Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka Armia, taki klimat i czy to si? op?aca
Autor Wiadomość
Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2006-08-29, 19:36   

Czosnek napisał/a:
Obecnie tak naprawd? oplacalni do zbierania sa tylko Cadianie, reszta to IMHO kasa wyrzucona w b?oto.

Jako? to zdanie mnie mocno boli. W postach Czosnka cz?sto ten w?tek si? przewija - w sumie s?usznie bo taki te? temat. Dla mnie op?acalno?? to akcent z lekka "powergamerski".
Da si? gra? praktycznie ka?d? armi?. Moim zdaniem to klimat powinien decydowa? g?ównie o wyborze. Nie wyobra?am sobie kolekcjonowania armii bo jest tania.
Fluff, klimat, "fajno??" modeli - to powinno przy?wieca? wyborowi.
Zreszt?, mo?e niepotrzebnie si? wtr?cam.

PS: A wietnamski klimat to maj? dla mnie Catachan'ie.

Klub: battleground

Czosnek 
Wielki Król

Wysłany: 2006-08-29, 20:06   

Al czy nie ua?asz ?e GW przegina? za 100z? masz 10 SM plastiki, do fajnych konwersji w boxie z bajerami, czesciami etc. A box 10 takich np. Vostroyan kosztuje co? ko?o 150z? i chc? ci tylko powiedzie? ze to tylk cz??? plutonu, bo by? wogóle móg? pluton wystawi? to potrzebujesz drugi taki box + jesszcze dowodztwo. Czyli 1 troops (to pluton w?asnie) w IG w przypadku Vostroyan wynosi ci? ok 350 z?. 1 TROOPS!!! To ile kosztuje w tym przypadku 1 HQ i 2 TROOPSY, obliczenia zostawiam zainteresowanym. Oczywiscie jest wyjscie bo mo?na zamiast Troopsa wstawi? 10 osób i pojazd, ale to te? nie ma?e siano. I powiedzmy sobie szczerze ze IG to ILO?? MI?SA, ich si?a to w?asnie liczebno?? jednostek, bo szczerze to z nich straszne s?abiaki i gdzie tu logika?

I mi na prawde nie chodzi o powergamerstwo, o z tym nie chce inie b?d? mia? doczyniena- NIGDY!

Pozdrawiam

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2006-08-29, 20:28   
   Baretki: zalozyciel

O cenach pamprów mo?na powiedzie? na pewno, ?e s? za wysokie, ale niestety GW ma na nie licencje i raczej ma?o ich to obchodzi, ?e dla takiego Polaka jest to du?o pieni??ków, wi?c dyskusja o pieni??kach jest raczej moim zdaniem nie na miejscu. Niestety decyduj?c si? na kupno jakiejkolwiek armii trzeba si? liczy? z wydatkami i niestety nie ma, co narzeka?, bo to nic nie zmieni a i szkoda na to nerwów, bo i tak nic nie zrobisz. To jest takie walenie g?ow? w mur, którego i tak ni? nie zburzysz. Poza tym sprawa jest prosta jak mnie na co? nie sta? to albo tego nie kupuje albo na to odk?adam pieni??ki.

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2006-08-29, 21:54   

GW to firma jak kazda inna, a w takich organizacjach liczy sie ZYSK. Stad ceny sa takie a nie inne. Moze dla Polakow nie jest to zbyt korzystne, ale Anglikom, Niemcom, Szwedom etc. nie przeszkadza w zupelnosci! W bogatszych krajach finanse nie stanowia bariery dla rozwoju gier GW wiec cenyt sa takie sa, a gdyby chcieli obnizyc cene (globalnie) to sprzedaz polepszylaby sie pewnie tylko w Polsce - w innych (bogatszych) krajach, ci ktorzy mieli grac graja, bo wydatek 30 euro na figury nie jest dla tych ludzi ogromnym wyrzeczeniem. W Polsce taka suma, jak to sie mowi, piechota nie chodzi, wiec nie raz slyszy sie "Gralbym, ale nie mam tyle siana", a ci co juz graja... no coz panowie, trzeba sie do tego przyznac: My kupimy figury czy beda kosztowac 100zl, czy 110zl, czy 120... Stad ceny sa jakie sa. Z reszta podejsice firmy GW do tematu jest takie a nie inne - KASA, co zdaja sie potwierdzac miedzy innymi moje dotychczasowe kontakty, chocby z panem Szyndlerem.

Gry figurkowe wiaza sie z wydatkami i to z ciaglymi wydatkami - najczesciej kiedy uznajemy ze skomletowalismy jedna armie, wpada nam do glowy pomysl na kolejna. W wyborze, oczywiscie nale?y sie kierowac klimatem i wygladem armii, co nie zmienia faktu ze warto wziac pod rozwage wzgledy finansowe - wszak mieszkamy w Wielkopolsce, a zalet? Wielkopolan jest oszczednosc :) I tu dochodze do sedna sprawy - mozna sie zdecydowac nawet na baaaardzo droga armie, ale trzeba pomyslec jak obejsc horrendalne ceny. Przy odrobinie fantazji (i wiekszego niz normalnie nakladu pracy) mozna sporo zaoszczedzic - przyklad? "Black Knights" ciezka jazda battlowych wampirow sprzedawana jest w blisterach - teraz cena wynosi pewnbie 42 zlote/szt. Trzeba miec minimum 5 by wystawic oddzial (5x42=208), ale piateczka tak naprawde jest zupelnie nieprzydatna na polu walki - za to 15... jak najpbardziej (15x42=624zl!) a to dopiero jeden oddzial zajmujacy 400p w dwutysiecznej armii. Wszscy wiec kombinuja i robia rycerstwo wlasnorecznie - wystarczy kupic 2 pudelka jazdy imperialnej lub bretonskiej i 2 pudelka jazdy szkieletow Khemri - otrzymujemy 16 rycerzy za cene nieco ponad 400zl (jesli kupujemy w internecie) lub jeszcze taniej jesli figurki uda nam sie dostac na allegro. Nie zawsze warto kupowac niektore figury skoro inne zastepuja je z powodzeniem (przyklad poruszanego niedawno gdzies tutaj tematu trolla z Mordoru i Isengardu), jesli cos ma napisane na pudelku "Cadian" to nie znaczy ze trzenba ich wykorzystywac jako Cadian, mozna sobie z Cadian zrobic np. wlasny regiment, wiecej funu, a i satysfakcja nie mala jesli wszystko sie trzyma kupy, a przerobki sa dobrze zrobione i chwalone - wazne tylko by na stole nie bylo kartonikow, czy ludkow lego w roli Space Marines.

A na konie jeszcze:

Gazza napisał/a:
Dla mnie op?acalno?? to akcent z lekka "powergamerski"

A co to zanczy Power Gammer? Jaka jest definicja? bo dla mnie to haslo jest takim maslem maslanym, rownie swietnym co klimaciarz - o co chodzi?

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-08-29, 23:44   
   Baretki: zalozyciel

Gazza napisał/a:
A wietnamski klimat to maj? dla mnie Catachan'ie.

Eee, to chyba tylko Wietnam a`la Rambo :) Ja mówi? o `namie pe?nokrwistym, z regularnymi oddzia?ami US Army :)

A co do cen.... Pluj? na nie :) Ja nie musz? ju? na szcz??cie mie? armii od razu :) Je?li b?d? kiedy? zbiera? IG to b?d? to zapewne Vostroyanie, których zanim wystawi?, kupowa? b?d? po trochu cho?by przez rok :) Mam czas, a Eldarzy mi go zape?ni? :) :):)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2006-08-30, 22:17   

KOOBA.84 napisał/a:
A co to zanczy Power Gammer? Jaka jest definicja? bo dla mnie to haslo jest takim maslem maslanym, rownie swietnym co klimaciarz - o co chodzi?

Celowo doda?em ten cudzys?ów, gdy? chodzi?o mi tylko i wy??cznie o zbieranie/kupowanie armii g?ównie pod k?tem wymiatania na stole. Op?acalno??. Mnie osobi?cie to ma?o obchodzi w przypadku mojej fascynacji armi? Nurgle'a chocia?by. B?d? rzeza? czy nie, nie przestan? mi si? podoba? i nie zarzuc? ich dla jaki? niedrogich wymiataczy.
Powergaming ju? kiedy?, gdzie? starali?my si? tu w Battlegroundzie zdefiniowa? i nie widz? potrzeby powracania do tego w?tku. Podkre?lam znaczenie cudzys?owu.

Odpowiedz do tematu