|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
BATTLE REPORT 11 VIII 2012 |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-08-11, 20:33 BATTLE REPORT 11 VIII 2012
Baretki:  |
|
|
Pierwsza bitwa na VI edycji! Rozegra?em j? z Julkiem, pierwszy raz walcz?c moim nowym, forgowym Awatarem. No i si? sp?aci?...
Wystawi?em Ava, Farseera z rad?, Falcona (bez holo, koniec ?wiata), Wraithlorda z wyrzutni? rakiet, 10 Guardianów, 5 Dire Avengerów, 6 Arlekinów z Shadowseer, 5 Dragonów z egzarch?. Julek rzuci? trzy dru?yny taktyczne, mistrza zakonu, Rhino, dwa dredy (jeden weneryk bodaj?e), snajperów i nowo??: techmarina z jak?? straszn? zabawk? z si?? 10 AP 1. Bitwa na 1200 punktów.
Rozstawienie standardowe, po d?u?szym boku. No w?a?nie, grali?my tym razem na standardowym stole (48x72) i to imho da?o si? odczu?. O wiele wi?cej swobody taktycznej! Jestem bardzo na tak. Misja: Relic, czyli pogo? za reliktem ustawionym na ?rodku sto?u. Ja rusza?em pierwszy.
Pocz?tek by? fatalny. Zacz??em ofensywnie, ku reliktowi biegiem ruszyli Guardiani. Gdy jednak dosz?o do strzelania... nic! Julek, który w sumie ca?? gr? dzia?a? defensywnie ustrzeli? mi Avengera, w zwi?zku z czym zdoby? pierwszy punkt za First Blood. Julek zacz?? te? dziesi?tkowa? Guardianów, asysta Avatara jednak dawa?a im Fearless, wi?c nie skutkowa?o to testowaniem liderki.
Potem by?o ju? bardzo ?le dla Julka. Guardiani dopadli do Reliktu, wzi?li go i zacz?li si? cofa?. Co prawda snajperzy zacz?li metodycznie ich odstrzeliwa?, ale pozostali podbiegali do upuszczanego przedmiotu i kontynuowali ucieczk?. Awatar by? coraz bli?ej i bodaj?e w III turze przypu?ci? szar?? na dreda (bodaj?e weneryka, w ka?dym razie tego z pancerzem 13 z przodu). Dred zdech?! Ju? w II turze z kolei Falcon odstrzeli? pomiot Mechanicum z t? ?mierciono?n? zabawk?, co te? mnie ucieszy?o. Na moim lewym skrzydle Arlekini pu?cili si? w d?ugi bieg ku ukrytym tam snajperom, ich pot??ny teraz cover save czyni? ich praktycznie niewra?liwymi dla wszelkiego ostrza?u (odwo?uj? swoje narzekania na Arlekinów, pomimo wykastrowania Furious Charge s? teraz jeszcze niebezpieczniejsi). Na prawym skrzydle Avengerzy zaszar?owali na taktycznych marines, ich walka wr?cz trwa?a prawie do ko?ca gry, ostatecznie zatriumfowali marynarze, ale dzi?ki tej walce ta dru?yna by?a przynajmniej unieruchomiona. Wreszcie w centrum, w centrum by?o ju? zupe?nie dobrze. Falcon na spó?k? z Wraithlordem zniszczyli drugiego dreda, Fire Dragons wyko?czyli Rhino, a Avatar wbi? si? i zmasakrowa? kolejn? dru?yn? taktyczn? oraz mistrza zakonu (umiej?tno?? smash MIA?D?Y). To by? ju? niemal koniec. Julkowi nie pomog?o zapadni?cie nocy w V turze. Arlekini wyr?n?li snajperów oraz tacticali (ta dru?yna tur? wcze?niej wyko?czy?a Wraithlorda, szacunek). Avatarowi niestety nie uda?o si? zabi? ostatniej ju? dru?yny taktycznej, z której przetrwali sier?ant i szeregowiec. To by?y ostatnie ?ywe figurki Kruków. Wtedy nast?pi? koniec, wyrzucona dwójka zako?czy?a gr? po V turze.
Wynik: 5-1 (ja dosta?em 1 za zabicie Warlorda, 1 za Linebreakera oraz 3 za utrzymanie reliktu (w ostatniej turze w ?apkach trzyma? go... ostatni ?yj?cy jeszcze Guardian!!!!!!!; Julek dosta? 1 za First Blood).
MoM: Avatar! Co on tam wyprawia?, to jest nie do opisania. Powiem tyle: monstery w tej edycji rz?dz?. Av sko?czy? bez ?adnej otrzymanej rany! |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2012-08-11, 22:16
|
|
| Avatara si? kompletnie nie spodziewa?em w tej bitwie... |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-08-11, 22:20
|
|
Ca?y tydzie? pracowicie pa?ka?em |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2012-08-11, 22:24
|
|
Ja jutro zaczynam pa?ka? swoje i to tak na serio |
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2012-08-12, 08:18
|
|
| I co? By?o narzekac? ;p |
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-08-12, 13:04
|
|
| Wyt?umacz mi w czym te arlekini s? bardziej niebezpieczni i dlaczego Av jest taki pot??ny. Zawsze by? kozak w cc, ale ?eby go od razu bóstwi? to moim zdaniem lekka przesada. Zastanawia mnie kolejna rzecz. Jakim to cudem ostatni guardian utrzyma? si? z reliktem i czy w ogóle mog? go utrzymywa? wszystkie jednostki (elite, troops itd.) i dlaczego nie spanikowa?, bo w tym czasie Ava nie by?o ... chyba. |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-08-12, 14:27
|
|
Av jest pot??niejszy, bo jest monsterem. A monstery, prócz tego co mia?y ju? wcze?niej, dosta?y kilka mi?ych bonusów:
- maj? covera ju? przy 25% zakrycia, nie przy 50% jak kiedy?;
- dosta?y zasad? Smash, która pozwala za cen? po?owy ataków podwoi? swoj? si?? (do 10 mak) co w przypadku Ava zazwyczaj ko?czy?o si? instantem
Arlekini s? niebezpieczniejsi, gdy? zmieniono zasad? dzia?ania Veil of Tears. Dot?d by?o tak, ?e przy celowaniu w nich rzuca?e? kostkami, na 2d6x2 cali mog?e? w nich strzela?, dalej nie. To by?o mi?e, ale jednak dosy? s?abe (w po??czeniu z zaledwie 5+ save`a). Teraz maj? dzi?ki tej maszynce skumulowane zasady Shroud i Stealth co w praktyce znaczy tyle, ?e na totalnie otwartym polu maj? 4+ pancerza cover A poniewa? te zasady kumuluj? si? ze zwyk?ymi coverami, to za zwyk?ym murkiem Arlekini maj? ju? covera 2+!
A Guardian nie spanikowa?, gdy? jego oddzia? wbrew moim zwyczajom tym razem nie by? stacjonarny, pobieg? na ?rodek po relikt. A obok niego bieg? Awatar... W ostatniej turze jedynie zgin?? jeden Guardian bez takiej asysty, ale po prostu zda? liderk? |

|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2012-08-12, 14:36
|
|
Czyli po prostu trzeba arlekinów pociachac w cc Ewentualnie odstrzelic jak?? pestkownic? |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-08-12, 15:27
|
|
Widz?, ?e Julek zrobi? zdj?cia
 |

|
|
|
 |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2012-08-12, 17:02
|