Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
?ukiem i mieczem...
Autor Wiadomość
szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2009-10-17, 22:12   ?ukiem i mieczem...

Cho? PGA wci?? trwa w najlepsze pokusze si? o krótkie podsumowanie dotychczasowych bitew:D

Drobny po?lizg, spore zamieszanie, problemy z kompem i w ko?cu l?duje na stole 38 a moim rywalem jest Butan i jego Wampiry

WOOD ELVES - VAMPIRE COUNTS
Nie cierpi? Wampirów a w szczególno?ic na du?e punkty, z ogromna ilo?ci? smieci. Koles wystawi? ton? Ghuli, Baty i psy naprawde hurtowo. Ledwo to wszystko pomiesci? na stole:D All in all bitwa baardzo trudna i nieid?ca mi od samego pocz?tku. Fatalnie wystrzelona HoDa (8 strza?) kompletny brak pomys?u na ugryzienie pr?cej naprzód armii i przede wszytskim gniot?ca przewaga Butana w magii (scrolle starczy?y mi chyba na 2 tury) i to przekl?te wskrzeszanie. Tree Kiny zbi?y 19 Ghouli (z 20) a w nast?pnej turze by?o ich juz 15... Jdynie smok próbowa? ugry?? punkty. przebi? si? przez dwa oddzia?y psów, zaziewaj?c przy okazji jednego z herosów, ale zosta? w koncu dopadniety przez jakis klocek (oczywiscie po 5 czarach popychaj?cych) Przegra? CC, ucieka? i na 3 kostkach rzuci?em...7 i wiedzi?em ze jest po bitwie. Naj?meiszniejsze jednak by?o to ze koles rzucajac mnóstwo czarów na klku kostkach tylko raz rzucil Miscast i do teog wypad? hit z si?a...2
20:0 dla Butana

Degradacja o kilka sto?ów i czekajac na kolejnego rywala modli?em sie zeb to nie by? wampir. Niestety trafi?em na Mischona

WOOD ELVES - VAMPIRE COUNTS part 2
Mischon od samego poczatku wyda? mi sie niezwykle sympatyczny i gra z nim pomimo jego armii która by?a niemal klonem poprzedniej (z ma?ymi niespodziankami w stylu Black Coach) zlecia?a naprawde szybko i w mi?ej atmosferze. Gralismy tez najciekawszy scenariusz - Crazy Frog (2 darmowych fanatyków). Mia?em t? przewage ze moi fanole ukryli sie w Waywatcherach i bardzo szybko ich wypusci?em w zasadzie nie robiac sobie zadnej krzywdy. Prali równo szeregi Mischona robiac ,,czarn? robot?" (zbicie bata, 2 psów, 3 ghouli itp. dzieki temu zmniejsza?y sie oddzia?y ?mieciowe) najwi?ksze spustoszenie zrobili jednak w drogich Grave Guardach - Stra?nicy wlezli i zatrzymali sie na nich (przez co ich zadeptali ale dostali zarazem chyba z 9 hitów). Generalnie Mischon pomimo przewagi w kosciach magii jakos nie potrafi? ich wykorzysta? (s?abe rzuty, moje ekwilibrystyczne dispele w stylu dispel Bound Spella 5 na jednej kostce) przez co mia?em sporo czasu na prucie ?ukami i ci?cie uszczypni?tych juz smieci. Smok nie móg? sie jakos zakr?ci?, lata? w ko?o w koncu dopadajac i zabijajac... genera?a!!! Mischon zrobi? mi jednak kuku, mia? Pier?cien Carsteinów i wróci? do ?ycia na 2+ :D All in all - ja ubi?em wszyskie wilki, zombie, baty, cennego Corps Carta (smok potrzebowa? tylko tury...:D) i pó? genera?a. Mischon dro?szych ?uczników i chyba konie. Nie musielismy liczy? punktów zeby wiedziec ze by?o 10:10. Musze przyznac ze bardzo sprawiedliwe (ma?ymi punkcikami nawet wygra?em:D)

W mi?dzyczasie moja armia zosta?a poddana skrupulatnej ocenie sedziowskiej pod k?tem malarskim, za co ku zdziwieniu dosta?em az 13 punktów!!! Choc musze przyznac ze niektóre armie by?y okropne wizualnie (patrz Go??b:D) zdarza?y sie nawet proxy i to dosc spektakularne. Takiez mai? mój 3 dzisiejszy rywal - ?ukasz Kellner. ?amanie zasad Battlegroundu sporo go jednak kosztowa?o:D

WOOD ELVES - DWARVES
Ba?em si? tej bitwy strasznie. Mia?em smoka i Treemana a naprzeciw mnie 3 dzia?a, 2 bolce, 2 organki i kowad?o... Prawdziwy park maszynowy. Postanowi?em wiec ze schowam te jednostki za tereny i bede gra? na remis. Okolicznosci zmieni?y jednak mój plan:D Zrobi?em rzecz dosc szalon?- wystrzeli?em HoD? w... dzia?o. Jedyne wystawione po smoczo-drzewnej stronie sto?u. Wysz?a ?wietnie - 13 trafien. Wi?kszo?c strza? poszla niestety w?asnie po armacie i rozwali?a j?:D I tak rozpocz??a si? chyba najbardziej farcarska bitwa na dotychczasowych turniejach:D Pech ?ukasza to ma?o powiedziane. Mia? naprawde ,,nienormalne" rzuty. Przyk?ady? Strzela? z dwóch balist do smoka. Trafia? na 2+... rzuci? oczy w???. Co wiecej kazda (!) z maszyn chociaz raz mia?a misfire (w tym jedne wybuchowe organki) no i koronne koles ROZWALI? SOBIE KOWAD?O :D bodaj w 3 turze. W tym momencie wiedzia?em ze wygra?em, liczy?o sie jeszcze ile. W tym momemcie tez nic nie stalo juz na przeszkodzie, zeby smok, Treeman i Driady zacze?y hasa? po stole i ?owic maszyny i sztandary jednostek:D Driady warte 96 pkt zarobi?y prawie 500!!! Naj?mieszneijsze i podkre?laj?ce jeszcze pecha ?ukasza by?a jego ch?c do ucieczki. Krasnoludy z LD 9 oblewa?y terror jak g?upie - zwia? Runesmith (wart 175 pkt), oddzia? Thunderów (175) i Warriorzy :D
20:0 i do przodu:D

Po 3 bitwach mam zatem 30 punktów- nawet niez?y rezultat. Zobaczymy jak bedzie jutro

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2009-10-17, 22:37   
   Baretki: zalozyciel

Bij proksiarzy, bij :)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2009-10-18, 13:36   
   Baretki: 2017ragnarok

szeregowiec ryan napisał/a:
Smok nie móg? sie jakos zakr?ci?, lata? w ko?o w koncu dopadajac i zabijajac... genera?a!!! Mischon zrobi? mi jednak kuku, mia? Pier?cien Carsteinów i wróci? do ?ycia na 2+ Very Happy

Haha :-D

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-10-19, 08:26   

"...(oczywiscie po 5 czarach popychaj?cych)..." - z tego co wiem to nie mo?na popycha? tego samego oddzia?u wi?cej ni? 1 x na tur?...

- Corpse cart jest tani no chyba ?e siedzia? na nim jeszcze jaki? Nekromanta;)

Ja widzia?em kawalindek kolejnej bitwy Szeregowca z Dark Elfami, ale nie b?d? uprzedza? faktów.

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2009-10-19, 12:58   

duscann napisał/a:
z tego co wiem to nie mo?na popycha? tego samego oddzia?u wi?cej ni? 1 x na tur?...

Ale by?a tam jeszcze jakas ksiazka która rzuca?a Bound Spell

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-10-19, 13:13   

Z tego co wiem i tak nie mo?na 2x pchn?? tego samego odzia?u w jednej turze, mo?na to zrobic tylko raz.
Naprzyk?ad oddzia? rusza si? 8 cali , zostaje na niego rzucony Vanhells danse macabre i rusza si? kolejne 8 cali i to wszystko, koniec, nie mo?na ponownie rzuci? na ten odzia? chocia?by bound spella z tym czarem i go ruszy? kolejne 8 cali. Kilkarazy mo?na by?o popychaczk? rzuci? w 6 ed.

P.s Chyba ?e rzuci? popychaczk? tylko po to by mie? ASF i rerolla na hity.

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2009-10-19, 16:09   

Cytat:
"...(oczywiscie po 5 czarach popychaj?cych)..." - z tego co wiem to nie mo?na popycha? tego samego oddzia?u wi?cej ni? 1 x na tur?...

Móg?, ale nie z tego samego maga. W BP jest po prostu zakaz recastowania tego czaru.
Z innego maga mo?e rzuci? na ten sam oddzia? kilkukrotnie chyba raczej :)

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2009-10-19, 16:43   

Tak jak pisz? Wi?niowy.

Tylko u Khemri jest konkretny zapis, ze mozna tylko raz rzuci? (udan? - w sensie nie zdispelowana, bo udaja si? zawsze) inkantacje na oddzia?.

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2009-10-19, 18:08   

Jak ju? wspomnia? Duscann w niedziele los zetkn?? mnie z bra?mi Elfami - zarówno dumnymi synami Ulthuanu jak i renegatami z Naggaroth.

WOOD ELVES - DARK ELVES
Stó? 25 i Bartek Lewandowski okazali si? bardzo niego?cinni. Kole? wlecia? i od razu zacza? wyci?ga? figurki, t?umacz?c ze w koncu chce zagra? ca?? bitw? i fajnie by by?o ?eby?my sie pospieszyli. OK :P Jego Mroczni podobnie jak moje Elfy by?y do?? nietypowe - bez smoka, bez Czarnej Gwardii, pomy?la?em sobie ?e b?dzie mo?na co? tu ugra?. Zaczyna?em. Od samego poczatku fatalnie sz?y mi rzuty. Wprawdzie HoDA w Dark Riderów z BSB posz?a w liczbie 12 ale zabi?a tylko...2. Dosc ryzykownie wystawi?em zarazem smoka pod Balisty i dosc s?ono za to zap?aci?em - jedna wprawdzie chybi?a, ale druga str?ci?a Lorda który obla? Warda na 3+ i oczywi?cie nie omieszka? straci? wszystkich 3 punktów ?ywotno?ci. Pierwsza tura- nie mam genera?a. ?wietnie. Na szcz?scie smok nie?le zdenerwowa? si? po stracie Pana i zacz?? zbiera? grona gniewu - przejecha? po owych balistach, sterroryzowa? ocalonych przed HoDow? zaglada Darków i ubi? BSB ze sztandarem armii:D niestety na drugim skrzydle dzia?o si? gorzej - Treeman ugi?? si? pod naporem czarnej magii, podobnie zreszta jak Branchwraith która przez 3 tury zwinnie ucieka?? klockowi COKów:D All in all pregra?em 16:4

Wiedzia?em ze to by?a pierwsza i ostatnia bitwa na sto?ach po prawej stronie... przez dodanie punktów z malowania i z testu spad?em jednak niezbyt daleko.

Ostatnim moim rywalem okaza? si? Maciej ?wi?tkiewicz graj?cy armi? która moim zdaniem by?a baaardzo do ogrania. Zabrak?o niestety szcz?scia

WOOD ELVES - HIGH ELVES
Tutaj zupe?ne zaskoczenie. smok by?, ale...s?oneczny. Balisty by?y ale...2, Or?y, ?ucznicy i jazda. My?la?em ze dam rade szarpn?? sie na zwyci?stwo na koniec PGA. Bitwa by?a bardzo radosna i otwarta. Maciek postanowi? ,,troche sobie poszale?" i ,,w koncu szar?owa?" no i zaszar?owa? na Tree Kiny. Oddzia? za 500 pkt (Dragoni plus BSB) Zada? mi 2 rany na co odpowiedzia?em 5 mia?em tez przewag? ale on mia? sztandar dodaj?cy k6.... rzuci? 5, wygra? o 3 i drzewa uciek?y. na szczescie overrun nie wyszed? i staneli przed plutonem egzekucyjnym :D i punkty sie zwróci?y nawet podwójnie:D niestety to co nadrabia?em walk? traci?em w magii. Koles mial mnóstwo kostek i przedmiot daj?cy IF na kazdym dublecie!!! zjara? mi Driady i ?uki, na szczescie oszczedzajac Treemana który z szyszek jeszcze dobi? punkty. Ca?? bitw? przesta? smok, który zosta? unieruchomiony przez Beast Covers - ruszy? dupsko w ostatniej turze- zaja? ?wiartk? i dostrzeli? po?ow? ?uczników :D szczezrze mówiac by?em pewny remisu. Po podliczeniu okaza?o sie ?e jednak wygra? Maciej...
12:8 maj?c chyba 10 punktów ,,granicznych" przewagi nad 11:9

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2009-10-19, 19:17   

Godnie reprezentowa?e? BG :) Gratuluje

P.S Bartek Lewandowski od DE, przypuszczam, ?e lordem by?a du?a magica, skoro smoka nie by?o?
P.S 2, mo?esz mniej wi?cej opisa? rozpisk? Butana?

Pozdrawiam

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-10-19, 19:39   

Wi?niaa napisał/a:
Cytat:

Móg?, ale nie z tego samego maga. W BP jest po prostu zakaz recastowania tego czaru.
Z innego maga mo?e rzuci? na ten sam oddzia? kilkukrotnie chyba raczej :)

?eee kurna! to sam si? przez te wszystkie razy co gra?em - wa?owa?em ZA-JE...DWA-BI?CIE :x:

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2009-10-19, 19:47   

Nie rozumiem, przecie? my nawet nie gramy na BP w BG :lol:
To oznacza, ?e mo?esz rzuca? 10 popychaczek z jednego go?cia na ten sam oddzia? :D

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2009-10-19, 19:55   

Duscann stosuje szlachetne samoograniczenie :)

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2009-10-19, 19:55   

Ju? nie :D

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2009-10-19, 20:03   

Sk?d wiesz, mo?e nadal b?dzie stosowa? ascez? :)

Odpowiedz do tematu