|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
I Bolteriada - Wschodz?ce s?o?ce |
| Autor |
Wiadomość |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-01, 14:41 I Bolteriada - Wschodz?ce s?o?ce
Baretki:  |
|
|
Powiem wam szczerze, ?e nie spodziewa?em si?, ?e wygram turniej. Wszystkie znaki na niebie wskazywa?y na to, ?e b?dzie dobrze jak znajd? si? na pudle .
I bitwa: Jadzia(Necrony) Do tej bitwy podszed?em z lekkim zaciekawieniem, poniewa? jak wiadomo jest to nowa armia. Na pocz?tku by?em lekko zniesmaczony wystawienie dwóch C'tanów (na 1 300 pkt.) jest dla mnie jakim? nieporozumieniem (wg. nowego kodeksu s? to ju? szcz?tki dawnej pot?gi kontrolowane przez lordów i na dodatek jest to slot elite = perwa) no, ale có? moja strategia by?a bardzo prosta poniewa? polega?a na skomasowanym ogniu. Kolejno próbowa?em skupia? swoj? uwag? na C'tanach, co w pó?niejszym rozliczeniu zada?o egzamin. Reasumuj?c wyr?na?em mu wszystko prócz 1 C'tana na podaj?e 2 ranach. Zastosowanie XV-9 z Deep strike (nowo?? w mej armii) da?o mi tez niez?? przewag? taktyczn? (chocia? rzut mi nie wyszed?, wtenczas Jadzia decydowa?, gdzie wyjd? i tutaj pope?ni? b??d ) Moje straty to bodajze 1 oddzia? Fire Warriorów. Wynik to 15-5 tylko dlatego, ?e Jadzi uda?o si? zlikwidowa? jedn? grup? troops (nie ca??) ale to wystarczy?o na to, ?e mój oddzia? znajdowa? si? powy?ej 3 cali. Dzi?ki Jadzia za gr?.
II bitwa: Watcher (eldarzy) Praktycznie Watch opisa? tu wszystko. Bardzo stresuj?ca bitwa. Uda?o nam si? rozegra? tylko 2 rundy, bo bardzo szybkich ruchach . Remis 10-10. Wtenczas u?wiadomi?em sobie ?e droga do zwyci?stwa w turnieju jest mo?liwa. Zdecydowanie najtrudniejsza bitwa.
III bitwa: Kacper (Gwardia Imperialna) Najwi?ksza armia pancerna w ?wiecie 40-kowym kontra moja armia. Rozstawi?em si? praktycznie na po?owie sto?u w nadzieji, ?e pierwszy rozpoczn? kanonad?, a tu zonk. Kacper wyrzuci? 6 na inicjatyw? i mia? praktycznie przed sob? ca?? moj? armi?. Uda?o mu si? roznie?? ca?y mój oddzia? XV-88 co by?o dla mnie powa?nym problemem. Kolejno dowódcy imperialni zaczeli rzuca? rozkazy na swoje jednostki, co dawa?o mu przerzuty. Nast?pnie zacz?? o?wietla? moje jednostki (bo pierwsza runda rozgrywana by?a noc?) i bombardowa? je swoimi czo?gami czy te? bazyliszkami. Kacper ma niesamowit? si?? ognia, wg. mnie pot??niejsz? od mojej armii. To by? moment w którym zacz??em w?tpi? w zwyci?stwo, ale Tau walczy do ko?ca Jedyn? moj? szans? by?o rozproszenie mojej armii (tymbardziej, ?e Kacper wali? Large blastami z si?? 9 = przegi?cie) Commandera Sha'so wraz z jego obstaw? rzuci?em na lew? flank?, natomiast XV-9 na drug?, z nich prze?y? tylko jeden. Nagle Gwardia Imperialna zacz??a si? sypa?. Strza?y w ty? czo?gów, jak i szar?e z flanki oraz ostrza? Fire warriorów przyczyni?y si? do upadku ludzi. Ca?a armia poleg?a prócz jednego uszkodzonego Bazyliszka. Jeden punkt stategiczny zosta? utrzymany (co da?o mi 400 pkt.) i zako?czy?o si? 17-3
Turniej by? kozacki, zajefajny, po prostu zajebisty, a Tau Empire nie zosta?o skre?lone z mapy wszech?wiata, wr?cz odwrotnie. Powi?ksza swe Imperium w imi? najwi?kszego dobra. |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-01, 20:51
|
|
Jak Ci wysz?y strza?y z ty?u w walce z Gwardi??
A Jadzia nic chyba nie wrzuci? w rezerwy, co jest sporym b??dem. Czy nowi Necroni nie maj? ani jednej jednostki z infiltracj?? wysz?aby z boku si? Tau i starcie wygl?da?oby inaczej... No i czy Monolit sta? si? taki plewny, ?e nie wyszed? ani jeden? Tau zazwyczaj skupia ogie? na najgro?niejszej jednostce, z pewno?ci? ob?o?y?by ogniem w?a?nie monola a ten potrafi du?o wytrzyma?... |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-01, 21:16
|
|
| Watcher napisał/a: | Jak Ci wysz?y strza?y z ty?u w walce z Gwardi??
A Jadzia nic chyba nie wrzuci? w rezerwy, co jest sporym b??dem. Czy nowi Necroni nie maj? ani jednej jednostki z infiltracj?? wysz?aby z boku si? Tau i starcie wygl?da?oby inaczej... No i czy Monolit sta? si? taki plewny, ?e nie wyszed? ani jeden? Tau zazwyczaj skupia ogie? na najgro?niejszej jednostce, z pewno?ci? ob?o?y?by ogniem w?a?nie monola a ten potrafi du?o wytrzyma?... |
Polecia?em na ty? jego czo?ga i zacz??em wali? do niego rakietami, a kiedy odwróci? si? w moim kierunku to wystawi? dupsko na hammerheada |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
JadziaKage
Książę

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2012-01-01, 21:25
|
|
|
| Watcher napisał/a: |
jeszcze nie obezna?em sie z zasadami i taktykami zwi?zanymi z "rezerwami" ale jakby kto? na warsztatach mi to klarownie wyt?umaczy? to mo?e b?dzie si? lepiej gra?o
tak monol teraz zmieni? prawie w 80% swoj? rol? (jeszcze nie znalaz?em dla niego zastosowania) |
_________________ Now the hour of awakening has come at last. Let the galaxy beware - the Necrons are rising! |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-01, 23:20
|
|
Deklarujesz na pocz?tku, ?e jakie? jednostki wychodz? z rezerwy. Dowolna ilo??.
Zaczn? losowo wychodzi? od drugiej tury z miejsca które wybierzesz na Twojej kraw?dzi sto?u (w 2 rundzie na 4+, w 3 na 3+ itd). Tu mo?e jeszcze rewelacji nie ma, chocia? w ten sposób mo?esz schowa? swoje szczególnie podatne na ogie? jednostki. Najlepsze rzeczy jednak osi?gniesz z jednostkami z umiej?tno?ci? infiltration (chyba zwiadowcy po polsku). Ci wychodz? nie z Twojej kraw?dzi... lecz z bocznych! W ten sposób mo?esz w praktyce od razu zaatakowa? ty?y jednostek wroga. |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
JadziaKage
Książę

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2012-01-02, 00:35
|
|
|
czyli to nie jest dep strike gdzie mog? sie rozwali???? tylko wchodz z kraw?dzi (rozstawienie dawn of war???) tylko ?e z bocznych tak?
chodzi o angielskie infantry?
je?li tak to chcia?bym te? zna? ró?nice jaka jest pomi?dzy infantry a jump infantry |
_________________ Now the hour of awakening has come at last. Let the galaxy beware - the Necrons are rising! |
|
|
|
 |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2012-01-02, 07:40
|
|
| JadziaKage napisał/a: | czyli to nie jest dep strike gdzie mog? sie rozwali???? tylko wchodz z kraw?dzi (rozstawienie dawn of war???) tylko ?e z bocznych tak?
chodzi o angielskie infantry?
je?li tak to chcia?bym te? zna? ró?nice jaka jest pomi?dzy infantry a jump infantry |
Jadzia co ty kr?cisz, jakie rozstawienie Dawn of War? Je?li twoja jednostka ma zasad? infiltration (infiltracja), to mo?esz ich wstawi? do rezerw i b?dzie tak jak by?o wcze?niej powiedziane. Wychodz? z kraw?dzi sto?u, lewej lub prawej. Bodaj?e twoje scaraby tak mog? mie? albo wraithy.
A pytanie czym ró?ni si? piechota z plecakami a bez plecaków rakietowych, to taka, ze skacz? na 12' i mog? dosta? rany przy l?dowaniu w trudnym terenie. Tak to bynajmniej zapami?ta?em.
Z reszt? to nie jest, temat o zasadach gry. |
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|