|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
I Bolteriada z perspektywy Gwiezdnej Paj?czyny |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2011-12-31, 00:42 I Bolteriada z perspektywy Gwiezdnej Paj?czyny
Baretki:  |
|
|
Na pocz?tek moje si?y: Falcon z lanc?, wraithlord z wyrzutni? rakiet (pierwszy raz), ma?a rada, Eldrad, guardiani ze Star Cannonem, Avengerzy (ani razu nie wysiedli z Falcona ), skorpiony z infiltracj?, arlekini.
I bitwa: Zapa? (Blood Angels)
Pitched Battle, Capture & Control. Zapa? wystawi? a? dwie jednostki (jumppackowców oraz Predatora), wszystko pozosta?e wrzuci? do rezerw. Odwa?nie. Nie pop?aci?o. Ju? chyba w pierwszej turze unieruchomi?em Predatora (rakieta z Wraithlorda), w drugiej turze wysadzi?em go w powietrze. W dodatku ju? w drugiej turze z rezerw wysz?y mi Skorpiony i to tak szcz??liwie, ?e dopad?y Jump Infantry wroga. Co prawda ostatecznie Zapa? wygra? tamto starcie, ale dopiero pod koniec bitwy. Generalnie potem co mu spad?o, to likwidowa?em (a spada?o rzadko). Mocno zagra?a magia (od niepami?tnych czasów mocno na moj? korzy?? zadzia?a? Mind War). 16-4.
II bitwa: Drzewiec (Tau)
Sporo nerwów niestety. Uda?o nam si? ugra? tylko dwie rundy, co zaowocowa?o remisem. Co by?by dalej: na dwoje babka wró?y?a. Na jednym skrzydle g??boko wdar?y si? dwa moje kill teamy (skorpiony i arlekini) sp?dzaj?c z pola fire warriorów (ale nie ca?kowicie, uciekali gdy sko?czy?a si? gra) i wi???c walk? XV-88. Z drugiej jednak strony na prawym skrzydle Drzewcowi uda?o si? uformowa? pot??ne zgrupowanie uderzeniowe z?o?one z commandera z obstaw? oraz trzech XV-9. 10-10
III bitwa: Julek (Space Marines)
Chyba najciekawsze starcie dzi?. Wylosowali?my anihilacj?, grali?my Dawn of War. Ju? w pierwszej turze straci?em Wraithlorda, na szcz??cie by?a to moja jedyna pe?na strata. Tym niemniej, si?a ognia Kruków budzi?a szacunek. Dwa dredy d?ugo przykuwa?y moj? uwag?, w sumie do ko?ca czwartej rundy gdy nast?pi? finisz nie zniszczy?em ?adnego (cho? jednego unieruchomi?em). Arlekini wyci?li jeden sk?ad tacticali, Skorpiony doprowadzi?y do ko?ca nast?pnego... 11-9.
Turniej by? kozacki! |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Juleks
Cesarz

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2011-12-31, 10:28
|
|
Unieruchomi? pan 2 dready. Czcigodny oberwa? chyba od Falcona i zosta? unieruchomiony, ale na takiej pozycji ze móg? do wszystkich strzela?. Szturmowy natomiast zosta? unieruchomiony i straci? jedn? ?apk?. 2 tacticali prze?y?o ale oddzia? szturmowy uciek? poza stó?.
There will be Retribution!! |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-01, 13:46
|
|
Jeszcze kilka drobnych uwag. Wygra?o Tau i jest to niebywa?e osi?gni?cie: wg zgodnej opinii jest to obecnie jedna z najs?abszych armii w 40k, by? mo?e najs?absza po unowocze?nieniu Necronów. Drzewiec do maksimum wykorzystuje swoj? si?? ognia, ale i my chyba nadal nie potrafimy z Tau walczy? (z wyj?tkiem Zapa?a, który ostatnio wygrywa? lub remisowa?). Ja co prawda zremisowa?em, ale to by? remis bez wskazania zwyci?zcy, starcie w którym wiele mog?o si? jeszcze zmieni?. Rezerwy i cover save - to s? imho proste, lecz skuteczne recepty na dominacj? Tau. Do momentu wyj?cia z rezerw Skorpionów moje szanse w boju z Drzewcem by?y mizerniutkie: maszeruj?cy ku starciu Wraithlord by? ju? tylko na jednym woundzie a z arlekinów zosta? tylko Troupe Master i Shadowseer. Gdy wysz?y Skorpiony jedna z flank Drzewca zacz??a si? sypa?.
Pomog?y te? bronie obszarowe. Wielkim odkryciem tego turnieju by?a dla mnie eldarska wyrzutnia rakiet. W trybie przeciwpancernym wyeliminowa?a zapa?owego Predatora. ?mia?o mog? napisa?, ?e bez likwidacji tego czo?gu nie wygra?bym chyba tego starcia, a je?libym wygra? - to minimalnie. W trybie "obszarowym" zmasakrowa?a oddzia? Fire Warriorów (zmuszaj?c go do ucieczki) i naruszy?a drzewcowe HQ (str?caj?c bodaj?e dwa drony).
Eldrad Ulthran: MoM dla mnie. Ratowa? mi skór? kilkukrotnie. Najbardziej memorable moments: usma?enie dowódcy Gwardii Sanguinisa i dwukrotne masakruj?ce u?ycie Eldritch Storm (a czar ten u?y?em pierwszy i drugi raz w ?yciu!): na pocz?tek wysadzi?em w powietrze zapa?owego dreda który zdradziecko deepstrikowa? si? na moich ty?ach, na koniec unieruchomi?em i obróci?em w zupe?nie nieprzydatn? stron? dreda szturmowego Kruków w ostatnim starciu. Umiej?tno?? rzucania trzech czarów na bitw? (w tym dwóch takich samych): bezcenne!
Jeszcze jedno: turniej by? wspania?y! Warto by?o a? tak d?ugo czeka? |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-01, 13:59
|
|
| Watcher napisał/a: | Jeszcze kilka drobnych uwag. Wygra?o Tau i jest to niebywa?e osi?gni?cie: wg zgodnej opinii jest to obecnie jedna z najs?abszych armii w 40k, by? mo?e najs?absza po unowocze?nieniu Necronów. Drzewiec do maksimum wykorzystuje swoj? si?? ognia, ale i my chyba nadal nie potrafimy z Tau walczy? (z wyj?tkiem Zapa?a, który ostatnio wygrywa? lub remisowa?). Ja co prawda zremisowa?em, ale to by? remis bez wskazania zwyci?zcy, starcie w którym wiele mog?o si? jeszcze zmieni?. Rezerwy i cover save - to s? imho proste, lecz skuteczne recepty na dominacj? Tau. Do momentu wyj?cia z rezerw Skorpionów moje szanse w boju z Drzewcem by?y mizerniutkie: maszeruj?cy ku starciu Wraithlord by? ju? tylko na jednym woundzie a z arlekinów zosta? tylko Troupe Master i Shadowseer. Gdy wysz?y Skorpiony jedna z flank Drzewca zacz??a si? sypa?.
Pomog?y te? bronie obszarowe. Wielkim odkryciem tego turnieju by?a dla mnie eldarska wyrzutnia rakiet. W trybie przeciwpancernym wyeliminowa?a zapa?owego Predatora. ?mia?o mog? napisa?, ?e bez likwidacji tego czo?gu nie wygra?bym chyba tego starcia, a je?libym wygra? - to minimalnie. W trybie "obszarowym" zmasakrowa?a oddzia? Fire Warriorów (zmuszaj?c go do ucieczki) i naruszy?a drzewcowe HQ (str?caj?c bodaj?e dwa drony).
Eldrad Ulthran: MoM dla mnie. Ratowa? mi skór? kilkukrotnie. Najbardziej memorable moments: usma?enie dowódcy Gwardii Sanguinisa i dwukrotne masakruj?ce u?ycie Eldritch Storm (a czar ten u?y?em pierwszy i drugi raz w ?yciu!): na pocz?tek wysadzi?em w powietrze zapa?owego dreda który zdradziecko deepstrikowa? si? na moich ty?ach, na koniec unieruchomi?em i obróci?em w zupe?nie nieprzydatn? stron? dreda szturmowego Kruków w ostatnim starciu. Umiej?tno?? rzucania trzech czarów na bitw? (w tym dwóch takich samych): bezcenne!
Jeszcze jedno: turniej by? wspania?y! Warto by?o a? tak d?ugo czeka? |
Wszystko ?adnie i pi?knie, tylko, ?e Zapa? remisowa? ze wskazaniem na przegran?, bo nie zapomn? jak spier.... przed moj? pot?g? na róg (krawed? sto?u) aby uratowa? remis, bo tak wszystko mu wyr?na?em, ja ju? nie pami?tam co to by? za chory scenariusz. Wi?c z tym, ?e znalaz? na mnie recepte to bym grubo polenizowa?.
For The Greater Good
Ps. nie mog? si? doczeka? odrodzenia Tau Empire. Nowy kodeks, nowe jednostki = miodzio. |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-01, 14:07
|
|
Ale wiesz Drzewiec, na tym to w?a?nie polega: na wykorzystywaniu scenariusza. Ty zak?adasz sobie scenariusz: wyr?n? wszystko ogniem artyleryjskim, wi?c nie ruszasz do szar?y swoimi oddzia?ami co te? czasem irytuje. W du?ej mierze w?a?nie wprowadzenie obowi?zkowych scenariuszy podwa?y?o si?? Tau (no i wprowadzenie niezniszczalnego cover save`a). Tak czy inaczej to wszyscy powinni Ci? jecha? równo z traw?, a Ty albo remisujesz albo gnieciesz wroga. Dobrze to ?wiadczy o Tobie, ale ?wiadczy te? o tym ?e inni pope?niaj? b??dy rozpiskowe i taktyczne. Przecie? jak jaki? czas temu powiedzia?em Kud?atemu ?e mamy w Chodzie?y go?cia z Tau który non stop wygrywa, to nie chcia? mi uwierzy?.
A nowy kodeks Tau b?dzie ju? zupe?n? miazg? |

|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2012-01-02, 21:55
|
|
| Drzewiec napisał/a: |
Wszystko ?adnie i pi?knie, tylko, ?e Zapa? remisowa? ze wskazaniem na przegran?, bo nie zapomn? jak spier.... przed moj? pot?g? na róg (krawed? sto?u) aby uratowa? remis, bo tak wszystko mu wyr?na?em, ja ju? nie pami?tam co to by? za chory scenariusz. Wi?c z tym, ?e znalaz? na mnie recepte to bym grubo polenizowa?. |
No tak, to by?o w czasie ostatniej bitwy. Fakt, ledwo zremisowa?em. Ale wcze?niej, wygra?em niszcz?c Ci trzy HS, a jeszcze wcze?niej wygra?em rozwalaj?c Cie kompletnie. Podda?e? si? chyba w 4 turze.
Wi?c nie mów mi tu wuja ?e Ja z Toba tylko ledwo remisuje przez chore scenariusze. ;p |
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2012-01-02, 22:46
|
|
| Zapa? napisał/a: | | Drzewiec napisał/a: |
Wszystko ?adnie i pi?knie, tylko, ?e Zapa? remisowa? ze wskazaniem na przegran?, bo nie zapomn? jak spier.... przed moj? pot?g? na róg (krawed? sto?u) aby uratowa? remis, bo tak wszystko mu wyr?na?em, ja ju? nie pami?tam co to by? za chory scenariusz. Wi?c z tym, ?e znalaz? na mnie recepte to bym grubo polenizowa?. |
No tak, to by?o w czasie ostatniej bitwy. Fakt, ledwo zremisowa?em. Ale wcze?niej, wygra?em niszcz?c Ci trzy HS, a jeszcze wcze?niej wygra?em rozwalaj?c Cie kompletnie. Podda?e? si? chyba w 4 turze.
Wi?c nie mów mi tu wuja ?e Ja z Toba tylko ledwo remisuje przez chore scenariusze. ;p |
Tej wuja, ?ebym nie zacz?? przypomina? Ci ile bitew przegrywa?e? do zera. Jeszcze troch? i by? si? za?ama? rezygnuj?c z 40-ki |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|