywi?cie nie przesadzaj?c zbytnio. Ma to by? przecie? zabawa, a nie prawdziwa wojna
pozdrawiam |
_________________ tak, to ja |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2005-09-22, 06:26
Baretki:  |
|
|
Podj?? bym dyskusj? ale niestety w tym temacie jestem zielony . Twój pomys? mimo to podoba mi si? . Proponowa? bym te? je?eli komu? si? chce stworzy? temat w którym po opowiada? by troch? o zasadach do WH40K. Chocia? tych ogólnych. Mo?na by by?o to traktowa? jak wst?p do nauki czy te? wymieni? si? z kolegami do?wiadczeniami. Na pewno ci którzy jeszcze w to nie grali skorzystali by na tym bardzo. |
|
|
|
 |
Czosnek
Wielki Król

|
Wysłany: 2005-09-22, 14:28
|
|
|
Okej, zajm? si? tym (rezerwuj? to sobie ) Z tym ?e b?dzie to jakie? tam naruszenie praw autorskich, ale to wkrótce. |
_________________ tak, to ja |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2005-09-22, 14:39
Baretki:  |
|
|
| My?l?, ?e nikt nie mia? by o to pretensji. A skorzystaj? na tym wszyscy. |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2005-09-23, 17:42
|
|
|
Heh temat ciekawy ale ....
No w?a?nie, ale. Przecie? 3/4 z nas nie zna nawet zasad w stopniu podstawowym. Przynajmniej biegle. Wi?c mnie osobi?cie takie modfikacje nie interesuj?. Niby realniej ale tylko wi?cej nowych zasad wprowadzi?oby to. Na to jeszcze przyjdzie czas stary!
PS: A nie mówi?em, ?e Czosnek to powergamer!?!? |
|
|
|
 |
|
|