|
Heliogabal: zasady |
| Autor |
Wiadomość |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-17, 12:09
Baretki:  |
|
|
No i zauwa?cie, ?e w Apo stosuje si? niekiedy inne templatki, czyli te du?e. Walni?cie z takiego templatka bardzo, ale to bardzo przy?piesza gr?. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-17, 15:24
|
|
| OK, przejrza?em podr?cznik Apo i zalecaj? tam 3000 jako punktacj? startow?. Co rozwi?zuje spraw?, je?li Heliogabal dobrnie do takich liczb, wprowadzimy Apokalips?. |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-22, 01:01
|
|
Propozycja (koncepcja zrodzi?a si? na dzisiejszych warsztatach i ma poparcie Zapa?a i Jadzi).
Raz na pi?? tur ka?dy uczestnik mo?e wykona? Planetstrike, czyli desant na dowoln? prowincj? neutraln? lub wroga która NIE MUSI graniczy? z prowincjami ju? zajmowanymi. Wyj?tkiem od tej regu?y by?yby prowincje z miastami lub monolitami. Ów desant planetarny nie wlicza?by si? w limit dwóch akcji na tur? (by?by tak jakby "darmow? akcj?"). Po zwyci?stwie w takiej bitwie niezale?nie od jej rozmiarów atakuj?cy zajmowa?by TYLKO T? PROWINCJ?, w której przeprowadza? desant (brak jakichkolwiek dodatkowych prowincji, nawet po masakrze). Obro?ca po zwyci?stwie nie zyskiwa?by nic (poza satysfakcj? oraz nieuszczupleniem liczby swoich prowincji).
Desant ten rozgrywa?oby si? na zasadach opisanych w podr?czniku "Planetstrike" (bez u?ycia strategemów, przynajmniej na razie). Przedstawi? najwa?niejsze ró?nice w stosunku do normalnych zasad:
- gra si? na zdobywanie terenów podobnie jak w pierwszej misji normalnych zasad z dwiema ró?nicami: po pierwsze, by kontrolowa? teren nale?y styka? si? z nim podstawk?; po drugie, je?li tego terenu dotykaj? jednocze?nie oddzia?y atakuj?cego i obro?cy, to teren i tak kontrolowany jest przez atakuj?cego
- scoruj? WSZYSTKIE oddzia?y (nie tylko troops) - tzn wszystkie mog? zajmowa? te objectivy
- obro?ca rozstawia wszystkie tereny przed bitw?, niektóre z nich b?d? bastionami z wsadzon? do nich broni? z której b?dzie mo?na strzela? podczas bitwy, te bunkry zachowuj? si? w zasadach dok?adnie tak jak nieruchome pojazdy z pancerzem 14 ze wszystkich stron (z jedn? ró?nic?: wyrzucenie immobila na tabelce uznawane jest za zniszczenie bunkra); to w?a?nie te bunkry b?d? objectivami do zaj?cia
- wszystkie si?y atakuj?cego na pocz?tku s? w rezerwach; z rezerw mo?na wychodzi? ju? w pierwszej turze na 3+, w drugiej na 2+, w trzeciej automatycznie
- atakuj?cy wszystkie swoje si?y prócz wehiku?ów, bików, artylerii i bestii mo?e zrzuci? na pole bitwy z Deep Strike`a nawet, je?li jednostka nie ma takiej zasady! Jednostki które Deep Strike maj? dostaj? bonus: po Deep Striku mog? szar?owa?
- po rozstawieniu obro?cy (ale przed wychodzeniem z rezerw si? desantowych) przed I rund? atakuj?cy dokonuje bombardowania orbitalnego (liczba strza?ów równa jest d6 + liczba obiektów do zdobycia, proponuj? 3 lub 4), ka?dy strza? to du?y template znoszono na normalnych zasadach (bez minusowania za BS) uderzaj?cy z si?? 9 AP3 Barrage
To prawie wszystko, jest jeszcze inna organizacja si?:
- atakuj?cy w ogóle nie musi wystawia? troops, jedyny obowi?zek to 1 HQ, poza tym mo?e wystawi? 2 dodatkowe HQ, 6 troops, 6 elite, 6 fast attack, 3 heavy support
- broni?cy musi wystawi? standardowo 1 HQ i 2 troops, poza tym mo?e dodatkowo wystawi?: 2 HQ, 6 troops, 3 elites, 3 fast attack i 6 heavy support
Wyt?u?ci?em te dane, które s? wi?ksze od standardowych liczb. Oczywi?cie u nas dodatkowym ograniczeniem by?oby to, ile faktycznie posiadamy slotów.
Co Wy na to? Zasada obowi?zywa?aby od X tury (czyli od nast?pnej). My?l?, ?e doda?oby to troch? pozytywnego chaosu do kampanii |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2012-01-22, 22:57
|
|
Jestem jak najbardziej za! Z t? zasad? b?dzie o wiele ciekawiej.
| Watcher napisał/a: | | proponuj? 3 lub 4 |
Ja jestem za 4.
btw: Proponuj? zmienic jeszcze jedn? zasad?. Mianowicie zmniejszyc liczb? walkowerów do jednego. Czyli gracz mo?e raz odmówic gry bez ?adnych konsekwencji. Za drugim razem gdy nie stawi si? automatycznie przegrywa. |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-24, 11:12
|
|
Jestem za |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-25, 01:32
|
|
| Obie propozycje wisz? ju? jaki? czas. My?l?, ze je?li do pi?tku nikt nie zg?osi sprzeciwu, to zasada Planetstrike oraz tylko jeden walkower uprawomocni? si?. Oczywi?cie dopiero od X tury. |

|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-25, 14:07
|
|
| Ja si? jeszcze wacham, wi?c nie tak szybko z podejmowaniem decyzji. Troch? ten Planestrike denerwuje, bo wtenczas nie ma sensu fortyfikacja danych prowincji. |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2012-01-25, 14:16
|
|
Ja jestem na tak, trzeba wprowadzi? zam?t |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-25, 14:22
|
|
| Drzewiec napisał/a: | | Ja si? jeszcze wacham, wi?c nie tak szybko z podejmowaniem decyzji. Troch? ten Planestrike denerwuje, bo wtenczas nie ma sensu fortyfikacja danych prowincji. | Przeoczy?em w moich zasadach, ?e prócz miast i monolitów równie? prowincje z garnizonami nie mog?yby by? celem planetstriku. W ?wietle tego Twoja w?tpliwo?? odpada?aby No i pami?tajmy, mogliby?my to zrobi? tylko raz na pi?? tur. |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-02-04, 18:08
|
|
| Jeszcze raz: czy jest po moich wyja?nieniach kto? przeciwny Planetstrike? |

|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-02-04, 23:22
|
|
| Ja |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-02-05, 22:37
|
|
| Dlaczego? |

|
|
|
 |
JadziaKage
Książę

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2012-02-06, 00:20
|
|
|
| Wacz mo?e demokratycznie ankiet? zastosuj tylko dla osób z helio (niech zadecyduje wi?kszo??) |
_________________ Now the hour of awakening has come at last. Let the galaxy beware - the Necrons are rising! |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-02-06, 09:04