Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
My own RULEZ
Autor Wiadomość
Czosnek 
Wielki Król

Wysłany: 2005-09-21, 14:24   My own RULEZ

Witam,
chc? poruszy? temat modyfikacji zasad do naszych ukochanych gier bitewnych. Zdaj? sobi? spraw? z tego, ?e nie wszyscy znaj? zasady oryginalne do ko?ca, ale napisa? mi tego? posta nie zaszkodzi.

Wh 40k

Mo?na w celu podniesienia realizmu ograniczy? liczb? strza?ów z broni posiadanej przez nasze pupilki. To znaczy: Bolter mie?ci w magazynku 30-40 naboi ( zapraszam do "du?ego" rulebooka np. pdf) i przyjeliby?my ?e strzela on 5 razy poczym nast?puje zmiana magazynku przez ?o?nierza co zabiera mu morzliwo?? strza?u przez jedn? tur?. Ka?da bro? mia?aby inn? pojemno?? oczywi?cie.

Kolejnym urealnieinem mog?o by by? wprowadzenie stref strza?u. Po trafionym i zadanym obra?eniu ofiara rzuca kostk?

1- strza? w g?ow?, wiadomo co :king:
2- strza? w r?k?, mo?liwo?? oddania jednego krotkiego strza?u ( nie dot. pistoletów, w przypadku broni heavy niemo?no?? strza?u wogóle)
3- strza? w nog?, ograniczenie ruchu o p?ow?
4,5,6- strza? w korpus, ?mier? :king:

Je?eli w której? nast?pnej turze, ?o?nierz znów dostanie w nog? a jedn? ma ranna usuwany jest z pola walki. Mo?na natoiast mie? rann? nog? i r?k?.

Udany strza? ze snajperski zabija?by na miejscu tzn. trafiasz na 2+ (jak zwykle) ranisz na 4+ (bez wzgl. na Toughness, jak zwykle) ale nie ma save. (przyjmujemy ?e trafiono w "mi?tkie" :P )

Wiem ?e to troche skomplikowa?oby rozrywk? (ale od czego s? kartki i pisad?a), ale mo?na do?o?y? jeszcze trzeci? zasad?:

Do?wiadczenie, w podr?czniku to jest, w rozdziale kampanii. Ale ja my?l?, ?eby troch? sfabularyzowa? Wh40 mo?na nada? imiona (wszystkim lub tylko bohaterom- do dyskusji) i powiedzmy co 5,6 walk, które oczywi?cie prze?y?(do omówienia) takiemu ?o?nierzowi, w ramach do?wiadczenia podnosi? im jedn? statystyk? poza Sv i ew. Woundami. Mi si?wydaje ?e powinni to by? tylko sier?a?ci w zwy?. ew jakie? Elity.

Zach?cam serdecznie do dyskusji, bo uwa?am i? temat jest ciekawy i mo?na go rozwin??- oczywi?cie nie przesadzaj?c zbytnio. Ma to by? przecie? zabawa, a nie prawdziwa wojna :soldier7:

pozdrawiam

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2005-09-22, 06:26   
   Baretki: zalozyciel

Podj?? bym dyskusj? ale niestety w tym temacie jestem zielony :/ . Twój pomys? mimo to podoba mi si? :-D . Proponowa? bym te? je?eli komu? si? chce stworzy? temat w którym po opowiada? by troch? o zasadach do WH40K. Chocia? tych ogólnych. Mo?na by by?o to traktowa? jak wst?p do nauki czy te? wymieni? si? z kolegami do?wiadczeniami. Na pewno ci którzy jeszcze w to nie grali skorzystali by na tym bardzo.

Klub: battleground

Czosnek 
Wielki Król

Wysłany: 2005-09-22, 14:28   

Okej, zajm? si? tym (rezerwuj? to sobie :P ) Z tym ?e b?dzie to jakie? tam naruszenie praw autorskich, ale to wkrótce.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2005-09-22, 14:39   
   Baretki: zalozyciel

My?l?, ?e nikt nie mia? by o to pretensji. A skorzystaj? na tym wszyscy.

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2005-09-23, 17:42   

Heh temat ciekawy ale ....
No w?a?nie, ale. Przecie? 3/4 z nas nie zna nawet zasad w stopniu podstawowym. Przynajmniej biegle. Wi?c mnie osobi?cie takie modfikacje nie interesuj?. Niby realniej ale tylko wi?cej nowych zasad wprowadzi?oby to. Na to jeszcze przyjdzie czas stary!

PS: A nie mówi?em, ?e Czosnek to powergamer!?!? :lol:

Odpowiedz do tematu