|
Miasto |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2013-08-21, 15:03 Miasto
Baretki:  |
|
|
Witajcie. Od d?u?szego czasu po g?owie chodzi mi projekt zupe?nie nowego RPG. W?a?ciwie, to powsta? mi w g?owie nowy ?wiat, a mechanika do niego stworzy?a si? w ostatnich dniach. By?aby to mechanika mocno ró?na od gladiusowej, bo chcia?bym j? ograniczy? na rzecz snucia opowie?ci. W??cza?aby si? przede wszystkim w walce i dla graczy by?aby w?a?ciwie niewidoczna. Na czym by polega?a? Gracz X ma Walk? Wr?cz 35 (bo charakterystyki tu by istnia?y). Spotyka si? z dwoma przeciwnikami, niech to b?d? najemnicy. Wszyscy przeciwnicy w grze opisani byliby w bestiariuszu wide?kami, najemnicy b?d? mieli np Walk? Wr?cz 25-45. Losuj? sobie ten ich numerek (maksymalny rzut oznacza przerzut, jedynka automatyczny fail), gracz mo?e dorzuci? do swej warto?ci (zwi?kszonej jeszcze o bonus z broni np) k10... i to rozstrzyga CA?? walk?, nie pojedyncze uderzenia. Je?liby wygrywa gracz, przeciwnik ginie lub jest og?uszony/rozbrojony (w zale?no?ci od pocz?tkowej deklaracji gracza). Je?li przegrywa, to zmniejszam poziom zdrowia i losuj? ponownie. Je?li dochodzimy do ?mierci, to wydajemy Punkt Przeznaczenia. Wszystko w JEDNYM moim po?cie, w którym nie b?dzie mowa o ?adnej mechanice, tylko s?owa b?d? sugerowa?y co tam wylosowa?em.
Rdzeniem systemu ma by? jednak opowie??. Tu nie b?dzie lu?nych przygód oderwanych od siebie fabularnie, chcia?bym od razu poprowadzi? kampani? i to tak? która mo?e wstrz?sn?? podstawami tego uniwersum. W skrócie: chcia?bym, aby gracze starali si? zedrze? zas?on? tajemnicy, która wisi nad ?wiatem Miasta. A pomys? jest taki: 200 lat temu nast?pi?a nieznana magiczna katastrofa, która wymaza?a mieszkaj?cym tu ludziom pami??, wypali?a ziemi? deszczem ognia i sprowadzi?a zast?py potworów, które zmasakrowa?y miejscow? populacj?. Prze?yli nieliczni. Bohaterowie mieszkaj? w Mie?cie, jedynym du?ym skupisku ludno?ci w znanym Wam ?wiecie w którym totalne rz?dy sprawuje Rada Bractw i wybierany przez ni? na dwa lata Despota. Ludno?? Miasta to pó?niewolnicy zmuszani do pracy w wyznaczonych przez Bractwa miejscach, g?ównie na otaczaj?cych mury polach uprawnych. Nikt nie wie, jaka cywilizacja wybudowa?a Miasto, nikt nie zna historii ?wiata sprzed Katastrofy, nikt nie wie, dlaczego do niej dosz?o, nikt nie wie, dlaczego sny magów nawiedza czasem p?acz?ca kobieta, której nago?? przykrywaj? ropiej?ce rany.
Co Wy na to? |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

|
Wysłany: 2013-08-21, 17:30
|
|
| A w jakich czasach b?dzie sie dzia? przygoda? Oko?o ?redniowiecznych czy bli?ej wspó?czesno?ci? |
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2013-08-21, 17:30
|
|
|
| Wszystko pi?knie i ?adnie, ale ja z Tob? od miesi?cy nie mog? si? na audiencj? ustawi?, ?e o graniu w cokolwiek nie wspomn? .... |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2013-08-21, 17:58
|
|
| ?redniowiecze "postapokaliptyczne". A Gazza mnie chyba nie zrozumia?: to ma by? forumowe RPG, nie zwyk?e. |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
zaran
Następca tronu

|
Wysłany: 2013-08-22, 01:55
|
|
|
Jakby co - pisz? si? na to ;p. A swoj? drog? Gladiusa te? móg?by? poci?gn?? . |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2013-08-22, 14:22
|
|
Ja odpadam
Do Gladiusa ch?tnie zawsze wróc? |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

|
Wysłany: 2013-08-22, 23:42
|
|
Gladius ju? sie chyba wypali?
Ja ch?tnie. Brakowa?o mi forumowego rpga |
|
 |
Drzewiec
Ascendent

|
Wysłany: 2013-08-23, 19:16
|
|
| A magia w tym jest tzn. czy ?wiat jest Falloutowski, czy cyberpunkowy. Wiem o co ci chodzi z t? opowie?ci?. Ja w to wchodz?. |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2013-08-23, 19:41
|
|
| To jest ?wiat ?redniowieczny po wielkiej magicznej katastrofie która sprawi?a, ?e ludzie nie pami?tali nic sprzed Dnia Niepami?ci, wi?kszo?? ludzi wygin??a a resztki mieszkaj? w ufortyfikowanym Mie?cie a na zewn?trz murów wa??saj? si? potwory ró?nego rodzaju. |

|
|
|
 |
Gruby
Baron

|
Wysłany: 2013-09-30, 16:32
|
|
|
Je?li przyj?liby?cie nowicjusza w grach RPG, to ja si? pisz? |
_________________ "To the righteous we bring hope. To the tained we bring fire" -Castellan Garran Crowe |
|
|
|
 |
|
|