Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BATTLE REPORT 11 I 2014
Autor Wiadomość
Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2014-01-11, 21:56   BATTLE REPORT 11 I 2014
   Baretki: zalozyciel

Dzi? na warsztatach rozegrali?my z Zapa?em rewan? za XI Malleus, podobnie jak tam na 1434 punkty. Ja zagra?em t? sam? rozpisk?, Zapa? now?. Si?y hrabstwa Montbart:

1434 Pts - Bretonnia Roster

Knights of the Realm (11#, 313 pts)
. . 10 Knights of the Realm, 313 pts (Knight's Vow; Musician Mus; Standard Bearer Std; Barding; Hand Weapon; Lance; Heavy Armour; Shield)
. . . . 1 Gallant (Hand Weapon; Lance; Heavy Armour; Shield)
. . . . 1 War Banner
. . . . 11 Warhorse (Swiftstride)

Knights Errant (8#, 191 pts)
. . 7 Knights Errant, 191 pts (Knight's Vow; Musician Mus; Standard Bearer Std; Barding; Hand Weapon; Lance; Heavy Armour; Shield)
. . . . 1 Cavalier (Hand Weapon; Lance; Heavy Armour; Shield)
. . . . 8 Warhorse (Swiftstride)
. . . . 1 Banner of Eternal Flame

Grail Knights (5#, 235 pts)
. . 5 Grail Knights, 235 pts (Grail Vow; Musician Mus; Standard Bearer Std; Barding; Hand Weapon; Lance; Heavy Armour; Shield)
. . . . 5 Warhorse (Swiftstride)
. . . . 1 Banner of Swiftness

Peasant Bowmen (11#, 76 pts)
. . 10 Peasant Bowmen, 76 pts (Peasant's Duty; Hand Weapon; Longbow; Braziers; Defensive Stakes; Volley Fire)
. . . . 1 Villein (Hand Weapon; Longbow; Volley Fire)

Damsel of the Lady (1#, 109 pts)
. . 1 Damsel of the Lady, 109 pts (Barding; Hand Weapon; Magic Resistance (1))
. . . . 1 Warhorse (Swiftstride)
. . . . 1 Dispel Scroll

Paladin (1#, 114 pts)
. . 1 Paladin (Battle Standard Bearer), 114 pts (Knight's Vow; Barding; Hand Weapon; Heavy Armour; Battle Standard Bearer)
. . . . 1 The Lance of Artois
. . . . 1 Enchanted Shield
. . . . 1 Luckstone

Artillery (5#, 90 pts)
. . 1 Field Trebuchet, 90 pts (Stone Thrower)
. . . . 4 Crew (Hand Weapon)

Paladin (1#, 130 pts)
. . 1 Paladin, 130 pts (General; Knight's Vow; Barding; Hand Weapon; Lance; Heavy Armour; Shield)
. . . . 1 Dawnstone
. . . . 1 Virtue of the Joust (Cost Multiplier x1)

Pegasus Knights (3#, 175 pts)
. . 2 Pegasus Knights, 175 pts (Knight's Vow; Musician Mus; Hand Weapon; Lance; Heavy Armour; Shield; Flyer; Swiftstride)
. . . . 1 Gallant (Hand Weapon; Lance; Heavy Armour; Shield)
. . . . 3 Pegasus (Flyer; Stomp; Swiftstride; Swiftstride)

Validation Report:
Army Subtype: Bretonnian Army; Edition: 8th Edition; Game Type: Normal Game; Special Rules: Forbid Regiments of Renown, Forbid Special Characters, Forbid Chaos Dwarfs in WoC; File Version: 2.67
Roster satisfies all enforced validation rules

Composition Report:
Points of Lords: 0 (0 - 358.5)
Points of Heroes: 353 (0 - 358.5)
Points of Core: 580 (358.5 - Unlimited)
Points of Special: 175 (0 - 717)
Points of Rare: 325 (0 - 358.5)

Total Roster Cost: 1433

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2014-01-11, 23:40   

Si?y Zapa?a, w przybli?eniu:

Paymaster (konno) z wielk? broni?
Lucrezia Belladonna (2 lvl mag)
Mag (1 lvl)
Krasnoludzcy kusznicy (10 sztuk)
Braganza Besiegers
Kawaleria Kislevu (5 sztuk)
Kusznicy (10 sztuk)
Mengil i jego zaskórniaki.
Genera? na pegazie.

Zapa? rzecz jasna zaczyna?.

I tura
Ch?opcy Mengila podeszli pod wzgórze i oddali salw?, która zmasakrowa?a biedn? damselk? (która przyda?a si? o tyle, ?e w fazie magii zdispelowa?a "Klatk? p?omiennych czerepów", je?li dobrze pami?tam nazw? tego zakr?conego czaru :) ). Ludzie Braganzy przy okazji po?o?yli trupem czterech ch?opów. Kislevici podreptali odrobin? do przodu, by ustawi? si? poza zasi?giem mojej ewentualnej szar?y. Gigant pop?dzi? do ska?y w centalnym punkcie bitwy, by si? za ni? schowa?. Poza tym, genera? na pegazie podlecia? za linie mrocznych elfów.
Schowa? nieskutecznie... Zapa? ukry? gigusia przed errantami i graalami, lecz zapomnia? o Rycerzach Królestwa! Realmi odpalili udan? szar??, która wbi?a si? w zaskoczonego przebiegiem wypadków olbrzyma. Niestety, w starciu wbi?em mu jedynie 4 rany, na dwóch punktach ?ycia usta? i walka mia?a trwa? dalej... Poza tym, Pegazy polecia?y ostrym rajdem za domek, a ?ucznicy bezskutecznie próbowali ubi? wrogiego genera?a.

Damsel w ostatnich chwilach swego ?ycia.

Nieco za du?y na zabaw? w chowanego...

Sytuacja po szar?y realmów.

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Juleks 
Cesarz

Armia WH40k:
raven terryn krieg

Armia WFB:
Imperium

Wysłany: 2014-01-12, 02:28   
   Baretki: owsiak

Co to za model giganta?

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2014-01-12, 10:14   

To ten przystojniak, zdecydowanie lepszy ni? obecnoedycyjny.

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2014-01-12, 10:39   

To chyba w dodatku jest metal, co przy tak duzym modelu robi róznice :D

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2014-01-12, 11:29   

To na 100% wielki kawa? metalu ;) Jeden z moich ulubionych modeli. Szkoda tylko ?e taki niegrywalny i musi sie marnowa? na pó?ce :+:

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2014-01-12, 11:35   

No to jest akurat prawda - stosunek cena/jako?c giganta i porównanie go z czymkolwiek przyprawia o ból serca :D Mój tez niestety stoi na pó?ce i czeka na lepsze czasy, chociaz nie wiem czy po dodaniu Thunderstompa cos jeszcze moga mu dac

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2014-01-12, 11:52   

Jaki masz model? Ten nowy? A co mog? mu da?? Pancerz! Pancerz, pancerz, pancerz! ;) Wtedy nie ustrzeli?by go byle ?ucznik. :devil1:

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2014-01-12, 11:59   

Obni?y? mu koszt ;)

II tura
Starcie Giganta z Rycerzami Królestwa trwa?o przez dwie kolejne fazy combatu. W fazie Zapa?a zdo?a?em mu wbi? przedostatni?, pi?t? ran?, aczkolwiek bez bonusów z szar?y zaczyna?o by? ci??ko, gdy? najemny olbrzym swoj? lag? zmiót? mi ca?y rz?d Breto?czyków. W mojej fazie nie wbi?em mu ju? nic, a olbrzym... Olbrzym po prostu zgniót? mojego BSB, wyjmuj?c go sobie z mojej formacji, a nast?pnie po prostu wygra? combat rzucaj?c w tabelce wynik, który wygrywa? ów combat z automatu o dwa punkty :/ Moja wypieszczona, l?ni?ca, wielka formacja Knigts of the Realm ju? bez BSB z?ama?a si? i zosta?a dopadni?ta przez p?dz?cego wielkimi susami giganta. :+:
Na lewym skrzydle jednak Zapa?owi sz?o troch? gorzej. Szar?a Mengila na ?uczników spali?a, gdy? ?ucznicy ch?opskim zwyczajem wzi?li nogi za pas. Zapa? w bitewnym szale zapomnia? o lataj?cym samotnie generale, co narazi?o go na skuteczn? szar?? Rycerzy Graala. Zdo?a? ubi? jednego z nich zanim sam poleg?. Najgorsze jednak by?o to, ?e Errantom (w których czai? si? mój genera?) uda?a si? dziewi?tnastocalowa szar?a na Kislevitów (ju? wcze?niej mocno poobijanych po celnym strzale trebusza). Zgin?li wszyscy poza Paymasterem, co rozpocz??o najbardziej epicki (i monotonny) rozdzia? ca?ej bitwy.

Gigant i jego dzie?o

Sytuacja po II turze.

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2014-01-12, 13:23   

III tura
Decyduj?cy moment bitwy.
Gigant po zmieceniu moich rycerzy ruszy? biegiem ku trebuszowi. W centrum, widz?c moje zbli?aj?ce si? od prawego skrzyd?a pegazy, Zapa? dokona? przesuni?cia swoich si? strzeleckich. Krasnoludy ustawi?y si? naprzeciw Breto?czyków by przyj?? ich szar?? i j? ewentualnie odgi??, a ch?opcy Braganzy ruszyli do przodu, by tej szar?y unikn??. Na lewym skrzydle trwa?o starcie errantów z Paymasterem, który spokojnie b?dzie je kontynuowa? jeszcze bardzo d?ugo, z kolei bli?ej moich pozycji elfy Mengila stoj?ce mi?dzy Graalami a ?ucznikami wybra?y szar?? na tych pierwszych. To by? chyba b??d. Graalowcy wytrzymali napór, metodycznie wycinaj?c przeciwnika (owo wycinanie sko?czy?o si? chyba w IV turze).
W mojej turze przypu?ci?em szar?? na krasnoludy... i prawie przegra?em. Wygra?em chyba jednym lub dwoma punktami, dzi?ki czemu kar?y rozpocz??y ucieczk? i oczywi?cie zosta?y dopadni?te. Tym samym jednak wystawi?em si? w przysz?ej turze na solidarny ostrza? kuszników z domku oraz samotnej Belladonny, która przemierza?a w?a?nie las.
I wreszcie... najbardziej epicka chwila bitwy. P?dz?cy w stron? trebusza gigant tak zestresowa? za?og? machiny, ?e ta wywo?a?a misfire i brak strzelania w nast?pnej turze. Zostali mi jednak jeszcze ?ucznicy, bodaj?e pi?ciu. Jeden z nich...
ZABI? GIGANTA!
D?ugie ?uki Bretonnii po raz kolejny skopa?y wrogowi ty?ki :devil1:

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2014-01-12, 13:43   

I tu w?a?nie wychodzi ca?a s?abo?? giganta :kurcze:

Rzut z pocz?tku bitwy na si?y Breto?skie:

oraz najemnicy:

I jeszcze troch? rycerzy:

Kogo? tu chyba gigant zdenerwowa?... :mag:

Fazy rozmontowywania lancy Breto?skiej [instrukta?]:
Faza 1:

Faza 2:

Faza 3:

No i efekt ko?cowy :++: :

Jeszcze kilka zdj??:

Nieugi?ty :mag: :

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2014-01-12, 15:34   

Ale powiem Wam Panowie ?e megadobrze sie czyta i oglada Wasz powrót do Batla - mam nadzieje ze fanie si? gra?o :D

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2014-01-12, 16:09   

Tury IV - VI
Upadek giganta i wyci?cie Mengili sprawi?o, ?e od tej pory Zapa? straci? ju? inicjatyw? strategiczn?. Ostatnim jego aktywnym posuni?ciem by?o ob?o?enie huraganowym ogniem magicznym i niemagicznym pegazów na jego ty?ach. Pegazów rozstrzela? si? jednak nie uda?o, aczkolwiek osta? mi si? tylko jeden, który w ostatniej turze przypu?ci? lekkomy?ln? jak si? pó?niej okaza?o szar?? na Braganza Besiegers. Atak od ty?u przyniós? mi sukces... ale nie zdo?a?em zabi? ?adnego z nich :kurcze:
Kusznicy z Tilei zostali jednak troch? nadkruszeni, nie jednak przez kopie. Rozszala? mi si? trebusz, który poza pechowym misfire (nawiasem mówi?c na kostce rozrzutu by? wtedy hit :devil1: ) spud?owa? jedynie raz: o dwa cale. Jeden z jego kamulców trafi? w?a?nie ludzi Braganzy, zabijaj?c bodaj?e dwóch z nich i rani?c samego dowódc?. Inny wyp?dzi? kuszników z domku, powoduj?c panik? po kolejnym udanym strzale. Gdyby nie wyczyn bowmenów, to trebusz uzna?bym za Gracza Meczu.
Moi erranci na lewym skrzydle ugrz??li w combacie z pojedynczym Paymasterem od II... do pierwszej fazy VI rundy!!!!!! Pieprzone czelend?e. W sumie, to teraz mnie o?wieci?o, ?e mog?em je odrzuca? :hahaha: Paymaster musia?by walczy? z czwórk? errantów, mo?e zabiliby go szybciej. A tak, to nieko?cz?cy si? pojedynek z paladynem trwa? 10 faz close combatu!! Ale w ko?cu najemnik si? z?ama? :evil:
Ostatecznie wygra?em o 690 punktów, czyli w warunkach XI Malleusa 14:6, czyli niemal tak samo, jak przegra?em na turnieju :)

Gra?o si? super. Zero ci?nienia, sporo rado?ci, troch? frustracji (ko?ci mi baaardzo nie sz?y, aczkolwiek z drugiej strony: zaszar?owa?em na 19 cali :D ). Sporo zasad niestety trzeba by?o szuka? w podr?czniku, nasz standardowy ból.

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2014-01-12, 20:09   

Watcher napisał/a:
A tak, to nieko?cz?cy si? pojedynek z paladynem trwa? 10 faz close combatu!! Ale w ko?cu najemnik si? z?ama? :evil:

A nie tracisz wtedy b?ogos?awie?stwa Pani?

szeregowiec ryan napisał/a:
mam nadzieje ze fanie si? gra?o :D

Mam ogromn? ochot? na rewan? na wi?ksze punkty :mag:

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2014-01-12, 20:23   

Traci ten konkretny lord. A on i tak mia? przerzuty sejwa.

Odpowiedz do tematu