|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Ulica Zwyci?stwa |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2006-06-26, 11:40 Ulica Zwyci?stwa
Baretki:  |
|
|
Ulica ??cz?ca Chodzie? z Ratajami, ?adnie po?o?ona nad jeziorem Miejskim. Co prawda zdarzaj? si? czasem mniej mi?e zapachy
Dumna nazwa jest jak najbardziej trafna. 8 I 1919 roku toczy?y si? tu ci??kie walki b?d?ce cz??ci? bitwy o Chodzie?, jednej z najkrwawszych batalii powstania wielkopolskiego. Walki toczono w godzinach rannych, tu? po dwugodzinnych, ci??kich walkach o Rataje (zako?czonych polskim sukcesem). Atakowa?y tam elementy 1 kompanii obornicka pod dowództwem Wiktora Skotarczaka (chocia? on sam atakowa? bodaj?e z innej strony) oraz (o wiele mniej liczna, liczy?a tylko 23 ?o?nierzy) kompania margoni?skiej Stra?y Ludowej pod dowództwem Franciszka Kryzy. Najci??szy opór Niemcy stawili mi?dzy Rze?ni? Miejsk? a siedzib? Landratu (ta znajduje si? dzi? ju? na ulicy Paderewskiego). Opór zosta? prze?amany i Polacy mogli ruszy? w stron? dworca, ich g?ównego celu. Tam te? dosz?o do najci??szych walk. |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2006-06-26, 23:26
|
|
|
O w?a?nie, warto t? histori? promowa?, bo w powojennej Chodzie?y bardzo szybko rozprzestrzeni?a si? wersja, jakoby Zwyci?stwa nazwano t? ulice od radzieckich czo?gów, które nadjecha?y od strony Szamocina na ulic? Paderewskiego.
Jeden z czo?gistów Iwan, wyskoczy? ze swojej trafionej pociskiem z panzerfausta maszyny i bohatersko rzuci? sie na prze?aj przez teren dzisiejszego parku za reszt? swojego oddzia?u. Dobieg?szy do mniej wi?cej do 2/3 parku w stron? Chodzie?anki, zosta? zdradziecko postrzelony przez snajpera znajduj?cego si? w oknie mieszkania Landrata, czyli dzisiejszej geodezji. Kula strzaska?a ?ebra i przesz?a przez lewe p?uco. Brocz?c krwi? Iwan zdoby? si? jeszcze na ostatni wysi?ek i zatkn?? czerwony sztandar w ziemi.
W tym momencie zd??y? si? cud, Iwan skamienia? i trwa? tak a? do pocz?tku lat 90' kiedy to zosta? wywieziony przez pracowników MZGKiM zdaje si? do Leszkowa. |
|
|
|
 |
balbon
Margrabia

|
Wysłany: 2006-06-27, 06:57
|
|
|
A ja jeszcze pami?tam , jak ze szko?y ci?gn?li nas , dzieciaki, pod ten pomnik Iwana , na jakie? uroczysto?ci.
A pó?niej , kiedy jeszcze tam sta? , miejscowe pijaczki dzieli?y si? z bohaterskim radzieckim ?o?nierzem piwem , bo codziennie mia? w r?ce butelk? po tym trunku...
A tak wracajac do g?ównego tematu. To gdzie? mi si? o uszy obi?o , albo na oczy rzuci?o , to na skraju Zwyci?stwa i "Zygmusia" sta? przed wojn? inny pomnik - Pomnik Wolno?ci. Ale jak on wyglada? i co z nim zrobiono , jako? ?ród?a nie podaj?.
Edit
To ju? wiem co sie sta?o z tym pomnikiem - hitlerowcy go zniszczyli w czasie dzia?a? wojennych. |
|
|
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|