|
Dobra groza |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2005-12-09, 15:21 Dobra groza
Baretki:  |
|
|
Nakr?ci? dobry horror to prawdziwa sztuka. Lubi? ten gatunek, ale godnych obejrzenia tytu?ów znam tylko kilka, reszta mnie nie rusza, zniesmacza lub ?mieszy.
Mój ulubiony horror to taki, który straszy niedopowiedzeniem. Nie flakami wylewaj?cymi si? z masakrowanych zw?ok, nie setkami zombie atakuj?cymi zewsz?d i o ka?dej porze... Horror który lubi? to horror, który jedynie sugeruje niebezpiecze?stwo, to horror który pozwala dzia?a? rozszala?ej wyobra?ni, który daje ku temu po?ywk?. To nie jest film, w którym bohaterowie gin? co minut?: to nu?y. To film ze starannie budowanym napi?ciem, w którym do prawdziwych spi?? dochodzi rzadko... ale za to ka?de wbija w fotel.
Najlepszy film tego typu to imho "Inni". W tym filmie zdarzenia paranormalne nale?? do rzadko?ci, a przestraszy? mo?e zwyczajny obraz, wisz?cy sobie spokojnie na ?cianie. To film z fabu?? budowan? narastaj?cym napi?ciem oraz plastyk? zdj??, dworkiem pogr??onym w wiecznej mgle, drzewem wygi?tym w karykaturalny sposób, szeptami s?u?by za plecami pani domu... Oto film, który potrafi? mnie przestraszy?... Ma?o jest takich... |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
kali
Wielki Książę

|
Wysłany: 2005-12-09, 21:47
|
|
|
Jak dla mnie numerem jeden je?eli chodzi o horror jest by?a i zapewne b?dzie Psychoza. Doko?ca horror to nie jest, ale film jest utrzymany w strasznym klimacie i nie wiadomo, o co chodzi do samego ko?ca. Lubie te? pi?tek 13 cz??? 1, 2 i bodaj?e 4 czy 5. Podoba? mi si? te? Krzyk. Fabu?a mo?e standardowa jak na horror, ale wystraszy? mnie, nie powiem. Równie? Blair Witch Project mi si? podoba?, co do Inni by? fajny z ciekaw? fabu??, ale to jednak nie to |
_________________ |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2005-12-11, 14:44
Baretki:  |
|
|
Ciekawe, poza Psychoz? nie podoba mi si? ?aden z filmów przez Ciebie wymienionych (no, w wied?mie Blair jest potencja?), wi?c chyba zupe?nie czego innego oczekujemy od horroru |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
gotard
Król-Kapłan

|
Wysłany: 2005-12-11, 14:58
|
|
|
Kwestia Horrorow przez ostatnie lata zostala sp?aszczona przez dziela nazwanego przezemnie nu horroru.Filmy japonsko podobne i filmy typu "Z?y skr?t" "Boogeyman" itp,psuja opinie klasykom gatunku.Zreszta i w samym horrorze sa rózne style.Takim przyk?adem moze by? najlepszy film Jacksona "Martwica mózgu" to przyk?ad tzw.gore.MM to moj ulubiony film tego gatunku.Z drugiej strony horror psychologiczny i najlepszy film tego gatunku to"L?nienie" a w?a?ciwie przeb?ysk.Moje top 6 horrorow to:
1.L?nienie
2.Martwica Mózgu
3.Koszmar z ulicy Wi?zowej(1-5)
4.Twierdza
5.Hellaiser(1-3)
6.Evil Dead(1-3)
Jeszce inne moge podac ale te to moja klasyka.Celowo pomijam takie filmy jak Alien czy Rzecz bo to jest sf a nie horror(Zawsze jednak moge sie mylic) |
|
|
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

|
Wysłany: 2005-12-12, 20:31
|
|
|
Horror to bez w?tpienia jeden z moich ulubionych gatunków filmowych, jednak niestety jak ju? wy?ej powiedziano, rynek zarzucany jest potwornym ch?amem typu- "teksa?ska masakra pi?? mechaniczn?", "house of wax" czy ró?nego rodzaju hollywoodzkie remake'i japo?kich przebojów tego gatunku. Moim zdaniem dobry horror to (zgadzam si? tu ca?kowicie z Watcherem) taki, w którym krew nie leje si? strumieniami, a widz nie musi si? wypl?tywa? z wn?trzno?ci, jakimi jest nieustanie bombardowany z ekranu, a taki, którego groza polega na klimacie tajemniczo?ci, wiecznego zagro?enia, l?ku, napi?cia. W mistrzowski sposób pokazywa? to Alfred Hitchcock, którego twórczosci jestem fanem (szczególnie przypad?y mi do gustu "Ptaki", co do "Psychodzy si? nie wypowiadam bo juz wyszstko o niej zosta?o chyba powiedziane). Jednym z moich ulubionych filmów grozy jest ponadto "Nosferatu: Wampir"- niemiecki horror, klasyka gatunku.Nakr?cony podaj?e w 1922r., a jeszcze potrafi przestraszy?. Z nowszych filmó tego gatunku sczególnie podoba?a mi si? "Osada"- cho? nie wyla?a si? tam prawie ani jedna kropla krwi, film utrzymany w takim napi?ciu, ?e wciska w widza w fotel (no i fantastyczne zako?czenie). Bardzo ciekaw? intryg? uknuto, tak?e w "Pile". Niestety zosta?a ona kompletnie spier..., bo inaczej tego wyrazi? nie mo?na, w wyniku czego film jest nudnawy i niekiedy nielogiczny (cho? pochwali? trzeba równie?, za zaskakuj?ce zako?czenie). . To chyba tyle o co ciekawszych filmach grozy, które akurat przysz?y mi do g?owy. |
|
 |
Pantufel
Diuk

|
Wysłany: 2005-12-12, 22:14
|
|
|
| pikusMAIDEN napisał/a: | | Z nowszych filmów tego gatunku sczególnie podoba?a mi si? "Osada"- cho? nie wyla?a si? tam prawie ani jedna kropla krwi, film utrzymany w takim napi?ciu, ?e wciska w widza w fotel (no i fantastyczne zako?czenie) |
O tak, tu si? w pe?ni zgadzam, mia?am przyjemno?? (a w?a?ciwie nieprzyjemno??) oglada? ten film samemu, sporym wieczorem i tak jako?...przep?ka?am noc na bajkach Disneya Nie by? "straszny" w tego s?owa znaczeniu ale niepokoj?cy. Raz obejrza?am i na pewien czas wystarczy. |
_________________ "Nie jeste?my Szwedami, Rosjanami nie b?dziemy nigdy, b?d?my wi?c Finami!" |
|
|
|
 |
mychafront
Książę

|
Wysłany: 2005-12-13, 15:43
|
|
|
Nie wiem czy to jest horror, ale w sumie horror psychologiczny, wi?c moim najlepszym dzie?em filmowym jest w?a?nie "Pi?a"...nie zgadzam si? z Pikusiem ?e by? nudnawy...bo w?a?nie o to w sumie w nim chodzi?o i trzyma? w napi?ciu...a zreszt? za bardzo si? nie mog?em skupi? na tym filmie bo siedzia?a w kinie taka banda "rozkrzyczanych dziewczynek"...wi?c sami wiecie...poprostu film by? super...Dla mnie ka?dy rodzaj grozy jest dobry nie wa?ne czy jest to film zalany krwi? czy przepe?niony tajemniczo?ci?, musi mie? dobr? fabu??, dobrze zrobiony i dobr? tre??...to jest wa?ne...Taki horror gdzie si? krew la?a i by?em pod wra?eniem scenariuszu by? film "Oszuka? przeznaczenie 1 i 2...by?a to rze?nia ale ciekawa i zaj(...) . ...zgadzam si? z poprzednikami ?e Osada wciska?a w fotel!! |
_________________ www.theroadside.fora.pl |
|
|
|
 |
gotard
Król-Kapłan

|
Wysłany: 2005-12-13, 17:59
|
|
|
| Mam pytanie czy Pila to horror czy thriller?moim zdaniem Pi?a to nie horror raczej thriller. |
|
|
|
 |
pikusMAIDEN
Wielki Król

|
Wysłany: 2005-12-13, 18:49
|
|
|
W sumie Gotardzie masz racje, troch? nie?ci?le si? wyrazi?em. Jest to jednak dzia?
"dobra groza" a film ten poniek?d zosta? stworzony by widza przestraszy?, wiec mimo ze to bardziej thriller (cho? moim zdaniem tez nie do ko?ca) to wydaje mi si?, ?e pasuje on tutaj. |
|
 |
Pablo
Następca tronu

|
Wysłany: 2005-12-13, 21:15
|
|
|
| gotard napisał/a: | | Mam pytanie czy Pila to horror czy thriller?moim zdaniem Pi?a to nie horror raczej thriller. |
thriller to film maj?cy na celu trzymac widza w napi?ciu i dostarczyc mu momentów grozy. natomiast horror jest tym samym ale opieraj?cym sie na wydarzeniach fantastycznych i nieracjonalnych tak dla wiadomosci
zgadzam sie z Watcherem ze dobry horror powinien straszyc swoj? tajemniczo?ci? i zaskakuj?cymi momentami a nie hektolitrami krwi wylewaj?cej si? z mózgu zmutowanej salamandry. takie cos straszy?o ludzi kilkadziesi?t lat temu kiedy Chewbacka w Star Wars by? nielada nowo?ci?. teraz kazdy moze sobie cos takiego zrobic w domu na komputerze. mysle ze waznym elementem dobrego thrilleru jest muzyka.... |
_________________ Którego? wczesnego ranka w Dolinie Muminków W?óczykij obudzi? si? w swoim namiocie i poczu?, ?e nadesz?a jesie? i czas rusza? w drog?. |
|
|
|
 |
yzx2
Mistrz cechowy

|
Wysłany: 2006-01-28, 21:56
|
|
|
Mi si? podoba?o "Milczenie owiec" (tzn to jest zdaje si? w?a?nie thriller, a nie horror, ale w temacie tego w?tku jest napisane "dobra groza", wi?c chyba mo?e by? ). A co do typowego horroru to jedyne co mnie przerazi?o to "Fear Dot Com" ("www.strach" po naszemu si? zwa?o) - chocia? w zasadzie teraz trudno mi powiedzie? czy naprawd? by? dobry (tzn straszny), czy to by?a zas?uga nastroju w jakim to ogl?da?am... A co do "Blair Witch Project" to prawie zasn??am ogl?daj?c to "dzie?o". |
_________________ "Oni zamiast Mózgów maja tylko szary puch, który przez pomy?k? zosta? wdmuchni?ty w ich g?owy. Oni po prostu nie my?l?." - K?apouchy |
|
|
|
 |
mychafront
Książę

|
Wysłany: 2006-01-29, 12:13
|
|
|
Je?eli chodzi o "Blair Witch" faktycznie nudnawy, ale nie baznadziejny...BW ma swój klimat i nastrój...chocia? jak dla mnie za ma?o w tym filmie jest "pokazane" |
|
|
|
 |
KurokiKaze
Król

|
Wysłany: 2006-01-29, 13:05
|
|
|
Jak dla mnie "Blair Witch Project" to jeden z najleprszych horrorów. Nie znosze kiedy horror opiera si? na tym by pokaza? jak najwi?cej fruwaj?cych mózgów poprzyklejanych do ?ciany, i krwi wszechobecnej . Je?eli jest tego za du?o to horror staje s? nu??cy ja dopowiadam sobie kolejne sceny i wyliczam kto po kolei b?dzie gin?? . |
_________________ Miecz jest dusz? samuraja.
Je?eli kto o nim zapomni lub utraci go
nie b?dzie mu odpuszczone
Shogun Tokugawa Ieyasu |
|
|
|
 |
yzx2
Mistrz cechowy

|
Wysłany: 2006-02-01, 16:08
|
|
|
Przypomnia? mi si? jeszcze taki film "Autostopowicz"- wed?ug mnie by? straszny, ale to znowu nie horror a thriller . Ostatnio ogl?da?am te? "Omen" (nienajnowsza produkcja ale ogl?da?am pierwszy raz) - przerazi?o mnie potwornie, jeszcze rano mia?am dreszcze. Ale tu znów moja ocena jest nieobiektywna (tzn wiem, ?e ka?da opinia jest subiektywna, ale chodzi mi o to ?e wp?yw na odbór filmu mia?y czynniki spoza ekranu, ?e si? tak wyra?e, a mianowicie nastrój - by?am sama w domu, w nocy, a w dodatku 2 ?arówki mi si? na raz przepali?y... by?am pewna ?e to ma jaki? zwi?zek z tym diabelstwem ). |
_________________ "Oni zamiast Mózgów maja tylko szary puch, który przez pomy?k? zosta? wdmuchni?ty w ich g?owy. Oni po prostu nie my?l?." - K?apouchy |
|
|
|
 |
mychafront
Książę

|
Wysłany: 2006-02-01, 16:39
|
|
|
Omen to by? jeden z najlepszych filmów jakie widzia?em...i jeszcze "Pi?tek Trzynastego" |
|
|
|
 |
|
|