Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BATTLE REPORT 30 XII 2017
Autor Wiadomość
Slawq 
Seneszal

Armia WH40k:
Guard Daemons BlackLegion

Wysłany: 2018-01-02, 12:56   BATTLE REPORT 30 XII 2017

Scenariusz: Big guns never tire
Rozstawienie: Dawn of war

Graliśmy na 2734 pkt.

Siły kruków :
++ Fortification Network (Imperium - Space Marines) [8 PL, 210pts] ++

+ Fortification +

Aegis Defense Line [4 PL, 105pts]
. Gun Emplacement: Quad-gun

Aegis Defense Line [4 PL, 105pts]
. Gun Emplacement: Quad-gun

++ Vanguard Detachment +1CP (Imperium - Space Marines) [24 PL, 507pts] ++

+ No Force Org Slot +

*Chapter Selection*: Raven Guard

+ HQ +

Librarian [6 PL, 96pts]: 1) Veil of Time, 2) Might of Heroes, Boltgun, Force stave, The Primarch's Wrath

+ Elites +

Honour Guard [2 PL, 67pts]
. Honour Guard: Relic blade
. Honour Guard: Power maul

Ironclad Dreadnought [8 PL, 162pts]: Dreadnought chainfist, 2x Hunter-killer missile, Ironclad Assault Launchers, Meltagun
. Dreadnought combat weapon w/Storm Bolter: Storm bolter

Venerable Dreadnought [8 PL, 182pts]: Twin lascannon
. Dreadnought combat weapon w/Storm Bolter: Storm bolter

++ Battalion Detachment +3CP (Imperium - Space Marines) [80 PL, 1530pts] ++

+ No Force Org Slot +

*Chapter Selection*: Raven Guard

Gametype: Matched

+ Heavy Support +

Devastator Squad [8 PL, 168pts]
. Space Marine Sergeant: Plasma pistol
. Space Marine w/Heavy Weapon: Plasma cannon
. Space Marine w/Heavy Weapon: Lascannon
. Space Marine w/Heavy Weapon: Missile launcher
. Space Marine w/Heavy Weapon: Missile launcher

+ Dedicated Transport +

Drop Pod [5 PL, 85pts]: Storm bolter

Razorback [5 PL, 126pts]: Hunter-killer missile, Twin lascannon

Rhino [4 PL, 78pts]: Hunter-killer missile, Storm bolter

+ Troops +

Scout Squad [6 PL, 90pts]: 5x Camo cloak
. Scout Sergeant: Astartes shotgun, Sniper rifle
. 4x Scout w/Sniper Rifle: 4x Sniper rifle

Tactical Squad [9 PL, 194pts]
. 7x Space Marine
. Space Marine Sergeant: Melta bombs, Plasma pistol, Power fist
. Space Marine w/Heavy Weapon: Multi-melta
. Space Marine w/Special Weapon: Plasma gun

Tactical Squad [9 PL, 177pts]
. 7x Space Marine
. Space Marine Sergeant: Melta bombs, Plasma pistol, Power fist
. Space Marine w/Heavy Weapon: Heavy bolter
. Space Marine w/Special Weapon: Plasma gun

+ Flyer +

Stormtalon Gunship [9 PL, 178pts]: Skyhammer missile launcher, Twin assault cannon

+ Fast Attack +

Assault Squad [6 PL, 101pts]: Jump Pack
. 3x Space Marine
. Space Marine Sergeant: Bolt pistol, Combat shield, Melta bombs, Power axe
. Space Marine w/Special Weapon
. . Plasma Pistol & Chainsword: Plasma pistol

+ HQ +

Captain [5 PL, 114pts]: Combi-melta, Relic blade, The Armour Indomitus

Librarian in Terminator Armor [9 PL, 130pts]: 2) Might of Heroes, 3) Psychic Scourge, 6) Null Zone, Force stave, Storm bolter, Tome of Malcador

Techmarine [5 PL, 89pts]: Boltgun, Power sword
. Servo-harness: Flamer, Plasma cutter, 2x Servo-arm

++ Super-Heavy Auxiliary Detachment (Imperium - Imperial Knights) [25 PL, 487pts] ++

+ Lord of War +

Knight Warden [25 PL, 487pts]: Avenger gatling cannon, Heavy flamer, Heavy stubber, Ironstorm missile pod, Thunderstrike gauntlet

++ Total: [137 PL, 2734pts] ++

Siły legionu :
++ Battalion Detachment +3CP (Chaos - Chaos Space Marines) [150 PL, 2726pts] ++

+ No Force Org Slot +

Legion: Black Legion

+ Heavy Support +

Chaos Land Raider [19 PL, 358pts]: Combi-bolter, No Chaos Mark, Twin heavy bolter, 2x Twin lascannon

Chaos Predator [9 PL, 192pts]: Combi-bolter, No Chaos Mark, Twin lascannon
. Two lascannons: 2x Lascannon

Forgefiend [9 PL, 197pts]: 2x Ectoplasma cannons, Ectoplasma cannon, No Chaos Mark

+ Dedicated Transport +

Chaos Rhino [4 PL, 83pts]: Combi-bolter, Havoc launcher, No Chaos Mark

+ Troops +

Chaos Cultists [3 PL, 40pts]: 9x Chaos Cultist w/ autopistol and brutal assault weapon, Mark of Slaanesh
. Cultist Champion: Shotgun

Chaos Space Marines [9 PL, 169pts]: Mark of Slaanesh
. Aspiring Champion: Bolt pistol, Power fist
. 7x Marine w/ Boltgun
. Marine w/ heavy weapon: Heavy bolter
. Marine w/ special weapon: Meltagun

Chaos Space Marines [9 PL, 151pts]: Icon of Wrath, 9x Marine w/ Chainsword, Mark of Khorne
. Aspiring Champion: Plasma pistol, Power sword

+ Flyer +

Heldrake [10 PL, 185pts]: Baleflamer, Heldrake claws, No Chaos Mark

+ Fast Attack +

Warp Talons [13 PL, 270pts]: No Chaos Mark
. 9x Warp Talon: 9x Lightning Claw (pair)
. Warp Talon Champion: Lightning Claw (pair)

+ HQ +

Daemon Prince [8 PL, 159pts]: Hellforged sword, Intoxicating Elixir, Warp bolter
. Slaanesh: Gift of Chaos

Sorcerer in Terminator Armour [8 PL, 130pts]: Combi-bolter, Force stave, Infernal Gaze, Mark of Tzeentch, Prescience, The Eye of Night

+ Elites +

Chaos Terminators [14 PL, 189pts]: No Chaos Mark
. Chaos Terminator Champion: Combi-bolter, Power maul
. Terminator: Combi-bolter, Power axe

Chaos Terminators [28 PL, 479pts]: No Chaos Mark
. Chaos Terminator Champion: Combi-bolter, Power axe
. Terminator: Chainfist, Combi-melta
. Terminator: Combi-flamer, Power axe
. Terminator: Combi-bolter, Power fist
. Terminator: Combi-bolter, Power sword
. Terminator: Combi-melta, Power axe
. Terminator: Combi-flamer, Power axe
. Terminator w/ Heavy Weapon: Power maul, Reaper autocannon
. Terminator w/ Heavy Weapon: Power fist, Reaper autocannon

Helbrute [7 PL, 124pts]: Missile launcher, Multi-melta, No Chaos Mark

++ Total: [150 PL, 2726pts] ++

Scenariusz zakładał wystawienie 4 znaczników które na koniec gry dawały by 3VP. Zakładał również dodatkowe VP za zabicie Heavy Support. Dodatkowo ten kto wystawił ostatni znacznik wybierał rozstawienie, przypadło to mi i wiedząc że w siłach imperium będzie Imperial Knight wybrałem Dawn of War dzięki któremu moje lasscannons miały by zasięg całej mapy.

Filip wystawił się dosyć defensywnie, zwłaszcza że miał fortyfikacje i jak się później okazało dobrze je wykorzystał, ja natomiast wystawiłem się zdecydowanie ofensywnie.

Po rozstawieniu jednostek okazało się że Legion zaczyna ponieważ pierwszy wystawił swoje siły. Juleks nie zdołał przejąć inicjatywy, wyrzucił 5.

TURA I
Slawq:
Po ruchu Forgefiend-a, Heldrake-a oraz reszty marines chaosu przyszedł czas na desant, pierwsze wylądowały Warp Talony które zostały zaskoczone nagłym ogniem od dewastatorów i wieżyczki kruków (Auspex scan), zeszło 5 warp talonów zanim co kolwiek zrobiły. Potem obok nich wylądował mały oddział 5 terminatorów. Kolejny oddział 10 terminatorów wylądował przy drugiej fortyfikacji z czarnoksiężnikiem za plecami.
Owy czarnoksiężnik zdołał zadać jednemu z dreadnought 3w ze smite-a oraz wzmocnić odział terminatorów, Daemon prince nie miał zasięgu.
Gdy przyszedł czas na strzelanie wojna zaczęła się na dobre, Imperialny Rycerz dostał 14 ran w pierwszej turze z moich lasscannons, Stormtalon-a zdołałem tylko osłabić.
Warp Talony w końcu mogły ruszyć do boju gdy altyrelia ucichła i ich pierwszą ofiarą byli dewstatorzy którzy obsługiwali jedną z wierzyczek, dzięki ich krwi zdobyłem 2VP, jeden za First kill a drugi za zabicie Heavy Support. Terminatorzy to wiadomo urodzeni sprinterzy i oba oddział spaliły szarżę.

Juleks:
Kruki przechodząc do kontrataku użyły rhino i razorback-a oraz droppod który wylądował zaraz za odsłoniętymi predatorem oraz land raiderem legionu, niedaleko wylądował też assault squad z czarodziejem.
Psionik kruków zabił 3 marines chaosu rażąc ich przy pomocy smite.
Na samym starcie strzelania, kruki zdołał zabić 7 kultystów chroniących księcia demonów oraz zadać kilka ran Forgfiend i Heldrake lecz na nic się to nie zdało bo nawet ich nie osłabiły.
Do akcji w końcu wkroczył Rycerz i zadał duże rany terminatorom razem z dwoma dreadnought, z 10 zostało 6. Jeden dreadnought strzelał w land raidera i zadał 2 rany.
Kiedy ucichło ostatnie działo kruków, w tym samym momencie Imperial Knight rozpoczął atak na czarnoksiężnika chaosu a dreadnoughts na terminatorów, jeden z nich dobiegł a drugi chyba potknał się o fortyfikację za którą stał bo nie zdołał do nich dojść, po drugiej stronie maty Assault Squad szarżował w odział heretyków nastawiony na strzelanie, nie było to dla nich owocne gdyż w walce nie zabili nikogo a podczas ataku stracili dwóch ludzi.
Rycerz w walce zadał lordowi chaosu 5 ran pozostawiając go z jedną a sam otrzymał 3, dreadnought przeliczył siły na zamiary ponieważ tylko zranił jednego z terminatorów a sam zginął.
Po wszystkim kultyści uciekli z pola walki i Daemon prince został sam bez osłony.

TURA II
Slawq:
Czarnoksiężnik po otrzmaniu tylu ran rzucił się od razu do ucieczki a widząc to marines chaosu wysiedli z rhino, Daemon ruszył w stronę rhino kruków, Heldrake gonił Stormtalon-a.
Czarodziej skupił się na Rycerzu i zadał mu 5 ran a książe demonów nie zrobił nic czarami.
Lasscannony nie miały siły przebicia tym razem bo zadały tylko kilka ran Rycerzowi i zostawiły go na jednej ranie, cały ogień od tego momentu był skupiony na nim lecz nic nie zdołało dokończyć dzieła.
Dopiero terminatorzy w walce zniszczyły Lord of War kruków używając power fist oraz chainfist, wymagało to poświęcenia 2 z nich. Książe demonów zaatakował rhino i zdołał je zniszczyć, po drugiej stronie Forgfiend zniszczył razorback-a a Heldrake w końcu skończył robotę ze Stormtalonem.

Juleks:
Librarian kruków próbował zdziałać coś psioniką, zadał kilka ran predatorowi.
Snajperzy próbowali skończyć dzieło Imperialnego Rycerza i zabić czarnoksiężnika lecz nie podołali temu zadaniu, jeden oddział taktycznych marines rzucił się na demona a jeden widząc hordę marines chaosu z insygniami Khorna uciekali w stronę budynku ze znacznikiem.
Warlord kruków w raz z obstawą zniszczył do końca oddział Warp talonów.

Koniec końców kruki rzuciły się do ucieczki i skapitulowały.

Decydującym momentem w grze była chyba śmierć Imperial Knight-a albo jeszcze wcześniej otrzymanie przez niego 14 ran.

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2018-01-02, 14:25   
   Baretki: 2017ragnarok

Następnym razem proponuję zmniejszyć oddziały Taktycznych, wyrzucić przynajmniej jedną fortyfikację, Ironclada, Drednota za fortyfikacją zrobić typowo pod shooting, czyli CC weapon np. na missle launcher. Za te punkty dać coś, co robi masę pestek. Plus za dużo heavy weaponów u Devastatorów. Dałbym kilku gołych jako tzw. meatshieldy. Piątka assaultowców bez plazm to trochę mało. Ci Honour Guard to już w ogóle nie wiem jakie mają tu zadanie. Pestki, pestki. Nie wiem co tam mają zwykli Marines najlepszego. Pewnie Aggresorów. Ale może też jakieś zwykłe termosy ze stormbolterami dadzą radę.

Co do Chaosu to też mam trochę uwag, ale rozpa zdecydowanie lepsza. Natomiast nie rozumiem za bardzo oddziału termosów za pół tysiąca punktów. ALe jak widać w tej bitwie się sprawdził :devil1: Dałbym im plazmy wszystkim i zrzucał z jakimś HQ do przerzutu hitów. Wtedy overcharge robisz bez obaw, że wielu Twoich zginie, a wygar mają nieporównywalnie większy. Mało kultystów, ale to pewnie spowodowane tym, że więcej nie masz. Do tego DP ze skrzydełkami lepszy ;) Do tego tych jednych troopsów wrzuciłbym do landraidera i jechał nim w kierunku wroga. LR i tak nie ma kar za ruch i strzelanie z heavy weaponów, a skład byłby zdecydwanie bezpieczniejszy w środku!

Klub: battleground

Slawq 
Seneszal

Armia WH40k:

Wysłany: 2018-01-02, 14:45   

No fakt, kultystów więcej nie mam ale to kwestia czasu, a DP nie miał w zestawie skrzydelek natomiast bałem się że land raider szybko zginie więc nie chciałem ryzykować utraty całej załogi

Slawq 
Seneszal

Armia WH40k:

Wysłany: 2018-01-02, 14:47   

A odnośnie terminatorów to spodziewałem się dredów i miała być to na nie kontra

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2018-01-02, 15:44   
   Baretki: zalozyciel

Ale to, że Knight nie zwiózł jakiegoś tam chaośnika w fighcie to hańba.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2018-01-02, 16:26   
   Baretki: owsiak

Ujmę tak, to jest wszystko co mam pomalowane i umówiłem się z Sławkiem, że wystawiamy wszystko (Czy to ma sens czy nie ma w moim przypadku). A to że chaos miał lepszą rozpiskę to wiedziałem.

Po prostu nie mam grywalnej armii na takie duże punkty.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2018-01-02, 23:17   

Julek nie miał szans od początku z jednej prostej przyczyny a mianowicie siła ognia tego ciężkiego była po stronie Sławka. 24 rany na byczku to pestka jak się ma, czym to zdjąć przy dobrych rzutach w jedną turę a Sławek miał, czym. Ubicie go zajęło mu 2 tury, ale czuję gdyby skupił na nim cały ogień zszedłby w pierwszej.
Tak samo jest ze mną, bo niby mam byczki, ale co z tego, że do walki wręcz. Naprawdę moim zdaniem trzeba mieć, farta aby czymś takim wygrać lub chociaż zagrać jak równy z równym.
Sławek chciałby ze mną zagrać tylko, po co jak ja nawet nie mam, czym do niego strzelić (3 venom cannony, które mam to wszystko z ciężkiego sprzętu). Biec na kogoś i być wystrzelanym to żadna przyjemność i strata czasu jak dla mnie.
Zagrałem 2 razy. Raz z Julkiem i w sumie była to bitwa szkoleniowa i może za dużo jeszcze nie wiedziałem, ale już tam widziałem, co można teraz zrobić. Druga bitwa z Michałem gdzie zostałem wystrzelany można powiedzieć do zera. Biegać od znacznika do znacznika i nie móc strzelić gdzie do ciebie ciągle strzelają to żadna zabawa.

Tak, że Julek, aby powalczyć ze Sławkiem musi też zainwestować w ciężki sprzęt i nie koniecznie w Knajta kolejnego.
Ostatnio zmieniony przez jacoleko 2018-01-02, 23:53, w całości zmieniany 1 raz  

Slawq 
Seneszal

Armia WH40k:

Wysłany: 2018-01-02, 23:29   

Chciałbym zagrać żeby po prostu zmierzyć się z tyrkami, zawsze można zagrać na takie punkty gdzie np Land Raider będzie za drogi

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2018-01-02, 23:39   

jacoleko napisał/a:
Tak, że Julek, aby powalczyć z Sławkiem musi też zainwestować w ciężki sprzęt i nie koniecznie w Knajta kolejnego.

No może 3 :D

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2018-01-02, 23:54   

Naprawdę szkoda mi czasu i nie chodzi o punkty bo czy to będzie 2000 czy 1000 to nic nie zmienia :)

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2018-01-03, 06:28   

Ale to graliście bitwę z kampanii na znaczniki? Bo jak tak to są trochę zagmatwane scenariusze na początek z tymi kartami.

Może faktycznie Jacek spróbuj na małe punkty jeszcze coś zagrać. Posiedzimy przeanalizujemy wszystko jeszcze raz.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2018-01-03, 18:07   

Julas Ty sobie pomaluj landka i termosy ze strzelaniem a nie do CC

Slawq 
Seneszal

Armia WH40k:

Wysłany: 2018-01-03, 19:21   

Może jednak Jacek coś małego na 1000pkt tak for fun :devil1:

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2018-01-03, 20:20   

Spokojnie już mam co malować :sm:

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2018-01-03, 23:09   
   Baretki: 2017ragnarok

Boziu. Tyranidzi teraz strzelają jak mało kto.
Zrób detachment z przerzucaniem 1 to hit. Bodajże Kronos. 3x Biovore, 2x3 hive guardzi z impaler cannonami i ew. jakis exorcine. Do tego HQ Hive Tyrant, wings, heavy venom cannon
Miasma cannon, adrenaline glands, heightened senses i ściągasz landraidera/knighta w turę strzelania. A reszta może spokojnie kroczyć do walki ;)

Odpowiedz do tematu