|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Pomalowane figurki a "pa?ergejmerstwo" |
| Autor |
Wiadomość |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2006-02-27, 16:37 Pomalowane figurki a "pa?ergejmerstwo"
Baretki:  |
|
|
| Gazza napisał/a: | Czy?by koledzy wystwiali, wzorem pa?ergejmerów, niepomalowane modele? |
Po pierwsze kto to jest pa?ergejmer? Moim zdaniem jest to osoba pragn?ca za wszelk? cen? wygra? starcie, tworz?ca przegi?te rozpiski, nie czuj?ca klimatu armii... ogólnie wygra? za wszelk? cene. A teraz wracaj?c do tematu. Czy uwa?acie, ?e kto?, kto gra niepomalowanymi figurkami to pa?ergejmer??? IMHO na pewno nie wszyscy, pos?u?e si? tutaj moim przyk?adem, posiadam du?o niepomalowanych modeli, maluj? od niedawna bo nie mia?em kasy ma farbki,
i co? Czy to mia?o oznacza?, ?e nie mia?em wypróbowywa? mojej szarej armii, mieli prawie rok sta? na pó?ce i czeka? na lepsze czasy??? Gra?em w kameralnym gronie niepomalowanymi figsami i uczy?em sie zasad i poznawa?em system. Teraz moje szare szeregi si? z dnia na dzie? zmniejszaj?, co nie zmienia faktu, ?e czasem z Kurokim zagramy sobie bitewke w której wyst?puj? niepomalowane figurki... I co? Czy to co? z?ego? Oczywi?cie za pa?ergejmera uwa?am, osob?, która dysponuj?c pomalowan? armi? wystawia szare modele tylko po to, by zwyci??y?... ale bez przesady
btw: Oczywi?cie rozumiem, ?e do szerszego towarzystwa nie ma co startowa? z niepomalowan? armi?... |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-02-27, 16:51
|
|
My jednak figurek zupe?nie niepomalowanych do gry nie dopuszczamy. Dlaczego?
1. Niszcz? klimat. To chyba oczywiste. Nawet najbardziej paskudnie pomalowana figurka jest lepsza od "szaraka".
2. Przymus grania pomalowanymi figurkami to niez?y doping do ich pomalowania Mo?e nie uwierzysz, ale ja zanim stoczy?em jak?kolwiek bitw?, pó? roku powoli malowa?em swoje szeregi.
3. Wiedz?c, ?e zagram z przeciwnikiem, który wszystko ma pomalowane, nie chc? odbiera? mu cz??ci przyjemno?ci z grania (gdyby w sobot? atakowa?yby mnie srebrne i szare bestie Jacka.... to nie by?oby to, uwierz mi. Zrozumiesz, gdy zaczniesz gra? wy??cznie kompletnymi figurkami). |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
KurokiKaze
Król

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-02-27, 16:53
|
|
|
| Ja te? mam kilka nie pomalowanych modeli. Przygotowane s? one do przemalowania ale jak si? okaza?o w ci?gu roku szkolnego nie mam zbyt wiele czasu na malowanie figurek. Nie uwa?am ?eby granie nie pomalowano? armi? oznacza pa?ergejmerów. pa?ergejmerstwo to chyba co innego (przynajmniej tak mi wiadomo) Na turniejch (ni?szych rang) pozwala si? gra? z nie pomalowanymi modelami, wi?c nie wiem sk?d ta agresja u Gazzy. Czy osoby posiadaj?ce nie pomalowane modele (czy to zaczynaj?ce gra? czy ju? graj?ce) powinny by? mordowane za to? Ja gra?em osobi?cie na chodzieskim turniej nie pomalowanymi figurkami i nikt mi nic nie zrobi? zaj??em nawet 4 miejsce. |
_________________ Miecz jest dusz? samuraja.
Je?eli kto o nim zapomni lub utraci go
nie b?dzie mu odpuszczone
Shogun Tokugawa Ieyasu |
| Ostatnio zmieniony przez KurokiKaze 2006-02-27, 17:07, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2006-02-27, 16:56
|
|
Rozumiem to i dlatego w pocie czo?a maluj? swoje oddzia?y, ale kurde no za ma?o czasu troszke jest |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-02-27, 17:23
|
|
| KurokiKaze napisał/a: | | Czy osoby posiadaj?ce nie pomalowane modele (czy to zaczynaj?ce gra? czy ju? graj?ce) powinny by? mordowane za to? |
Ale kto tu mówi o mordowaniu? Po prostu kilku ch?opaków z Battlegrounda postanowi?o ustali? sobie house rule: niepomalowanymi (i przeciw niepomalowanym) nie gramy I tyle Nie zabraniamy przecie? gra? bezbarwnymi pionkami, takiej w?adzy JESZCZE nie mamy |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-02-27, 18:25
|
|
|
Ja uwa?am, ?e du?o lepiej je?eli figsy na stole s? pomalowane i, je?eli istnieje taka mo?liwo??, gra? figurkami pomalowanymi, dlatego te? od razu zabra?em si? za malowanie armii. Jednak je?eli kto? jak, np. Zapa? ma wiekszo?? armii niepomalowanej to go w moich oczach nie dyskwalifikuje, gdy? pocz?tkujacy jestem i po prostu chce sobie pogra? (jakbym zac?a? tak utrudnia?, to nie mia?bym co ma?y? o rozegraniu ?adnej bitwy WFB jeszcze przez d?ugi czas) Oczywscie, jak ju? napisa?em, wra?enie gdy figury sa pomalowe jest nieprównywalnie wieksze, tak?e mo?e z czasem stan? si? bardziej restrykcyjny |
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-02-27, 19:30
|
|
...Powiem tak. Je?eli masz pampry pomalowane, cho? trzema kolorami to ok. mog? z tob? zagra?. Co do podstawek to ju? tego nie wymagam. To tak na wst?pie...
Nie wymagam, aby wszyscy mieli pomalowane pampry. Je?eli dwie osoby si? spotykaj? i graj? sobie oraz to, ?e maj? nie pomalowanych swoich wojów im nie przeszkadza to ich sprawa. Ja od mojego przeciwnika wr?cz wymagam, aby mia? pomalowane pampry. Uwierzcie, ?e nawet na turnieju gdybym dosta? przeciwnika z nie pomalowanymi figurkami to odmówi?bym grania a co dopiero, gdy spotykamy si? kameralnie. Ch?opaki o tym wiedz?. I ani ja ani oni nie ?ami? tej zasady. Dopuszczam figurki, które s? zacz?te, ale nie, ?e tylko pomalowane podk?adem, bo to jeszcze w sumie nie pomalowana figurka tylko uznawana przeze mnie za szar?. Wymagam, cho? odrobiny kolorów.
Szarymi figurkami nawet moich Tyranidów móg?bym wystawi? za 3000 spokojnie, ale co z tego, co to dla mnie za radocha gra? takim czym?? Dla mnie ?adna.
Co do tego tzw. po?ergajmerstwa jak je nazywa Gazza? Terminem tym okre?li?bym graczy wymy?laj?cych jak to napisa? Zapa? graczy, którzy chc? wygra? za wszelk? cen? i wymy?laj? przegi?te rozpiski nie koniecznie stosuj?c si? przy tym do zasad wystawiania armii.
Ale uwierzcie, ?e ja tego nie czyni? i nie pozwalam czyni? innym. Zreszt? Micha? dobrze o tym wie i mo?e co? na ten temat powiedzie? jak zawsze sprawdzam czy na pewno jest wszystko ok. i czy nie pali si? w AB ten ma?y wykrzyknik hehehe.
A i jeszcze jedno. Prawdopodobnie w niedalekiej przysz?o?ci b?dziemy gra? w Chodzie?y oficjalne turnieje, (bo to przewiduj?) mo?e nie jakiej? wielkiej rangi, ale takie nasze miejscowe i uwaga dla wszystkich. Jak si? kto? zjawi z nie pomalowanymi figurkami to w turnieju nie zagra. Nikt od nikogo nie wymaga, aby figurki by?y pomalowane jak dzie?a sztuki, ale ?eby by?y, cho? pomalowane. Z drugiej strony malowanie na si?? i na szybko te? nie ma sensu. Zreszt? po to b?d? s?u?y? warsztaty, aby pomóc innym w doradzeniu czy te? pomalowaniu figurki. |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-02-27, 20:48
|
|
|
| KurokiKaze napisał/a: | | Na turniejch (ni?szych rang) pozwala si? gra? z nie pomalowanymi modelami, wi?c nie wiem sk?d ta agresja u Gazzy. |
Po pierwsze: na jakich turniejach? Jeszcze nie spotka?em si? w Poznaniu z turniejem na którym nie by?aby wymagana armia pomalowana przynajmniej 3 kolorami. To samo tyczy si? turniejów og?aszanych w necie (Warszawa etc.). Mo?e na miejscu organizatorzy naginaj? te zasad?, ale uwa?am to za LAMERSTWO!!Niezrozumienie hobby!
Po drugie: Agresja u Gazzy!?!?!? Ja pier...ole, czy ty umiesz czyta? cz?owieku?(A mo?e dzieciaku?)Teraz to jest agresja i to zamierzona - nie lubi? jak kto? pisze takie bzdury pod moim adresem. Napisz z ?aski swojej, w którym momencie i jak wyrazi?em agresj?! Cz?owieku, dla niekumatych zamie?ci?em na ko?cu nawet emotikonk? stosown?, na szcz??cie ci co mieli zrozumie? pytanie - zrozumieli! Oj m?odzie?cze, b?d? mia? Ci? na oku!
| KurokiKaze napisał/a: | | Czy osoby posiadaj?ce nie pomalowane modele (czy to zaczynaj?ce gra? czy ju? graj?ce) powinny by? mordowane za to? |
A kto i gdzie napisa? co? takiego!?!? Znów jakie? totalne niezrozumienie! Wi?cej pokory! Jak napisa? ju? Watcher, to jest NASZA zasada (cho? i ka?dego szanuj?cego si? turnieju - nawet PATROL w Bardzie wymaga min. 3 kolorów). Jak si? komu? nie podoba to sprawa jasna - nie gra! Gra? szarymi PIONKAMI to sobie mo?na w planszówki. Malowanie to integralna cz??? hobby. Ka?dy maluje jak potrafi/lubi/jakie ma zaplecze malarskie. Nie maluje - to nie gra. Przynajmniej z nami i na wi?kszo?ci turniejów. Nikt nikogo za lamerstwo nie b?dzie mordowa?.
| pikusMAIDEN napisał/a: | | Jednak je?eli kto? jak, np. Zapa? ma wiekszo?? armii niepomalowanej to go w moich oczach nie dyskwalifikuje, gdy? pocz?tkujacy jestem i po prostu chce sobie pogra? (jakbym zac?a? tak utrudnia?, to nie mia?bym co ma?y? o rozegraniu ?adnej bitwy WFB jeszcze przez d?ugi czas) |
Jaaasne, mo?ecie sobie gra? nawet wyci?tymi z papieru karteczkami. Wasza sprawa. Ale to ju? nie TABLETOP BATTLE GAMES. Na tym polega swoista elitarno?? tej zabawy. Nie malujesz - nie grasz. Nie wiem czy macie o tym jakie? poj?cie ale podczas turniejów, jury w ko?cowych punktacjach ujmuje równie? jako?? pomalowania. Pomalowanie armii to mo?liwo?? grania, a jako?? tego malowania to dodatkowe atuty. Je?li komu? brakuje czasu czy cierpliwo?ci to niech si? pogodzi z tymi faktami, albo szuka innego hobby. Wzgl?dnie - zawsze mo?e zleci? komu? pomalowanie kolekcji.
| Zapa? napisał/a: | | Po pierwsze kto to jest pa?ergejmer? Moim zdaniem jest to osoba pragn?ca za wszelk? cen? wygra? starcie, tworz?ca przegi?te rozpiski, nie czuj?ca klimatu armii... ogólnie wygra? za wszelk? cene. |
Nawet dobrze to uj??e?. Ja tylko dodam, ?e nie stwierdzi?em wcale i? istot? "pa?ergejmerstwa" jest granie niepomalowan? armi?. Poprostu nie raz widzieli?my (ze starszym gronem) jak to skupieni na wygrywaniu i brylowaniu w znajomo?ci zasad powergamerzy olewali zasadnicz? w tej dyskusji kwesti? na rzecz grania i "onanizowania" si? mo?liwo?ciami swojej szarej, ?eby nie napisa? - szpetnej armii. Ale to raczej podczas swobodnych potyczek.
Podpisuj? si? pod postem Jacoleko. Dobrze gada!....pisze! |
|
|
|
 |
KurokiKaze
Król

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-02-27, 22:23
|
|
|
| Gazza napisał/a: |
Po drugie: Agresja u Gazzy!?!?!? Ja pier...ole, czy ty umiesz czyta? cz?owieku?(A mo?e dzieciaku?)Teraz to jest agresja i to zamierzona - nie lubi? jak kto? pisze takie bzdury pod moim adresem. Napisz z ?aski swojej, w którym momencie i jak wyrazi?em agresj?! Cz?owieku, dla niekumatych zamie?ci?em na ko?cu nawet emotikonk? stosown?, na szcz??cie ci co mieli zrozumie? pytanie - zrozumieli! Oj m?odzie?cze, b?d? mia? Ci? na oku! |
Chodzi tu o porównywanie nie pomalowanych figurek do pa?ergejmerstwa, zreszt? nie chodzi tu tylko o t? wypowied? chodzi o inne np. poczytaj sobie znów temat "pokolenie 1200z? brutto!!" albo niektóre posty w dziale polityka. Uwa?asz nas za "dzieciaków" i sam zachowjesz si? jak dzieciak wdaj?? si? z nami w k?ótnie. Je?eli jeste? doros?y to nie powiniene? k?óci? si? z "dzieciakami". Zreszt? przytoczony tu cytat mówi sam za siebie. Ja boj? si? bra? udzia?u w dyskusjach bo obawiam si? tego, ?e zostane zaatakowany, a nie mam zamiaru si? k?óci? jak dziecko. |
Shogun Tokugawa Ieyasu |
|
|
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-02-27, 22:53
|
|
|
Panowie PEACE!!! ?eby to jako? uj??- nie kalajmy tego szlachetnego dzia?u takimi bzdurnymi k?ótniami. |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-02-27, 23:02
|
|
| KurokiKaze napisał/a: | | Ja boj? si? bra? udzia?u w dyskusjach bo obawiam si? tego, ?e zostane zaatakowany, a nie mam zamiaru si? k?óci? |
Zauwa? jednak, ?e nieco przesadzi?e? z tym "mordowaniem". My po prostu nie gramy niepomalowanymi figurkami, uwaga Gazzy skierowana by?a do nas, nie do Ciebie A na nas naskoczy? za niepomalowane figurki by móg?, bo by?oby to przekroczenie naszych zasad. I tyle. Niepotrzebnie wzi??e? to do siebie |

|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2006-02-28, 14:42
|
|
Rozumiem was, i dlatego wcale nie chodzi?o mi o zmienianie jakiego? ustalonego kodeksu Battlegroundu, i nie chodzi?o mi te? o wpiepszanie sie na chama z niepomalowan? armi?. Chodzi?o mi tylko o porównanie, ?e ten kto gra niepomalowanymi figurkami jest pa?ergejmerem. Ja si? osobi?cie za takiego nie uwa?am, i dlatego jak najszybciej chce gra? pomalowan? armi?, oczywi?cie macie racje, ?e gra samym plastikiem to nie to. Ale rzeczywisto?? jest inna A te nasze domowe potyczki uwa?a?em jako trening i zaznajomienie si? z zasadami, zanim wyst?pie przed szersz? publiczno?ci?. Dlatego odebra?em Twoje stwierdzenie Gazza jako swoisty atak...
btw: Na niektórych turniejach nie wymagaj? pomalowanych modeli wprost. Natomiast robi? to przez oceny za malowanie, czyli tak jakby wymagali, cho? nie do ko?ca. Je?li? przyszed? z "go??" armi? to my?l? ?e nie zosta?by? wyrzucony, po prostu mniej punktów. |
|
 |
KurokiKaze
Król

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-02-28, 15:15
|
|
|
| Watcher napisał/a: |
Zauwa? jednak, ?e nieco przesadzi?e? z tym "mordowaniem". |
Rozumiem jednak czy porównanie pa?ergejmerów do grania niepomalowanymmi figurkami nie jest równie absurdarne?
Czy?by koledzy wystwiali, wzorem pa?ergejmerów, niepomalowane modele? |
Ja tylko dodam, ?e nie stwierdzi?em wcale i? istot? "pa?ergejmerstwa" jest granie niepomalowan? armi?. |
Je?eli si? nie znasz to si? nie wypowiadaj "dzeciaku" (sam tak piszesz), albo najpierw przeczytaj dok?adnie co piszesz, a nie potem si? poprawiasz.
P.S: Co najwy?ej PiS.
P.S2: Jedno oko nie wystarczy.
NO COMMENTS! - Gazza |
Shogun Tokugawa Ieyasu |
|
|
|
 |
KurokiKaze
Król

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-02-28, 21:56
|
|
|
Przepraszam ?e pisze nowego posta jeden po drugim ale nikt pewnie by mojej poprawki nie zauwa?y?. Nie chc? si? z tob? k?óci? chodzi mi tylko o to, ?e atakujesz ludzi i wym?drzasz si?. Je?eli kto? pisze co? nie zgodnego z twoim zdaniem to odpowiadasz mu ?e jest dzieciakiem lub si? nie zna, wi?c niech si? nie wtr?ca, bo jest dzieciakiem. Ja przez takie naskakiwanie poprostu czyj? si? zastraszony, i nie biore udzia?u w dyskusjach gdzie wiem ?e moje zdanie mo?e si? tobie nie spodoba?, bo albo mnie zjedziesz i nazwiesz "dzieciakiem" albo wy?miejesz i nazwiesz "dzieciakiem".
Mo?e nie ja nim jestem?
Mo?e tak, a mo?e nie, ale jak czytam twoje wywody to moje dzieci mi przypominasz w swym niezrozumieniu tematu i braku pokory. Spoko, mo?esz czu? si? zastraszony! - moderator
Mam nadziej?, ?e przestaniesz atakowa? ludzi taki przynajmniej by? zamiar tego co napisa?em, by chyba ka?dy mo?e mie? swoje pogl?dy.
Co do teamtu to si? z tob? zgdzam ten post by? kompletnie nie na temat ale chcia?em ju? to tutaj sko?czy? gdzie zacza?em.
Szkoda ?e dla ciebie wszyscy jeste?my dzie?mi i nie równamy si? tobie.
Koniec moich wywodów. |
Shogun Tokugawa Ieyasu |
|
|
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|