Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Walka o dusze (i cia?a;)) ?miertelnych.
Autor Wiadomość
duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-03-22, 14:40   Walka o dusze (i cia?a;)) ?miertelnych.

Bitwa o dusze ?miertelników na 1499p.

Wojska VC:

2xVampire
1xNecromancer

1x20 Zombie
2x10 Skeletons

1x3 Spirit hosts
1x10 Grave guards
1x5 Black knights

1x3 Wraiths+banshee

Wojska Chaos warriors:

1x Exalted champion na Jaggernaucie (khorne)
1x Chaos mage (Tzeentch)

1x5 Chaos knights (khorne)
1x10 Chaos warriors (khorne)
1x15 Chaos warriors (khorne)

Po szybkim rozstawieniu wojsk, pierwsz? tur? zaczyna?y wojska chaosu. Ja rostawi?em swoje wampiry w lini od lewej BK, GG dalej na ?rodkuszkielety, duchy i nast?pne szkielety, na prawej wraity i zombie.
Chaos rozstawi? si? tak ?e naprzeciwko BK i GG sta? heros na jaggernaucie, ?rodek obstawi?y dwa odzia?y warriorsów a praw? flank? zaj?li si? rycerze chaosu.

Pierwsza tura i heros chaosu biegnie ostro do przodu tak samo jak knight`s na prawej flance, ?rodkiem pod??y?y dwa odzi??y warriorsów i mag. Faza magii bogata w czary ofensywne ze strony chaosu ale skutecznie rozproszone przez moja magi? defensywn?.
Moja tura to ustawienie si? szkieletami (popychaczka) na szar?? herosa chaosu i wspomo?enie ich GG, BK biegn? w las na ty?y wojsk chaosu, mój lataj?cy wampir przemieszcza si? by widzie? maga chaosu. ?rodkiem duchy i szkielety pod??aj? na spotkanie chaos warriorsów a prawa flanka to ruch a potem szar?a (popychaczka) zombich na knightów wraithy ruszaj? si? tak by by? w zasi?gu krzyku banshee.

Banshee zabija dwóch rycerzy chaosu.
Dalej heros z Jaggerem szar?uje na szkielety i grz??nie, rycerze chaosu przebijaja si? przez zombie. Krwi psuje mi troch? mag tzeentcha wi?c decyduj? si? go wyeliminowac (w ko?cu to TYLKO mag;))

Wampir z dwurakiem i cie?k? zbroj? szar?uje na maga chaosu, GG szar?uj? z popychaczki na herosa na jaggerku, a banshee zabija nastepnego rycerza chaosu.

Jak si? okazuje wampir nie zabija maga tylko rani go ale ten stoi i nie ucieka 9wydawa?o mi si? ?e w nast?pnej turze b?dzie po magu....jak bardzo si? myli?em)

Duchy szar?uj? na odzia? warriorsów od boku ale remisuj? starcie, wampir bije si? z magiem nic mu nie robi?c mag oddaje ale tak?e nie rani wampira...pada raniony za to zostaje Heros chaosu, przegrywa walk? i ucieka, tak niefortunnie ?e wpada na moje wojska i ginie.

Czwarta tura - gin? ostatni rycerze chaosu zakrzyczani przez banshee, wojownicy chaosu w starciu z duchami przegrywaja stacie i uciekaj? (nied?ugo zostaj? ponownie zaszar?owani i zniszczeni... teraz UWAGA, wampir uderza 3 ataki w maga chaosu , 3 rany i? i ten wysejwowuje wardem na 4+ wszystkie 3 rany! ma?o tego oddaje dwoma atakami w ci??kozbrojnego wampira i zabija go...tak zabija go, te? w to nie mog?em uwierzy?. Musia?em na moment odej?? od sto?u...

Gdy zwyci?stwo mia?em ju? w kieszeni, zaczynaj? si? sypa? moje wojska jest 4 tura przede mn? 4 kulania na sypanie...
Dwa pierwsze rzuty na sypanie przerzedzi?y mi armi? BK praktycznie przestali istnie?, duchy ledwo egzystowa?y, resztki szkieletów zmienia?o si? w kup? ko?ci, wraithy odeszy?y po za??u?ony odpoczynek do krain Morra...
Próbuje dowskrzesza? szkielich i GG, oraz dorwa? maga tzeetcha (mo?e bym go dorawa? ale w jednej turze zapomnia?em o zasadzie brak marszu 8 cali od wrogich odzia?ów)
Jedyni chaos warriorsi którzy zostali na stole rozwa?kowali resztk? moich szkielich i zacz?li ucieka? ku mojej kraw?dzi sto?u, banshee zabija prawie po?ow? odzia?u (1 brakuje do po?owy punktów) Mag tzeentcha w mi?dzy czasie strzela do wszystkiego co si? rusza ale bez wi?kszych efektów, sypanie, sypanie...i wreszcie koniec 6 tury.

Na stole zosta?o 8 chaos warriorsów i mag Tzeentcha, u mnie wampir, necromanta wskrzeszony odzia? gravów, resztki odzia?u szkielich, mniej ni? po?owa duchów i banshee. Zaj??em 3 ?wiartki i jedna ?wiartka dla chaos warriorsów.

Wynik: wygrana masakr? dla Vampire counts, ró?nica punktów to ponad 350

Ko?cowe wnioski:
Walk? z taktycznego punktu widzenia poprowadzi?em dobrze, i gdyby nie straszny pech w walce wampira z magiem (sic!) chaosu wygra?bym raczej do?c g?adko, ale okazuje si? ?e w WFB najwi?ksze zwyci?stwo w krótk? chwil? mo?e si? przerodzi? w pora?k? i nale?y o tym pami?ta?. Du?o nauczy?em si? dzi?ki tej walce.
Walka jak zwykle w mi?ej atmosferze, dzi?ki Gruby za dobre stawanie w polu, tym razem dusze ?miertelników s? moje;)

Klub: battleground

KurokiKaze 
Król

Armia WFB:
Lizardmen

Wysłany: 2009-03-22, 15:46   

Co do chaosu to mog? powiedzie? ?e, szar?uj?c na cokolwiek (nawet maga) trzeba si? spodziewa? ostrej kontry, tam wszystko chyba to s? jakie? pudziany, kiedy? jak zaszar?owa?em rydwan to w odpowiedzi dosta?em 5 ataków z si?? 7 o jednego tylko herosa który tam sobie siedzia?, od tego czasu wiem ?e bez si?y 6 nie ma co si? tam pcha?. Co do warda, to przypomina mi to rzuty kawalerii breto?skiej która zawsze maj? 3 rzuty na 5 wysejwuje wszystkie, chyba ?e ma z?e rzuty to tylko dwa :P , to normalka. Ile by?o punktów ró?nicy?

Shogun Tokugawa Ieyasu

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2009-03-22, 15:49   
   Baretki: 2017ragnarok

KurokiKaze napisał/a:
Ile by?o punktów ró?nicy?

duscann napisał/a:
Wynik: wygrana masakr? dla Vampire counts, ró?nica punktów to ponad 350

edit: mo?e si? myle, ale 350 pkt ró?nicy to nie jest masakra

KurokiKaze 
Król

Armia WFB:
Lizardmen

Wysłany: 2009-03-22, 15:56   

No w?a?nie dlatego te? pytam bo ponad to mo?e by? 500 a mo?e by? 358. Masz racj? Wi?nia to nie masakra.

Shogun Tokugawa Ieyasu

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-03-22, 16:35   

Liczenie ci??ko nam sz?o ale...

Tak na szybko:
Straci?em woja za jakie? +-910 p.
Grubemu zosta?o pó? maga i odzia? warriorsów (nie wiem dok?adnie ile straci? punktów ale by?a mowa o jaki? 1200-1250 p.?najlepiej niech Gruby przeliczy jeszcze raz dok?adnie)

Oprócz tego zaj??em 3 ?wiartki, Gruby 1, no i Spirit hosty zabra?y sztandar drugiemu odzia?owi warriorsów (po dogonieniu i rozbiciu) czyli +100p dla mnie. I ja i on stracili?my genera?a.

Widz?, ?e Gruby ?le sprawdzi? w tabeli punkty, ale mnie i tak wychodzi masakra ew. du?e zwyci?stwo policz dok?adnie Gruby ile straci?e? punktów 9mówi?em ?e trzeba dok?adnie liczy? bo si? przyczepi?;) )

Gruby 
Baron

Armia WH40k:
grey knights

Wysłany: 2009-03-22, 21:02   

Wszystko by?o policzone na miejscu ;)

kedzi 
Giermek

Armia WH40k:
Witch Hunters

Armia WFB:
Krasnoludy

Wysłany: 2009-03-22, 23:42   

Panowie ale przy takich punktach nie mo?ecie tak tego liczy?. Nie sugerujcie si? równie? podr?cznikiem, gdy? tam jest zapis uniwersalny a gra na 800 pkt jest zupe?nie inna niz 1980 .
Proponuje aby?cie wprowadzili sobie uniwersalne zasady rozliczania bitew z duzymi pkt.
Jezeli gracie np bitwe na 1500 podzielcie to sobie na 10 i wyjdzie wam, ?e ka?de 150 pkt to jest 1 pkt. Czyli je?eli ró?nica wynosi 640 pkt to wynik bitwy równy b?dzie 14:6. Co oznacza zwyci?stwo.
Ogólnie wynik
10-10,11-9 jest remisem, 12-8,13-7 jest ma?ym zwyci?stwem,14-6 do 16-4 jest zwyci?stwem,17-3,18-2 jest zdecydowanym zwyci?stwem, wy?ej to masakra

Ps1. Pami?tajcie równie? o tym, ?e nie powinno si? rozlicza? ?wiartek po 100 pkt w bitwie na 1000 tys i mniej(gry s? wtedy bardziej wyrównane i skupiaj?si? na oddzia?ach przeciwnika, co chyba ma wi?ksze znaczenie).Uwierzcie ale ?miesznie wygl?da ka?dorazowy raport zako?czony masakr?. Przy normalnym rozliczeniu i 350 pkt przewagi ta gra zako?czy?aby si? wynikiem 12-8, czyli ma?ym zwyci?stwem

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-03-23, 17:07   

Kedzi je?li w?adze BG tak zdecyduj?, to tak b?dzie:) Nie dr??cie tego 350 bo napisa?em wy?ej ?e by?y jeszcze ?wiartki i sztandar, prosz? czytamy ze zrozumieniem.

pozdrawiam

kedzi 
Giermek

Armia WH40k:
Witch Hunters

Armia WFB:
Krasnoludy

Wysłany: 2009-03-23, 22:11   

To wszystko jest jasne. Ale przy takim formacie rozliczcie sobie cwiarteczki, sztandary np za 50-75 pkt, genera?a zostawcie za 100 lub obni?cie koszt.
Duscann nawet je?eli by?y 4 ?w i sztandar liczone u was za 100 pkt to wychodzi 850 co w rzeczywisto?ci daje 15:5, czytaj Zwyci?stwo ale nie masakre.

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2009-03-24, 15:57   

Info z Rulebooka z tego co pami?tam.

kedzi 
Giermek

Armia WH40k: