Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Battle Report 15 VIII 2017
Autor Wiadomość
Gruby 
Baron

Armia WH40k:
grey knights

Wysłany: 2017-08-15, 22:30   Battle Report 15 VIII 2017

Witam serdecznie całą gromadę po latach!

Była to moja pierwsza bitwa po 6-7 latach przerwy z bitewniakami. :rohan:
Na dodatek stoczona w bratobójczej potyczce z Tau Tau'n. Jako że udało mi się niewielką przewagą wygrać bitwę, postanowiłem trochę przybliżyć jej przebieg.
Wybraliśmy scenariusz " No Mercy ". Wygrana zależała od zebranych Victory Point's. VP zdobywało się niszcząc jednostki, firstblood plus za obecność swoich wojsk na strefie rozkładania przeciwnika w ostatniej turze.

Bitwę raczej trakotwaliśmy jako treningową, poprzez całościowe ponowne wprowadzenie do systemu w moim przypadku i poznanie zasad nowej edycji w przypadku Drzewca. Gra się super! Tu chylę czoła Wiśniaxowi, którego pomoc i angaż były na najwyższym poziomie. :hold:
Mieliśmy też okazję przetestwoać nowość w Tau, jaką jest Ghostkeel xv95.

Nasze siły po rozłożeniu wyglądały tak:

Mój Commander wchodził na pole bitwy z desantu (Zasada Mantha Strike). Ghostkeel jest mega mobilną jednostką Tau, przez swoje właściowości bojowe może wystawiać się 12 cali od przeciwnika i robić trochę bałaganu, co widać na zdjęciu. :mag: Moja piechota nie ruszała się z rogu pola bitwy, nie ryzykowałem utraty całej lekkiej jednostki gdy liczył się każdy VP.

Grę zaczynał Drzewiec, rozpoczął oczywiście nawałem ognia od Riptide i Fire Warrior's, cały ogień skupił na Ghostkeel. Ghostkeel wyłapał 2 woundy. W swojej turze podszedłem za plecy całej kohorty Tau Tau'n i xv95 swoimi Fusion blasterami stopił dosłownie Etherala - dowódcę. W tym momencie zyskałem przewagę do końca gry - 2 VP za first blood i za jednostkę.

Niestety popełniłem dziecinny błąd i zapomniałem o desancie Commandera, który mógłby swoim ogniem zająć się Etheralem a Ghostkeel mógłby zacząć topić Riptide swoimi blasterami ,wszedł dopiero w 2 turze :) Reszta bitwy jak można się domyślić przebiegła już tylko na strzelaniu. Drzewiec cały swój ogień skupił na Gohstkeel, który przetrzymał 3-4 tury - zyskał tym 1 VP. Ghostkeel przez słabe rzuty nie zadał ani jednej rany Riptidowi, a osłabiany z tury na turę trafiał w Riptide coraz gorzej.

Do końca bitwy Michał próbował ściągnąć Commandera, któremu zadał 1 wound, gdzie jak sądzę popełnił błąd mogąc skupić się na mojej piechocie z którą uporał by się w jednej turze, zyskując 1 VP :p Mój Commander próbował ściągnąć do końca oddział Fire Warrior's jednak udało się im przetrzymać w liczbie dwóch do końca gry :p

Po 5 turze wg. zasad rzucaliśmy czy gramy dalej, nasz sędzia wyrzucił 2 więc gra była zakończona. Wynik 3:1 Zyskałem jeszcze jeden VP za obecność Commandera w strefie rozkładania przeciwnika. Poznałem potencjał Tau a przedwszystkim ciężkiego sprzętu jakim jest Riptide i Ghostkeel. Jeszcze raz dzięki Drzewiec za grę! Mam nadzieję że w następnej bitwie przyjdzie nam się sprzymierzyć i walczyć ramię w ramię, w jedynym słusznym celu.......

....FOR THE GREATER GOOD....

Na koniec xv95 przed bitwą:

Ostatnio zmieniony przez Gruby 2017-08-15, 22:45, w całości zmieniany 1 raz  

Klub: battleground

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-08-15, 22:41   
   Baretki: zalozyciel

Gratulacje! Faktycznie przy tym scenariuszu chyba warto było spróbować kosić troopsy. Z drugiej strony, gdyby Drzewcowi udało się ściąć commandera, to Ty straciłbyś jeden punkt (ten za strefę), a Drzewiec zyskałby kolejny i byłby remis... a zakończenie bitwy po 5 turze było pewnie zaskakujące :)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Drzewiec 
Ascendent

Armia WH40k:
tau templars ultra

Armia WFB:
wys elfy krasnoludy

War of the Ring:
The Fallen Realms

Wysłany: 2017-08-15, 23:03   
   Baretki: tartar zalozyciel

Mega zaskakujące. Mina Kaspy po rzucie Wiśnii - bezcenna. Powiem wam szczerze, że trochę dziwnie grało mi się przeciwko mojej armii. Typowe strzelanie, jak ma to w naturze T'au :) . Dzięki za gre Kaspa i mam nadzieję, że już niedługo będziesz po odpowiedniej stronie konfliktu. Dzięki za grę, XV95 Ghostkeel to obowiązujaca jednostka w każdym Sepcie :) Pozdrawiam i gratki. Trza wspomnieć, że graliśmy na 460 pkt. podajże. Gra tutorialowa, która pokazuje, że trza grać panowie, aby ujarzmić zasady :)

....FOR THE GREATER GOOD....

Klub: battleground-castigatores

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2017-08-16, 12:28   
   Baretki: 2017ragnarok

Policzyłem, że na 1030 pkt mogę się wystawić już, wrzucając dosłownie wszystko co mam. Choć część jeszcze bez przysłowiowych trzech kolorów.

Co do bitew. Warto też poczytać FAQ. Widzę, że już do 8ed. trochę wyszło.

https://www.games-worksho..._Xenos2_ENG.pdf

tu np. link m.in do Tau

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2017-08-16, 16:42   

A wiadomo coś czy będzie wersja PL Index Xenos 2

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-08-16, 19:22   

Wątpię. Tym bardziej, że to przecież forma przejściowa przed wydaniem normalnych kodeksów.

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2017-08-16, 22:08   
   Baretki: owsiak

Index to tylko zbiór tabelek z statystykami jednostek. Zasady do gry są gdzieś do pobrania na stronie GW w wersji PL.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2017-08-17, 00:19   

Nie miałem okazji widzieć tego więc nie wiedziałem że jest to w takiej formie.
Ale chyba są tam też zasady do jednostek.
Nie mniej chyba będę musiał to zakupić.

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2017-08-17, 07:49   

Na 500pkt mało miarodajne wyniki. Trzeba na wiecej pkt zagrać :vader:

Czyli jak dobrze rozumiem mój podręcznik moge na półkę odłożyć? Jesli chcialbym zrobic rozpiske musze sie posłużyć tabelkami z index imperium?

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-08-17, 09:49   

Tak. Wszystkie codexy zostały anulowane. Aczkolwiek powoli wydawane są nowe: są już Space Marines (ale bez Twoich Aniołów, za to z Templarami Drzewca), za chwilę wyjdą chyba CSM.

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2017-08-17, 17:54   
   Baretki: owsiak

Już są codexy do grey knights i do chaos space marines.

Gruby 
Baron

Armia WH40k:
grey knights

Wysłany: 2017-08-17, 21:23   

Czekamy na Tau!

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2017-08-17, 22:19   

A o co chodzi z tymi punktami potęgi? Już nie ma kosztów punktowych za jednostki, bronie itp?

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2017-08-17, 22:28   
   Baretki: 2017ragnarok

Są też normalne koszty punktowe. Punkty potęgi to zamiennik. Choć nie wiem, czy tylko

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2017-08-17, 23:37   

Tak, tylko zamiennik. To do takiego luźniejszego grania jest, by szybko armie podliczyć.

Odpowiedz do tematu