Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BATTLE REPORT 13 XII 2008
Autor Wiadomość
Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2008-12-13, 23:47   BATTLE REPORT 13 XII 2008
   Baretki: zalozyciel

Starcie 1/4 I Turnieju WFB w Chodzie?y mia?o by? odwetem za moj? pora?k? sprzed dwóch tygodni. Grali?my znowu na 1000 punktów. Mimo, ?e nie mia?em poj?cia przed przyj?ciem na warsztaty, czy los zetknie mnie z Wi?ni?, wyposa?y?em si? tym razem nieco szczodrzej w bro? magiczn? (ca?a trójka paladynów mia?a takow?). Có?, Kompleks Banshee w pe?nej krasie.
Wylosowa?em ?rodkowy, ?rednio pokryty terenami stó?:

Pani Jeziora okaza?a sw? ?ask?, obok by? koszmarny stó? naje?ony lasem... chocia? z drugiej strony by? lotniskowiec, na którym nie sta?o prawie nic :) Có?, nasz stó? te? nie by? najgorszy, dwa du?e "korytarze" pozwala?y mie? nadziej?, ?e tym razem lance mojej jazdy zdo?aj? si? rozp?dzi? (dwa tygodnie temu haniebnie zosta?y w blokach).
Postanowi?em wykorzysta? obie drogi. Ogólny plan strategiczny by? taki, by przebi? si? do przestrzeni za ruinami ?wi?tyni, w miar? mo?liwo?ci omijaj?c Banshee (przewidywa?em, ?e ten wstr?tny duch operowa? b?dzie gdzie? w centrum. W zwi?zku z tym szwadrony jazdy rozmieszczone zosta?y na skrajnych skrzyd?ach, centrum zostawi?em ?ucznikom (dobrze im si? tam sta?o, gdy? zadekowali si? na wzgórzu dzi?ki czemu chyba pierwszy raz wszyscy mogli strzela?).

cdn

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2008-12-14, 00:32   

Zacz??y bezbo?ne Wampiry, korzystaj?c z mojej modlitwy. Wampir stoj?cy obok szkieletów podfrun?? do Rycerzy Królestwa i próbowa? jakiej? inkantacji, ale nie takie numery z Wybra?cami Pani! J?zyk popl?ta? mu si? w plugawej g?bie i z czarów wysz?o mu wielkie nic.

Lataj?cy wampir na flance Rycerzy Królestwa.

Wampirza konnica ruszy?a ku mojemu prawemu skrzyd?u, niezdecydowane szkielety b??ka?y si? id?c to do przodu, to do ty?u. Banshee zgodnie z oczekiwaniami wlecia?a do ruin, przygotowuj?c si? do wyst?pów wokalnych. Zombiaki ruszy?y ku mojemu lewemu skrzyd?u.
Na razie wszystko jeszcze sz?o mniej wi?cej po mojej my?li. Pierwsze niepokoj?ce sygna?y nadesz?y bodaj?e w drugiej rundzie. Erranci na lewym skrzydle nie dojechali do zombiaków a damselce nie wyszed? czar pop?dzaj?cy, skontrowany przez magów ciemnej strony mocy. W efekcie to zombiaki zaszar?owa?y mnie (o ha?bo!), a z ty?u wychyn??a Banshee, skutecznie ograniczaj?c pog?owie mego oddzia?u. Na prawym skrzydle wokó? moich rycerzy zaciska? zacz??y si? kleszcze: od ty?u napiera? wampir, z przodu by?y szkielety, z prawej zza ruin wyje?d?a? zacz?li czarni rycerze z kolejnym wampirem...
Nie pozosta?o mi nic innego, jak spróbowa? uderzy? w najs?abszy punkt tych kleszczy. Szar?a na szkielety rycerzami królestwa i paladynem na pegazie mia?a szanse powodzenia, wtedy mo?naby szerokim ?ukiem objecha? ska?y i wyj?? na ty?y si? przeciwnika. Paladyn na pegazie przestraszy? si? jednak nieumar?ych i plan poszed? w gruzy. Lanca rycerska wbi?a si? co prawda w szeregi szkieletorków, ale cztery z nich (plus nekromanta) usta?y i mo?na by?o powoli zbiera? zabawki, tym bardziej, ?e zniech?cony spalon? szar?? pega?nik da? si? zaszar?owa? przez lataj?cego wampira z ty?u i poleg?.
Moje lewe skrzyd?o dawa?o z siebie wszystko, co mog?o, tratuj?c jakim? cudem wszystkie zombiaki (pomimo wyj?cej Banshee na karku). Zwyci?scy Erranci nie mieli jednak szans na dojechanie z odsiecz? dla umieraj?cego prawego skrzyd?a: Czarni Rycerze zaszar?owali z boku na Rycerzy Królestwa i wypchn?li ich ze sto?u (do remisu zabrak?o mi dwóch punktów :( ).

Czarni Rycerze tu? przed szar?? na Rycerzy Królestwa.

Rycerze Królestwa w oczekiwaniu na swoje nemesis.

Przekl?te szkielety przetrwa?y do ko?ca, w liczbie dwóch. By?y cichymi bohaterami starcia, zatrzymanie szar?y Knights of the Realm i spowodowanie strachu u paladyna na pegazie przes?dzi?o w istocie o wyniku starcia. W tym momencie podda?em parti? (w bodaj czwartej turze). Na stole zostali mi Erranci z paladynem i damselk? oraz nienaruszeni ?ucznicy (zdo?ali zdj?? jeden szkielet :) ). Ja zdo?a?em zanihilowa? oddzia? zombiaków, prawie ca?y oddzia? szkieletów i chyba jednego Black Knighta.

Analizuj?c starcie nie wiem, gdzie pope?ni?em g?ówny b??d. By? mo?e by?o nim rozproszenie jazdy. Ods?oni?cie flanki Knights of the Realm okaza?o si? by? zabójcze w skutkach.

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

duscann 
Następca tronu

Armia WH40k:
Iron Warriors

Armia WFB:
Vampire Counts

Wysłany: 2008-12-14, 01:58   

?wietny BR, elegancko opisany i z fajnymi fotami:)

Co do b??dów - nie wiem czy akurat tu a? tak bardzo ci zaszkodzi? ale... z daleka to trzeba si? trzymac od zombiaków, a nie od Wrightów z Banshee (tym bardziej ?e by?o ich 3 sztuki) Prawda jest taka, ?e w zombiech si? grz??nie (a kosztuj? 80 p), a to nigdy nie wychodzi przeciwnikowi na dobre zw?aszcza je?li ma armi? opart? na je?dzie i tak cud ?e te zombie zesz?y:)

Nie widzia?em tej walki (niestety!) ale z BR`a wynika ?e faktycznie kluczowe by?y 2 sytuacje - spalona szar?a Erantami oraz spalona szar?a Paladyna na pegazie (wystraszenie?) napewno po cz??ci tak?e rozproszenie rycerstwa ( pewnie odzia? lekkiej kawaleri za?atwi? by spraw? os?ony przynajmniej z jednej strony).

pozdrawiam

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2008-12-14, 12:22   

Ten strach u pega?nika... On by? naprawd? pot??nie wyposa?ony, dzi?ki specjalnej Cnocie mia? cztery ataki i zwi?kszony WS, my?l? ?e te pi?? dodatkowych ataków zmiot?oby regiment szkieletów, rycerze mogliby ruszy? nieco dalej dzi?ki overrunowi i skry? si? za ska?ami znikaj?c z pola widzenia Black Knights... wtedy czeka?aby na mnie tylko tylna szar?a lataj?cego wampira, t? bym raczej przetrwa? oczekuj?c na nadej?cie errantów z lewego skrzyd?a. Ale oczywi?cie paladyn musia? spietra? :/

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2008-12-14, 16:00   
   Baretki: 2017ragnarok

Gdyby nie strach, szkielety by nie przetrwa?y. To by? kluczowy moment bitwy :)
Banshee te? robi?a swoje.

Odpowiedz do tematu