|
Heliogabal: bitwa o Mauretanie |
| Autor |
Wiadomość |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2012-10-19, 15:02 Heliogabal: bitwa o Mauretanie
Baretki:  |
|
|
Kurde, ostatnio w ogóle nie mog? si? zebrac do napisania jakiegokolwiek raportu z ostatnich bitew. Nie mam absolutnie weny nawet do fabularnego wst?pu wiec b?dzie suchy raport.
Moje si?y wygl?da?y nast?puj?co:
Rekluzjarcha plus 9 Marines Kompanii ?mierci, 2 PW i jeden z power fistem w Rhino,
Drednot Kompanii ?mierci w kapsule desantwoej.
Dwa sk?ady po 5 Szturmowych Marines w Razorbackach(sier?anci z power weapon)
Dru?yna Zwiadowców
Predator
Tau:
Commander plus 2 gwardzistów,
2 x po 10 Fire Warriorów
2x po 2 XV 88 z dronami
Hammerhead
Grali?my bitwe miejsk?, chocia? przez niedobór terenów typowo miejskich bardziej wygl?da?o to na bitwe o przedmie?cia. Grali?my Szpice, po 1 znacznik z ka?dej strony, u mnie to by? lasek obsadzony snajperami, reszta wysuni?ta jak najdalej do przodu schowana za kaplic? u Drzewca górka obsadzona dru?yn? FW. za ni? HH, po prawej druga dru?yna FW i XV88, po lewej druga dru?yna XV i Komandor.
Ja wygra?em zaczynanie, Drzewiec rzuci? 5 na przej?cie inicjatywy i przerzuci? równie? na 5. Zacz??em:
Generalnie to po ostatnich do?wiadczeniach z Tau moja taktyka opiera?a si? g?ównie na jak najszybszym zwi?zaniu walk? oddzia?ów strzeleckich przeciwnika.
Z prawej strony ruszy?em Rhino i za nim jeden Raorback, po lewej flance drugi razorback. Na ?rodku przed liniami Drzewca wyl?dowa? Drednot w kapsule. Moje strzelanie nic nie zrobi?o. Drzewca równie? nic ;]
W drugiej turze, wysiad?em wszystkim co mia?em z pojazdów i zaszar?owa?em kompani? ?mierci na XV po prawej, dru?yn? szturmow? na Komandora. I Zacz??em rze?
Kompania ?mierci zjad?a XV 88 na ?niadanie i ruszy?a dalej razem z Drednotem na FW.
Kompania szturmowa zabi?a obstawe, a z samym Komandorem m?czy?a si? chyba 2 tury.
Najogólniej rzecz bior?c, Drzewiec strzela? czym mia? i broni? si? jak móg?. A ja po kolei kasowa?em mu pozosta?e jednostki. Rekluzjarcha razem z Drednotem znisczyli jedn? i drug? dru?yne FW. (Kompania ?mierci zosta?a wybita) W mi?dzyczasie, Hammerhead ustrzeli? mi Predatora który w zasadzie nic nie zrobi? przez ca?? bitwe. Jedna dru?yna by?a zaj?ta Komandorem, druga zniszczy?a pozosta?e XV 88. Chyba w 4-5 turze zosta? tylko Hammerhead, dos?ownie otoczony w naro?niku Drzewca. Mia?em wypalic ze wszystkiego co mia?em, poprawic granatami i na koniec zaszar?owac licz?c na glance, ale HH spad? od pierwszego strza?u Drednota z karabinu termicznego... I to by?o na tyle je?li chodzi o Dominacje Tau w Battlegroundzie
pocz?tek bitwy:
koniec:
Generalnie Dominium Tau wymaga du?o pomy?lunku i kombinowania. Popatrzy?em sobie na Glorii Victis i u graczy Tau standardem s? jednostki których u Drzewca nie widac. ;] A poza tym nastroje na 6 edycje s? raczej pozytywne |
|
 |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2012-10-19, 16:11
|
|
Noo prawie jak ostatnio |
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2012-10-19, 17:11
|
|
Ostatnio ocala? Hammerhead, bo gra sko?czy?a si? na V turze |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-10-19, 18:13
|
|
| Nie wiem co pisz? na GV, ale ja zainwestowa?bym w jeden-dwa dodatkowe oddzia?y Fire Warriorów. Przecie? jak na zwyk?y troops, maj? oni przera?aj?c? si?? ognia. Tutaj przeciw Drzewcowi dzia?a?a te? sceneria, która troch? tam zas?ania?a. |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2012-10-19, 21:37
|
|
Generalnie to przewijaj? si? Pathfinderzy, Devilfish, Skyray czy Crisisy. S? jeszcze te forgworldowe zabawki Drzewca. Opcji troch? jest. Trzeba tylko troch? si? wysili? Dodatkowi FW te? spoko opcja, generalnie to oni huraganowym ogniem za?atwili kompanie ?mierci |
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-10-21, 13:35
|
|
Primo: To nie jest koniec Imperium Tau w Battlegroundzie. Synu!
Secundo: To nie jednostki FW rozjeba?y Kompanie ?mierci tylko zwyk?e.
Tierto: Chcia?em nadmieni? jeden arcywa?ny moment w tej bitwie. W drugiej turze nie trafi?em z NICZEGO (markethligthy, Hammerhead, 4 XV-88 z raigunów na 4+ z przerzutami !) normalnie masakra. Nigdy podczas wszystkich bitew (a troch? ich stoczy?em) nie zda?y?a si? podobna sytuacja, a to by zmieni?o ogromnie posta? ca?ej bitwy - trza wyra?nie to podkre?li?. Zapa? mia? ogromne szcz??cie w tej bitwie. |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2012-10-22, 08:19
|
|
| Drzewiec napisał/a: | | Secundo: To nie jednostki FW rozjeba?y Kompanie ?mierci tylko zwyk?e. |
Skoro wg Ciebie Fire Warriorzy to nie s? zwyk?e jednostki to które nimi s??
| Drzewiec napisał/a: | | Tierto: Chcia?em nadmieni? jeden arcywa?ny moment w tej bitwie. W drugiej turze nie trafi?em z NICZEGO (markethligthy, Hammerhead, 4 XV-88 z raigunów na 4+ z przerzutami !) normalnie masakra. Nigdy podczas wszystkich bitew (a troch? ich stoczy?em) nie zda?y?a si? podobna sytuacja, a to by zmieni?o ogromnie posta? ca?ej bitwy - trza wyra?nie to podkre?li?. Zapa? mia? ogromne szcz??cie w tej bitwie. |
Tak, tak... Jak remisuje to fuksem, niebywa?ym szcz??ciem. Teraz te? szcz??liwie Cie zmasakrowa?em. A ostatnio? Fuksem rozjecha?em Ci wszystko oprócz Hammerheada bo gra si? sko?czy?a w 5 turze? Ech, szcz??ciarz ze mnie, ide w lotka gra? |
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

Armia WH40k:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-10-22, 21:02
|
|
| W razie kolejnych bitew radz? sprawdzi? FAQ na stronce GW bo troch? si? pozmienia?o w kodeksach. |
|
|
|
 |
|
|