Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Farby
Autor Wiadomość
KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2007-06-17, 21:16   

Koortshaki... wstyd sie przyznac, ale procz farb Paktry (ze wzgledu na ogranizone kiedys w wiekszym stopniu fundusze), nie eksperymentowalem z innymi farbami niz GW. Zawsze mialem Vallejo wyprobowac ale nigdy sie nie zlozylo, albo nie bylo czasu na eksperymenty, alebo kasy na nowe farby... i tak zostalem farbkowym monogamista :) Farby V. sa na prawde lepsze od GW? W jakich aspektach? Czy farby w "jasnych" kolorach (czyli te problematyczne, jak np. Zolty, czerwony) lepiej kryja? Czekam na wyczerpujace odpowiedzi od uzytkownikow tych produktow :)

Klub: battleground

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2007-06-17, 21:24   
   Baretki: zalozyciel

http://www.maxmini.pl/ind...id=74&Itemid=39

Artyku?, który wygrzeba? Gazza :)

BTW: z lenistwa i inercji sam pos?uguj? si? wy??cznie cytadelkami :)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2007-06-17, 21:28   

KOOBA.84 napisał/a:
Koortshaki... wstyd sie przyznac, ale procz farb Paktry (ze wzgledu na ogranizone kiedys w wiekszym stopniu fundusze), nie eksperymentowalem z innymi farbami niz GW. Zawsze mialem Vallejo wyprobowac ale nigdy sie nie zlozylo, albo nie bylo czasu na eksperymenty, alebo kasy na nowe farby... i tak zostalem farbkowym monogamista :) Farby V. sa na prawde lepsze od GW? W jakich aspektach? Czy farby w "jasnych" kolorach (czyli te problematyczne, jak np. Zolty, czerwony) lepiej kryja? Czekam na wyczerpujace odpowiedzi od uzytkownikow tych produktow :)

Tutaj masz artyku? powinien wszystko wyja?ni?.
http://www.maxmini.pl/ind...id=74&Itemid=39

Cho? jak wida? nie s? one mo?e du?o lepsze od GW, ale jako? przez wi?kszo?? bardziej zachwalana.

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2007-06-17, 21:32   

Znam te wypociny ;) :) I nie zgadzam sie w pary kwestiach. Uwazam ze oceny farb GW w pewnych kategoriach sa stanowczo ZBYT niskie. Chodzilo mi raczej o prywatne zdanie uzytkownika tych farb, jakie zauwaza roznice pomiedzy uzywaniem GW a V.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2007-06-17, 21:43   

Na razie si? w tej kwestii nie mog? wypowiedzie? z prostej przyczyny, o której pia?em, ?e najpierw chc? wykorzysta? do zera farby (kolory) GW i pó?niej b?d? przechodzi? na Vallejo. W sumie mam na razie 16 kolorów Vallejo. No mo?e w sumie postaram si? co? nimi pomalowa? i wtedy napisz?, co i jak. :)

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2007-06-17, 21:52   

Przechodzenie w ciemno na inne farby to zly pomysl IMO, dlatego ja najpierw pytam, potem kupie kilka i sprawdze, natomiast Tobie sie Jacku dziwie, ze zakupiles az 16 kolorw nie sprobowawszy jak Ci sie nimi maluje :eek: (bo niby Vallejo lepsze, ale znam dobrych malarzy ktorzy te farby definitywnie odrzucili). Z farbami jak ze wszystkim innym, jednemu moze sie podobac, drugiemu niekoniecznie.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2007-06-17, 21:58   

No a ja znam ludzi, którzy nimi maluj? i zachwalaj? :-) . Trudno najwy?ej si? przejad? na nich :-P .

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2007-06-17, 22:09   

No ja tez takich znam - jedni chwala inni niekoniecznie, wiec zalecam najpierw sprawdzic - "dla bezpiecznosci" :)

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2007-06-18, 20:50   

KOOBA.84 napisał/a:
No ja tez takich znam - jedni chwala inni niekoniecznie, wiec zalecam najpierw sprawdzic - "dla bezpiecznosci" :)

Malowa?em dzisiaj Vallejkami i jestem zachwycony. Krycie farby du?o lepsze od GW. Fakt, ?e Vallejo zmusza do innego stylu malowania, ale generalnie uwa?am, ?e s? na plus i pewnie nied?ugo dokupi? kolejne kolory. :-D

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2007-06-19, 10:58   

Prosze o szersze wyjasnienie:

Cytat:
zmusza do innego stylu malowania

:)

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2007-06-19, 15:15   

Nie umiem tego wyt?umaczy? po prostu maluje si? inaczej. Wymuszaj? to same farby no i mo?e u?ywanie „mokrej palety” :-P

no i nied?ugo pojawi? si? kolejni panowie
http://uk.games-workshop....5133&orignav=13
oraz
http://uk.games-workshop....9170&orignav=13

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2007-06-23, 21:08   

Ajajajaj... Taki blad! Mea culpa, bardzo przepraszam za ta literowke! Oczywisce tak jak pisze KacperTC www.forum.strefzero.net :)

Kupilem dzis pierwsza farbe Vallejo i... wielki shitjak na razie. Wybralem na testy Gory Red, jako ze z czerwonymi zawsze jest problem (z kryciem - a podobno Vallejo kryja lepiej), a akurat skonczyl mi sie odpowiednik GW. Farba jest bardzo rzadka i nie kryje praktycznie wcale, nie wiem moze zle nia wstrzasnalem? W kazdym razie wole chyba gestniejeace farby GW dajace mi mozliwosd dobrania odpowiedniej konsystencji. Potestuje jeszcze, ale poki co dwoja.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2007-06-24, 00:11   

Zgadza si? czerwienie s? do?? dziwne, ale idzie si? przyzwyczai?. Ja generalnie farby Vallejo oceniam na plus i z pewno?ci? z nich nie zrezygnuj?. No mo?e teraz zrozumiesz mnie jak pisa?em, ?e wymagaj? innego stylu malowania. Ach napisze jeszcze, ?e z GW oczywi?cie nie rezygnuje wcale. A? takim zapale?cem nie jestem farb Vallejo. Przyznam szczerze, ?e troch? zdenerwowa? mnie przy czerwieniach odcie? w stosunku do tych samych z GW. Vallejo s? ja?niejsze. Co do wspomnianego koloru Gory Red. Ten z GW kryje lepiej, ale tylko, dlatego tak mi si? wydaje jest po prostu g?stszy?
Co do na przyk?ad ?ó?ci s? one lepsze od tych z GW. Odpowiednik Bleached Bone te? jest lepszy od tego z GW. Obie wymienione przed chwil? farby na przyk?ad z GW maj? „wi?ksz? ziarnisto??” w stosunku do odpowiedników z Vallejo. Vallejo daje lepszy efekt g?adko?ci farby.
Obie firmy maj? swoje plusy i minusy znaczy farby tych firm.

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2007-06-24, 00:11   

Cholera! Na domiar zleg ta valejka sie SWIECI!! :eek: :x: :-x

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2007-06-24, 00:14   

?le wymiesza?e?. Czyta?em na CofC, ?e kto? mia? z tym te? problem, ale po dobrym wymieszaniu farby (wstrz??ni?ciu) efekt min??. Ja si? z tym nie spotka?em na szcz??cie u siebie.

Odpowiedz do tematu