Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ostatnio obejrzane/godne polecenia/ulubione
Autor Wiadomość
yzx2 
Mistrz cechowy

Wysłany: 2006-04-21, 15:00   

Memento (re?. Christopher Nolan)- kompletnie pokr?cony film. IMHO warto obejrze?, w ko?cu za nic nie dostaje si? dwóch nominacji do Oskara :)

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Wysłany: 2006-04-21, 20:37   

Dla wielbicieli pi?kna Sophie Marceau dzis jedna z jej najpi?kniejszych kreacji- gdy w pe?ni czarowa?a swym urokiem i kobiecoscia(co robi do dzis) jednak ten film to dla mnie apogeum- "?wiat to za ma?o"

Drzewiec 
Ascendent

Wysłany: 2006-05-24, 20:10   
   Baretki: tartar zalozyciel

a ja w?a?nie przed chwil? obejrza?em ?wietny film o tytule "The Gift" czyli Dar, ale nasi spece od anglika przet?umaczyli jako Dotyk Przeznaczenia. Bardzo dobra obsada: Cate Blanchet, Giovanni Ribisi, Keane Reeves, Katie Holmes, Greg Kinnear i Hilary Swank. Cate udowodni?a w tym filmie (oczywi?cie jak dla mnie), ?e jest genialn? aktork?, ale do rzeczy. Akcja filmu rozgrywa si? w pewnej mie?cinie, gdzie? w Stanach. Jest samotn? matk? wychowuj?c?trójk? dzieci i jest jakby to powiedzie? medium/wró?k?/jasnowidzk?, krótko czyta z kart i potrafi zobaczy? przesz?o??/tera?niejszo??/przysz?o?? "jest dusz? tego miasta" i dochodzi do morderstwa. Wi?cej wam nie opowiem, bo by nie by?o sensu go ogl?da?, ale wierzcie mi, ?e film jest ?wietny, trzymaj?cy w napi?ciu itd. i wspomn? tylko jeszcze, ?e re?yserowa? go Sam Raimi :-D

yzx2 
Mistrz cechowy

Wysłany: 2006-05-29, 15:15   

"High way" w re?yseri Jacka Borusi?skiego, cz?onka grupy Mumio. Spodziewa?am si? czego innego, czego? w stylu ich kabaretu czy te? reklam Plusa i musz? przyzna?, ?e na pocz?tku poczu?am lekkie rozczarowanie :> Ale i tak mo?na by?o p?aka? ze ?miechu. Tylko, imho, nie odniesie to wielkiego sukcesu, bo chyba nie ma zbyt wielu osób, którym odpowiada takie poczucie humoru (przynajmniej ja nie znam takich wielu). :-D

DonSzumerro 
Patrycjusz

Wysłany: 2006-06-04, 19:21   

wczoraj TVN (dzie?o szatana) mi?o mnie zaskoczy?o emituj?c juz po raz kolejny film, który naprawd? mo?na ogl?da? niesko?czenie wiele razy, minowicie mówi? o filmie,,Joe Black". Naprawd? polecam tym, którzy jescze go nie widzieli...

Drzewiec 
Ascendent

Wysłany: 2006-06-05, 00:38   

Przed chwil? obejrza?em film "Mechanik" z Christianem Balem w roli g?ównej. Powiem tylko, ?e na ten film zszed? z wag? z 85 na 55 kg i wygl?da? jak ko?ciotrup. ?wietny thiller naprawd? polecam :)

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2006-06-06, 00:55   

"Cia?o i Krew" film Verhovena, aktorstwo mo?e nie zachwyci? w pierwszej chwili - ma si? wra?enie, ?e aktorzy nie czuj? si? w angielskim zbyt swobodnie, ale potem mo?na odnale?? w tym swoisty urok - niesamowita od samego pocz?tku Jennifer Jason Leight oraz duet replikantów Roy + Leon Kowalski w renesansowych realiach. Obydwaj graj? w?a?ciwie samych siebie z Blade Runnera, bardzo podobne role moim zdaniem - je?li idzie o osobowo?? postaci oczywi?cie i ich znaczenie w filmie.

Dla widzów m?odych i wra?liwych dodam tylko, ?e jest to dzie?ko do?? brutalne i z du?? ilo?ci? (znakomitych zreszt?) momentów, zabawy Erosa z Tanatosem, niesamowite i przera?aj?ce. Co? podobnego, ale w du?o wi?kszym st??eniu widzia?em tylko w Tytusie Andronikusie, ale tego filmu nie chcia?bym ogl?da? po raz drugi - w przeciwie?stwie do "Cia?a i Krwi"

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2006-06-09, 14:38   

Na wst?pie przepraszam, ?e nie edytuj? poprzedniego posta, ale ten dotyczy zupe?nie innego filmu, a tlko paskudnym przypadkiem tak si? z?o?y?o, ?e wypowiada?em si? jako ostatni.

Uzytkownikom FO polecam Rock Star, histori? wokalisty, który z fana zespo?u Steel Dragon, sta? si? jego wokalist?.

Film interesuj?cy zw?aszcza dla interesuj?cych si? hard rockiem i heavy metalem. Opowie?? oparta jest na prze?yciach Rippera Owensa, który w Judas Priest przez par? lat zastepowa? Roba Hallforda i jest kilka tropów, które sugeruj? w?a?nie analogi? do Judasów. Jednak, podobnie jak w przypadku kultowego Spinal Tap (ka?dy muzyk rockowy powinien to widzie?) mieszaj? si? tu aluzje do przeró?nych zespo?ów od Kiss do Rolling Stones.

Film jest do?? poprawny politycznie, ale mimo to fajny.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2006-06-09, 17:04   
   Baretki: zalozyciel

Te? to widzia?em jaki? czas temu i polecam równie?. :-)

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2006-06-15, 22:16   

1. Jej wysoko?? Afrodyta - kolejny odcinek serialu o ?yciu Woody'ego Allena w NY, ale z nim jak z AC/DC niby taki sam, ale si? nie nudzi. Lekkostrawny dla ?rednio rozgarni?tego widza, ?mieszny nawet dla nieoczytanych i nieobytych z kinem, polecam gor?co

2. Mechaniczna Pomara?cza - niedawno widzia?em po raz pierwszy, nie wiem czemu nie pomara?cz - bo tak si? odmienia ten rzeczownik wg Bralczyka, film niez?y, przede wszystkim ze wzgl?du na panuj?cy wszechobecnie nowoczesny styl inspirowany Bauhausem, je?li dobrze pami?tam. Poza tym, ch?tnie w?asnor?cznie udusi?bym Alexa i jego kumpli ju? po paru pierwszych scenach filmu. Wygl?da na to, ?e film mia? by? oskar?eniem spo?ecze?stwa mieszcza?skiego i hipokryzji polityków, ale jak dla mnie jest zbyt destrukcyjny, nie podoba mi si?, ?e m?odzie?owe bandy s? pokazane, niczym niszczycielski ?ywio?, w sensie si?y naturalnej, zbyt m?odzie?czej i atrakcyjnej dla nastoletnich widzów, ?eby powodowa? w nich odraz?. Sk?din?d wiemy, ?e filmowy i ksi??kowy Alex jest inspiracj? dla ró?nej ma?ci skinów i pochodnych subkultur - ale bynajmniej nie w swoim aspekcie w jakikolwiek sposób zresocjalizowanym.

3. Zatrute Pióro - rzecz o markizie de Sade, interesuj?ca, mo?e niezbyt nowatorska, ale pokazuj?ca de Sada jako pisarza z przejmuj?c? rol? Joaquina Phoenixa - Kommodusa z Gladiatora - zw?aszcza scena katafalkowa przyprawia o dreszcz, cho? na mnie film w ca?o?ci nie wywar? zbyt silnych emocji.

4. Prosta Historia - jedyny z filmów D. Lyncha wyprodukowany przez wytwórni? Disneya. Ma?o nie zasn??em przy tym, ale stwierdzi?em, ?e za nic nie b?d? ogl?da? meczu Polska - Niemcy i mimo ziewania wytrwa?em do ko?ca. Kilka momentów wywar?o na mnie silne wra?enie, przyznaj? si? bez bicia, ?e pozosta?a mi sympatia do tego filmu, ale ?eby obejrze? go jeszcze raz musia?bym sporo si? zastanowi?. Zreszt? nie ma co gada?, wszystko jest na swoim miejscu, film o 73-latku jad?cym 500km na samobie?nej kosiarce z przyczep? nie mo?e mie? wartkiej akcji, zw?aszcza kiedy operuje postrzeganiem pozornie zale?nym - jakby poprzez g?ównego bohatera i prozaiczne wydarzenia, mimo, ?e zupe?nie odarte ze splendoru, nabieraj? wr?cz mitycznego, a nawet homeryckiego wymiaru.

EdgeCrusher 
Książę

Wysłany: 2006-06-16, 01:31   

Ostatno widzia?em jeden z najlepszych filmówi grozy z jakimi mialem do czynienia - "28 days later". Film mówi?c bardzo ogólnie porusza temat zag?ady ludzko?ci oraz odhumanizowania w obliczu braku prawa oraz jakich kolwiem regó?. Sama konwencja przynosi mi na my?? "Noc ?ywych trupów" Romero.
Na mnie film ten zrobi? ogromne wra?enie (szczególnie sceny przedstawiaj?ce opustosza?y Londyn). Zreczt? nieb?de tutaj pisa? recenzji... :-P

Je?li kto? jest zainteresowany to oto odpowiedni link : http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=39

Have fun :devil:

mychafront 
Książę

Wysłany: 2006-06-18, 12:08   

strzelba napisał/a:
Uzytkownikom FO polecam Rock Star, histori? wokalisty, który z fana zespo?u Steel Dragon, sta? si? jego wokalist?.

...ja ju? w?a?nie ?ci?gam :-D

mychafront 
Książę

Wysłany: 2006-06-22, 00:46   

W?a?nie sko?czy?em ogl?da? film Rock Star i stwierdzam ?e jest to kawa? dobrej roboty!!!! :) Tak wi?c dzi?ki Strzelba. Mo?e potem si? wypowiem wi?cej na temat tego filmu, bo jest ju? troche pó?no i chce mi si? spa? :P cYa!!

Pantufel 
Diuk

Wysłany: 2006-07-01, 12:06   

W?asnie po seansie Silent Hill. Mia?am przyjemno?? gra? w Silenta (niezapomniane zawa?y o 3 w nocy gdy pies wchodzi? do pokoju a ja s?uchawki na uszach i pe?en klimat.... totalny odjazd, psychika siada?a w pewnych momentach, gracze wiedz? o co chodzi :D ) Muzyka - Akira Yamaoka, ?wietna jednym s?owem. Oczywi?cie film to zlepek kilku cz??ci gry, i kobieca g?ówna rola :x: Ale na szcz??cie zachowuje swój klimat, nie bryzgaj?cym mi?sem i krwi?. Ko?cówka zapowiada si? na kontynuacj?, ale jak to mówi?, poczekamy zobaczymy :)

Drzewiec 
Ascendent

Wysłany: 2006-07-02, 13:34   

Pantufel napisał/a:
W?asnie po seansie Silent Hill. Mia?am przyjemno?? gra? w Silenta (niezapomniane zawa?y o 3 w nocy gdy pies wchodzi? do pokoju a ja s?uchawki na uszach i pe?en klimat.... totalny odjazd, psychika siada?a w pewnych momentach, gracze wiedz? o co chodzi :D ) Muzyka - Akira Yamaoka, ?wietna jednym s?owem. Oczywi?cie film to zlepek kilku cz??ci gry, i kobieca g?ówna rola :x: Ale na szcz??cie zachowuje swój klimat, nie bryzgaj?cym mi?sem i krwi?. Ko?cówka zapowiada si? na kontynuacj?, ale jak to mówi?, poczekamy zobaczymy :)

Silent ma z pewno?ci? swój mroczny klimat, ale pytanie mam dotycz?ce jak odebra?a? ten film w porównaniu do gry. Czy jeste? zadowolona po jego obejrzeniu, czy jednak bardziej zawiedziona i do jakich cz??ci si? bardziej odwo?uje film. Mam nadziej?, ?e równie? do IV cz??ci. Po prostu czy wi?kszo?? filmu czerpie inspiracj? z gry, czy z nowego scenariusza.

Ps, jeszcze nie ogl?da?em tego filmu ...

Odpowiedz do tematu