Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ksi??ka o Chodzie?y..
Autor Wiadomość
DonSzumerro 
Patrycjusz

Wysłany: 2006-12-02, 08:54   Ksi??ka o Chodzie?y..

Witam chcia?bym poruszyc temat nowo wydanej ksi??ki o Chodzie?y, która jest juz dost?pna od ?adnego tygodnia w chodzieskiej ksi?garni naszego burmistrza.. Kto mo?e juz j? kupi? i jak ocenia? Du?o starych i porównawczysz zdj?c. Ksi??ka ma tytu? wspomnienia Józefa Kozaka

balbon 
Margrabia

Wysłany: 2006-12-02, 12:54   

Mo?e j? kto? przegl?da?? Ja si? tak czaj? na ni?, ale jako? zawsze zapomn? wdepn?? doksi?garni. Nie ukrywam , ?e by mi si? przyda?a, ale jak mam kupowa? co? co jest powieleniem czego? co istnieje od dawna, to ja dzi?kuj?.

Kto? co? widzia? , czyta?? :-)

DonSzumerro 
Patrycjusz

Wysłany: 2006-12-02, 13:09   

ja widzia?em t? ksi??k? i jest nawet nawet i w 100% jest o nowych rzeczach... autor na pewno nie wzorowa? si? na tej dziadowskiej ,,szarej". Cena to 29z?...

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2007-08-08, 07:08   

Mia?em okazj? niedawno rozmawia? z Romanem Kabatem - autorem ksi??ki o chodzieskiej Halce. Najprawdopobniej w listopadzie, nak?adem Towarzystwa Mi?o?ników Ziemi Chodzieskiej uka?e si? jego kolejne dzie?ko o roboczym tytule "Co? Gdzie? Kiedy? - Historia chodzieskiej zabudowy."

Nie b?dzie to mo?e literatura pi?kna, bo autor nie pos?uguje si? jakim? szczególnie pi?knym j?zykiem, ale benedykty?ska praca dokumentalna. R. Kabat przebada? i opisa? wszystkie budynki w mie?cie, zdobywaj?c dostepne informacje o nich. Nie mog? zdradza? zbyt wielu szczegó?ów zanim ksi??ka si? uka?e, ale w ko?cu rozwi?zana zostaje tajemnica Strasznego Dworu. Definitywnie potwierdza, ?e zosta? wybudowany w roku 1904, a jego w?a?ciceielem nigdy nie by? von Lutvitz. Inwestorem by? niejaki Brill, zreszt? w?a?ciciel Seeschlossen, czyli restauracji (i jeszcze czego? ekskluzywnego) na pla?y nad Jeziorem Strzeleckim. Potem ju? jak wiadomo kupi? go Stanis?aw Ma?czak w 1921.

W ksi??ce jest te? par? informacji na temat mojego domu i musz? przyzna?, ?e rozmowa z R. Kabatem wyja?ni?a mi sporo. Np wiem ju? teraz kiedy dok?adnie zosta? zbudowany - w 1912, nie pami?tam niemieckiego inwestora, w ka?dym razie jego nazwisko te? jest w ksi??ce.

Zawsze my?la?em, ?e od tego Niemca bezpo?rednio kupi? go mój pradziadek, ale okazuje si?, ?e wcale nie. Sylwester Ma?czak, jako w?a?ciiel figuruje dopiero krótko przed wojn?. Pierwszym polskim posiadaczem by? jego brat Maksymilian i to mi wyja?ni?o, gdzie on mieszka? przed 1937, zanim postawi? dom na ul. Strzeleckiej. Co tu du?o gada?, jestem optymistycznie nastawiony do tej ksi??ki.

Ma w niej by? te? sporo ilustracji - ponad 200 zdj?? - w tym du?o budynków, których dzi? ju? nie ma, zosta?y wyburzone w ró?nych latach. Jak zapewnia autor zdj?cia nie powtarzaj? si? z tymi fotkami, które by?y opublikowane w ostatnim albumie TMZCH - tym polsko-niemieckim.

A mo?e by tak zrobi? temat o ksi??kach na temat Chodzie?y i przez mieszka?ców napisanych? Mo?na by si? czego? dowiedzie?, piszcie jakie ksi??ki o naszym mie?cie znacie, widzieli?cie?

balbon 
Margrabia

Wysłany: 2007-08-08, 09:47   

A ja kilka ksi??ek przejrza?am o Chodzie?y, min:
-"550 lat miasta Chodzie?y" wydana 1984 roku. Niezbyt ciekawa jak dla mnie, ale zwa?ywszy na fakt, ?e wcze?niej takiego opracowania nie by?o
- "Polska wyspa w powiecie chodzieskim za czasów zaborczych" , wyd. 1932 r. Szczerze powiedziawszy to ju? nie pami?tam co w niej by?o.
-"Przyczynki do historii miasta Chodzie?y", by?o tam troch? o gminie ?ydowskiej w naszym mie?cie i o tym jak to si? mia?o z rzemios?em na terenach Chodzie?y.
- Ks. Leonard Kurpisz "Kronika ko?cio?ów chodzieskich" 1933. To chyba wi?kszo?? zna.
- "Dzieje Chodzie?y" pod redakcj? Stf. Chmielewskiego. Dosy? opas?a ksi??ka, wiele ciekawych rzeczy, ale prawd? powiedziawszy to czyta?am"Dzieje Margonina"( zrobion? na wzór tej?e ksi??ki) i czyta si? o niebo lepiej.
- Ju? nie wspomn? o tym ostatnim albumie o Chodzie?y ze zdj?ciami
- Krótko przed tym by?a ksi??ka pana Kozaka, ale gdy niedawno posz?am do ksi?garni zapyta? si? o ni?, to pani si? lekko ze?li?a :-) i powiedzia?a, ?e nic takiego nie by?o...Hmmm...
- A i jaki? czas temu w r?ce wpad?a mi " Kronika zak?adów ceramicznych" ( chyba mia?a taki tytu?) :-) , maszynopis autorstwa Bogdana Cichockiego ( ten pan pisa? te? artyku?y o ceramice do Chodzie?anina), z lat siedemdziesi?tych. Do?? szczegó?owo opracowane, ale kronika urywa si? na 1979 roku. Do tego s? zdj?cia, chyba najstarsze to te, które pochodz? z lat , gdy Ma?czak kupi? fabryk? fajansu.

Ju? nie wspomn? , ?e przebrn??am przez du?? ilo?? przewodników, informatorów o Chodzie?y.

Zna?am kogo? kto interesowa? si? histori? zabudowy Chodzie?y. Ten pan to Andrzej Cyrulik. Zdaje si?, ?e pracowa? w bran?y budownictwa i czasami opowiada? nam gdzie znajdowa? si? i jak wygl?da? dany budynek. Opowiada? to troch? z technicznego punktu widzenia. Nas to wtedy nudzi?o, bo ile mo?na s?ucha? przez ca?? drog? do Jawora....

Niedawno dosta?am stare mapy sprzed wojny od kolegi. Mam je w wersji elektronicznej.
To s? trzy mapy okolic Chodzie?y i W?growca. Na jednej z 1935 roku Chodzie? pokazana jest z cz??ci? zabudowa?. A to tak na marginesie.

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2007-08-08, 10:13   

Cytat:
- Krótko przed tym by?a ksi??ka pana Kozaka, ale gdy niedawno posz?am do ksi?garni zapyta? si? o ni?, to pani si? lekko ze?li?a i powiedzia?a, ?e nic takiego nie by?o...Hmmm...

To by?a ksi??ka Roberta Szumowskiego pt. "Chodzie? we wspomnieniach Józefa Kozaka" ze wst?pem Jana Szelmeczki - b?d?ca w?a?ciwie przedrukiem ksi??ki Kozaka. Sporo zdj??, niektóre ca?kiem fajne - np ods?oni?cie pomnika proskich ?o?nierzy na rynku.

Kilka ksi??ek wyda?o TMZCH we wspó?pracy z bibliotek? i Bankiem Spó?dzielczym.

Wysz?y:

z serii Zas?u?eni dla Ziemi Chodzieskiej:
cz. 1 o ludziach pocz?tków repolonizacji po zaborach
cz2. Powsta?cy Wielkopolscy
cz.3 Nauczyciele i Wychowawcy
cz. 4 Towarzystwo ?piewu Halka

nie wspomn? o 4 chyba edycjach ksi??ki krajoznawczej senatora ??ckiego, niegdysiejszego wojewody. Praktycznie przepisywana za ka?dym razem tylko w innej ok?adce i z nowymi zdj?ciami.

"Zamek Chodzieski" z roku 2005 bodaj?e - autor Wójewski,
kilka albumów Chodzie? na starej fotografii wydawanych przez TMZCH za prezesury Jana Szelmeczki (raczej marne ze wzgl?du na jako?? druku)

"Ocali? od zapomnienia" - zbiór opowiada? wydanych przez chodzieski oddzia? stowarzyszenia Dzieci Wojny - ci??kie jak kilo cegie?. Dla mnie trauma, bo pomaga?em wybiera? najlepsze prace. Po przeczytaniu dwudziestej której? sam si? czu?em jak dziecko wojny.

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2007-08-08, 11:40   
   Baretki: zalozyciel

Cytat:
- "Polska wyspa w powiecie chodzieskim za czasów zaborczych" , wyd. 1932 r. Szczerze powiedziawszy to ju? nie pami?tam co w niej by?o.
Czyta?em to, napisa? to ksi?dz którego nazwiska nie pami?tam. W tytule by?y jeszcze nazwy wsi, mi?dzy innymi Morzewa. Ksi??eczka traktuje o ich oporze przed germanizacj?, jest te? kilka interesuj?cych faktów z czasów powstania wielkopolskiego.

Gdy mia?em sta? w Archiwum Pa?stwowym, obejrza?em sobie dwie niemieckie mapy Chodzie?y z czasów okupacji, mi?e by?o w nich to, ?e zaznaczone by?y niektóre "publiczne" instytucje, na przyk?ad siedziba NSDAP i Gestapo.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

balbon 
Margrabia

Wysłany: 2007-08-08, 12:01   

W naszej bibliotece pedagogicznej idzie znale?? troch? materia?ów o Chodzie?y.
Ja akurat pomin??am seri? "Zas?u?eni dla ziemi chodzieskiej", ale zdaje si?, ?e tam te? to jest. Poza tym, zale?y ,która pani tam urz?duje :-) , mo?na poprosi? o gazety, w których ukaza?y si? artyku?y dotycz?ce histori i zabytków Chodzie?y.
Niestety nie wiem jak to jest w bibliotece publicznej na Ko?ciuszki, bo prawd? powiedziawszy to dawno tam nie by?am...
Troch? tych wydawnictw o Chodzie?y by si? znalaz?o...

RNR 
Książę

Wysłany: 2007-08-08, 12:23   

Watcher napisał/a:
mi?e by?o w nich to, ?e zaznaczone by?y niektóre "publiczne" instytucje, na przyk?ad siedziba NSDAP i Gestapo.

Pami?ta Pan gdzie si? one znajdowa?y?

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2007-08-08, 12:52   
   Baretki: zalozyciel

Gestapo bodaj?e w okolicach Folwarku, NSDAP na ko?cówce Paderewskiego w stron? Rataj.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

Odpowiedz do tematu