|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Battle Report 19.01.2018 - Battle for Moon Base Klaisus(I) |
| Autor |
Wiadomość |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2018-01-19, 23:09 Battle Report 19.01.2018 - Battle for Moon Base Klaisus(I)
Baretki:  |
|
|
Wprowadzenie
Jakieś 2 tygodnie temu skusiłem się aby zamówić Realm of Battle: Moon Base Klaisus, zestaw kartonowych kafelków a la mata plus do tego gotowy tereny, zasady oraz kampania jak się okazało w środku. Z Sławkiem postanowiliśmy ją wypróbować. Scenariusze polegają na systemie Narrative Play i są miedzy 50 a 100 Power Level, a że chcieliśmy pograć coś innego to idealnie pasowało nam.
I etap - THE CACHE
Krótki opis:
Scenariusz polega na przeniesieniu skrytki/pamięci podręcznej (a wygląda to jak kufer i zachowuje się jak relik), z terenu pilnowanego przez obrońcę, do punktu ewakuacyjnego, który jest jednocześnie punktem, z którego wychodzi atakujący (właz).
Obrońca wystawia w wyznaczonej strefie straże, które patrolują teren, zaś atakujący ma przewagę z faktu, ze nikt nie wie o jego nie obecności i najlepiej by było, aby nie podnosił alarmu. Tak w skrócie, a teraz na czym to polega.
Atakujący wystawia się przy włazie, z uwagi na to że nie było w zasadach określone, co, ile można wystawić, założyliśmy z Sławkiem, że będzie wysyłana na początku, jedna jednostka na zwiad, bo w kolejnej mógł już wystawiać wszystko 12" od włazu. I może się poruszać normalnie, jeśli jednak strzeli, albo użyje psioniki to tura jest przerywana i zaczyna grać obrońca, z racji tego że został podniesiony alarm.
Obrońca w swojej strefie rozstawienia wystawia się prawie, że normalnie, z tą jednak różnicą, że oddziały muszą być 9" od siebie. Reszta ląduje w rezerwach. Teraz najciekawsza mechanika, STRAŻNICY. Na początku tury obrońcy wybiera on dana jednostki i obaj gracze rzucają K6, kto ma wyższy wynik ten przesuwa dana jednostkę w dowolnym kierunku o ilość oczek wyrzuconych na K6. Kolejna sytuacja, że strażnicy mają zasięg widzenia zależny od PL wroga.
Czyli:
<5 - 3"
6-10 - 6"
11-19 - 9"
20< - 12"
Gdy wróg zostaje zauważony, obrońca rzuca K6 na rezerwy (3+ pojawiają się) i wystawia je 9" od krawędzi stołu w swojej strefie.
Dodatkowo w tych misjach można grać tylko piechotą, nie można mieć żadnych pojazdów ani potworów.
Zestawienie armii
Juleks - Blood Ravens
++ Battalion Detachment +3CP (Imperium - Space Marines) [76 PL, 1415pts] ++
+ No Force Org Slot +
**Chapter Selection**: Ultramarines
Gametype: Narrative
+ Heavy Support +
Devastator Squad [8 PL, 173pts]: Armorium Cherub
. Space Marine Sergeant: Chainsword, Plasma pistol
. Space Marine w/Heavy Weapon: Missile launcher
. Space Marine w/Heavy Weapon: Lascannon
. Space Marine w/Heavy Weapon: Missile launcher
. Space Marine w/Heavy Weapon: Plasma cannon
+ Troops +
Intercessor Squad [10 PL, 182pts]: 2x Auxiliary Grenade Launcher, Bolt rifle, 9x Intercessor, Intercessor Sergeant
Scout Squad [6 PL, 90pts]: 5x Camo cloak
. Scout Sergeant: Astartes shotgun, Sniper rifle
. 4x Scout w/Sniper Rifle: 4x Sniper rifle
Tactical Squad [9 PL, 172pts]
. 7x Space Marine
. Space Marine Sergeant: Plasma pistol, Power fist
. Space Marine w/Heavy Weapon: Heavy bolter
. Space Marine w/Special Weapon: Plasma gun
Tactical Squad [9 PL, 189pts]
. 7x Space Marine
. Space Marine Sergeant: Plasma pistol, Power fist
. Space Marine w/Heavy Weapon: Multi-melta
. Space Marine w/Special Weapon: Plasma gun
+ Fast Attack +
Assault Squad [6 PL, 96pts]: Jump Pack
. 3x Space Marine
. Space Marine Sergeant: Bolt pistol, Combat shield, Power axe
. Space Marine w/Special Weapon
. . Plasma Pistol & Chainsword: Plasma pistol
+ HQ +
Captain in Gravis Armor [7 PL, 134pts]: Boltstorm gauntlet, Master-crafted power sword, The Santic Halo
Librarian [6 PL, 96pts]: 5) Psychic Fortress, 6) Null Zone, Boltgun, Force stave, The Primarch's Wrath
Librarian in Terminator Armor [9 PL, 130pts]: 1) Veil of Time, 2) Might of Heroes, 3) Psychic Scourge, Force stave, Storm bolter, Tome of Malcador
+ Elites +
Honour Guard [2 PL, 84pts]
. Honour Guard: Relic blade
. Honour Guard: Relic blade
Primaris Ancient [4 PL, 69pts]: Standard of the Emperor Ascendant
++ Total: [76 PL, 1415pts] ++
Sławq - Black Legion & World Eaters
++ Unbound Army (Faction) (Chaos - Chaos Space Marines) [57 PL, 921pts] ++
+ No Force Org Slot +
Legion: Black Legion
+ Troops +
Chaos Cultists [12 PL, 124pts]
: 30x Chaos Cultist w/ autopistol and brutal assault weapon, No Chaos Mark
. Cultist Champion: Shotgun
Chaos Cultists [9 PL, 129pts]:
No Chaos Mark
. 26x Chaos Cultist w/ Autogun
. Chaos Cultist w/ special weapon: Heavy stubber
. Chaos Cultist w/ special weapon: Flamer
. Cultist Champion: Shotgun
Chaos Space Marines [9 PL, 151pts]:
Icon of Wrath, 9x Marine w/ Chainsword, Mark of Khorne
. Aspiring Champion: Plasma pistol, Power sword
+ Fast Attack +
Warp Talons [13 PL, 270pts]:
No Chaos Mark
. 9x Warp Talon: 9x Lightning Claw (pair)
. Warp Talon Champion: Lightning Claw (pair)
+ HQ +
Chaos Lord in Terminator Armour [6 PL, 117pts]:
Intoxicating Elixir, 2x Lightning Claw, Mark of Slaanesh
Sorcerer in Terminator Armour [8 PL, 130pts]:
Combi-bolter, Eye of Tzeentch, Force stave, Infernal Gaze, Mark of Tzeentch, Prescience
++ Unbound Army (Faction) (Chaos - Chaos Space Marines) [21 PL, 352pts] ++
+ No Force Org Slot +
Legion: World Eaters
+ Troops +
Khorne Berzerkers [13 PL, 192pts]:
11x Chainsword and bolt pistol
. Berzerker Champion: Bolt pistol, Chainsword
+ HQ +
Kharn the Betrayer [8 PL, 160pts]
++ Total: [78 PL, 1273pts] ++ |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2018-01-19, 23:42
|
|
| KHARN! |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2018-01-20, 09:08
|
|
Tura I - Sławq
Sławek wystawił swoich CSM 12" od włazu i postanowił szarżować w oddział zwiadowców, który był niedaleko. Plan był następujący, wybić oddział zwiadowców w walce wręcz i iść dalej nie podnosząc alarmu. Cóż... Okazało się że jak to oczywiście zwiadowcy, nie są oni łatwi do pokonania, zostało mi dwóch, z czego zabrali ze sobą jednego CSM. W tym momencie został podniesiony alarm.
Tura I - Juleks
Za bardzo nie było czym ruszać, zbliżyłem szturmowców bliżej dewastatorów, ruszyłem się oddziałami taktycznymi bliżej centrum, zwiadowcy się wycofali. Wykonałem rzut na rezerwy i miałem już całą swoja armie w swojej strefie rozstawienia. Po buffowałem jednostki czarami i postrzelałem do CSM, sciagnałem chyba 4.
Tura II - Sławq
No i jedziemy teraz z tematem, Sławek wystawił wszystko, czyli z jakiś 60 kultystów, za nimi Lorda i czarodzieje a w dalszej części mapy berserkerów z kharnem. Sławek chciał rzucić czary ale nic mu nie wychodziło z rej turze. Co do strzelania kultystami to było rzucanie wiadrem kości praktycznie (Sławek pewnie pochwali się liczbami), chyba dostałem jedną ranę na oddziału primaris. Faza walki, CSM szarżowali w zwiadowców, aby wybić ich do nogi, co skończyło się tym, że zabili tylko jednego.
Warp talony szarżowały w oddział taktycznych marines, bodajże w overwatchu ściągnąłem jednego, żeby było śmieszniej akurat ten oddział miał na sobie "Veil of time" czyli mimo faktu że Warp Talony szarżowały i powinny walczyć pierwsze, przejąłem inicjatywę i to taktyczni walczyli pierwsi (miłe zaskoczenie, bo prawie o tym zapomniałem). Wynik walki 4 talony spadły i 7 taktycznych.
Tura II - Juleks
Zabawy ciąg dalszy, zwiadowcy uciekają dalej, szturmowcy zbliżają się do CSM goniących zwiad. Wszyscy bohaterowie plus uciekający oddział taktyczny strzelają do Warp Talonów, które w tym momencie stają się już historią, a primaris i dewastatorzy strzelają do kultystów, bodajże 14 udało mi się załatwić, z czego jeszcze 6 zeszło przez morale. Szarża w CSM, standardowo padł mi jeden szturmowiec przy overwatchu i jeden w walce, a ja nie zabiłem nikogo
Tura III - Sławq
Fala idzie do przodu, ale teraz na nowo dzięki Tides of traitors, ci postrzelenie kultyści zostali zabrani z stołu i można ich było wystawić na nowo w FULL FORCE, niestety nie mógł się wystawić na moich tyłach, ponieważ nie zmieściłby ich tam wszystkich, więc wrócili na swoje miejsce. Jedyne co było warte uwagi w turze psioniki z mojej strony, że udało mi się uratować od dwóch mortali na 4+ z buffa. Strzelania było super, Sławek zastrzelił mi resztę szturmowców, kultyści ubili 2 primarisów i 2 taktycznych. CSM szarżowali w zwiadowcę, którego wreszcie ubili i przez konsolidacje związali walką dewastatorów.
UWAGA - w tym momencie jest pytanie z mojej strony bo nie wiem czy dobrze zrobiliśmy, ponieważ CSM walczyli z dewastatorami, to walka jest rozwiązywana teraz? Czy w następnej turze? Bo najzwyczajniej nie wiem. W tym momencie założyliśmy że walczą dalej
Dewastatorzy zostali pokonani i moja lewa flanka była wolna. Co do walki z kultystami, to nawzajem się wybijaliśmy, do walki dołączył jeszcze kronikarz, kultyści zadali mu 3 rany.
Tura III - Juleks
Co miałem zrobić stoję i dalej bronię zawartości tego kufra. a Sławek dąży do Masakry, ale wracając. Wszystkie czary idą w kultystów, gwardia honorowa wychodzi na przeciw Kharnowi i berserkerą, którzy są coraz bliżej. Kapitan dołącza do walki z kultystami, taktyczny oddział niszczy resztki CSM z lewej strony, samotny sierżant wychodzi na przeciw kharnowi, aby go zblokować czy coś.
Tura IV - Sławq
W wielkim skrócie teraz, kultyści biją się dalej, mój sierżant zostaje zastrzelony przez co World Eaters idą dalej. Dochodzi do momentu walki tak na prawdę. Kharn walczy z gwardia honorową, która ostatecznie ginie, ale dzięki Primaris Ancient z sztandarem udało się jednemu zrobić LAST STAND i zadać Kharnowi 2 obrażenia. Konsolidacja sprawia że mój Primaris HQ został związany walką. Obok w walce z berserkerami ginął właśnie mój sztandarowy, ale za to zaskoczył mnie mój Liblarian w terminatorce który obronił się przed 10 obrażeniami, no trochę byliśmy w szoku.
Tura IV - Juleks
Wykonałem wszystkimi oddziałami w combacie fall back. No i zaczęło się strzelanie, berserkerów udało mi się mocno poturbować (czyt. padli) kto mógł to strzelał do Kharna, skubany był twardy i nic mu nie było. Walka wyglądała mniej więcej tak, że z Kharnem walczyli Kapitan i resztka primaris. Mój HQ dostał 2 rany.
Tura V - Ogólnie
Już nas czas gonił wie wszystko było na szybko, ale podsumowując, dużo się nie zmieniło, biliśmy się dalej i nikt nic nie zrobił.
Gra skończyła się na V turze. Marta rzuciła 2 co znaczyło że nie gramy dalej.
Oboje jesteśmy zadowoleni z gry, była wyrównana walka, ja jestem zadowolony że moi Primaris bardzo dobrze się sprawili na stole i jestem z nich bardzo zadowolony. Sławek jest zadowolony z kultystów, którzy przysporzyli mi sporo problemu oraz z Kharna który jest mocną i wytrzymała maszynką do mielenia mięsa.
Jako że wygrałem pierwszy scenariusz z mini kampanii, będę miał z tego tytułu jakieś plusy w następnej grze.
Galeria
 |
|
 |
Wiśniaa
Imperator Padyszach

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2018-01-20, 13:08
|
|
| Juleks napisał/a: | UWAGA - w tym momencie jest pytanie z mojej strony bo nie wiem czy dobrze zrobiliśmy, ponieważ CSM walczyli z dewastatorami, to walka jest rozwiązywana teraz? Czy w następnej turze? Bo najzwyczajniej nie wiem. W tym momencie założyliśmy że walczą dalej
|
Jeśli CSM bili zwiadowce, to już nie biją w tej turze devastatorów. Tylko berserkerzy mogą w tej rozpie bić dwa razy na turę. Za to Twoi devastatorzy powinni uderzyć CSM, więc duuuuży błąd |
_________________ " 8th Cadia - Mess with the best, die like the rest!" |
|
|
|
 |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2018-01-20, 17:00