Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Akwarystyka
Autor Wiadomość
jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2012-12-21, 14:16   Akwarystyka
   Baretki: zalozyciel

Moje akwarium numer 1 pojemno?? 25L:
Obsada:
- Gupiki 4 pary
- Glonojad (Zbrojnik niebieski) 1 samiec i 2 samice
- Kirysek spi?owy 3
Ogólnie:

Mech jawajski:

Kryptokoryna nazwy nie znam:

Do?? dziwna ale fajna ro?lina której te? nazwy nie znam. Ma korzenie lecz raczej do chwytania si? o przedmioty(nie wrastaj? w ziemie).

Wg??bka:

Trawka:

S? jeszcze dwie inne kryptokoryny jedna podobna do tej czerwonej tylko ?e jest ca?a zielona a druga te? zielon lecz ro?nie w takiej k?pce co wida? na którym? ze zdj??. Echinodorus czeka na przeprowadzk? do innego akwarium.
Malucharium :D
Do?? du?o ma?ych Gupików na obecn? chwil? oko?o 50 sztuk w ró?nym wieku

Klub: battleground

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2012-12-21, 23:57   

Tak na gor?co, bo zdj?cie z telefonu, a opisz? jak wi?cej czasu znajd?.
Mój zbiornik aktualnie. 100 litrów (chyba netto)

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2012-12-22, 00:59   

Zach?cam innych posiadaczy akwarium do zrobienia fotek i pochwalenia si? swoim zbiornikiem/zbiornikami.
Za nied?ugo zrobi? zdj?cia drugiego zbiornika i umieszcz?.

Zapał 
Arcydemon

Wysłany: 2012-12-22, 01:27   

Ja w najbli?szym czasie dopiero zamierzam zakupic akwarium. :)

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2013-01-18, 17:02   

Drugi zbiornik tak?e 25l
Obsada:
- Gupiki ca?e stado maluchów (co? ko?o 70 sztuk w ró?nym wieku)
- 2 Glonojady Zbrojnik Niebieski (para)
- 5 Cierniooczek Kuhla (nazywany te? Piskorkiem)

Echinodorus ocelot green - do?? niefortunnie go posadzi?em bo wszystko zas?ania i gdy dokupi? wi?ksze akwarium to przesadze go do niego

Korze? afryka?ski i niestety wyryta pod nim dziura przez samca glonojada który notorycznie wywala piasek spod korzenia. Sprawca widoczny na górze korzenia.

Tutaj wida? Echinodorus ocelot red i Cabombe Carolinine

Tutaj od góry korze? z na?ogowym kopaczem na nim i Cierniooczkami

Cierniooczki Kuhla - bardzo ?agodne i towarzyskie rybki. Niekiedy jak si? schowaj? to ci??ko je wypatrze? dos?ownie jak by ich nie by?o zapadaj? si? pod ziemi?.

I tak od góry gdzie wida? wg??bk?, trawk?, rz?se wodn? i inne

To na tyle cho? zdj?cia troch? s?abe nie wiem dlaczego mimo ?e si? stara?em nie mog? zrobi? takich jak bym chcia?.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2013-01-21, 22:10   

Dzisiaj moje akwaria wzbogaci?y si? o 10 krewetek Red Cherry po 5 na zbiornik (2,50z? za sztuke). Bardzo fajne zwierzaczki :)

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2013-01-25, 21:14   

Dzisiaj sko?czy?em rega? pod akwarium. B?dzie mie?ci? 1 x 112L i 2 x 25L. Fotk? zrobi? jak dam rade jutro.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2013-01-26, 13:51   

Rega? robi?em sam od a do z. Chcia?em zleci? zrobienie takiego ale jak mi stolarz za?piewa? cen? to kaza?em mu si? popuka? w czo?o. Rega? ze wszystkim p?yty, wkr?ty, kable, wtyczki i co tam jeszcze wyniós? mnie 120 z? (stolarz chcia? 1050 z? :rotfl: ).

Tutaj puszka która rozprowadza kable. Nie chcia?em u?ywa? kilku przed?u?aczy wi?c zrobi?em jeden sam.

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2013-01-31, 21:16   

Dobrze, ?e jakie? t?a sobie sprawi?e? bo tak z ?cian? za akwarium to niezbyt si? ka?dy zbiornik prezentuje. Polecam jednolite, daj? najlepszy efekt i g??bi?. Albo strukturalne - te s? najlepsze ale trzeba dobrze dopasowa? do danego biotopu albo klimatu.

Jacek - ten piach na dnie to przemy?lana sprawa czy kaprys? - nie wszystkie stwory mog? ?y? z takim dnem.

Mam na sprzeda? dwa akwaria komplety (z pokryw? i o?wietleniem): 25 czy 30 litrowe z wypuk?? przedni? szyb? (polecam!) i ma?e 10L krewetkarium.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2013-01-31, 22:24   

Je?li chodzi o piasek to by? on pod Cierniooczki. A tzw. stwory ka?de mog? ?y? z dnem piaskowym tylko jak pokaza?o ?ycie stwory kopi?ce b?d? nami?tnie ten piach przerzuca?. No i inna para kaloszy ?e piasek jest trudniejszy w utrzymaniu czysto?ci od ?wirku ale moim zdaniem piasek lepiej si? prezentuje.
Powoli ta 112 nape?nia si? bardzo drobnym ?wirkiem i wod?. My?l? ?e w sobot? b?d? sadzi? ro?liny cho? nie wszystkie jeszcze mam bo czekam za dostaw?.
A z tapet? w tyle to strzeli?em kich? bo jak kupowa?em j? to co? mi si? pokr?ci?o z rozmiarem i kupi?em za krótk?. B?dzie trzeba sztukowa? lecz na razie nie chce mi si? tego robi? (lenistwo).

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2013-01-31, 23:34   

jacoleko napisał/a:
A tzw. stwory ka?de mog? ?y? z dnem piaskowym

Oj tu si? nie zgodz?. Okre?lone gatunki wymagaj? konkretnego pod?o?a. Samo pH na jakie kolosalny wp?yw ma pod?o?e jest bardzo istotne dla ró?nych gatunków.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2013-02-01, 01:26   

pH czyli odczyn wody. Samo pod?o?e nie zmieni ci pH wody chyba ?e b?dziesz stosowa? minera?y. To samo tyczy si? TWo - twardo?ci ogólnej. Zreszt? kto stosuje pod?o?e wchodz?ce w reakcj? z wod? chyba szaleniec. Z takim pod?o?em lub dekoracjami nie jeste? w stanie utrzyma? na sta?ym poziomie odpowiednich parametrów wody.
Piasek który mam to piasek kwarcowy. Piasek kwarcowy nie wchodzi w reakcj? z wod? i jest idealny jako pod?o?e ale niestety wymagaj?cy je?li chodzi o czysto??.
Zreszt? moim zdaniem ?adnie si? te? prezentuje.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2013-03-22, 16:37   

Akwarium z krewetkami Cherry Red albo jak kto woli Fire Red (wyst?puj? pod tymi dwoma nazwami). Wielko?? zbiornika 25L (to mój 3 zbiornik o tej pojemno?ci)

Krewetka Cherry Red samiczka z jajcami

Samczyk. Przewa?nie mniejsze i miej barwne od samiczek.

Samiczki w ro?linkach

Akwarium 120L
G?ównie du?o ro?lin, kilka Gupików, Zbrojników Niebieskich i oko?o 30 (tyle by?o wpuszczonych) lub mo?e ju? wi?cej Krewetek Blue Pearl.

Na koniec krewetka Blue Pearl samiczka jajeczna :)
Jaka nosz? 4 samiczki cho? jedna ju? cz??? wypu?ci?a bo si? m?ode wyl?g?y. Pewnie za miesi?c z hakiem b?dzie je wida? bo powychodz? z ukrycia w?ród ro?li. Na razie s? za ma?e i si? chowaj?. Podczas wyl?gu maja 2 mm i wygl?daj? jak doros?e krewetki tyle ?e w miniaturce. Wielko?? doros?ych krewetek to 3 cm samiczki a samczyki oko?o 2,5 cm.

To na razie tyle :)

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2013-06-01, 19:39   

Jestem szcz??liwym posiadaczem Drobniczki Jednodniówki. D?ugo szuka?em tej rybki a? wreszcie si? uda?o j? dosta?. Jest to jedna z najmniejszych rybek i w dodatku ?yworodna. Kupi?em 20 sztuk mo?na powiedzie? narybku. S? u mnie ju? tydzie? i ?wietnie si? czuj?. Ochoczo m?óc? nicienie mikro.
Dodatkowo wzbogaci?em si? o dwie odmiany krewetek:
Blue Tiger
Tiger (dziko ?yj?ca)
Obie te odmiany uda?o mi si? dosta? w rozs?dnej cenie.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2013-07-30, 14:26   

Kolejne ?yworódki w moim akwarium (akwariach)
Tym razem uda?o mi si? znale?? ?yrardynk? Metaliczn?. Znalaz?em j? przez przypadek na Tablicy

Odpowiedz do tematu