Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Queszczyns that nid ans?ers...
Autor Wiadomość
KurokiKaze 
Król

Armia WFB:
Lizardmen

Wysłany: 2009-07-18, 17:08   

Pewna nie jasna sytuacja mia?a miejsce dzisiaj na warsztatach, by?by dwie interpretacje, podaj? znalezion? na forum na którym zalogowani s? s?dziowie z ligi polskiej:

Q: Zosta?em zaszar?owany przed 2 oddzia?y - jeden z prozdu drugi z ty?u. Bez wzgl?du na wynik ucieczki, b?d? musia? ucieka? b?dz to przez jeden, badz to przez drugi oddzia?. Czy wi?c po oblaniu break testu jestem automatycznie niszczony?
A:Nie. Zasada niszczenia oddzia?u gdy ucieka on przez oddzia? wroga o US równym lub wi?kszym ni? 5 nie dzia?a w przypadku gdy z walki uciekamy przez oddzia? z którym przed chwil? walczyli?my i który nas z?ama?. Je?li uciekamy przez jakokolwiek inny oddzia? który z nami nie walczy - wówczas jestemy zniszczeni (pami?taj?c o US równym lub wikeszym od 5). Tak wi?c w tym przypadku - oba oddzia?y moga goni?, ale oddzia? uciekaj?cy NIE jest automatycznie niszczony
?ród?o: rulebook

Q: Uciekamy z walki zawsze od wi?kszego US. Co dzieje si? gdy zbreakuj? nas 2 oddzia?y o równym US?
A: O kierunku ucieczki decyduje rzut ko?ci?.
?ród?o: rulebook

Czyli oddzia?y Drzewca nie by?y automatycznie niszczone.

Shogun Tokugawa Ieyasu
  Klub: battleground

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-07-18, 18:27   

Dobrze ?e to przytoczy?e? cho? to BARDZO dziwna zasada jak dla mnie - kolesie wbiegaj? w moich rycerzy, a ci mówi? im , prosz? bardzo niech panowie przejd? hahahaha.

Pozatym odzia?y te i tak by?yby zniszczone poniewa? w obu przypadkach sciga?aby ich kawaleria wiec ró?nicy raczej w walce ?adnej by nie by?o.

Drzewiec 
Ascendent

Armia WH40k:
tau templars ultra

Armia WFB:
wys elfy krasnoludy

War of the Ring:
The Fallen Realms

Wysłany: 2009-07-18, 19:54   
   Baretki: tartar zalozyciel

Kuroki czyta? to wyra?nie z zasad i tak te? by?o i jest. Jak ju? przedtem mówi?em wiele zasad jest nielogicznych, ALE S? i nie ma tu nad czym si? zastanawia? ...

Klub: battleground-castigatores

KurokiKaze 
Król

Armia WFB:
Lizardmen

Wysłany: 2009-07-19, 11:41   

Dla mnie jest to nawet logiczne, nie ma sytuacji w której ludzie z ty?u s? tylko z ty?u i bij? tylko tych z którymi ich podstawki si? stykaj?, klocki to tylko przybli?enie. Normalnie w wirze walki wszystko si? miesza, ka?dy mo?e walczyc z ka?dym, dwa przyjacielskie oddzia?y mog? si? spotka? w walce. Nic to dziwnego ?e nagle oddzia? sie za?amuje i ucieka, i nie zostaje doszcz?tnie wybity, w ko?cu wróg wbi? si? wnich i jest mi?dzy nimi, a nie czeka z ty?u na uciekaj?cych.

Co do ró?nicy, to wszystko zale?a?o by od kostek, mog?o by si? zdarzy? ?e nie dogoni?by? uciekaj?cego oddzia?u. Pewnie pr?dzej czy pó?niej by? z nimi wygra? ale nie wiesz czy oni by nie powalczyli i nie zabili po?owy oddzia?u czy inne ekscesy, to ju? zale?a?o by tylko od kostek.

Shogun Tokugawa Ieyasu

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-07-19, 19:51   

Tak k...a napewno by uciekli wybili mi pó? armii a ja bym si? pop?aka? i poszed? do domu hahaha.
Trzeba by?o na miejscu to wiedzie? i by? pewnym a graj?cy zgodzili si? ?e jednostki rozbijaj? si? na wrogim odziale podczas ucieczki.

Oba z?amane odzia?y KRASI mog?y goni? po dwie moje jednostki w tym za ka?dym razem kawaleria rzucaj?ca 3 ko??mi wi?c szanse na ucieczk? to mieli malutk?, oj malutk? wyniku by to nie zmieni?o i tak by?a by masakra.

A ja powiem jeszcze tyle ?e nie zagram ju? nigdy w ?adnych tandemach czy co? w tym rodzaju, umawiam si? z graczem i tylko Z NIM gram, za duu?e zamieszanie powstaje i nie idzie si? skupi? na grze, powstaje nerwowa atmosfera.
To samo tyczy si? kibiców - podpowiadaj?cych, przypominaj?cych doradzaj?cych i niestety ale rozpraszaj?cych...ja staram si? nie przeszkadza?, mog? popatrze? ale nie gadam bo to walka dwóch osób i oni walcz? SAMI, poprosz? o to samo. A jak kto? chce pogra? to niech przynosi figurki i gra a nie patrzy i marudzi.

tyle mia?em do powiedzenia.

P.S Nie chc? ?adnych punktów za t? bitw? jednocze?nie wypisuj? si? tak?e z rankingu.

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2009-07-19, 22:13   

duscann napisał/a:
Tak k...a napewno by uciekli wybili mi pó? armii a ja bym si? pop?aka? i poszed? do domu hahaha.

Co do tego akurat to nigdy nie mo?na mie? pewno?ci. W WD czyta?em kiedy? ze oddzia? 10 kameleonów w jedn? tur? ubi? Pana Zmian !!!! Rzuty to w tej grze 90 % sukcesu niestety

duscann napisał/a:
Trzeba by?o na miejscu to wiedzie? i by? pewnym a graj?cy zgodzili si? ?e jednostki rozbijaj? si? na wrogim odziale podczas ucieczki.

tu racja, w przypadku braku podrecznika (ale tylko wtedy!) konsensus wszystkich pcha zasad?

duscann napisał/a:
A ja powiem jeszcze tyle ?e nie zagram ju? nigdy w ?adnych tandemach

Tez nie cierpi? takich zespo?owych gier, w szczególno?ci kiedy jeszcze armie nijak maja si? do sojuszu a tak najcz??ciej si? gra u nas. Najcz??ciej ten ,,lepszy" dostaje wtedy wpierdol od zmasowanego ataku przeciwnika a ,,s?abszy" nie wie co z soba zrobic :D

kedzi 
Giermek

Armia WH40k:
Witch Hunters

Armia WFB:
Krasnoludy

Wysłany: 2009-07-19, 23:19   

Rzuty to 90%? To lekka przesada, o czym swiadczy moja bitwa z Zapalem( ci co ja widzieli z boku moga potwierdzi?)

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-07-19, 23:48   

Szeregowiec by? widzia? t? walk? to mia?by? pewno??.
Mniejsza z tym swoje powiedzia?em.

KurokiKaze 
Król

Armia WFB:
Lizardmen

Wysłany: 2009-07-20, 19:55   

Ja nie mog? od razu tak si? denerwujecie.
Nie zaprzeczam ?e wynik i tak by?by na Twoj? korzy?, ludzie nie sprzeciwiali si? takiej interpretacji i nie k?ócili?my si? o ni? na warsztatach, ale ja nie by?em pewien i chcia?em to potwierdzi?, ?eby w przypadku zaistnienia znów takiej sytuacji nie by?o niepotrzebnych k?ótni. Co do kostek bywa?o, i to nie raz, ?e kawaleria breto?ska nie dogoni?a saurusów, fakt ?e szanse by?y nik?e nie oznacza ?e zerowe. Co do walki na tandemach to te? mnie to wkurza?o, i niekiedy denerwuje mnie jak kto? przypomina komu? ?eby czarowa? zamiast od razu strzela? no ale chyba powoli si? przyzwyczai?em, cho? czasem padnie krzyk w stron? delikwenta ?eby zostawi? nas w spokoju. Faktem jest, ?e na turnieju jestem o wiele bardziej restrykcyjny, ale to chyba dotyczy wi?kszo?ci.

Co do rankingu to motywuje mnie do pisania raportów i takie jest jego podstawowe zadanie.

Shogun Tokugawa Ieyasu

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2009-07-21, 00:34   
   Baretki: zalozyciel

Zdanie ostatnie jest najwa?niejsze. Nie zachowujcie si? jak w przedszkolu. Post factum nikt nie powinien mie? do nikogo pretensji, podczas starcia obowi?zuje taka wyk?adnia zasad, co do której ostatecznie zapadnie consensus. A je?li si? oka?e, ?e consensus by? niezgodny z zasadami, to ma si? to nijak do wyniku poprzedniego starcia. To wskazówka do star? kolejnych. I nie gadajcie tu o wycofywaniu si? z rankingu, bo straci on wszelki sens.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-07-21, 09:54   

Watcher napisał/a:
Nie zachowujcie si? jak w przedszkolu.

I kto to mówi ;)

Odno?nie raportu to i tak go napisz?, ale nie chc? ?adnych punktów za to zwyci?stwo, widocznie na nie nie zas?u?y?em. Raport wkrótce.

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2009-07-21, 10:13   
   Baretki: 2017ragnarok

O co ta ca?a dyskusja? O to, ?e kto? komu? pomaga? w czasie gry?
Nie b?dzcie ?mieszni :) !

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2009-07-21, 10:53   
   Baretki: zalozyciel

duscann napisał/a:
Watcher napisał/a:
Nie zachowujcie si? jak w przedszkolu.

I kto to mówi ;)

Odno?nie raportu to i tak go napisz?, ale nie chc? ?adnych punktów za to zwyci?stwo, widocznie na nie nie zas?u?y?em. Raport wkrótce.
Jak to nie zas?u?y?e?. Przecie? zawsze, absolutnie zawsze by?a w klubie forsowana zasada: po odej?ciu od sto?u wynik jest ?wi?ty. Wspomn? mój przypadek: szeregowiec kiedy? znokautowa? mnie w pierwszych sekundach walki wystawiaj?c nielegalnie swoich zwiadowców za moimi oddzia?ami. Mia?em w?tpliwo?ci, przez kilka minut trwa?y konsultacje (równie? z widzami) i ostatecznie zaakceptowa?em jego wyk?adni?. Potem zacz??em dr??y? i dotar?em do prawdy, ale ani przez pó? sekundy nie zamierza?em podwa?a? tamtego wyniku! W takich dyskusjach chodzi o to (a przynajmniej powinno chodzi?), by w nast?pnych starciach stosowano ju? prawid?ow? wyk?adni?. Wi?c zwyci?stwo ca?kowicie zas?u?one.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Drzewiec 
Ascendent

Armia WH40k:
tau templars ultra

Armia WFB:
wys elfy krasnoludy

War of the Ring:
The Fallen Realms

Wysłany: 2009-07-21, 11:03   
   Baretki: tartar zalozyciel

Wow :eek: Sebastian What to F... co si? z tob? cz?eku dziej? ... widz?, ?e ostatnio tob? emocje targaj? ... by?o to widoczne podczas bitwy i jest na FO.

Primo: ?eby by?a jasno?? ta ma?a ksi??eczk? - S? TO PE?NE ZASADY DO WARHAMMERA ale si? z nimi nie zgadza?e? i prosi?e? o sprawdzenie tego na jaki? forach (co ja si? zgodzi?em, poniewa? nie chcia?em wyd?u?a? partii i Kuroki to zrobi? - w ko?cu by?a to kole?e?ska bitwa - notabene w turnieju czy te? kampanii to taki dobry nie jestem :wink:

Secundo: Sprawdzam ca?y temat ... i czy ja lub Gruby napisali?my, ?e to wypaczy?o wynik bitwy ?? bezapelacyjnie wygra?e? (gra w parach no có? .... nast?pnym razem zagrasz tylko przeciwko mnie)

Po trzecie: Wypraszam sobie tekstów w stylu wynosz? si? z rankingu ... Seba jeste?my doros?ymi lud?mi i te? si? tak zachowujmy ... wi?c spoko maroko Ja nie mam ?adnych pretensji, bo wiem bardzo dobrze, ?e panuje status quo, czy jak to si? tam pisz?. Przytocz? chocia?by moj? bitw? z Zapa?em (kampanijn?) któr? wygra?em wed?ug zasad (chodzi?o o pkt., ?wiartki itd.) ale przegra?em, bo zapomnia?em o podliczeniu tego (by?em naprawd? w?ciek?y) ale si? sta?o ... wi?c zobacz jaka to by?a ró?nica mi?dzy tymi bitwami ...

Na koniec, jak wróc? z gór to mo?e spotkamy si? na warsztatach i piwko walniemy (nie jedno cykniemy) wtenczas damy se po razie (takim krasnoludzkim razie) :lol: :lol: :lol: oczywi?cie ?artowa?em :lol: :lol: :lol: Tak?e Seba my?l?, ?e dobrze mnie rozumiesz i stwierdzisz ... qrna ch?op ma racj? :-D . Pozdrawiam i od razu wyzywam Ci? na pojedynek na ?mier? i ?ycie :-D

Pozdro

Klub: battleground-castigatores

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-07-21, 13:54   

Wi?niaa napisał/a:
O co ta ca?a dyskusja? O to, ?e kto? komu? pomaga? w czasie gry?
Nie b?dzcie ?mieszni :) !

Wi?nia nie by?e?, nie widzia?e? to si? nie udzielaj, g?upoty pozatym opowiadasz.

Drzewiec, spoko, spoko nikt si? nie unosi, to co napisa?em wcze?niej podtrzymuj? bo takie me prawo (rezygnacja z rankingu i gier w których ludzi mimo pró?b wielokrotnych przeszkadzaj?), a co do sporu odno?nie zasad nie zrobi?em tego specjalnie czy co? tam, bo i tak w jednym przypadku ucieka?o paru kuszników, a w drugim mocno st?uczona resztka d?ugobrodych wi?c nic co mog?oby mi zagrozi? gdyby nawet jakim? cudem uciek?o.

Wypijemy napewno piwko Bugmana tak jak mówisz :wink:

Odpowiedz do tematu