|
Co teraz czytacie? |
| Autor |
Wiadomość |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2008-06-26, 22:22
|
|
|
| Wygrzeba?em z dna szafy "Ba?nie i legendy Wysp Brytyjskich" w przek?adzie Marii Skibniewskiej |
_________________ www.drugastrefa.net
Naukowo jest stwierdzone, ?e jak cz?owiek ma skleroz?, to dopiero wtedy sobie przypomina, jak to by?o w m?odo?ci. |
|
|
|
 |
El Romano
Giermek

|
Wysłany: 2008-07-18, 12:18
|
|
|
Po sko?czeniu biografii Hannibala Barkasa wzi??em si? za "Wojny staro?ytnego ?wiata. Techniki walki" Briana Todda Careya. Ksi??k? okre?l? jednym s?owem. REWELACJA!
Najs?ynniejsze bitwy, wodzowie, taktyki, uzbrojenie - wszystko opisane w bardzo dok?adny i przejrzysty sposób. Polecam wszystkim |
_________________ " Keep busy livin' or keep busy dyin' " |
|
|
|
 |
cYnik
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2008-07-18, 13:30
|
|
|
zabieram si? za "Boga urojonego" Dawkinsa.
Bior?c pod uwag? prognozy pogody na czas mojego wywczasu, pozycja powinna zosta? szybko obalona |
_________________ www.3piksele.pl
www.slubny-obiektyw.pl - fotografia ?lubna i okoliczno?ciowa |
|
|
|
 |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2008-07-19, 23:56
|
|
|
| "Kulty, religie i tradyche Chin" L. Wasiliew - ksi??ka wymaga skupienia i uwagi, wydana w 1973 r. w ZSRR zawiera sporo elementów obi?zkowych w postaci odniesie? do Marksa, Lenina i Engelsa - trzeba do tego podej?? krytycznie, ale bynajmniej nie spisywa? na straty wszystkiego z za?o?enia. |
Naukowo jest stwierdzone, ?e jak cz?owiek ma skleroz?, to dopiero wtedy sobie przypomina, jak to by?o w m?odo?ci. |
|
|
|
 |
KurokiKaze
Król

|
Wysłany: 2008-07-26, 12:29
|
|
|
| "Sztuka Wojny" Sun Tzu poszerzona o "Metody Wojskowe" Sun Pina. Ksi??k? ciekawa, posiadaj?ca du?o trafnych uwag i i niekiedy zaskakuj?cych ocen (np. rodzaje terenów). Ksi??k? czyta si? dobrze, jednak cz?sto nale?y stan?? i zastanowi? si? nad dok?adnym sensem zapisanej uwagi. |
_________________ Miecz jest dusz? samuraja.
Je?eli kto o nim zapomni lub utraci go
nie b?dzie mu odpuszczone
Shogun Tokugawa Ieyasu |
|
|
|
 |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2008-08-20, 23:28
|
|
|
| "Ani s?owa prawdy" zbiór 10 opowiada? Jacka Piekary o czarodzieju Arivaldzie, polecam ze wzgl?du na humor. Pierwsze opowiadanie mo?e zniech?ci?, bo trudno orzec do kogo jest adresowane, ale w kolejnych autor rokr?ca si? jak nie przymierzaj?c dyskobol. |
|
|
|
 |
silek
Książę Elektor

|
Wysłany: 2008-08-21, 10:15
|
|
|
| "Lolita" Nabokova. |
|
 |
GyzzBurn
Następca tronu

|
Wysłany: 2008-08-21, 12:58
|
|
|
przeczyta?em "Gringo w?ród dzikich plemion" Wojciecha Cejrowskiego RE-WE-LA-CJA! gor?co polecam! oto próbka, dosy? bliski mi cytat:
- Naprawd? nie ma nic, co chcia?by? mie?? - zapyta?em kilka dni pó?niej (wypróbowawszy wcze?niej wszystkie mo?liwe przedmioty i us?ugi dost?pne za pieni?dze). - Niczego ci nie brakuje?
- Czasu.
- Jak to czasu?! Przecie? ca?e dnie nic nie robisz, tylko wisisz w hamaku.
- A ile jeszcze tak powisz?, he?
- A co to za ró?nica?
- Widzisz, gringo, dla mnie szcz??cie jest wtedy, gdy mog? sobie wisie? w hamaku i nic nie robi?. Im d?u?ej, tym lepiej. Nic nie boli, nie nagli, nic nie czeka. Nikt nie wo?a. Brzuch nie burczy, ?e chce je??; ?ona nie burczy, ?e chce, ?eby jej co? zrobi?. Moje szcz??cie to ta spokojna chwila, która w?a?nie trwa: nikt i nic niczego ode mnie nie chce, nie trzeba si? wysila?, martwi?, nigdzie i??.
- Wy Biali - doda? po chwili namys?u - znajdujecie swoje szcz??cie w ruchu, a my w bezruchu. Wy ci?gle musicie co? zmienia?, porz?dkowa?, ulepsza?, a my poszukujemy stanu ukojenia... I kiedy go znajdziemy, to wolimy si? nie porusza?, ?eby czego? nie zepsu?.
Po tych s?owach Indianin wisia? kwadrans w milczeniu, a ja mu nie przerywa?em - bardzo chcia?em, ?eby podsumowa? przemow? jedn? z tych swoich profetycznych sentencji. No i nie zawiód? mnie:
- Dla ciebie, gringo, ten mój hamak jest pe?en nudy. Dla mnie to raj na ziemi.
- A o czym my?lisz, kiedy tak wisisz w hamaku i patrzysz na ten pi?kny zachód s?o?ca przed tob??
- Nie my?l?. Tylko patrz?.
Przerwa?, zastanowi? si? chwil?, a potem doda?:
- I to jest w?a?nie to, czego ty, gringo, nie potrafisz robi?... Ani nawet z r o z u m i e ?.
Mia? racj? - nie potrafi?em.
co by? mo?e zainteresuje Watchera, jest nawi?zanie do Tolkiena i z dwa do Pratchetta; z reszt? styl pisania IMO do?? podobny do Terry'ego |
_________________ „Fortuna to niesta?a dziwka, zwariowana na punkcie ironii” Glen Charles Cook |
|
|
|
 |
gotard
Król-Kapłan

|
Wysłany: 2008-08-21, 17:21
|
|
|
| Zapewne Giz masz racje skoro czyta?es t? pozycje ale nazwisko Wojciecha Cejrowskiego odrzuca mnie wystarczaj?co by? mo?e ze strat? dla mnie ale ju? tak mam kiedy stykam si? z homofobami i kryptofaszystami. |
|
|
|
 |
GyzzBurn
Następca tronu

|
Wysłany: 2008-08-21, 18:14
|
|
|
te? nie przepadam za jego wizj? ?wiata, ale np. popieram wypisanie si? z Mumii Europejskiej i przyj?cie obywatelstwa Ekwadoru; sam bym to zrobi? (tzn. raczej Urugwaj ni? Ekwador ) ale co? mnie tu jeszcze trzyma |
_________________ „Fortuna to niesta?a dziwka, zwariowana na punkcie ironii” Glen Charles Cook |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2008-08-21, 18:59
Baretki:  |
|
|
| "Pan Lodowego Ogrodu" Grz?dowicza, za poleceniem Pantufel. I jestem baaaaaardzo zbudowany jego form? literack?. |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
szeregowiec ryan
Diamentowy Sfinks

|
Wysłany: 2008-08-21, 19:01
|
|
|
| GyzzBurn napisał/a: | | Urugwaj |
o co chodzi z tym Urugwajem?
Sorka za offtop ale bardzom ciekaw:D |
_________________ Per me c'e solo l'INTER |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2008-08-21, 19:03
Baretki:  |
|
|
| szeregowiec ryan napisał/a: | | GyzzBurn napisał/a: | | Urugwaj |
o co chodzi z tym Urugwajem?
Sorka za offtop ale bardzom ciekaw:D | Poniewa? Urugwaj trzyma komp Gizberna jako zak?adnika, nie oczekuj od Giza ?adnych wyja?nie? |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2008-10-12, 21:35
|
|
|
| "Na dworze Karmazynowego Króla" - biografia King Crimson. Czyta si? fatalnie g?ównie ze wzgl?du na okropne t?umaczenie, ale sama historia jest ciekawa, zw?aszcza dla kogo? kto sam gra, albo mia? z tym kontakt. |
|
|
|
 |
silek
Książę Elektor

|
Wysłany: 2008-10-12, 23:07
|
|
|
"Kronika polska" Anonim tzw. Gall.