|
Battle Report 27 X 10 Heliogabal: bitwa o pó?wysep Antiocha |
| Autor |
Wiadomość |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2010-10-27, 22:39 Battle Report 27 X 10 Heliogabal: bitwa o pó?wysep Antiocha
Baretki:  |
|
|
850 pkt.
Po mojej stronie:
Bytch na motorze,
3 jetbike
2 transportery antygrawitacyjne typu "Raider" z za?og? 10 Eldarów nastawionych na CC
2 transportety antygrawitacyjne typu "Raider" z za?og? 5 Eldarów z dodatkow? mroczn? lanc?
czo?g antygrawitacyjny typu "Ravager"
przeciwnik wystawi?:
Komandora Sha'so
2 XV 88
2 oddzia?y wojowników ognia.
Grali?my Anihilacj?, czyli to co Mroczni uwielbiaj? najbardziej rostawienie si?: "?wit wojny"
Gdy widzieli?my si? z Watcherem chwil? przed bitw? wspomina?em w?a?nie, ?e jakby?my wylosowali ?wit wojny to b?dzie dobrze. I tak si? sta?o, w dodatku to ja zaczyna?em.
W pierwszej turze wystawi?em najbli?ej przeciwnika jak tylko mog?em 2 transportery z za?og? ustawion? na walk? wr?cz oraz bytch na motorze. Pocz?tkowy plan zak?ada? zrzucenie tych transporterów poprzez Deep Strike, ale gdy nadarza si? taka gratka jak ?wit wojny...
Transportery ruszy?y z kopyta do przodu i wy?adowa?y ekip?. Dzi?ki monolitowi mog?em raz na gr? biec jednym oddzia?em 6 cali bez rzucania kostk?. Dzi?ki temu jeden z oddzia?ów zdo?a? zaszar?owa? jednych wojowników ognia, zabi?em dwóch ale niebiescy ustali. Drugi oddzia? ostrzela? drugich wojowników ognia doprowadzaj?c do ich z?amania i ucieczki.
Reszta moich wojsk wysz?a z rezerw i ustawi?a si? na pozycjach.
Komandor Sha'so wraz z dwoma XV, które wysz?y na pole bitwy ostrzelali dwa transportery jeden z nich unieruchamiaj?c a drugiemu niszcz?c bro?. Uda?o mu si? ubi? te? paru Eldarów z drugiego oddzia?u i zdj?c inva z bytchy.
W fazie walki wr?cz Mroczni wybili pozosta?ych cz?onków kasy ognia lub wzi?li do niewoli.
W drugiej turze Ravager str?ci? Sha'so któremu nie pomog?a zasada Feel No Pain Ca?a reszta ostrzela?a XV jednemu str?caj?c shield drona. Bytch zaszar?owa?a jednego z XV, ale niestety przegra?a walk? i ratowa?a si? ucieczk?. Na szcz??cie uciec przed czym? tak powolnym jak XV 88 to pestka.
W trzeciej turze ostrzela?em ze wszystkiego co si? da pozosta?e XV 88. Jeden zosta? ubity a drugi zosta? chyba na jednej ranie bez ?adnego shield drona.
Drzewiec si? podda?.
W ko?cu kombinowana taktyka strzelanie plus jednostki do walki wr?cz da?o rezultat. Je?li Imperium chce przetrwa? na Heliogabalu musi wypracowa? nowe metody walki. Stare przestaj? si? sprawdza?.
Dzi?ki za gr? i do nast?pnego.
Szkoda, ?e nie by?o aparatu |
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-10-27, 23:11
|
|
| Tak a za tydzie? nowe zasady do Mrocznych i mo?e by? jeszcze ciekawiej :-> |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-10-28, 00:01
|
|
No tak, noc w pierwszej turze z pewno?ci? pomog?a |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-10-28, 06:47
|
|
Chcia?em tylko nadmieni?, ?e ten scenariusz kompletnie nie daje mi szans. Jak mo?na rozstawia? armie na po?owie sto?u, zaczyna? i do tego jest noc. Prawda jest taka, ?e bitw? przegra?em, zanim si? zacz??a. Je?eli znowu wylosuje takie co? to b?d? si? wycofywa? (rezygnowa?), bo gra nie ma sensu. ?eby FW nie strzelili w pierwszej turze (bo zostali od razu za atakowani) Chcia?em tylko nadmieni?, ?e moje jednostki by?y wystawiane od kraw?dzi sto?u. Fakt, ?e nie by?em przygotowany (w przeciwie?stwie do Ady, w jego oczach mo?na by?o zauwa?y? wol? zwyci?stwa) to scenariusz zadecydowa? o wyniku tej bitwy i b?dzie tak zawsze, chyba, ?e wystawi? armi? Krootów i Vespidów.
Gratki Zapa? i ?ycz? Ci dalszych sukcesów w kampanii
Pozdro
Drzewiec |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2010-10-28, 08:11
|
|
| Drzewiec napisał/a: | | kompletnie nie daje mi szans. |
Nie no bez przesady. Gdyby? to Ty zaczyna? sprawy mog?y by si? potoczy? zupe?nie inaczej. Poza tym, na po?owie sto?u mo?na wystawi? tylko 2 Troopsy i jednego HQ, reszta wychodzi z kraw?dzi, czyli ma dalej.
A poza tym zaszar?owa?em ci FW bo ?e? si? nimi wystawi? troch? jak pipka. Zamiast naprzeciwko mnie w jednej d?ugiej linii trzeba by?o pokombinowa?. Wystawiaj?c si? jako drugi mog?e? wystawi? si? tak, ?e w pierwszej turze bym nie dolecia?. Poza tym, Sha'so sta? za daleko. Gdyby po pierwszej turze walki podczas której zgin??o tylko dwóch FW Sha'so zaszar?owa? moich ch?opaków w?tpie ?eby prze?yli.
Standardowy gunline przy kraw?dzi sto?u to jednak troch? kiepska taktyka imo. |
|
 |
duscann
Następca tronu

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2010-10-28, 09:09
|
|
|
| A ja troch? si? zniesmaczy?em tym usprawiedliwianiem si?...los to los i poprostu takie losowanie misji trzeba przyj?c z godno?ci?, pozatym teraz przynajmniej odczu?e? jak to by?o jak inni którzy grali z Tau, nie mogli podej?? nawet bo zostali rozstrzelani w pierwszych turach.;) S? plusy i minusy ka?dej armii i ka?dego scenariusza. |
_________________ League of Legends - stwórz konto z tego linku i wbij lvl 5, a podziel? si? w zamian wiedz? na temat giery.
http://signup.leagueofleg...eec0ac026696512 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-10-28, 16:17
|
|
| Poza tym, Micha?: mog?e? swoje si?y powrzuca? do rezerw. Zapa? nie mia?by kogo szar?owa?, a ty z rezerw wychodz?c móg?by? otworzy? ogie? jako pierwszy. |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2010-10-28, 20:39
|
|
| Bez jaj. Nie mo?na chyba wszystkiego jako rezerwy wystawic. Poza tym w scenariuszu jest napisane, ?e jeden HQ i 2 Troopsy s? wystawiane normalnie, reszta jako rezerwy. |
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-10-28, 21:35
|
|
Jakie usprawiedliwianie Seba. To jest po prostu analiza z mojej strony. Po za tym po raz pierwszy gra?em na taki scenariusz. Pograsz troszk? d?u?ej w 40-k? to sam stwierdzisz, ?e nie zawsze jest si? przygotowanym na ka?d? akcj?, to jest gra losowa, jakby nie by?o. Zreszt? nie raz przeciwnicy dochodzili do mnie (pami?tne bitwy z tyranidami, Eldarami) jak dobrze kombinujesz to spokojnie dotrzesz. W ka?dym b?d? razie na kolejne bitwy b?d? bardziej skupiony i nie mog? doczeka? si? swoich akcji, bo masakra na Imperium Tau to jakie? nie porozumienie.
For The Greater Good Motherfuc... |
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-10-28, 21:40
|
|
Nie ma ?adnego ograniczenia ilo?ci jednostek w rezerwach. A w angielskiej, oryginalnej wersji scenariusza pisze: "he then CAN deploy UP TO two units from his Troops selection and UP TO one unit from his HQ selection". Wi?c wystawia DO dwóch troopsów, niekoniecznie dwa. Wi?c jak najbardziej opcja z wrzuceniem wszystkiego do rezerw istnieje |

|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-10-28, 21:44
|
|
| No to pojedziemy, jak z gó... |
 |
|
|
|
 |
duscann
Następca tronu

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2010-10-29, 08:29
|
|
|
Owszem w 40stk? gram nied?ugo, ale ju? zd??y?em si? przekona? ?e los i szcz??cie ma tu du?o do powiedzenia (ale tak jest chyba w ka?dym systemie figurkowym). Ale có? fortuna ko?em si? toczy wi?c...
Teraz Tau b?dzie mog?o si? odku? wi?c i to jest fajne w kampaniach. |
_________________ League of Legends - stwórz konto z tego linku i wbij lvl 5, a podziel? si? w zamian wiedz? na temat giery.
http://signup.leagueofleg...eec0ac026696512 |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2010-10-29, 10:52
|
|
To nie?le, tylko ?e to w dwie strony dzia?a. Je?li ja nie b?d? zaczyna? to te? wszystko w rezerwy wrzuce |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-10-29, 15:55
|
|
Tylko pami?tajcie ch?opaki, ?e rezerwy bywaj? zdradliwe bo wychodz? losowo Jaki? czas temu duscann prawie przegra? przez to bitw? |

|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2010-10-29, 16:27
|
|