Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Modele innych firm
Autor Wiadomość
Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-12-17, 16:58   Modele innych firm
   Baretki: zalozyciel

Temat wydzielony z "Gazza`s Corner"

BTW: istnieje drugi problem. Taka figurka b?dzie po prostu proksem i moim zdaniem w battlegroundowych zmaganiach nie powinien by? u?ywany. Czym innym jest dodawa? do figurki cz??ci z innych, nawet nie gejms?orkszopowych figsów, a czym innym jest u?ywanie figurki z zupe?nie innego uniwersum, cho?by podobnej. To takie moje zdanie.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2006-12-17, 17:07   

No ja np. nie widzialbym problemu. Ale wy jestescie ekstremistami :)

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2006-12-17, 17:28   

KOOBA.84 napisał/a:
Tylko ze "zaburzenia proporcji" to efekt zamierzony - charakterystyczny dla Battla i wszystkiech jego modeli. Zauwaz ze wiekszosc battlowych figur ma za duze w stosunku do reszty ciala glowy, stopy, dlonie czy posluguje sie monstrualnymi bronmi.

Zgadza si?. Tylko nie o to mi chodzi?o. Chodzi mi tylko i wy??cznie o tych nieszcz?snych zabójców. Zauwa? - porównaj te modele z innymi Dwarfami. Problem nó?ek (z którymi nie radz? sobie rze?biarze GW, gdy modelu nie pokrywa jakie? odzienie), nawet w barach ci slayerzy s? jacy? tacy "dziecinni". Dla mnie to wina sculptora.

KOOBA.84 napisał/a:
No ja np. nie widzialbym problemu. Ale wy jestescie ekstremistami

Z tego co wiem to takie monopolistyczne zaostrzenia prowadzi tylko GW na swoich turniejach. W sumie nie mam nawet o co mie? do nich pretensji - przecie? o ich portfele chodzi.
W pozosta?ych przypadkach - nie s?ysza?em jeszcze, ?eby to komu? przeszkadza?o. Modele we w?a?ciwej skali, w?a?ciwej rasy. Producent inny fakt, ale przecie? o to w tym chodzi, ?e s? to modele zamienne, konkurencyjne (przynajmniej cenowo, bo artystycznie to kwestia gustu i w?a?ciciela danej armii). Z pewno?ci? daleko tutaj do proksowania. Nie te poj?cie.
Jak ju? pisa?em: nie wiem jeszcze jakie b?d? jego losy, ale je?li faktycznie w??cz? go do swojej armii to prócz turniejów GW nie zamierzam z niego rezygnowa?.

@Watcher: je?li idziesz w zaparte i nie "zni?asz" si? do modeli innych producentów, to wspó?czuj?; ja kieruj? si? zgodno?ci?, gustem i przede wszystkim portfelem. Nie jestem fanbojem GW. My?l?, ?e wi?kszo?? graczy ?wiata podziela t? opini?. Jak widz? po Battlegroundzie, u nas te?: vide jacolekowe Night Gobliny (Gamezone), Czosnka Inquisitor (Reaper), czy mój Dwarf (Reaper), a wkrótce Slayer (Gamezone).

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-12-17, 17:51   

Gazza napisał/a:
@Watcher: je?li idziesz w zaparte i nie "zni?asz" si? do modeli innych producentów, to wspó?czuj?; ja kieruj? si? zgodno?ci?, gustem i przede wszystkim portfelem. Nie jestem fanbojem GW. My?l?, ?e wi?kszo?? graczy ?wiata podziela t? opini?. Jak widz? po Battlegroundzie, u nas te?: vide jacolekowe Night Gobliny (Gamezone), Czosnka Inquisitor (Reaper), czy mój Dwarf (Reaper), a wkrótce Slayer (Gamezone).

Pomijaj?c ju? fakt, ?e nie mam poj?cia, co znaczy "fanboj": nie chodzi mi tu o "zni?anie si?", tylko pewn? zasad?. Bardzo rzadko widz? figurki, które imho odpowiadaj? klimatem tym z GW i nie chodzi tu bynajmniej o ich jako??. Nie wiem o jakiego Inkwizytora Ci chodzi - ja ?adnego nie widzia?em. Twój Dwarf absolutnie k?óci mi si? z designem Slayerów i w ?yciu bym przeciw takiemu nie zgodzi? si? zagra?. Night Gobliny - nie mia?em poj?cia, ?e one nie s? z GW (a nie s??). Je?eli jednak podrabiaj? figurki GW tak idealnie, to mo?e z bólem serca bym si? na gr? z nimi zgodzi?. Gust? To bardzo wzgl?dne poj?cie. Jak rozumiem dopu?cisz fakt, ?e gust kogo? innego mo?e (o zgrozo) si? ró?ni?? Je?li wystawi? pomalowanego rycerza Lego, to rozumiem, i? wi?kszo?? z Was si? na niego nie zgodzi, pomimo mojej argumentacji, ?e jego zbroja mo?e mie? przecie? dziwne kszta?ty. Dopuszczenie sytuacji, w której gra? b?dziemy innymi figurkami doprowadzi do niejasnych i nieprzyjemnych incydentów. W gruncie rzeczy mog? przecie? zacz?? wystawia? moich ?o?nierzy Bractwa jako Wraithguardów. ?e he?my si? ró?ni?? Ale? w ró?nych edycjach WH kszta?ty he?mów tak?e si? ró?ni?! Czu?by? si? dobrze graj?c przeciw moim wojownikom Bractwa? To dok?adnie ten sam dylemat jaki staje przed nami w kwestii pomalowania figurek.

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Drzewiec 
Ascendent

Armia WH40k:
tau templars ultra

Armia WFB:
wys elfy krasnoludy

War of the Ring:
The Fallen Realms

Wysłany: 2006-12-17, 18:06   
   Baretki: tartar zalozyciel

Zgadzam si? z argumentacj? Watcha. BTW Niech Moderator co? z tym zrobi, BO NIE JEST TO TEMAT, W KTÓRYM MO?NA PROWADZ? TAKIE KONWERSACJE, JASNE !!!! :x: :x: :x:

To mój temat i to ja jestem moderatorem, a ty mo?esz zaraz bana dosta? za wykrzykiwanie tutaj. :lol: - moderator

Ostatnio zmieniony przez Drzewiec 2006-12-17, 18:06, w całości zmieniany 1 raz  

Klub: battleground-castigatores

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2006-12-17, 18:06   

No coz nie zgadzam sie z Twom punktem widzenia - ew. pomylek mozna z latwoscia uniknac wyjasniajac wszystko przed bitwa (a pozniej w razie watpliwosci dopytaujac). Rycerz lego to troche zly (bo przerysowany) przyklad [btw. takie przypadki juz medycyna odnotowala]. Ja np. nie widze problemu w uzyciu figur bractwa. Jesli skala jest odpowiednia, co stoi na przeszkodzie?? Takie "wtrynienia z zewnatrz" dodaja osobistego charkteru armii.

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-12-17, 18:16   

KOOBA.84 napisał/a:
No coz nie zgadzam sie z Twom punktem widzenia - ew. pomylek mozna z latwoscia uniknac wyjasniajac wszystko przed bitwa (a pozniej w razie watpliwosci dopytaujac). Rycerz lego to troche zly (bo przerysowany) przyklad [btw. takie przypadki juz medycyna odnotowala]. Ja np. nie widze problemu w uzyciu figur bractwa. Jesli skala jest odpowiednia, co stoi na przeszkodzie?? Takie "wtrynienia z zewnatrz" dodaja osobistego charkteru armii.
Widzisz: ja rozumiem to podej?cie. Ale si? z nim nie uto?samiam. Wy?ej wyja?ni?em, dlaczego. Mówi?c szczerze, tego "ekstremist?" odebra?em jako komplement ;)

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2006-12-17, 18:26   

Watcher napisał/a:
Twój Dwarf absolutnie k?óci mi si? z designem Slayerów

Dzi?ki sugestiom Kooby.84 pewnie Slayerem nie zostanie. Je?li to znajd? mu inne zaj?cie.

Watcher napisał/a:
i w ?yciu bym przeciw takiemu nie zgodzi? si? zagra?.

Na szcz??cie (jak znam ?ycie) okazji takiej nawet mie? nie b?dziesz wi?c nie ubolewam z tego powodu.

Watcher napisał/a:
Night Gobliny - nie mia?em poj?cia, ?e one nie s? z GW (a nie s??). Je?eli jednak podrabiaj? figurki GW tak idealnie, to mo?e z bólem serca bym si? na gr? z nimi zgodzi?.

No tak.

Przyk?ady z klockami lego etc przemilcz?. :???:

KOOBA.84 napisał/a:
No coz nie zgadzam sie z Twom punktem widzenia - ew. pomylek mozna z latwoscia uniknac wyjasniajac wszystko przed bitwa (a pozniej w razie watpliwosci dopytaujac).

Oczywi?cie. Watcher chyba celowo "zapomina" o przypominanych przez GW (w ka?dym rulebooku!) zasadach wspólnego consensusu i dobrej zabawy. Zreszt? jak ju? napisa?em odgrywaj?ce tu kluczowe role: czas i przestrze? oraz ró?ne poj?cie zabawy wykluczaj? chyba póki co starcia naszych armii wi?c problemu mie? (Watch) nie b?dziesz.

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-12-17, 18:44   

Gazza napisał/a:
No tak.

Przyk?ady z klockami lego etc przemilcz?. :???:
Dlaczego? Niewygodny? Przecie? sam Kuba stwierdzi?, ?e co? takiego si? zdarza? Oczywi?cie przypadek kuriozalny, ale... moja propozycja z Bractwem jest ju? zupe?nie bliska temu liberalnemu podej?ciu do figurki.

Cytat:
Oczywi?cie. Watcher chyba celowo "zapomina" o przypominanych przez GW (w ka?dym rulebooku!) zasadach wspólnego consensusu i dobrej zabawy.
Nie, nie zapominam. Zapominasz Ty.
Bo moj? dobr? zabaw? by to zniszczy?o. Twój dwarf jest w stylistyce zupe?nie odmienny od innych krasnali z Nottingham. Gdyby jeszcze by?a to niez?a kopia... ale nie jest. Jest to BARDZO DOBRZE wyrze?biony krasnal... ale tak jakby z innej bajki.

?eby? mnie lepiej zrozumia?: dopu?ci?by? gr? takiego krasnala w LotR?

[/quote]

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2006-12-17, 23:25   

A ja jeszcze si? czepi? modeli, które zakupi?em. Chodzi oczywi?cie o Night Gobliny, z Gamezone. Skala jest identyczna i nawet same Gobliny s? podobne do tych z GW no mo?e oprócz pozy. Przecie? one same a? si? prosz?, aby je wstawi? do oddzia?u z GW. Przecie? ten z ta kukie?k? ?wietnie nadaje si? jako sztandarowy do oddzia?u ?uczników. A ci trzej? Jeden jako muzyk drugi jako boss a trzeci mo?e jako zwyk?y Goblin z w?óczni?. Wi?c nie widz?, jakie mo?na mie? do nich obiekcje? Przecie? klimatycznie i wzorcowo nadaj? si? a i jak urozmaica odzia?y. :-D

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-12-18, 00:11   

Dlatego te? napisa?em, ?e w sumie to te gobliny wygl?daj? tak warhammerowo, ?e nie zak?óca?yby mi ca?okszta?tu. Ale Gazza, daruj: ten krasnolud na pierwszy rzut oka nie wygl?da mi na warhammerowego. Ani na lotrowego (to nawi?zuj?c do mojego pytania).

KOOBA.84 
Arcyksiążę

Armia WH40k:
Raven Guard

Armia WFB:
Bretonnia

Wysłany: 2006-12-18, 23:32   

IMO pasuje na inzyniera...

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2006-12-19, 15:36   

Model kupi?em i maluj? dla samego uroku i ?wicze?.
Pomys? w??czenia do armii to nic wi???cego. Ot nie widz? mi si? slayerzy GW wi?c pomy?la?em przez moment o nim. Kooba.84 sprowadzi? mnie na ziemi? i ju? wiem, ?e nie slayerem móg?by zosta?. In?ynier - ju? pr?dzej, ale ci z GW s? fachowi wi?c nie widz? potrzeby. Jego zadanie pozostaje wci?? z pierwszej linijki.
Watcherowe pytania o LotR - z k?d ten pomys?? Po pierwsze: nie ta skala, po drugie: nie gram krasnoludami w LotR, Po trzecie: nigdy i nigdzie nie wspomnia?em o takim wariancie wi?c wybacz .....
Modele innych firm: jestem za: o ile we w?a?ciwej skali, w?a?ciwego systemu i designowi b?d? sprzyja?. Sprawa IMO tyczy si? tylko i wy??cznie WFB bo tylko do tego systemu inni producenci wypuszczaj? modele. Tak jest od lat zdaje si? i jest to praktyka popularna.

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-12-19, 19:24   

Gazza napisał/a:

Watcherowe pytania o LotR - z k?d ten pomys?? Po pierwsze: nie ta skala, po drugie: nie gram krasnoludami w LotR, Po trzecie: nigdy i nigdzie nie wspomnia?em o takim wariancie wi?c wybacz .....
Modele innych firm: jestem za: o ile we w?a?ciwej skali, w?a?ciwego systemu i designowi b?d? sprzyja?. Sprawa IMO tyczy si? tylko i wy??cznie WFB bo tylko do tego systemu inni producenci wypuszczaj? modele. Tak jest od lat zdaje si? i jest to praktyka popularna.
Po zastanowieniu doszed?em do tych samych wniosków co Ty. To znaczy: owszem, dopuszczam, ale pod warunkiem, ?e model niemal idealnie spe?nia warunki "osadzenia w uniwersum systemu". Dlatego spyta?em o LotR - nie chodzi?o mi o skal?, tylko o to, ?e model, cho? ?adny, to nijak si? ma do ?ródziemia.

Jedyne, co pozostaje z mojego poprzedniego zdania: tak czy inaczej imho gra jakimkolwiek non-gw pamprem powinna wymaga? zgody przeciwnika. Zgodnie z zasad? consensusu.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2006-12-19, 21:54   

Je?eli Slayerzy z GW s? niby brzydcy to zawsze mo?na spróbowa? tych z GameZone. Mo?e te przypad?y by Tobie Gazza bardziej do gustu? S? w dobrej skali i klimatycznie my?l?, ?e dobrze pasuj? do WFB.

Odpowiedz do tematu