|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
"Sztab" |
| Autor |
Wiadomość |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-10-14, 01:26 "Sztab"
|
|
|
Dzi? zaliczy?em, póki co na zasadzie rozpoznania, swe pierwsze spotkanie z Pozna?skim Klubem Gier Bitewnych SZTAB.
Rozpocz??o si? o 18:00 w Bardzie, który do czasu remontu siedziby klubu, stanowi lokal zast?pczy. Chocia? ma to swój urok bowiem Zielas kasy do ko?ca spotkania nie zamyka?, wi?c prócz bardowego supportu (figsy, miarki, rulebooki etc) mo?na by?o w ka?dej chwili co? zakupi?. A co najciekawsze: dla cz?onków klubu 20% zni?ka na produkty GW!! Co przy ostatnich podwy?kach stanowi niema?? ró?nic?.
Kilka minut po osiemnastej wpad? równie? Czosnek, który d?ugo nie zwleka? z ch?ci? wst?pienia w szeregi klubu. Niestety nie mia? ze sob? ?adnej armii, wi?c reszt? czasu sp?dzi? na rozmowach, szperaniu po sklepowych rega?ach i podniecaniu si? nad orkowogobli?skim armybookiem.
Ja na spotkanie wybra?em si? z Salamandrami i szybko znalaz?em przeciwnika w postaci 13 kompanii Space Wolves. Jak przewidywa? Jacoleko, mój sparingpartner ostro proxowa?, gra? niepomalowanymi modelami (cho? na s?siednim stole toczy?a si? równie za?arta bitwa na 2000 pkt mi?dzy Necronami (2 Monole, kilkana?cie Destroyerów!!) i Eldarami (nie pami?tam craftworldu) gdzie armie by?y pomalowane na cacy!), a jednak okaza? si? mi?ym i pomocnym graczem. Grali?my na 1500 punktów i po 6 turze bitwa zako?czy?a si? ca?kowitym zwyci?stwem moich Librarianów i asystuj?cych im 2 sniperów oraz 3 braci zakonnych. Gra?o si? ?wietnie. Na du?ym stole z wieloma elementami terenu. Do 3 tury bitwa polega?a na konkretnej wymianie ognia. W kolejnej dosz?o do krwawych star? w cc. Wulfen'i to przera?aj?cy przeciwnicy. Nie wa?ne zreszt? kto wygra?. Najbardziej ucieszy?y mnie walory poznawcze bitwy, zdobyte do?wiadczenie i panujaca przy stole atmosfera. Rozgrywk? s?dziowali po trosze prawie wszyscy klubowicze, nie pomijaj?c g?ównego animatora klubu, Vodeckiego.
Granie zako?czy?o si? po 21. Nast?pne kilkadziesi?t minut to wspólna pogaw?dka przy jednym stole, sprawdzenie nowego codexu ELDARS (oh yeah!!) i ich army deala (Walkery s? kapitalne).
Niestety pó?na pora i zm?czenie po tygodniu harówki sprawi?y, ?e musia?em podzi?kowa? za zaproszenie na cz??? artystyczn? klubu (nie ma co, musimy powróci? do starej formy celebrowania spotka? ) i gdy ch?opaki udali si? do knajpy, ja wrócie?em do domu (Czosnek zwin?? si? wcze?niej).
Wra?enia: niezapomniane.
Do?wiadczenia: bardzo przydatne.
Kolejne sparingi zaplanowane. |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-10-14, 07:48
Baretki:  |
|
|
Te? z ch?ci? bym sobie na takie spotkanie pojecha?. Na pewno du?o mo?na si? nauczy?, je?eli chodzi o gr? i zasady. Gry na nie malowane figurki i do tego na prox-y nie komentuj?, bo znana jest moja opinia w tej sprawie.
No Gazza tylko pozazdro?ci? Tobie, ?e mieszkasz w Poznaniu. Cho? w sumie dziwi? si? Tobie, ?e ju? pr?dzej nie zgada?e? si? z lud?mi graj?cymi w Poznaniu |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2006-10-14, 12:28
|
|
Hiehie, musia?o by? ostro
A to tak tylko btw:
| Gazza napisał/a: | | Jaaasne, mo?ecie sobie gra? nawet wyci?tymi z papieru karteczkami. Wasza sprawa. Ale to ju? nie TABLETOP BATTLE GAMES. Na tym polega swoista elitarno?? tej zabawy. Nie malujesz - nie grasz. |
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-10-14, 13:19
|
|
| Gazza napisał/a: | | Eldarami (nie pami?tam craftworldu) |
A jak byli pomalowani?
@ Zapa?
Wchodz?c do Sztabu Gazza musia? niestety zaakceptowa? zwyczaje tam panuj?ce. St?d nie mo?na mie? pretensji o to, ?e walczy tam ze ?rednio pomalowanymi figurkami o ile nie b?dzie próbowa? przenosi? tych zwyczajów na ?ono Battlegroundu. Zreszt? i tak wiem po prostu, ?e nawet w Sztabie Gazza b?dzie gra? pomalowan? armi?, tylko przeciwnicy b?d? czasem popisywa? si? lameri?.
@Gazza
No có? - zazdro??, po trzykro? zazdro?? |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2006-10-14, 13:48
|
|
| Watcher napisał/a: | @ Zapa?
Wchodz?c do Sztabu Gazza musia? niestety zaakceptowa? zwyczaje tam panuj?ce. St?d nie mo?na mie? pretensji o to, ?e walczy tam ze ?rednio pomalowanymi figurkami o ile nie b?dzie próbowa? przenosi? tych zwyczajów na ?ono Battlegroundu. Zreszt? i tak wiem po prostu, ?e nawet w Sztabie Gazza b?dzie gra? pomalowan? armi?, tylko przeciwnicy b?d? czasem popisywa? si? lameri?. |
Wiem, wiem... bez obrazy, ale kurde nie mog?em si? powstrzyma? |
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-10-14, 15:16
|
|
|
| Zapa? napisał/a: | | Wiem, wiem... bez obrazy, ale kurde nie mog?em si? powstrzyma? |
Jako? to prze?yj?. Ale na przysz?o??: nie musisz przytacza? mych wcze?niejszych wypowiedzi, wiem co tu wypisuj?, a pami?? jeszcze jakotako funkcjonuje.
Watcher wida? wyczuwa spraw? bez zb?dnych wyja?nie?. Sproxowane armie nie s? wcale w Sztabie czym? normalnym. Ot, kole?ka z którym gra?em chcia? przetestowa? kilka jednostek przed ewentualnym zakupem. Tocz?ca si? obok mega bitwa Necronów i Eldarów (jacy? niebiesko-?ó?ci?) prezentowa?a w pe?ni pomalowane armie - i to jak!
A co do mych nawyków - jestem niezmienny. |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-11-10, 22:09
|
|
|
Nie ma to jak "magiczne has?o" otwieraj?ce drzwi Barda o 18:30!
Dzi? by?em na klubie zaledwie pare chwil (praca ca?kowicie uniemo?liwi?a mi przygotowanie si? do grania) wi?c potraktowa?em wizyt? raczej towarzysko i poznawczo.
Ale nawet przez ten krótki czas (myka?em na siatkówk?) zamieni?em kilka zda? i zyska?em pare cennych uwag. Jedn? z nich by?o zaproszenie od Vodeckiego na turniej na zbli?aj?cym si? wielkimi krokami PGA!! Turniej na 2000 pkt wi?c nie ka?dy si? chyba za?apie, ale ju? dzi? mam przyjemno?? Was tam równie? zaprosi? (co Jacoleko, mo?e Twoje Tyrki b?d? mia?y okazj? si? sprawdzi? i oczywi?cie wygra??). Czasu jeszcze troszk? zosta?o, a i chyba niektórzy z Was od dawna si? deklarowali na t? imprez?. Zobaczymy jaka b?dzie mobilizacja.
Pojawi?a si? nowa karcianka. Tym razem od Blizarda. WORLD of WARCRAFT (niespodzianka ). Wida?, ?e musi dawa? rad? bo wiara szybko si? wci?gn??a. Mechanika podobna do Magica, tylko ?wiat chyba bardziej trendy i wykonanie kart POWALAJ?CE. Serio. Wiem co pisz?. Ju? sami autorzy artów zas?uguj? na uznanie (Todd "Spawn" MacFarlane!!!!!), ale te? sporo z nich jest foliowane, a zdarzaj? si? rary ze zdrapk? ((sic!), które na E-Bay'u "chodz?" po 80$ i wi?cej (Zielas trafi? w?a?nie tak? w busterku (co za rado??!!))) pod któr? znajduje si? kod dodaj?cy w online'owym Warcrafcie np specjalnego ochroniarza etc dla prowadzonej postaci! Co to si? porobi?o!
Pisa?em ju?, ?e nawet po godzinach mo?na sobie robi? zakupy i przegl?da? do woli ca?y stuph w sklepie? Dzi? wpad? mi Chaplain na Jump Packu. W sumie to nie mia?em go w najbli?szych planach, ale ?e kto? chcia? si? pozby? nowiutkiego za 60% ceny to si? nie waha?em. Przepi?kny!
I to by by?o chyba na tyle w tej relacji. Za dwa tygodnie id? ostro pogra?. A? dziw, ?e wielu klubowiczów ch?tnie chce pogra? z takim freshmanem jak ja. Mi?o. |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-11-11, 10:48
|
|
Na PGA ch?tnie si? wybior?, cho? nie obiecuj?, na 100% bo wiadomo zawsze mo?e co? wa?niejszego wypa??. Co do gry na PGA to ju? inna bajka. Jad?c tam na jeden dzie? nie ma sensu bra? udzia?u w bitwach turniejowych, bo turniej pewnie potrwa ze dwa dni (zak?adam w marzeniach oczywi?cie, ?e bym doszed? wysoko). O co mi biega ano o nocleg i koszty z tym zwi?zane. Na obecn? chwil? nie sta? mnie na taki wydatek.
A jeszcze, je?eli mog? zapyta?, kiedy odbywa si? PGA dok?adnie?
Powiem szczerze, ?e ch?tnie kiedy? wybra?bym si? na spotkanie Sztabu cho?by po to, aby pogada? pozna? ludzi no i czego? si? nauczy?. |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-11-11, 13:28
|
|
|
| jacoleko napisał/a: | | Jad?c tam na jeden dzie? nie ma sensu bra? udzia?u w bitwach turniejowych, bo turniej pewnie potrwa ze dwa dni |
Niestety b?dziesz musia? znale?? sobie inn? wymówk?. Zreszt? turniej na 2000 pkt to normalnie w sobotnie przedpo?udnie odbywa si? w Bardzie, wi?c nawet bior?c pod uwag?, ?e na PGA zjedzie si? przynajmniej ca?a graj?ca Polska (obcokrajowcy zapewne te? b?d?) to ilo?? sto?ów (rozmach imprezy ca?ej) spokojnie zapewni warunki na sfinalizowanie ca?ej sprawy w kilka godzin.
| jacoleko napisał/a: | | zak?adam w marzeniach oczywi?cie, ?e bym doszed? wysoko |
Czego Tobie ?ycz?, cho? rzeczywisto?? mo?e okaza? si? bardziej bolesna.
| jacoleko napisał/a: | | O co mi biega ano o nocleg i koszty z tym zwi?zane. |
Jak chcesz zosta? na niedziel? to pewnie si? nie obejdzie. Cho? z drugiej strony piszesz o tej 75 kilometrowej przeja?d?ce jak o wyprawie w Bieszczady.
| jacoleko napisał/a: | | Na obecn? chwil? nie sta? mnie na taki wydatek. |
| jacoleko napisał/a: | | A jeszcze, je?eli mog? zapyta?, kiedy odbywa si? PGA dok?adnie? |
Tutaj znajdziesz wszystko, wi?c nie wracaj do tego w?tku w "Sztabie".
| jacoleko napisał/a: | | Powiem szczerze, ?e ch?tnie kiedy? wybra?bym si? na spotkanie Sztabu cho?by po to, aby pogada? pozna? ludzi no i czego? si? nauczy?. |
Nie chc? si? wypowiada? za w?adze klubu, ale pewnie by?by? mile widziany. Jednak wieczorna pora spotka? i te nieszcz?sne 75 km (i koszty z nimi zwi?zane) ....... |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2006-11-11, 13:46
|
|
W sumie z tym zaj?ciem wysoko to by? taki ?art, bo wiem, jakie b?d? realia. |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2006-11-29, 21:06
|
|
Gazza, b?dzie jakie? spotkanie w Bardzie w ten pi?tek? Bo tak si? sk?ada, ?e w pi?tek prawdopodobnie zawitam do Poznania, to bym z ch?ci? wpad?, popatrzy?... Je?li mo?na ofkors |
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-11-29, 21:16
|
|
|
W sumie to nie wiem. Najlepiej zagl?daj na forum Sztabu, dzia? Ustawki. To tam zazwyczaj s? ustawiane spotkania. Chwilowo siedziba Sztabu jest remontowana i spotkania odbywaj? si? nieregularnie w Bardzie.
Mnie tak czy inaczej w pi?tek nie b?dzie - ?ona ma zaj?cia na uczelni i pilnuj? dzieci. |
|
|
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2006-11-29, 21:51
|
|
|
Ja te? raczej nie dam rady- kino i sprz?tanie domu . A spotkanie sztabu je?eli jest to raczej o 18. |
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|