|
Tartar: Bitwa o Byzantion 8.IV.2006 r. |
| Autor |
Wiadomość |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-04-09, 13:07 Tartar: Bitwa o Byzantion 8.IV.2006 r.
Baretki:  |
|
|
Wydany zosta? rozkaz genera?a Tau: Zlokalizowa? i zniszczy? armi? Salamander i zdoby? strategiczny punkt o nazwie Byzantion.
I tak oto wojownicy Ognia w postaci: 2 oddzia?ów Fire Warriorów, Hammerheada i Etherala zaatakowa?y pozycje wroga w liczbie 1 Devastator Squad, 1 Scout squad i 1 oddzia? Space Marines oraz Legendarny bibliotekarz. Etheral przemierzy? wzrokiem pole walki i czu? zapach zwyci?stwa. Zieloni ruszyli, Hammerhead strzeli? i tak oto tym sposobem pad?y pierwsze ofiary wojny w postaci prawie ca?ego oddzia?u SCOUT. Padlino?ercy zacz??y kr??y? nad polem walki i by? to z?y omen dla ludzi. Kolejno pad? ca?y oddzia? Devastator i wtenczas dosz?a my?l o pora?ce dla genera?a Salamander. Nast?pnie uda?o si? kilku wojowników Ognia ubi?. To wszystko na co by?o sta? Salamandry w bitwi? o Byzantion. |
_________________ There is only War!
 |
| Ostatnio zmieniony przez Drzewiec 2006-06-18, 09:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-04-09, 13:20
|
|
Ju? napisa?em to gdzie? wcze?niej: si?a ognia Tau jest pora?aj?ca. Mam ju? jednak plan, by zmusi? armie typu stand&shoot do rozprostowania ko?ci |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-04-09, 13:37
|
|
Ja te? mam plan, dlatego rusza produkcja terenów zw?aszcza tych zas?aniaj?cych widok |
|
|
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-04-09, 15:52
|
|
|
No to zaczynamy od reporta?u fotograficznego z tej oto bitwy:
Overview
Pozycje Tau
Salamandry w natarciu
Dalszy ci?g natatarcia...
SM wraz z Librarianem przygwo?dzeni przez ogie? Tau
Zwyci?skie wojska, jak sta?y tak stoj? |
|
 |
Czosnek
Wielki Król

|
Wysłany: 2006-04-09, 19:38
|
|
|
Z tego co mi mów? G. Ruszy?e? si? Drzewcu tylko hammerheadem, wi?c si? pytam
KTO TUTAJ BY? ATAKUJ?CYM???bo chyba nie TAU. Nie widzia?em jeszcze bitwy w której naje?dzca stoi i nic poza strzelaniem nie robi, na moje to jest zabicie klimatu gry, a przynajmniej tej partii. I druga sprawa czy to prawda ?e makiet by?o mniej ni? 1/4 sto?u? (S?ysza?em ?e 1/7) |
_________________ tak, to ja |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-04-09, 19:42
|
|
O ilo?? terenów na stole bym si? nie spiera? i to w sumie nie podlega dyskusji. Je?eli obaj graj?cy zgadzaj? si? gra? na takim a nie innym stole to ju? ich sprawa. Nie nam o tym dyskutowa? i to os?dza?. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-04-09, 20:44
|
|
Dok?adnie, zreszt? dodam, i? nawet ze znajduj?c? si? tam liczb? terenów mo?na by?o je rozstawi? duuuu?o rozs?dniej (lasy np!), wi?c pod tym wzgl?dem Gazza nie powinien narzeka? |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-04-09, 21:02
|
|
|
| Drzewiec napisał/a: | | Wydany zosta? rozkaz genera?a Tau: Zlokalizowa? i zniszczy? armi? Salamander i zdoby? strategiczny punkt o nazwie Byzantion. |
Za?o?enia by?y ciekawe, styl ich realizacji ju? nie bardzo.
| Drzewiec napisał/a: | | I tak oto wojownicy Ognia w postaci: 2 oddzia?ów Fire Warriorów, Hammerheada i Etherala zaatakowa?y pozycje wroga |
Na atak to mi zdecydowanie nie wygl?da?o. Chyba by?o odwrotnie, prawda?
| Drzewiec napisał/a: | | Legendarny bibliotekarz |
Jaki tam legendarny? Przecie? to jego pierwsza gra by?a.
| Drzewiec napisał/a: | | Zieloni ruszyli, Hammerhead strzeli? i tak oto tym sposobem pad?y pierwsze ofiary wojny w postaci prawie ca?ego oddzia?u SCOUT. |
Nieprawda. Pierwszy to by? jeden z devastatorów. Scouci odeszli pó?niej, ale to szczegó?y.
| Drzewiec napisał/a: | | Nast?pnie uda?o si? kilku wojowników Ognia ubi?. |
I odebra? jednego wounda dowódcy Tau.
| Drzewiec napisał/a: | | To wszystko na co by?o sta? Salamandry w bitwi? o Byzantion. |
A na co by?o sta? rzekomo agresorsk? armi? Tau? Na przesuni?cie czo?gu raz w prawo i raz w lewo o pare cali. W tej potyczce, mimo przegranej, za bohaterów mo?na tylko uzna? Salamandry, które pomimo mia?d??cej przewagi taktycznej Tau dziarsko ruszy?y do przodu na pochowanego za okopami naje?d?c? (?).
BTW: takie nieklimatyczne zachowanie i mordercza skuteczno?? to czysty powergame w?a?nie.
| Watcher napisał/a: | | Mam ju? jednak plan, by zmusi? armie typu stand&shoot do rozprostowania ko?ci |
Jaki to plan?
| jacoleko napisał/a: | | Ja te? mam plan, dlatego rusza produkcja terenów zw?aszcza tych zas?aniaj?cych widok |
Takich lubi?! Dodam, ?e ja te? co? przygotuj?.
| jacoleko napisał/a: | | Je?eli obaj graj?cy zgadzaj? si? gra? na takim a nie innym stole to ju? ich sprawa. |
Tak by?o wi?c nie mam do nikogo pretensji przecie?. Tylko nie mylmy pot?gi armii ze zdecydowan? przewag? taktyczn?. Gdyby nie brak owych przeszkadzajek, który zmusi? mnie do ruszania si?, to równie dobrze mog?em to ja si? pochowa? i spokojnie poczeka? sobie na "naje?d?c?". Wtedy losy bitwy potoczy?yby si?, jak mniemam, zupe?nie inaczej. Czego dowiod? przy nast?pnej okazji.
PS: pot??ny Hammerhead uzmys?owi? mi brak czo?gu (tzn HS, bo czo?g mam ale transportowy), wi?c jutro korzystaj?c z bardowej obni?ki cen i chojno?ci mojej ma??onki kupuj? PREDATORA!!
PS2: dzi?ki za fotki z R2D2, Piku?! |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-04-09, 21:03
|
|
|
| Watcher napisał/a: | | Dok?adnie, zreszt? dodam, i? nawet ze znajduj?c? si? tam liczb? terenów mo?na by?o je rozstawi? duuuu?o rozs?dniej (lasy np!), wi?c pod tym wzgl?dem Gazza nie powinien narzeka? |
I nie narzekam, cho? o takim stylu rozstwiania lasu nie mia?em bladego poj?cia. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-04-09, 21:22
|
|
| Faktycznie po przemy?leniu sprawy stwierdzam, ?e ATAKUJ?CY musi atakowa?, a nie przyjmowa? pozycji defensywnej - zabija to klimat tej gry u tu si? z tob? zgadzam (tylko pami?taj Qba, ?e moja armia jest bardzo mizerna je?eli chodzi o CC co potwierdzi z pewno?ci? ka?dy gracz, dlatego taka by?a moja taktyka, a nie inna). Dlatego je?eli chcesz to mo?emy powtórzy? bitw?. |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-04-09, 21:27
|
|
| Propozycja Drzewca jest szlachetna, ale wykluczona. W sobot? regu?y Tartaru by?y takie a nie inne i ?adnym grzechem nie by?o wykorzystywanie ich przez dowoln? armi?. Trzeba jedynie teraz wyci?gn?? wnioski i lekko zmodyfikowa? przepisy, by zmusi? atakuj?cych do atakowania. Ale o tym w osobnym topiku. |

|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-04-09, 21:27
|
|
| Bitwa moim zdaniem si? odby?a a wi?c nie powinna by? powtarzana. To nauczka dla nas wszystkich. Pokaza?a, ?e trzeba w Tartarze usprawni?, co nieco. I my?l? i tutaj pewnie si? nie myl? przysz?o?? poka?e jeszcze nieraz te i owe b??dy. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-04-09, 21:29
|
|
Co za tym idzie: nalegam na okre?lenie wreszcie, co zajmuje Tau po zwyci?stwie w III Turze |

|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-04-09, 21:32
|
|
No i co robi? w IV oboje. Bo na to te? czekamy.
Ja bym atak |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-04-09, 21:49
|
|
|
| Propozycja Drzewca szlachetna, cho? nawet gdyby by?a taka mo?liwo?? to nie zamierza?bym jej wykorzysta?. Sta?o si? i koniec. Gratulacje! |
|
|
|
 |
|
|