Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogry pod Cecor?
Autor Wiadomość
szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2010-09-27, 13:25   Ogry pod Cecor?

dla tych którzy nie zagladaja na forum Strefowe :D

Gra?em Ogrami na uberklocku Ironów z kompletem bohaterów (Tyran, BSB, Butch) chronionym na wszelkie sposoby (Ironcurse Icon, Rune Maw) hordzie Gnoblarów, Smieciarce 2* Leadach i ma?ych Bykach.

I Bitwa - Noggin i Krasnoludy
Paring nie za ciekawy, z krasnoludami zawsze pod góre, a szczególnie w 8 edycji. Zacze?o sie fatalnie (przegra?em oba rzuty) i z?a passa trwa?a niestety przez ca?a bitw?. Smieciarka przez 2 tury trafia?a gdzies w puste pole, w trzeciej dosta?a head shoota od dzia?a i oczywiscie kolega rzuci? 5 ran. Leadzi jak juz docz?apali sie na pozycje strzeleckie rzucili...2 misfire'y. Przemek dla odmiany misfire z?apa? raz w ca?ej grze - na organkach, nie mogac strzleac w tej turze... Maszyny cie?y mi klocek niesamowicie i ani razu nie uda?o mi sie zdac Warda z Icony. Kiedy juz ustawilem sie na szarze zabrak?o mi jednego cala (by?o 13 wystarczy?o rzuci? 7 czyli statystycznie). All in all do combatu dotra? jedynie Tyran (w miedzyczasie strza? na g?owe z klopy dosta? tez BSB z 4 woundami i Wardem na 5+ z przerzutem, oczywiscie zgina? na miejscu :mad: ) i solo w?adowa? sie do domku z Rangersami BSB i krasiowym genera?em mordujac go w pojedynku i nabijajac 5 ran z overkilla - Przemo przegrywa o 6 ale oczywiscie ma Ancestor Rune i jest Stubborn... Tyran wyskoczy? z budynku i zosta? dobity. W miedzyczasie Leadzi i?cie pyrrusowo zdobyli Dzia?o Very Happy Niestety straty potworne - przezyly tylko gnoby 2:18

II bitwa - Seba i High Elfy scenariusz: Blood and Glory
Starcie dosc ciekawe bo ja mia?em najmniej punktów fortitude w?ród wszystkich uczestników (4) z kolei Seba mia? ich najwiecej (8) . Nie bardzo liczy?em na zwyciestwo scenariuszowe wiec ustawi?em sie na gr? do konca. No i tutaj generalnie zaskoczenie -Sebastian wiedzac ze wystraczy zabi? mi genera?a, zamiast uderzyc wszytskim na klocek... rozproszy? swoje si?y po ca?ym stole. Ogry zacze?y marsz do przodu koszac w jedna ture Sea Guardów i usatwaiajac si? po reformie na Archerów z genera?em. W tym samym czasie zupe?nie bezsensownie puszczeni z Vanguarda wprost pod Leadów i byki Elyrianie gin? skanapkowani przez rozwscieczone Ogry. No i tutaj punkt zwrotny- Sebastian decyduje sie na szarze White Lionami na ty?y mojego nieruszonego klocka. Mimo premii za szarze, atak na ty? i ASFa z przerzutami Sebastian przegrywa starcie bodaj o 7 Very Happy Lwy w rozsypce a ja przed 3 tura mia?em juz na koncie 3 punkty Fortituda i w tym momencie zda?em sobie spraw? ze stoje na wprost ?uczników z genera?em i ostatnim potrzebnym do zwyciestwa sztandarem. Gienek nawet z wardem na 4+ w starciu z Tyranem szans nie mia? zadnych Razz Nie wiem jak to sie sta?o ale zbrejkowa?em Elfy najszybceij wsród graczy turniejowych :P 19:1

III bitwa i Kamelot z Dark Elfami
Kolejne nasze starcie i ch?c odwetu ze strony Kamila za ostatnia Malleusowa porazke (wtedy gnoblary zbrejkowa?y mu Black Guardów) poczatkowo tekst: ,,wystaw najpierw te gnoblary bo nie wiem gdzie mam sie BG schowac" mnie rozsmieszy? ale w kontekscie ca?ej bitwy okaza? si? proroczy :P Zacze?o sie fatalnie- juz w pierwszej turze wybuchn??a smieciarka (oczywiscie przy okazji wypad? tez hit) uruchamiam Hellheart.. kamil rezygnuje z magii. Mysle sobie - bedzie ciezko, Kamil poczu? zew krwi i juz na poczatku zaszarzowa? na klocek Hydra i BSB na Pegazie. Tyran po raz kolejny nie zawiód? i za?atwi? Gada w jedna ture nie tracac nawet Wounda. BSB rzuci? Challange swojemu elfickeimu odpowiednikowi i koledzy solidarnie zadali sobie po jednej ranie Razz kamil przegywa solidnie i Bsb umiera w obronie krzy...ups sztandaru :P obok toczy sie walka wieczoru która ustawia ca?a bitwe - Gnoblary mimo 12 zadanych ran utrzymuja sie pod naporem Black Guardów (stoja na 2óch jedynkach!!!) dzieki temu kloc ?aduje sie Czarnuchom na bok i ?upie w jedna ture. reszta bitwy to wojna podjazdowa elfich Warriorów i Ironów czyli zabawa w ,,ja sie cofam 2 i pó? i modle zebys spali? szarze":P Aha i jeszcze lepsza zabawa - ,,ja rzucam pitk? na 100 kosciach a Ogry przerzucaja ja na Gnoblary na 2+ :P mimo mojej sporej przewagi w pewnym momencie wygra?em tylko 12:8 dzieki czemu zrówna?em sie punktami z kamilem ale wygra?em na ma?e punkty zajmujac 5 miejsce

Generalnie wnioski sa nastepujace:
a) Tyran jest koksem nieziemskim i chyba ciezko z?ozyc na te punkty lepszego klepacza :D
b) Smieciarka zawodzi na ca?ej linii. Fakt - jest straszakiem bo duzy placek i potencjalny KB boli ale przez 3 bitwy na bodaj 6 strza?ow tylko raz trafi?em, sciagajac chyba 6 Sea Guardów... w walce z kolei zabi?a elfickiego or?a - nie za duzo jak na 165 pkt. Nie wiem co z tym fantem zrobic bo wprawdzie leszczy ale czy wyrzucac ja z rozpiski?
c) Leadzi nawet bez BP troche daja rade. Pocieli ER, zdobyli dzia?o no i w wiekszosci poprzezywali bitwy. Chyba te 2 dwójeczki na mniejsze punkty zostana bo jednak potencja? strzelcki jest na duze popróbuje klocek 5 z Butcherem

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2010-09-29, 10:22   

Masz tymi Ogrami naprawd? dobre wyniki! Pi?uj t? armi?, my?l? ?e mo?na w niej odkry? jeszcze potencja? w 8. edycji. Co prawda pewnie nie uda si? z niej zrobi? game breakera, ale solidna turniejowa armia jest w zasi?gu.

Co do wniosków:
- ?mieciara mo?e i tym razem zawiod?a, ale jaki?tam potencja? w niej jest, w?a?nie dzi?ki KB. Mo?na próbowa? wali? w kawalerie, co teraz jest do?? bezcelowe w przypadku zwyk?ych katapult, dzi?ki du?emu plackowi, mozna zdejmowa? sporo modeli z elitarnych klocków, których ogry chyba troch? si? boj? (inicjatywa!).
- Cieszy, ?e Leadzi si? sprawdzaj?. To jest unit z fajnym klimatem i spokojnie mo?e s?uzy? jako taki ogrzy fascik - ?adnie omiata ?mieci. Kluczowy jest dobry wybór celów (nieiele strza?ów w skali bitwy, wi?c lepiej by si? nie marnowa?y) i muzycy na tych oddzia?ach (szansa na "darmowy" reform).
- dzi?ki nowym zasadom magii i temu ?e ogrzy magowie znaj? ca?y lore, jeden Butcher moze chyba naprawd? sporo zawalczy?.

Klub: battleground

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2010-09-29, 10:58   

KOOBA.84 napisał/a:
Masz tymi Ogrami naprawd? dobre wyniki
uuu ale s?odzisz :D

KOOBA.84 napisał/a:
?mieciara mo?e i tym razem zawiod?a, ale jaki?tam potencja? w niej jest,
Dlatego na Kohortexie na pewno bedzie :D ale moim zdaniem gra na dwóch jest megaryzykowna bo to juz koszt ponad 300 pkt i a) moze wybuchnac b) ?atwo j? byle ?mieciem sprowokowac do szarzy (zasada specjalna) czego wprawdzie mozna uniknac nia?czac genera?em i bsb ale wtedy, jeszcze w kontekscie ,,pilnowania" liderka gnoblarów, wokó? genera?a zaczynaja sie tworzy? wolne elektrony i ca?a armia jest skupiona w jednym miejscu a to moze zabolec
KOOBA.84 napisał/a:
Cieszy, ?e Leadzi si? sprawdzaj?.

No ja jestem jeszcze ciekaw akcji tego klocka 5 z Butcherem, bo w??snie takie elitarne piechoty z T3 moga sie pop?akac po salwie statystycznych 24 hitów z si?a 4 i AP a i w szarzy moga przy?ozyc. Ale to raczej opcja na 2500

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2010-09-29, 11:39   

Nie s?odz? - gra?em kilka bitek z Ogrami i wiem jak wiele maj? s?abych stron, a jak niewiele zalet.

Mo?e tej ?mieciary warto u?ywa? dwojako - w zale?no?ci od bitwy i przeciwnika - albo jako bezposredniego wsparcia kombatowego (bo dzia?? jak rydwan, tak? A to oznacza impakty, du?o impaktów, a te sa zawsze fajne) , albo strzelania - 8 edycji nie ka?da armia ma ?mieci - ludzie maj? naprawd? ró?ne pomys?y na gr? w tej chwili.

Z tymi Leadami to mo?e by? jaki? pomys?, choc w kombacie b?da pewnie pada?, a 5 ogrów nie wej?c do kombatu to ju? troch? strata punktów. W kazdym razie warto spróbowa?. Meneaterzy s? te? wyczesani w kosmos (zw?aszcza wersja z 2 spluwami, albo na ta edycje z Kitajskim Mieczem). Trzeba tu d??y? do nietypowych i wykreconych rozwi?z? autorskich :) Dosz?o sporo magicznych przedmiotów które daj? rad? - mo?na powalczy?.

Klub: battleground

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2010-09-29, 18:39   

KOOBA.84 napisał/a:
Z tymi Leadami to mo?e by? jaki? pomys?, choc w kombacie b?da pewnie pada?, a 5 ogrów nie wej?c do kombatu to ju? troch? strata punktów

No ale jednak si?a i taf 4 troche daja rade :D szczegolnie jesli uda sie zboostowac kolegów jakimkolwiek czarem.
KOOBA.84 napisał/a:
Meneaterzy s? te? wyczesani w kosmos (zw?aszcza wersja z 2 spluwami, albo na ta edycje z Kitajskim Mieczem)

No w?asnie troche stracili... przez brak mozliwosci wziecia sztandaru nie ma opcji wykupienia Rune Maw Standard czyli moim zdaniem absolutnego Must Have w tej edycji (na Malleusie 2 razy uratowa? mi zycie)

Odpowiedz do tematu