Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co teraz czytacie?
Autor Wiadomość
GyzzBurn 
Następca tronu

Wysłany: 2008-01-23, 15:50   

El Romano napisał/a:
"Strach" Jana T. Grossa. I ju? mam jej dosy?.

lubisz si? umartwia? czy co? ;)
"Droga szamana" Michaela Harnera - dobrze, ?e kap?ani i "lekarze" nie skazuj? ju? na stos za takie ksi??ki; lepiej niech strajkuj? bo w zasadzie do tego tylko si? nadaj?... tzn. "lekarze" bo strajk kap?anów móg?by by? szokiem nawet dla Pythonów :)

stefanbathory 
Żebrak

Wysłany: 2008-01-23, 21:16   

Platon
Indywiduum jako przedmiot mi?o?ci

dobrze ze takie cienkie to to jest :) bo ciezkie jak ...

GyzzBurn 
Następca tronu

Wysłany: 2008-01-24, 18:31   

zabawne, ?e Platon - prekursor totaliryzmu pisa? co? o mi?o?ci, pewnie reglamentowanej :)

stefanbathory 
Żebrak

Wysłany: 2008-01-24, 20:35   

grecy wychodzi po przeczytaniu polowy pojmowali dosc specyficznie pojecie "milosc"

milosc w ich rozumieniu to zyczenie drugiemu wszystkiego dobrego

milosci matki do dziecka nie ujmowali w tym znaczeniu - dla nich to raczej przywiazanie

a ksiazke dorwalem calkiem przypadkiem w ksiegozbiorach zony

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2008-01-26, 21:40   

stefanbathory napisał/a:
milosci matki do dziecka nie ujmowali w tym znaczeniu - dla nich to raczej przywiazanie
a relacj? kobieta-m??czyzna okre?lali s?owem "dietetyka"

U mnie miesi?c z Sapkowskim, po sadze o wied?minie zabrn??em w "Co? si? ko?czy, co? si? zaczyna" czyli zbiorek opowiada? ró?nistych. Szczególnie polecam "W leju po bombie" "Tandaradei!" "Zdarzenie w..." a teraz wrzuci?em na ruszt "?wiat króla Artura" - Sapkowski opowiada o swoje pasji, zreszt? nie bez sporej dawki humoru.

mi? 
Wicehrabia

Wysłany: 2008-01-26, 22:08   

Z co ciekawszych pozycji , które ostatnio czyta?em, b?d? czytam :
-"Upadek Cesarstwa Rzymskiego" (Petera Heathera) -ksi??ka czysto historyczna, bardzo ciekawa i w przyjemny do?? sposób napisana
-"Dzieje pierwszej krucjaty", anonimowego pióra-po prostu kronika
-"?ycie seksualne królów Polski i inne smakowito?ci" Ludwika Stommy- zbiór ciekawostek ze sfery seksualno?ci w?adców Polski i kilku postaci , warte polecenia;)
-"Marek Antoniusz' (Pat Southern)-ksi??ka z serii niezwykli, nieprzeci?tni, niezapomniani, ukazjuje Antoniusza w innym uj?ciu, ni? zwykle si? go przedstawia
-I "Czarownica z Portobello" Coehlo-?eby nie by?o tak bardzo historycznie;)

Gapi 
Rzemieślnik

Wysłany: 2008-01-31, 08:38   

Czy kto?* oprócz mnie zainteresowa? si? ostatnim Harrym Potterem? Wiem, ?e wiele osób ta ksi??ka, filmy ?miesz?. Filmy s? s?abe, ale ksi??ka mnie wci?gn??a, wszystkie 7 cz??ci. Wczoraj sko?czy?em, polecam ale tylko dla osób, które oczywi?cie przeczyta?y poprzednie cz??ci, bo b?dzie si? wydawa? g?upia, przez mas? nazw itp. -nic tym nie wnios?em, jest to oczywiste... :smile:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kto? - w odniesieniu do u?ytkowników forum

Kubisiówna:) 
Żebrak

Wysłany: 2008-01-31, 10:29   

pewnie ?e Harrego przemaglowa?am ! jest to jedyna ksi??ka przy której objawia si? u mnie zdolno?? szybkiego czytania !

mi? 
Wicehrabia

Wysłany: 2008-01-31, 16:13   

Ja czyta?em, nieoficjalne t?umaczenie ju? pó? roku temu. Ca?kiem niez?a ksi??ka, ale liczy?em na mniej oczywiste zako?czenie.

Gapi 
Rzemieślnik

Wysłany: 2008-01-31, 18:48   

mi? napisał/a:
Ja czyta?em, nieoficjalne t?umaczenie ju? pó? roku temu.

Ja równie?, czekanie na polskie wydanie trwa?o d?ugo. Z wielk? ch?ci? czyta?em w ostatnich dniach oficjalne wydanie. Z tego wcze?niejszego niewiele pami?tam. :roll:

Kolejne pozycje:

Alchemik Paulo Coelho ju? zacz??em :-)

Dzieci Hurina J.R.R. Tolkien

Niedoko?czone Opowie?ci J.R.R. Tolkien

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

W niedalekiej przysz?o?ci: Kowal z Polesia Wi?kszego J.R.R. Tolkien

Iliador 
Margrabia

Wysłany: 2008-02-01, 10:39   

Cytat:
Alchemik Paulo Coelho ju? zacz??em

Coelho - ubostwiany przez ludzi, ktorzy mysla, ze jak przeczytaja jego napompowane truizmy, to beda lepsi. Szanowany przez innych ludzi, ktorzy mysla, ze odkrywa nowe polacie wrazliwosci ludzkiej swoim minimalizmem (a moze po prostu jest kiepskim pisarzem i nie potrafi inaczej pisac ;]) i paroma sloganami.

Mario Puzo "Ojciec Chrzestny"
Albert Camus "D?uma"
Gustaw Herling-Grudzi?ski "Inny ?wiat"
(inne lektury z tego okresu)

na zawalonej smieciami szafce czeka juz:
Markus Zusak "Z?odziejka Ksi??ek"

pottera czytalem w oryginale (ale juz w nieorg. wersji - internet ;]) i, no coz, koniec sagi. Inne zakonczenie bylo by niekonswekwencja ze strony autorki (dobro zawsze wygrywa, nie moglo byc tragicznego zakonczenia). Nie podobal mi sie tylko motyw mieszkania w namiotach. Kompletny brak dramaturgii ;], nie mogli sie ukrywac w jaskiniach\ruinach\sledzic voldemorta? O wiele bardziej epicko i dramatycznie by bylo ;]

St.Hashish 
Żebrak

Wysłany: 2008-02-10, 02:00   

Tak wi?c...lektury styczniowe:
- 'Rasa drapie?ców' S. Lem
Musz? przyzna?, ?e by?em przekonany, i? na prezent wybieram sobie powie??. :/ Wtargn??em do ksi?garni tu? przed zamkni?ciem i si?gn??em po – jak si? pó?niej okaza?o – zbiór felietonów Lema z 'Tygodnika Powszechnego'. Pomimo wigilijnego rozczarowania 'Rasa' zrobi?a Mi dobrze przypominaj?c wydarzenia z minionych lat zaobserwowane okiem cz?owieka uwa?anego przeze Mnie za zdecydowanie wiarygodnego.
- 'Czarownica z Portobello' P. Coelho
Nios?c czarownice do domu z r?k? na (jej) sutku, spodziewa?em si?, ?e ten bo?onarodzeniowy prezent dla siostry oka?e si? te? lekk? i ciekaw? lektur? dla mnie, ale pó?niej mia?em przekona? si?, ?e nie umiem spojrze? na ?ycie z g??bi? Paulo. Z zaciekawieniem czyta?em jedynie fragmenty, w których by?o wi?cej akcji ni? dyrdyma? o Wielkiej Starej. Chocia? co? ta ksi??ka w moje ?ycie wnios?a. Nauczy?em si? lepiej korzysta? z mojej ateistycznej duchowo?ci i cieszy? si? swoj? religijna 'polilito?ci?'.
- '?ycie seksualne polskich królów' Ludwik Stomma
Ciekawa pozycja. Czytaj?c j? czu?em sympatie do autora, który obdarowywa? mnie ciekawymi ciekawostkami i w ogóle...mi?o by?o. Polecam. K.N.
- 'Wielcy zbocze?cy' E. Wata?a
Tej autorki nie polubi?em. Primo: opisywane przez autork? historie, które by?y Mi ju? wcze?niej znane, zawiera?y wiele b??dów (nie chodzi tylko o to, ?e Perykles ca?owa? si? przed senatem wbrew nakazom konsulów), wi?c niew?tpliwie inne te? nie by?y ich pozbawione. Poza tym du?? cze?? ksi??ki zajmuj? jednozdaniowe ciekawostki wypisane jedna po drugiej, które czyta si? strasznie nieprzyjemnie... Autorka podaje te? przyk?ady, nie mówi?c nic o czasie czy miejscu, w jakim dane wydarzenia mia?y miejsce; cz?sto trzeba si? domy?la? co wydarzy?o si? pomi?dzy wersami w opisywanych historiach i...ja bym to napisa? lepiej. Oczywi?cie dowiedzia?em si? wielu rzeczy, bo trzeba by si? jednak postara?, aby napisa? ksi??k? historyczn?, która nie wzbogaca wiedzy czytelnika.
- 'Komunizm' R. Pipes
Co? dla mnie. :) Ksi??ka z wiedz? elementarn?, przeznaczona raczej dla przeci?tnego czytelnika zachodniego, który jednak, o komunizmie wie du?o mniej ni? byli drugo?wiatowcy. I to ?liczne zako?czenie wyja?niaj?ce, dlaczego komunizm jest fe...
- 'Harry Potter and the Deathly Hallows' J.K.Rowling
Czasy, w których siedzia?em zamkni?ty w ksi??kach pani Rowling niestety min??y, ale raczej mi?o Mi si? j? czyta?o. Jednak do dzi? nie rozumiem jak ma rozumie? 'neither will live, while the other survives'... Przecie? to...to g?upie jest.

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2008-02-26, 00:42   

Polecam "Egipcjanina Sinuhe" Mika Waltari - powie?? dzieje si? w czasie panowania faraonów od Amenhotepa III do Horemheba. Czyli jakie? 1400 lat pne. Dzi?ki temu oczami bohatera mo?na ogl?da? cywilizacj? minojsk?, pa?stwo Hetytów, MItanni i pocz?tki Hebrajczyków.
Ksi??ka jest nieco, ale tylko leciutko, stylizowana na literatur? egipsk? tego okresu. Kiedy po raz pierwszy próbowa?em j? czyta?, troch? mnie to odrzuca?o, ale warto si? do tego przekona?, bo ksi??ka jest ciekawa.
Np mo?na wyczyta?, jak egipscy lekarze robili testy ci??owe.

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2008-02-26, 00:47   
   Baretki: zalozyciel

Za mn? "Pierwszy i Jedyny z Tanith", lektura prawie przyjemna, przeczytana g?ównie z uwagi na warhammerowy setting :)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2008-03-11, 23:02   

"Egipcjanin Sinuhe" sko?czony i ju? czuje, ze za jaki? czas do niego wróc?, warto t? ksi??k? mie? w domu, cho? do?? przygn?biaj?ca w wymowie. Zawiera mnóstwo niez?ych aforyzmów, w stylu "prawda jest jak nó? w r?ku dziecka" kto przeczyta, nie b?dzie móg? si? niezgodzi?.

Po Egipcjaninie przyszed? czas na opowiadania Sapkowskiego. "Miecz przeznaczenia" po latach nabiera smaku, humor nadal bawi, a fabu?a wci?ga tak jak za pierwszym razem.

Odpowiedz do tematu