|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Konkwista: Bitwa o Ollin 13 II 2010 |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-02-13, 23:18 Konkwista: Bitwa o Ollin 13 II 2010
Baretki:  |
|
|
D?uuuugo odk?adana Konkwista wreszcie dosz?a do skutku! P?dzony ch?ci? odwetu za Drugi Tenochtitlan Kuroki rzuci? przeciw mnie dwa oddzia?y skinków, dwóch magów, trzy kroxigory i salamandry. Z mojej strony: damselka z lustrem, BSB (w wersji "3CR"), 13 ?uczników, 5 yeomanów, 5 errantów i 7 realmów (obie lance z full command). Wszystko na 750 punktów.
Wybiera?em stron? i wybór ten pad? na kraw?d? ze wzgórzem po lewej stronie i lasem po prawej. Wzgórze: wiadomo, ?ucznicy b?d? mogli strzela? z dwóch rz?dów a las... z uwagi na skinki po drugiej stronie. Ta druga strona to obelisk po lewej stronie i domek po prawej. W ?rodku murek i ma?e przeszkadzajki.
Na moim lewym skrzydle dominowa?o wzgórze, wi?c przej?li je ?ucznicy ?elaznej Brwi, mieli stamt?d naprawd? znakomity ogl?d ca?ego pola walki. Centrum by?o troch? patelniowate, wi?c nie mog?em tego nie wykorzysta?: solidny trzon ofensywny w postaci dwóch rycerskich lanc stan?? w?a?nie tam. Skrzyd?o prawe porasta?a d?ungla, tam stan??a damselka oraz yeomani.
Naprzeciw yeomanów pojawi?y si? skinki wci?ni?te mi?dzy dom a kraw?d? sto?u. Za domkiem schowa?y si? na razie salamandry wraz ze s?abszym magiem. W centrum: drugi oddzia? skinków oraz miniblok kroxigorów. Za ska?? na skrzydle lewym ukry? si? silniejszy mag Kurokiego.
Plan na bitw?: omija? prawe skrzyd?o z salamandrami, wbi? si? w kroksy w centrum, przebi? si?, dojecha? do magów... i sko?czy? starcie
Pocz?tek by? zach?caj?cy. Ostrza? skinków by? nieskuteczny, straci?em dwóch ?uczników i nikogo wi?cej. Kuroki wylosowa? komet?, wi?c ca?? bitw? próbowa? j? rzuci?, bez wi?kszego efektu, w pierwszej turze zreszt? zosta? skontrowany skutecznie lusterkiem. Potem jednak przyszed? katastrofalny b??d:
zapomnia?em o w?asnej turze ruchu
Trudno Moi ?ucznicy zacz?li krwawe ?niwo w lewym oddziale skinków, które przej?ciowo si? za?ama?y (od razu si? oczywi?cie zbior?). Tak czy inaczej, wiele z?ego mi ju? one w tej grze nie zrobi?
Efektem tego, ?e zapomnia?em si? ruszy? by?o stracenie yeomanów. Salki podesz?y na odleg?o?? zioni?cia i zgrillowa?y 4 z 5... Ten ostatni jednak si? osta? nie uciekaj?c, czym pr?dzej doci?gn??em go wi?c do damselki która tym samym zyska?a konnego ochroniarza. Razem zacz?li pospieszn? ucieczk? na lewe skrzyd?o...
W centrum Kuroki podci?gn?? swoje kroksy do murku, by stamt?d broni? si? przed szar?? realmów. Doceniaj?c bonusy obronne st?d wynikaj?ce realmami nie zaszar?owa?em wcale, tym bardziej i? od boku szar?owa? mogli erranci. Zrobili to chyba w 3 turze, roznosz?c wra?e jaszczury na swych kopytach . Dodatkowo ponownie spanikowa?y resztki po lewoskrzyd?owych skinkach, bezpowrotnie usuwaj?c si? ze sto?u. Nie?le!
Czarne chmury nadci?ga?y jednak z prawego skrzyd?a. Oddzia?y salek i prawoskrzyd?owych skinków wychyn??y z d?ungli maj?c przed sob? lanc? realmów (z BSB) oraz uciekaj?c? par? yeoman-damsel. Skinki ob?o?y?y ?lin? duet egzotyczny, ubijaj?c ch?opa który przyj?? na siebie wszystkie celne strza?y. Bohater! Rodzina w Quenelles ju? cieszy si? z dwóch ?wi? darowanych im przez wdzi?cznego diuka. Po d?ugim zastanowieniu postanowi?em szar?owa? na skinki, które rzecz jasna uciek?y powoduj?c spalenie szar?y. Rycerze Królestwa stan?li naprzeciw salamander, które ob?o?y?y ich g?stym ogniem.
I przetrwali!!!! Prze?y?o czterech, plus nienaruszony paladyn. Zdali liderk?. A w nast?pnej turze zdali raz jeszcze, szar?uj?c na budz?ce strach salki. W ca?ej grze TYLKO RAZ obla?em liderk?! JA JU? ZAWSZE CHC? RZUCA? KOSTKAMI KUROKIEGO!!!!
Szar?a na salamandry by?a mia?d??ca, po chwili ju? ich nie by?o... By?o ju? raczej pozamiatane.
Na koniec dosz?o jednak do emocji jeszcze na lewym skrzydle. Erranci po zniszczeniu kroxigorów zawrócili i rozpocz?li po?cig za silniejszym magiem Kurokiego. Ten w ucieczce zdo?a? wreszcie (w 6 turze) rzuci? komet?... która od razu odpali?a. Zgin?? co prawda tylko jeden rycerz, ale przegrali test liderkowy i uciekli ze sto?u. Z mojej strony b?yskawicznie nadszed? odwet: ?ucznicy ze wzgórza ubili maga (wyp?oszonego z kryjówki w?a?nie przez errantów, wi?c ich ?mier? nie posz?a na marne).
Efekt: zwyci?stwo o 463 punkty. Znakomita bitwa, a? do pokonania salamander bitwa by?a bardzo wyrównana. Pokonanie salamander okaza?o si? by? punktem prze?omowym bitwy, wi?c tym razem tytu? MVP przypada realmom...
 |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
KurokiKaze
Król

Armia WFB:

|
Wysłany: 2010-02-14, 01:15
|
|
|
Bitwa by?a bardzo przyjemna, bez zb?dnych k?ótni i przez d?u?szy czas nie pewna, szkoda tylko ?e w ko?cu z niekorzystnym dla mnie wynikiem . |
_________________ Miecz jest dusz? samuraja.
Je?eli kto o nim zapomni lub utraci go
nie b?dzie mu odpuszczone
Shogun Tokugawa Ieyasu |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2010-02-14, 08:48
|
|
Gratulacje, ostatnio forma zwy?kuje |
|
 |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2010-02-14, 11:10
|
|
Walka by?a ciekawa trzeba przyzna? |
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-02-14, 15:16
|
|
| To dobry znak przed Bazyliszkiem ... |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Wiśniaa
Imperator Padyszach

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2010-02-14, 15:25
|
|
Wiedzcie tylko, ?e takich Lizardmanów jak te, opisane w raporcie raczej na bazylu nie spotkacie.
Najcz?stsze z?o?enie to Slann w klocku Temple Guardów, Stegadon, saurus na coldzie, morze skinków, 2x5 terradonów i jakie? dzia?ko z dogs of war... |
_________________ " 8th Cadia - Mess with the best, die like the rest!" |
|
|
|
 |
duscann
Następca tronu

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2010-02-14, 15:49
|
|
|
A wiesz Wi?nia na ile punktów oni grali? pewnie nie zmie?ci?by? tego Slanna i klocka dla niego.
BTW Dzia?o z DofW w armi Lizardów to zajebisty klimat |
_________________ League of Legends - stwórz konto z tego linku i wbij lvl 5, a podziel? si? w zamian wiedz? na temat giery.
http://signup.leagueofleg...eec0ac026696512 |
|
|
|
 |
Wiśniaa
Imperator Padyszach

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2010-02-14, 16:00
|
|
| Wiem, na jakie? 700 pts. Tylko mówi? czego mo?na si? spodziewa? na Bazylu. |
_________________ " 8th Cadia - Mess with the best, die like the rest!" |
|
|
|
 |
KOOBA.84
Arcyksiążę

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2010-02-15, 16:20
|
|
|
| duscann napisał/a: | A wiesz Wi?nia na ile punktów oni grali? pewnie nie zmie?ci?by? tego Slanna i klocka dla niego.
BTW Dzia?o z DofW w armi Lizardów to zajebisty klimat |
Klimat nie klimat, a gener??a z ulanym Look -out-sir! zdejumje a? mi?o
Z reszt? brudny najemnik ma w pompie czy przyjmuje z?oto od kolegów z Imperium czy obslizg?ych jaszczurów z lustrii. Liczy sie kto placi wiecej |
_________________ Niech ?yje król!! |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-02-15, 17:09
|
|
| Ju? nie chce mi si? kontynuowa? tego tematu, ale w Lustrii praktycznie nie ma bia?ych poza nielicznymi konkwistadorami, którzy o ile mi wiadomo nigdzie nie stworzyli du?ej kolonii terytorialnej, wi?c szansa na to, ?e dzia?aj? tam jacy? brudni najemnicy jest ekstremalnie ma?a. Ale ok, mo?liwa (tyle, ?e to po prostu nieklimatyczne jest, gdy? klimat zasadza si? na tworzeniu "typowej sytuacji" dla Starego ?wiata). |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
KOOBA.84
Arcyksiążę

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2010-02-15, 20:40
|
|
|
No moze i tak, ale bez przesady - to nie robienie dioramy z konkretnego dnia i miejsca o scisle okreslonej godzinie, przedstawiajacej oddzial taktyczny pod dowdztwem x w sk?adzie a,b,c,d wykonuj?cy misje M...
GW samo upraszcza klimat dosc znacznie i fluff mizernie sie przeklada na proponowane nam armylisty. Wyznawcy Khorna moga reka w reke kroczyc z Tzeentchowcami pod sztandarem Slaanesha, poklepujac przyjacielsko ch?opaków od Nurgla. Von Carsteinowie sprzymiezyli sie z Lahmiankami i Blood Dragonami, po to by niesc pomoc Strigoiom i Necrarchom!
A ty tu robisz afere o jak?s pukawk?... |
_________________ Niech ?yje król!! |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2010-02-15, 20:46
|
|
Nie afer?, mi to po prostu nie pasuje Chocia? z drugiej strony, gdyby kto? dorobi? do tej armaty fluff, by?oby super
A tak poza tym, przecie? powiniene? wiedzie?, ?e dla mnie wi?kszo?? moich bitew to takie dioramy z imiennymi dowódcami Tutaj nie chcia?o mi si? dorabia? fabularnego t?a, ale generalnie to by?y kolejne walki z planu fabularnego Zast?pu ?elaznej Brwi walcz?cego na Ogotay |

|
|
|
 |
duscann
Następca tronu

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2010-02-15, 21:57
|
|
|
| KOOBA.84 napisał/a: | No moze i tak, ale bez przesady - to nie robienie dioramy z konkretnego dnia i miejsca o scisle okreslonej godzinie, przedstawiajacej oddzial taktyczny pod dowdztwem x w sk?adzie a,b,c,d wykonuj?cy misje M...
GW samo upraszcza klimat dosc znacznie i fluff mizernie sie przeklada na proponowane nam armylisty. Wyznawcy Khorna moga reka w reke kroczyc z Tzeentchowcami pod sztandarem Slaanesha, poklepujac przyjacielsko ch?opaków od Nurgla. Von Carsteinowie sprzymiezyli sie z Lahmiankami i Blood Dragonami, po to by niesc pomoc Strigoiom i Necrarchom!
|
No w???nie ....ehhhh szkoda gada? |
_________________ League of Legends - stwórz konto z tego linku i wbij lvl 5, a podziel? si? w zamian wiedz? na temat giery.
http://signup.leagueofleg...eec0ac026696512 |
|
|
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|