|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
BATTLE REPORT 28 X 2017 |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-10-28, 22:53 BATTLE REPORT 28 X 2017
Baretki:  |
|
|
Cóż, Wiśnia wygrał więc do niego należy raport... ale coś tam od siebie wyrzucę najpierw
Wystawiłem patrol z Farseerem, Warlockiem, trójką Abyssal Specterów, War Walkerem, dziesiątką Guardianów ze Starcannonem, Crimson Hunterem i dziewiątką Dire Avengerów. Graliśmy bodajże Take&Hold w układzie Dawn of War.
To znaczy: Wiśnia grał. Ja statystowałem.
Zaczęło się od... początku. Od rozpoczęcia. System wybierający rozpoczynającego jest chory. Od początku ósmej edycji zaczynałem tylko raz (i Drzewiec ukradł mi wtedy inicjatywę)... no i raz sam przejąłem inicjatywę Grubemu. Tym razem było podobnie i to było kilka gwoździ do mojej trumny. Armia Wiśni od razu skoczyła mi do gardła. Kilka motorów i jakieś latające monstrum podleciało do moich sił... i je zmasakrowało. Spadł Farseer (moja wina, bo wystawiłem go za daleko), spadł War Walker, spadli Spekterzy. LOL. Przestałem w tym momencie istnieć. Miałem jeszcze dwa troopsy, słabszego psykera i lotnika.
Cóż.
Do tego jeszcze przez mniej więcej 2,5 tury nie szły mi kości. Szczytem wszystkiego były dwie szóstki na sejw 6+ uberlatacza Wilków. Potem muszę przyznać, że statystyka zaczęła mi oddawać sporo, ale... było już za późno. Jedyną groźną jednostką pozostałą przy życiu pozostał mi Hunter... i faktycznie zniszczył on siły powietrzne Wiśni i całkiem długo wytrzymywał jego zmasowany ogień. Pozytywnie zaskoczyli Guardiani, którym udało się zadać ciężkie straty szturmowcow z Fenrisa (i to z overwatcha Spadło wtedy ich bodajże trzech, a czwarty zwiał z morale). Mam wrażenie, że coś mogli ugrać Avengerzy, tyle że nie w sytuacji, w której samotnie musieli powstrzymać wiadra kostek wylewające się z wilczych motocykli. Warlock coś tam poczarował, ale został wycięty względnie szybko.
Moje siły są miękkie jak pośladki niemowlęcia i jeśli nie zacznę spamować Falconami czy innymi Wraithknightami, to jestem gówno warty, tym bardziej, że mój mózg też nie jest szczególnie pomocny. A ja nie chcę nimi spamować (akurat Falconów mam chyba czwórkę ), bo... ja nie chcę. Nie umiem. Katastrofa. Ta gra jednak nie jest dla mnie.
0-10
 |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-10-29, 11:10
|
|
| Gra jest dla ciebie. Falcony i jazda😀 a co z Avatarem? |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-10-29, 12:25
|
|
Avatar jest imho za drogi na tak małe bitwy (250 punktów), dosyć miękki jak na taką cenę (3+ sejw, 5+ inw, 8 życia) i nadaje się głównie do walki wręcz, czyli do tego, co bardzo lubią Wilki. |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Wiśniaa
Imperator Padyszach

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2017-10-29, 12:30
|
|
Na bitwę towarzyską zrobiłbym inną rozpiskę. Niestety, to jest kampania i wylosowałem tylko takie sloty, a nie inne! Choć nie uważam, że Wilki, szczególnie bez swojego kodeksu są mocne. W jakiejkolwiek konfiguracji. Da się nimi grać, ale do bycia przegiętymi im daleko. Błędem było wystawienie Farseera z przodu + wystawienie tych Specterów (?) w liczbie trzech (1W 3T) bez żadnego transportera, czy czegokolwiek, co pozwalałoby im przeżyć. Nie trzeba spamować Wraithknightami |
_________________ " 8th Cadia - Mess with the best, die like the rest!" |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-10-29, 12:35
|
|
Ja nie twierdzę przecież, że Wilki są przegięte. Gdzie tam! Oceniam je jako armijną średnią, tym bardziej, że są bez kodeksu. Ja twierdzę jedynie, że ja nie potrafię grać gdy przeciwnik zakończył grę w pierwszej części pierwszej tury. No błagam, gdyby nie to, że w okolicach trzeciej tury zaczęły sprzyjać mi kości, to w trzeciej turze by się to skończyło |

|
|
|
 |
Wiśniaa
Imperator Padyszach

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2017-10-29, 12:38
|
|
| BTW, akurat moje wilki były typowo strzelające (nie licząc jednych troopsów z chainswordami i power axem). I tylko takie wilki mają rację bytu. Thunderwolfami można grać typowo dla zabawy, bo każdy to wystrzela. 40k to strzelanie. Tylko hordowe armie mogą nastawiać się na CC. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-10-29, 13:18
|
|
| No miałem inne wrażenie, gdy przechodziły przeze mnie te blood clawy. Bajki też w walce wręcz przeszły przez moje pozycje jak przez masło. |

|
|
|
 |
Wiśniaa
Imperator Padyszach

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2017-10-29, 13:41
|
|
Każdy wychowany na Fenris potrafi zrobić jakiś użytek z toporka czy chainsworda |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-10-29, 13:47
|
|
No właśnie, a u Eldarów tylko nieliczne aspekty: skorpiony, banszetki... Tych drugich w ogóle nie mam, ci pierwsi zazwyczaj są u mnie oddziałem "jednego strzału". Nie wiem, czy jest sensowne wystawianie Avatara w sytuacji, w której niemal tylko on będzie się bił.
No, chyba w kombinacji z Arlekinami jeszcze. |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-10-29, 13:52
|
|
| Tak czy inaczej: mój problem jest że tak powiem "fluffowy" równieź. Ja wstawiam jednostki również dlatego, że mi się podobają, że lubię ich klimat. Specterów nigdy nie wystawiłem, to wreszcie chciałem to zrobić, bo figury mi się strasznie podobają, no i są takie egzotyczne. |

|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-10-29, 21:31
|
|
| To co ja mam powiedzieć jak u mnie większość do CC tylko się nadaje. Wystrzelacie mnie jak przysłowiowe kaczki. |
|
|
|
 |
Wiśniaa
Imperator Padyszach

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2017-10-29, 23:24
|
|
Mówię, że hordy akurat w CC dają radę. Orkowie i Tyranidzi to właśnie takie hordy |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-10-29, 23:40
|
|
| Tak, po tym, jak morale nie łamie całego oddziału tylko jego część (zazwyczaj małą), to hordy mają dużą przeżywalność. |

|
|
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|