|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Battle report 13 X 2017 |
| Autor |
Wiadomość |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2017-10-17, 09:22 Battle report 13 X 2017
Baretki:  |
|
|
Scenariusz: Relic
Rozstawienie: Hammer and anvil
Juleks
Space Marines - Blood Ravens
HQ
Librarian w termosie
Kapitan
Troops
2x 10 taktycznych
Flyer
Stormtalon
Questor Imperiais - House Terryn
Knight Warden
Sławq
Chaos Space Marines - Black Legion
HQ
Chaos Lord w termosie
Czarnoksiężnik w termosie
Troops
10 Chaos Space Marines z bolterami
5 Chaos Space Marines z piłomieczami
Elite
Helbrute
Heavy support
Forgefiend
Flayer
Heldrake
World Eaters
HQ
Kharn
Pułap 1314 punktów
Wprowadzenie.
Bitwę losował Sławek, ja wybierałem rozstawienie. Spotkanie polegało na szlifowaniu umiejętności i nauki zasad dotyczących niektórych modeli. Graliśmy u mnie na strychu, także przepraszam za słabą jakość zdjeć i ubogość w terenach.
Grę zaczynał Sławek... Przepraszam, ja zaczynałem bo przejąłem inicjatywę
Tura I
SM
Zwiadowcy w pierwszej turze przejeli relikt gdyż mogłem ich wystawić w deploymencie 9 cali od przeciwnika i ruszyli się w jego stronę. Pierwsza runda bardziej okopywanie się, jedynie co to Warden się ruszył do przodu. Psioniki nie było. Lascannon z taktyczncyh zadał całą jedną ranę forgefiendowi, stormtalon też wklepał jedną heldrakowi i ta sama sytuacja z helbrutem, jedynce co to spadło chyba 4 CSM. Szarż brak. Morale nie trzeba było zdawać.
CSM
Zacznijmy od tego, że heldrake i forgefiend zregenerowali rany, czy nic nie zrobiłem na dobrą sprawę... 5 CSM z mieczami ruszyła się w stronę zwiadowców. Na pole bitwy teleportowali się czarnoksiężnik i warp talony, nie daleko oddziału z lascannonem. W psionicie Sławek załatwił 4 SM z taktycznej grupy z lascannonem. Działko nadal było. Heldrake spalił jednego zwiadowce. Forgefiend wbił dwie rany Wardenowi, a helbrute próbował strzelać i zabić oddział z warlordem.
Heldrake szarżował w stormtalona, pomimo wszystkich dostępnych środków anty flying, udało mi się wszystko uratować Warptalony spaliły szarże także taktyczna kropka w tym miejscu. A Lascannon zdał morale.
Tura II
SM
Ruszyłem się Wardenem na helbruta, a oddział z warlordem próbował dostać się do zwiadowców. Połowę grupy taktycznej zostawiłem niedaleko warp talonów, aby ich przetrzymali. Oddział z plasma cannonem powoli poruszał się w stornę zwiadowców. Stormtalon uciekał przed heldrakiem w stronę helbruta. Librarian wylądował w centrum wspierając wszystkich swoimi mocami, które i tak się nie przydały. Strzelanie, praktycznie poza Wardenem i Stormtalonem to nic nie zrobiłem, ubiłem tylko 5 typa z mieczami. Warden szarżował helbruta, który w overwatchu wypłacił mu chyba 5 ran albo 6 z melty. W walce helbruta nie ubiłem, zostało mu jedno życie (Podsumowanie walki z tury Sławka).
CSM
Warptalony poruszyły się w stronę mojego mięsa do blokowania za nimi ruszył czarnoksiężnik, a heldrake ruszył w sam kocioł niedaleko zwiadowców. Psionik skasował Sm z Lascannonem. Heldrake spalił dwóch zwiadowców, a forgefiend niestety nie pamiętam co zrobił, ale obstawiam że strzelał do stormtalona i wklapał mu chyba 3 rany. Szarża warptalonów, Sławek wyrzucił 2x 6, także nie bylo tutaj o czym gadać, overwatch nic nie zrobił, po prostu zjedli mi oddział... Heldrake postanowił szarżować w Libre, skończyło się tak, że dostałem 2 razy.
Tura III
SM
Jedna wielka konsolidacja, zwiadowcy zaczynają uciekać za zasłonę, Libra robi fallback w stronę zwiadowców Plasma cannon powoli rusza w ich stronę, Stormtalon leci w stronę warp talonów, warden zostawia helbruta i udaje się na centrum stołu. Przez ten desant to dosłownie czułem się MIEDZY MŁOTEM A KOWADŁEM. Libra trzaskał smite w heldrake'a 5 ran mu zadał. Praktycznie wszyscy celowali w heldrak'a, udało mi się go zapestkować, warptalony udało mi sie w dobrym momencie ubić lataczem, a warden skasował helbruta.
CSM
Czarnoksiężnik rusza się do przodu i desantuje się Lord w termosie, KHARN robi swó pierwszy krok do przodu. Sławek bodajże buffuje lorda. Strzelać nie bardzo jest z czego, forgefiend rani Wardena, Imperial Knight ma już 10 ran wbitych.
Tura IV
SM
Warden rusza na forgefienda przy okazji strzelając do Kharna, który pada. Libra rusza się bliżej czarnoksiężnika, żeby go blokować. Suma summarum Chaos Lord umiera, stormtalon wbija rany czarnoksięznikowi, Forgefiend zostaje zadeptany.
CSM
Ujmę to tak, na prośbę Sławka miałem to opisać. Podczas gdy czarnoksiężnik robi swoje last stand, aby przypodobać się bogom chaosu, atakując Librariana lojalistów. Czrnoksięznik zaczyna lewitować słysząc głosy, że zawiódł ich i spotka go za to kara. Zostaje rozbryzgany o ziemię i nic z niego nie zostaje.
A tak serio podczas czarowania padł dublet i czarnoksiężnik miał tylko jedno życie, także nie było co rzucać nawet.
Podsumowanie:
Stół został wyczyszczony. IMO największą robotę zrobił heldrake, który siał terror na stole, lata i ział ogniem na jakieś 18 cali z siłą 6, AP -2 i D 2, że tak ujmę OGIEŃ! Typowy anty latacz, super sprawa. Warp talony mają potencjał, desantować w odpowiednim miejscu i jest sieczka. W pewnym momencie wygadało na to, że mogę mieć problem, musiałem udać się do defensywy i odpierać atak na plecach. Co jeszcze... Chaos ma potencjał, także z każdą nową grą Sławek idzie do przodu. Uczymy się na błędach
Galeria:
 |
| Ostatnio zmieniony przez Juleks 2017-10-18, 07:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2017-10-17, 11:01
Baretki:  |
|
|
Kharn mnie zawiódł |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Slawq
Seneszal

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2017-10-17, 12:29
|
|
|
Gdybym miał złożony oddział Khorne Berzerkes i Rhino to Kharn byłby bardziej aktywny |
_________________ Let the galaxy burn |
|
|
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|