Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co teraz czytacie?
Autor Wiadomość
strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2011-05-12, 14:15   

Nieuchronnie zbli?am si? ku ko?cowi "Lodu" Jacka Dukaja. Na pocz?tku w nim ugrz?z?em i musia?em przerwa? lektur? na prawie rok - strasznie nudne rozwa?ania o prawdzie i wstydzie w ekspresie transsyberyjskim. Po kilku miesi?cach si?gn??em po ni? znowu i w ko?cu si? do siebie dopasowali?my.
Od tego momentu potoczy?o si? jak zimnazowa kolej.

Musz? przyzna?, ?e to wielka ksi??ka - nie tylko mierz?c j? w kilogramach - i wielki autor. Musi by? strasznie pracowitym cz?owiekiem. Podziwiam konstrukcj? ?wiata a? po najdrobniejszy szczegó?, rygor zale?no?ci trzymaj?cych ten ?wiat w u?cisku nie puszcza ani przez moment.

Charakterystyka mentalno?ci rosyjskiej - nie wiem czy wyidealizowana, czy poparta jakim? wi?kszym do?wiadczeniem Dukaja - w ka?dym razie bardzo wiarygodna dla czytelnika.

Niesamowite opisy odurze? i alkoholowych transów. Wspania?y, przygniataj?cy obraz ?wiata pod lodem i jego stoj?cej na g?owie historii, ale najlepsze autor zachowa? (chyba) na koniec - zosta?o mi jeszcze par? stron, wi?c nie b?d? chwali? dnia przed zachodem s?o?ca.

Z czystym sumieniem polecam, ale i ostrzegam, ?e wymaga cierpliwo?ci wobec flaczasto-oleistych i niekiedy filozoficznie wtórnych wynurze? g?ównego bohatera. Nawet w konwencji retro-sf irytuj?, chyba ?e s? przeznaczone dla retro-czytelników.

No i sk?adnia, specyficzna odmiana przez przypadki, wiele s?ownictwa z zamra?alnika historii oraz pisownia niektórych wyrazów, to rzeczy do jakich trzeba przywykn??, bo konsekwentnie stosowane s? w ca?ej ksi??ce.

Juleks 
Cesarz

Wysłany: 2011-05-16, 22:58   
   Baretki: owsiak

Aktualnie przerabiam "Wielka ksi?ga fantasy Cz. I i II".
Ksi??ki s? zbiorami opowiada? pierwszych autorów fantastyki, które utorowa?y drog? dzisiejszym mistrzom. Przynajmniej tak twierdz?.
Pierwsza cz??? sama w sobie ma kilka opowiada?, które potrafi? (wdg.) przy nudzi? jak i trzyma? w napi?ciu, ale to tylko moje zdanie, zobacz? jak cz. II sie b?dzie spisywa?. :mad:

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2011-06-09, 08:29   

Napisz? krótko. Polecam "Lód" jako jedn? z najlepszych rzeczy jakie w ?yciu czyta?em.

Teraz zabra?em si? za "Okrutne Morze" Nicholasa Monsarrat - fajna lektura o okr?tach brytyjskich w II wojnie ?wiatowej. klimatem przypomina mi Conrada. Po "Lodzie" to intelektualna jazda z górki.

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2015-02-27, 08:46   

"Marsjanian" Andy Weir - sf bardzo krótkiego zasi?gu, wci?gaj?ca opowie?? przygodowa z mas? szczegó?ów technicznych dotycz?cych sprz?tu NASA, które mog? troch? zniech?ca?, ale jak si? cz?owiek z pocz?tku troch? z tym przem?czy, to potem si? przyzwyczaja i ju? to nie wytr?ca z rytmu.

Z czystym sumieniem polecam wszystkim eskapistom.

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2018-01-24, 12:59   

Pierwsza książka w tym roku za mną. A było to LŚNIENIE S. Kinga.
Pozycja ta chodziła za mną od czasu lektury filmu Kubricka, który to szczerze pisząc - nie trafił jakoś do mnie.
Książka oczywiście godna polecenia, ale będę musiał teraz powtórzyć seans by przekonać się na ile ta ekranizacja jest udaną.

Przyznam szczerze, że jednym z motywatorów było cameo hotelu Panorama w ubiegłorocznej adaptacji Mrocznej Wieży... Innym chęć poznania dalszych losów Danny'ego Torrance w "Doktor Sen" :devil1:

Swoją drogą w pierwowzorze balans "ważności" postaci skłania się bardziej ku Torrence'owi Juniorowi, obdarzonemu darem jasności (tak pożądanym przez Waltera aka Mężczyzna w czerni aka Randal Flaag z Mrocznej Wieży czy Bastionu) niż granemu w filmie przez Nicholsona - Jack'owi Torrance.
Swoją drogą - czy Jack również nie "jaśniał" tylko znacznie słabiej niż jego syn?

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2018-03-07, 13:35   
   Baretki: zalozyciel

„Królowie Dary” Kenego Liu. Bardzo ciekawe, dalekowschodnie podejście do fantasy. Mnóstko dygresji, przypowieści, brak zauważalnej magii a z drugiej strony igrający ze śmiertelnikami bogowie. Po 200 stronach mogę już polecić.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Juleks 
Cesarz

Wysłany: 2018-03-08, 05:25   
   Baretki: owsiak

Ja nadrabiam zaległości i czytam zabójcę skavenow :storm:

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2018-03-09, 15:40   

"Desperacja" Stephen King - jestem w połowie i póki co jest bardzo dobrze!

darthmateusz 
Cesarz

Wysłany: 2018-04-04, 10:39   

Ja po długiej przerwie wróciłem do czytania, na razie się rozkręcam - Lśnienie

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2018-04-16, 11:13   

darthmateusz napisał/a:
Ja po długiej przerwie wróciłem do czytania, na razie się rozkręcam - Lśnienie

Konkret jak na powrót, ale przeczytałem Lśnienie dopiero w ubiegłym roku i stwierdzam, że to kapitalna pozycja. Kameralna, klimatyczna i dobrze ją znać czytając późniejsze książki Kinga (powiązanie z Dark Tower, It, Bastion....ahhhh :cii:

Gruby 
Baron

Wysłany: 2018-09-05, 18:33   

„Droga Królów” Brandesona, polecam!

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2018-09-05, 22:03   
   Baretki: zalozyciel

Droga Królów to najlepsze, co stało się w fantasy od lat :)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2018-09-06, 09:14   

"Łowca snów" Stephen King......600 stron o bliskich spotkaniach 4 czy 5 stopnia.... kapitalne!!

Odpowiedz do tematu