Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BATTLE REPORT 2 XII 2017
Autor Wiadomość
Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-12-03, 15:04   BATTLE REPORT 2 XII 2017
   Baretki: zalozyciel

Wczoraj, dzięki towarzyskiej bitwie ze Sławkiem, moi Eldarzy wkroczyli w erę kodeksowej ósmej edycji :)

Graliśmy na 1610 punktów w Maelstrom of War, czwarty scenariusz (bodaj Seize and Control). Rozstawienie w trójkąty. Na życzenie Slawq dorzuciliśmy też zasady Psychic Maelstrom... i nie wiem, czy był to jego dobry pomysł :)

Oto siły światostatku Ulthwe:

++ Battalion Detachment +3CP (Aeldari - Craftworlds) [39 PL, 722pts] ++

+ No Force Org Slot +

Craftworld Attribute: Ulthwe: Foresight of the Damned

The Path of War

+ HQ +

Farseer [6 PL, 105pts]: 1. Guide, 6. Mind War, Ghosthelm of Alishazier, Shuriken Pistol, Singing Spear, Ulthwe: Fate Reader, Warlord

Farseer [6 PL, 105pts]: 2. Doom, 4. Executioner, Shuriken Pistol, Singing Spear

Warlock Conclave [7 PL, 125pts]: 2. Embolden/Horrify, 5. Quicken/Restrain
. Warlock: Singing Spear
. Warlock: Witchblade

+ Troops +

Dire Avengers [3 PL, 60pts]
. 5x Dire Avenger: 5x Avenger Shuriken Catapult

Dire Avengers [3 PL, 60pts]
. 5x Dire Avenger: 5x Avenger Shuriken Catapult

Guardian Defenders [5 PL, 100pts]: 10x Guardian Defender
. Guardian Heavy Weapons Platform: Starcannon

+ Dedicated Transport +

Wave Serpent [9 PL, 167pts]: Crystal Targeting Matrix, Twin Aeldari Missile Launcher, Twin Shuriken Catapult

++ Spearhead Detachment +1CP (Aeldari - Craftworlds) [53 PL, 968pts] ++

+ No Force Org Slot +

Craftworld Attribute: Ulthwe: Foresight of the Damned

The Path of War

+ HQ +

Avatar of Khaine [13 PL, 250pts]

+ Elites +

Fire Dragons [6 PL, 120pts]
. 5x Fire Dragon: 5x Fusion Gun

+ Heavy Support +

Falcon [9 PL, 155pts]: Bright Lance, Crystal Targeting Matrix, Twin Shuriken Catapult

Falcon [9 PL, 160pts]: Aeldari Missile Launcher, Crystal Targeting Matrix, Twin Shuriken Catapult

Wraithlord [8 PL, 123pts]: Bright Lance, Shuriken Catapult, Shuriken Catapult

+ Flyer +

Crimson Hunter [8 PL, 160pts]: 2x Bright Lance

++ Total: [92 PL, 1690pts] ++

Created with BattleScribe (https://battlescribe.net)

Generalnie: 7 command pointów, sporo sił pancernych, mocna psionika i DEBIUT AVATARA W ÓSMEJ EDYCJI.

U Sławka pojawili się: Rubric Marines, zwykli marines, dwa Heldraki, Land Raider, Daemon Prince (Slaanesh, co mnie ucieszyło), Sorcerer, dwie druzyny gości z jump packami (raptory?). Bardzo mobilnie, sporo psioniki.

Cdn

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-12-03, 16:34   

I runda, tura Slawq

Najsłabiej obsadziłem swoje prawe skrzydło i tam właśnie poszedł główny napór Czarnego Legionu. Poleciały tam oba Draki, a z desantem wysadziły się dwie drużyny Raptorów. W zasadzie na tym skrzydle miałem jedynie zaczajonego w narożniku myśliwca... i to na niego rzuciły się smoki Chaosu. Powiem Wam, paskudne są to stworzenia. Zdecydowanie to one były MVP w drużynie Sławka. Jeden ciężko ostrzelał Crimson Huntera, drugi rzucił się na niego z pazurami. Efekt był taki, że mój samolot z 12 punktów życia zachował jedynie 3...

Raptory wraz z Sorcererem ruszyły ku Avatarowi, który wraz z jedną drużyną Avengerów trzymał u mnie centrum lini. No cóż, Raptory mają gigantyczny potencjał w bliskim dystansie. Dobrze, że tylko jedna drużyna dotarła do Awatara, bo zwiozła go (na spółkę ze Smitem Sorcerera) do... 1 punktu życia! Odpowiedział zabijając dwóch z nich.

Na lewym skrzydle działo się o wiele mniej. Głównym akcentem był ostrzał mojego Wave Serpenta przez Land Raidera, mój transportowiec stracił w ten sposób 5 hp.

I runda, tura Watchera

Z moich czolgów wysypała się zawartość, siły psioniczne i Guardiani zasilili i tak już megasilne lewe skrzydło (były tam jeszcze dwa Falcony, Wave Serpent i Wraithlord), druga drużyna Avengerów dotarła do poszczerbionej w poprzedniej rundzie pierwszej drużyny w centrum (1. skład miał już tylko dwóch piechurów). Poza tym, najważniejsze: wykorzystując mój pierwszy stratagem w tej grze wyrzuciłem w centrum pola bitewnego Fire Dragonów tuż przed nosem Land Raidera (wyszli z Webwaya). To był chyba pierwszy z kluczowych momentów gry dla mnie. W fazie psionicznej pancerne monstrum Chaosu zostało obłożone Smitami, a na deser konklawe Warlocków pchnęło Dragonów moją nową popychaczką (Quicken) ku Land Raiderowi. W efekcie moi ogniści chłopcy znaleźli się bardzo blisko celu, co dla Landka oznaczało wyrok śmierci. First Blood należało do mnie. Wysypujący się z niego Rubric Marines zostali niemal społowieni przez ogień mojego plutonu egzekucyjnego z lewej flanki.

Na prawym skrzydle mój lotnik oderwał się od Drake’a i zaczył tańczyc na tyłach Sławka, mało skutecznie zresztą z uwagi na to, jak nył pokiereszowany. W centrum Awatar nawet nie musiał dobijać walczących z nim Raptorów: zostały wcześniej wyrżnięte huraganowym ogniem psionicznym. Próbował więc zaszarżować na Sorcerera... bezskutecznie.

II runda, tura Slawq

Sławek był zdeterminowany, by wyczyścić sobie środek pola, gdzie bezczelnie stało sobie w ruinach moich pięciu Dragonów. Dzielne Aspekty oczywiście poległy, ale ściągnęły na siebie ogień dwóch jego drużyn: zwykłych CSMów i Rubrików. Bardzo to ograniczyło mu możliwości działania. Zdziesiątkowane drugie Raptory rozpoczęły odwrót ku punktowanemu misją znacznikowi i do dyspozycji zostały mu drejki i Sorcerer. Ten ostatni bodajże Smajtem zabił Awatara... ale ten się odrodził dzięki mojemu stratagemowi... i to z 6 woundami :D Drejki były bezproduktywne.

W centrum szarżę na Falcona wykonał Demon Prince. Poza wbiciem 5 ran nie osiągnął jednak wiele.

II runda, tura Watchera

Falcon odskoczył od Princa, który został zmasakrowany ogniem Guardianów i padł. Moja ciężka artyleria na pył przemieliła Rubrików. Awatar ściął jednego z drejków, drugiego skasował chyba Crimson Hunter. To był koniec, Sławek był już praktycznie złamany. Szacunek za to, że chciał walczyć dalej, mając do dyspozycji jedną drużynę CSM i pół drużyny raptorów.

III runda, tura Slawq

Space Marinsi zaszarżowali na Guardianów. Wynik był żenujący: zginęło czterech obrońców Światostatku i... trzech heretyków :lol:

III runda, tura Watchera

Moi guardiani odskoczyli, by moje siły pancerne mogły zmasakrować resztki heretyków. Raptory ustrzelone zostały przez Dire Avengerów. To był koniec. Punktowo było wtedy 10-2

Powiem Wam, że czułem w mojej armii nowe siły. Szczególnie nowe moce psioniczne oraz stratagemy robiły robotę. Z tymi ostatnimi to miałem wręcz klęskę urodzaju!!! Na szczęście miałem aż 7 command pointów, a w praktyce 8 gdyż jeden doszedł mi z traita mojego warlorda. Wydałem wszystkie, w tym chyba tylko jeden na przerzut kostki :D nie jestem jednak jeszcze przekonany co do tego, jaki jest mój obecny potencjał: Psychic Maelstrom na którym graliśmy mocno mi pomógł (a tylko raz miałem Terror, w dodatku korzystny :D ). Pomijając te zastrzeżenie, kosmiczne elfy wreszcie mają zasady godne swojej rasy. :devil1:

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2017-12-03, 17:09   
   Baretki: owsiak

No proszę awatar wrócił do gry i to z jakim hukiem :D

Slawq 
Seneszal

Armia WH40k:
Guard Daemons BlackLegion

Wysłany: 2017-12-03, 17:46   

To były dwa oddziały warp talonów i warto dodać że jeden heladrake nie przeżył gry ;)

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2017-12-03, 17:58   

Grubo :vader: Eldarzy wracają do gry? ;)

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2017-12-03, 19:28   
   Baretki: 2017ragnarok

Watcher napisał/a:
Ten ostatni bodajże Smajtem zabił Awatara... ale ten się odrodził dzięki mojemu stratagemowi... i to z 6 woundami

Jak to tak?
Ostatnio zmieniony przez Juleks 2017-12-03, 20:01, w całości zmieniany 2 razy  

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2017-12-03, 20:01   
   Baretki: owsiak

Wiśniaa napisał/a:
Watcher napisał/a:
Ten ostatni bodajże Smajtem zabił Awatara... ale ten się odrodził dzięki mojemu stratagemowi... i to z 6 woundami

Jak to tak?

Eldarski stratgem

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2017-12-03, 20:18   
   Baretki: 2017ragnarok

To chyba nie działa od Smite'a, a od zabicia w Fight Phase.

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-12-03, 20:36   

Fakt. To mógł być mój nieświadomy wał, aczkolwiek nie jestem w sumie pewny, w jaki sposób ten av właściwie zginął (czy tam nie było na niego szarży Sorcerera). Tak czy inaczej zwałować mogłem, bo fakt że działa to tylko w walce wręcz i tak w oczy mi się wcześniej nie rzucił :/

Slawq 
Seneszal

Armia WH40k:
Guard Daemons BlackLegion

Wysłany: 2017-12-03, 20:53   

Zginął od czarów, potem po odrodzeniu była szarża

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-12-03, 21:32   

Czyli tu zwałowałem, przepraszam. Nieumyślnie.

Odpowiedz do tematu